Tinkimätön äänentoisto -keskustelualueesta

Jyrki_H

Moderaattori
Hifiharrastaja
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
25 782
Kaupunki
Oulunsalo
Itse koen vaikeaksi tälle alueelle kirjoittamisen. Tämän pitäisi olla edistyneempien harrastajien alue, mutta:

2. Tinkimättömän äänentoiston periaatteisiin kuuluu, ettei yliampuviakaan tai suhteettoman kalliita teknisiä ratkaisuja arvioida absoluuttisella asteikolla
OK
, pelkällä hinta-laatusuhteella
OK
tai pelkästään teknisesti todistettavissa olevin perustein
OK
. Tinkimättömän äänentoiston tavoitteena on edetä kohti parasta mahdollista ratkaisua hintaan ja yleisesti vallitseviin käsityksiin katsomatta
OK, jos "harrastajalle henkilökohtaisesti parasta mahdollista"
. Näin ollen toisen harrastajan tapaa harrastaa eikä myöskään hänen hankintojaan saa kritisoida.
NOK. Mitä keskustelua tänne syntyy, jos kritiikkiä ei voi esittää?

Mielestäni tärkeintä on, että kritiikki on rakentavaa eikä harrastajaa kohtaan hyökätä jatkuvasti. Lisäksi monet kommentit tällä alueella eivät ainoastaan sisällä subjektiivista kuuntelukokemusta vaan myös hypoteesin fysikaalisesta ilmiöstä, mikä tämän aiheuttaa. (esim. värähtelyjen vaimennus laitealustoilla). Lähes kaikkien High end -tarvikkeiden markkinoinnissa viitataan fysikaaliseen ilmiöön (värähtelyjen vaimennus, eristeaineen ominaisuudet, parempi johtavuus, kiderakenne jne.), mutta näitä ei yleensä voida todentaa mittauksin. Subjektiivisessa kuuntelussa harrastaja ei pysty kertomaan mistä syystä havaittu muutos äänessä johtuu, vaan voi vain kuvailla kokemustaan sekä olosuhteita, joissa kuuntelu tapahtui.

Jotta myös edistyneemmillä hifiharrastajilla tapahtuisi harrastuksessaan edistystä, kuuluu keskusteluun myös kritisointi ja kyseenalaistaminen. Mielestäni tärkeintä on vain se, että keskustelu tapahtuu rakentavassa hengessä.

Muuten tämä ei mielestäni ole tinkimätön äänentoisto -alue, vaan pelkkä hymistelypaikka. Mikä on muiden mielipide?
 
"teoreetikot pysyköön poissa" saattaa aiheuttaa jonkin verran allergisia reaktioita joillekin. Minun mielestäni "teoreetikkokin" voi harrastaa jokseenkin tinkimätöntä äänentoistoa ja heidänkin soisin mieluusti sallittavan keskustella tällä allueella.
 
Nämä säännöt ja linjaukset, erottelu/eriarvoistus... Ne sotivat muistikuvani mukaan alkuperäistä yhdistyksen ja ainakin edellisen hifiharrastajat.org -sivuston (vanhalla palvelimella ja ulkoasulla) ideaa ja sääntöjä vastaan, nehän eivät tue millään tapaa harrastuksen edistymistä kaikilla osa-alueilla ja monimuotoisuutta.

Lisäksi koen ne henkilökohtaisellakin tasolla loukkaavina, en voi keskustella teknisistä näkökulmista "Tinkimättömällä äänentoistolla" vaan jos puhun tekniikasta ja teoriasta, en voi olla tinkimättömän äänentoiston kannattaja?! Ei näin. Ei todellakaan.

Jos teen jotakin itse, se ei olisi tinkimätöntä. Kaikki pitäisi ostaa kalliilla kaupasta, vaikka sen voisi tehdä teknisesti yksinkertaisillakin ratkaisuilla itse. Jos mietin teknisiä mittaustuloksia ym. en voi harrastaa tinkimättömyyttä?

Näinpä siis en voi jutella tinkimättömän äänentoiston alueella tinkimättömästä äänentoistosta kuin hyvin suppean harrastajajoukon mukaisella tavalla, johon ei kuulu läheskään kaikkien käsitys tinkimättömyydestä.

Tämän koko yhdistyksen ja foorumin ideanahan ei ole tietääkseni erotella hifiharrastajia eri lokeroihin ja tehdä joistakin tavoista harrastaa toista arvokkaampia. Vai onko tämä sittenkin vain jonkun kuppikunnan oman paremmuuden esiintuomiseksi tarkoitettua toimintaa?

Mielestäni alkuperäinen idea täällä "tinkimättömässäkin" oli rajata turhia taisteluja pois tiukemmilla säännöillä, nyt ne ovat muuttuneet sellaisiksi että niillä rajataan monimuotoisuus pois ja kielletään kaikki muu kuin suppean koulukunnan näkemykset tinkimättömyydestä.

Miksi, oi miksi? Tämä on ehkä typerin veto ikinä, lokeroida näin tiukasti ja pyrkiä suoraan ohjaamaan kaikkien harrastusta kohden suppean joukon näkemystä tinkimättömyydestä, päämääränä johon jokaisen ikäänkuin pitäisi DIY ja HIFI jälkeen viimein saapua HIGHEND satamaan jossa tekninen ei enää merkitse ja sisäistetyt uskomukset ilman perusteluja ovat ainoa totuus...
 
Älä terae funtsi noin. :)

Mä näkisin että täällä voi helposti puhua tekniikasta, jos niin haluaa. Senkus kerrot havainnoistasi ja teknisestä teoriasta havaintosi takana, jos siltä tuntuu?

Yllishän korjaa, jos olen väärässä, mutta en mä ainakaan näe mitään pahaa siinä, että harrastaa tinkimättömästi, nimenomaan perehtymällä erilaisiin laitteisto tekniikoihin, teoriaan ja jakaa kuuntelukokemuksensa täällä, kertomalla myöskin sitä teknistä näkökulmaa, mikä puoltaisi kuulohavaintoja?

Se mitä tällä alueella, meikäläisen käsityksen mukaan, haettiin perustettaessa on nimenomaan omat kokemukset, tarkoittaen omia kuulohavaintoja.

Se onkin sitten semmoinen asia, mihin kellään ei loppupeleistä voi olla mitään sanottavaa, paitsi omat poikkeavat kuulohavaintonsa, koskien samoja laitteita omissa laitteistoissaan.

Se keskustelu ei tule vain yksinkertaisesti johtamaan mihinkään, jos vaikka minä kertoisin täällä, että törkkäsin yhdeksän tuuman naulan, vahvistimeni virtapiuhan kylkeen maalarinteipillä ja basso kiinteytyi tämän jälkeen selkeästi.

Jos minä kuulin, että näin kävi, niin silloin näin vain kävi. Ainut mitä tämäntyyppiseen voi joku muu kommentoida on jotain tyyliin, että minäkin kokeilin tätä omalla laitteistollani ja en huomannut basson kiinteytymistä, mutta stereokuva taasen syveni minulla. Mikä vahvistin sinulla on? Minulla on vahvistin tämä ja tuo. Pitääkin kokeilla tuolla sinun vahvistimellasi. Saanko tulla kylään ja kenties lainata sitä? Juu. Kuulostellaan jne..

Se jos tämäntyyppisiin keskusteluihin tulee joku kertomaan, että teoria sitä ja tekniikka tätä ja olet väärässä, niin sillä ei ole mitään arvoa. Ei mitään. Se ei ole kritiikkiä, vaan vittuilua!

Näin näkisin tämän alueen. Täällä keskustellaan omista kuulohavainnoista ja kysellään muiden kuulohavainnoista, liittyen äänentoistolaitteistoihin, noin niinkuin kiteytettynä.

Hifi/DIY - alueilla voikin sitten pohtia tekniikkaa ja teoriaa, mielinmäärin, ennen kuulohavaintojakaan.

Tällä alueella tehdään henk/koht - kuulohavainnot ensin ja pohditaan sitä tekniikkaa ja teoriaa, kuulohavaintojen taakse tämän jälkeen, jos huvittaa perehtyä vielä syvällisemmin, syihin havaintojensa taakse.

Nuo tämän osion tiukemmat säännöt sanovat minulle, vain sen että tällä alueella kuunnellaan, eikä vittuilla toisille, kuuntelematta itse myös!

Matti.
 
Pasi P sanoi:
"teoreetikot pysyköön poissa" saattaa aiheuttaa jonkin verran allergisia reaktioita joillekin. Minun mielestäni "teoreetikkokin" voi harrastaa jokseenkin tinkimätöntä äänentoistoa ja heidänkin soisin mieluusti sallittavan keskustella tällä allueella.

Tinkimätöntä äänentoistoa voi harrastaa kuka tahansa, millä tavalla tahansa. Pitää silti muistaa, että eri tasoiset asiat voivat olla tinkimättömiä eri henkilöille (sanotaan nyt rumasti vaikkapa harrastuksen tasosta riippuen). Tämä palsta ei sinänsä karsinoi harrastusta, vaan se on luotu kokemuksista keskustelemiseen. Täällä keskustelevia henkilöitä ei välttämättä teoriat kiinnosta, vaan halutaan keskustella niistä kokeiluista sekä niistä saaduista havainnoista. Jos kokeilee itse jotakin mielenkiintoista (modaa, rakentaa, suunnittelee), niin sille hyvä paikka on DIY-osasto, jossa on myös tyypillisesti paras teoreettinen asiantuntemuskin aiheesta.
 
Jani,
Joo, kyllähän se noinkin on. Tälle osiolle oli aikanaan ihan selvä tilaus kun homma meni vähän väännöksi muutamien henkilöiden kesken. Ja toimiihan tämä näin. Onhan tuolla teoretisoinnille muita osioita.
 
Joo, alueen nimi on mikä on. Idea on kuitenkin se, ettei täällä kirjoittavan tarvitsisi heti alkaa tukea kuuluhavaintojaan jollain tieteellisesti todistetulla faktalla. Onko tamä ajatus palstakriitikoille täysin vieras? Jos on, niin miksi edes luette tätä osiota?
 
Tuntuu olevan myös tärkeätä, että pitää kirjoittaa aivan tosikkona. Minkäänlaista kevennystä ei suvaittane.
 
Kielto kritisoida toisten harrastustapaa tai hankintoja on minun mielestäni annettu mm. näistä syystä:

1. Tällä palstalla ei haluta keskustelua laitteiden hinta-laatusuhteesta koska se ei ole tämän palstan tarkoitus
2. Tällä palstalla ei haluta taittaa peistä kahden eri koulukuntaa edustavan harrastusfilosofian "oikeellisuudesta" vaan mieluummin keskustelulla pyritään etsimään uusia ideoita ja parannuksia näiden koulukuntien omien tavoitteiden saavuttamiseksi
3. Moderaattoreille jää mahdollisuudet hillitä keskustelua ja tarjota johonkin tiettyyn asiaan vihkiytyneille keskustelurauha ilman viisastelijoita

Tinkimätön äänentoisto harrastuksena on minusta nimenomaan vakavaa harrastamista. Siten näiden tinkimättömien harrastajien voi olla todella vaikea kirjoittaa tänne jos "kevennyksenä" heitetään että lopeta jo tuo kaapelien kanssa pelleily ja keskity jo niiden kaiuttimen modaukseen, vaikka sitten hymiönkin kanssa.

Bassomaanikoille ja subbarifriikeille halutaan tarjota mahdollisuus keskustella tehoista, hertzeistä ja jakotaajuuksista ilman laajakaistamiesten huomauttelua musiikin sisällön välittymisen ensisijaisuudesta ja toisin päin laajakaistamiehillä pitää olla mahdollisuus keskustella mehevimmistä putkivahvistimista ilman live-äänenpaineita tavoittelevien huomauttelua realistisen dynamiikan vaatimuksista.
 
Itsekin koen tinkimätön äänentoisto -alueelle kirjoittamisen vaikeaksi. Mutta en siirrä sitä ongelmaa muille. Sehän on minun ongelmani.

Minusta tämä on hyvä juuri näin. Onhan tässä muitakin alueita minne kirjoittaa.
 
Janne sanoi:
Kielto kritisoida toisten harrastustapaa tai hankintoja on minun mielestäni annettu mm. näistä syystä:

1. Tällä palstalla ei haluta keskustelua laitteiden hinta-laatusuhteesta koska se ei ole tämän palstan tarkoitus
2. Tällä palstalla ei haluta taittaa peistä kahden eri koulukuntaa edustavan harrastusfilosofian "oikeellisuudesta" vaan mieluummin keskustelulla pyritään etsimään uusia ideoita ja parannuksia näiden koulukuntien omien tavoitteiden saavuttamiseksi
3. Moderaattoreille jää mahdollisuudet hillitä keskustelua ja tarjota johonkin tiettyyn asiaan vihkiytyneille keskustelurauha ilman viisastelijoita

Tinkimätön äänentoisto harrastuksena on minusta nimenomaan vakavaa harrastamista. Siten näiden tinkimättömien harrastajien voi olla todella vaikea kirjoittaa tänne jos "kevennyksenä" heitetään että lopeta jo tuo kaapelien kanssa pelleily ja keskity jo niiden kaiuttimen modaukseen, vaikka sitten hymiönkin kanssa.

Bassomaanikoille ja subbarifriikeille halutaan tarjota mahdollisuus keskustella tehoista, hertzeistä ja jakotaajuuksista ilman laajakaistamiesten huomauttelua musiikin sisällön välittymisen ensisijaisuudesta ja toisin päin laajakaistamiehillä pitää olla mahdollisuus keskustella mehevimmistä putkivahvistimista ilman live-äänenpaineita tavoittelevien huomauttelua realistisen dynamiikan vaatimuksista.

Tämä tulkinta on paljon parempi. Paras kai kirjoitella sen kummemmin miettimättä ja luottaa siihen, että moderaattorit "ojentaa" tarvittaessa.
 
Tähän nyt todettakoon, että kun itse tein teknisen oman kytkennän ja valinnan miten päätettäni käskytän, kerroin siitä teknisestä puolesta ja että koen sen hyväksi ja tinkimättömäksi.... Miten kävikään? Kun kyse on teknisistä seikoista, itse tehdystä vieläpä, sain kimppuuni kaksi henkilöä kommentteineen - toinen kertoi että halvat vastukseni tuskin ovat millään laatua tinkimättömät, kuten myöskään ei kyseinen kytkentä olisi optimaalinen teknisesti (ylläpitoa vieläpä). Ja alunperin kritikointi alkoi kommentissa joka suurimman haukkumisen osalta moderoitiin, eli haukkui suoraan kytkentäni "pelleilyksi" ja kysyi miksi en mielummin osta edullista valmista highend-etusta jossa olisi muistaakseni vielä kaukosäätökin.

Kysynpähän vaan miksi. Siis sitä vittuiluahan tulee juurikin tähän suuntaan nykyisin herkästi, kun tämän palstan on omineet ne joilla on oma vahva käsitys siitä mikä on tinkimätöntä, ja siihen ei sovi mitkään tekniset perustellut valinnat edes kuulohavaintojen kanssa. Ei täällä kovin herkästi uskalleta puhua omista kokemuksista teknisiin ratkaisuihin perustuen, ennen oli siis toisin mutta nyt on menty äärilaidasta lähelle toista äärilaitaa...
 
terae sanoi:
...haukkui suoraan kytkentäni "pelleilyksi" ja kysyi miksi en mielummin osta edullista valmista highend-etusta jossa olisi muistaakseni vielä kaukosäätökin.

Niin, miksi et? En kyseenalaistanut lopputulosta vaan äänenvoimkkuuden säädön miellyttävyyttä ja käytännöllisyyttä. Aluksihan siitä sai sen kuvan että pitää laittaa kolvi kuumenemaan jos haluaa volea muuttaa. No onneksi se ei ilmeisesti ollutkaan sellaista "pelleilyä" joksi sitä luulin vaan päätettä pystyi myös säätämään. Ykää lainatakseni: Säästö alkaa ässällä :D
 
Eli nyt määrittelet itsesi jo lahjakkaaksi yhteiskunnan hylkiöksi :D Mikäs siinä, oman tiesi olet valinnut ja hyvä niin.

Minusta kaikista tekemistäsi kokeiluista voit raportoida normaalia hifiä käsittelevällä aihealueella tai diy alueella jos siltä tuntuu, niin voivat kaikki muutkin. Tinkimättömän alueen puolelle eivät monesta kuulu kaikki mahdolliset kokeilut, joista siellä osaksi jo juttua onkin. Hyvänä esimerkkinä tästä minun mielestäni esim. sinun vessapaperista kasatut laite/kaiutinalustasi tai Teemun halvimmilla mahd. vastuksilla toteutettu vastusjako. Voi olla toimiva ratkaisu, mutta tuskin lähentelee tinkimätöntä, vai? Sinne eivät myöskään kuulu ne juupas-eipäs väittelyt joihin varmaan modet alkavat puuttua enemmänkin jos niitä alkaa enemmän esiintyä.

Ihmisten pitäisi nyt ymmärtää se, että kaikki ei ole tinkimätöntä. Ero toimivan ja tinkimättömän välillä. Jos jossain vahvistimessa käytetään parhaita mahdollisia komponentteja ja suunnittelua parhaimman mahdollisen änen saavuttamiseksi niin sitten alkaa olla sinne kuuluvaa asiaa jos siitä keskusteltavaa riittää, oli laite sitten passiivinen tai aktiinen, putkila tai trankuilla varustettu. Toinen hyvä esimerkki keskusteluista voisi olla setin tinkimätön sijoittelu kuunteluympäristössä. Se, missä raja menee ei ole selvä, mutta jos ihmisillä tulee tunne, ettei tämä ole tinkimätäntä niin se tuskin sitä sitten on..
 
Mika K sanoi:
Hyvänä esimerkkinä tästä minun mielestäni esim. sinun vessapaperista kasatut laite/kaiutinalustasi tai Teemun halvimmilla mahd. vastuksilla toteutettu vastusjako. Voi olla toimiva ratkaisu, mutta tuskin lähentelee tinkimätöntä, vai?

Veikkaan että nuo Ykän paskapaperirullat ovat paremmat eristeet mitä HE- "sorbustaanit" yms. joilla tosin saisi enemmän katu-uskottavuutta.

Teemulla taas on yleensä fiksuja näkemyksiä joka kantilta mutta tuota esivahvarin korvaamista kolvatuin linjavastuksin hämmästellessäni "pelleilyksi" toiselta modelta taas tuli tämmöistä yv:tä:

"Muistuttaisin tinkimätön palstan säännöistä, toisen harrastajan tapaa harrastaa ei saa kritisoida, oli kyseessä sitten terae tai Jaakko Eräpuu. Etenkään jos asiaa painotetaan vielä hinnalla."

Näyttää olevan vaikea tulkita mikä juttu kelpaa tinkaamattomien kerhoon ja mikä ei. Mutta ilman kotiratsiaa ei voi tietää kuka näitä "pyykkipoikakorkkauksia" rustaa kieli poskella ja kuka on niitä oikeasti käyttänyt.
 
sepi_1: muistaakseni teraella on jonkin verran kokemusta äänentoistoalan ammattilaisenakin, joten näkemättä ja kuulematta ko. kytkentää olisi kohtuutonta mennä arvostelemaan toisen tekemää yksinkertaista vastusvaimennusta.

Eikö olekin helpompi keskustella "hifin puolella", jos yhtään epäilyttää että ratkaisu ei ole tinkimätön myös muiden mielestä?
 
rajani sanoi:
sepi_1: muistaakseni teraella on jonkin verran kokemusta äänentoistoalan ammattilaisenakin, joten näkemättä ja kuulematta ko. kytkentää olisi kohtuutonta mennä arvostelemaan toisen tekemää yksinkertaista vastusvaimennusta.

Eikö olekin helpompi keskustella "hifin puolella", jos yhtään epäilyttää että ratkaisu ei ole tinkimätön myös muiden mielestä?

Kerta kiellon päälle: En hetkeäkään epäillyt kolvausten äänellistä laatua vaan ainoastaan volesäädön käytännöllisyyttä. Ainoa viittaus hintaankin oli vain oma vanha käytettynä ostettu kaukosäädettävä esivahvari.

Noista PA-miksauksista, käytännössä noita hoitaa joku bändin umpikuuro tuttu jolla harvemmin on mitään koulutusta hommaan. Ja jälki on usein sen mukaista luokatonta mökää vailla soitinten keskinäistä balanssia ja yleistä sävytasapainoa. Pääasia että basarit lätisee kilpaa peitoten kaiken alleen.

Ainoa halpa DIY-juttu joka tähän asti on ylittänyt tinkimättömyysriman taitaa olla silvotut IKEAn pikkupöydät. Millähän perusteella ne ovat parempia kuin Ykän tai Teemun viritykset?
 
Meikäläistä vaivaa tinkimättömän alueen lisäteksti "teoreetikot pysyköön poissa". Miten ihmeessä kaikkia asioita voisi viedä edes jollain tavalla hallitusti eteenpäin, jos havaintojen mahdollisista syistä ei ole yhtään teoriaa, tai sellaista ei saa tuoda julki vaikka olisikin? Koko hommahan menisi täysin subjektiiviseksi nopan heitoksi, mikäli havainnoille ja kysymyksille ei saa esittää muita kuin omaan kokemukseen perustuvia vastauksia.
Tuskin lienee yhtään - tinkimätöntä tai muutakaan - äänentoistolaitetta, jonka suunnitteluvaiheessa ei olisi tehty yhtään teoriaan perustuvaa päätöstä. Vastaavia suunnittelutilanteita tulee eteen jatkuvasti kun laitteistoa kasataan ja sovitetaan kuuntelutilaan.
 
Mika K sanoi:
Ihmisten pitäisi nyt ymmärtää se, että kaikki ei ole tinkimätöntä. Ero toimivan ja tinkimättömän välillä. Jos jossain vahvistimessa käytetään parhaita mahdollisia komponentteja ja suunnittelua parhaimman mahdollisen änen saavuttamiseksi niin sitten alkaa olla sinne kuuluvaa asiaa jos siitä keskusteltavaa riittää, oli laite sitten passiivinen tai aktiinen, putkila tai trankuilla varustettu. Toinen hyvä esimerkki keskusteluista voisi olla setin tinkimätön sijoittelu kuunteluympäristössä. Se, missä raja menee ei ole selvä, mutta jos ihmisillä tulee tunne, ettei tämä ole tinkimätäntä niin se tuskin sitä sitten on..
Rajanveto on minusta erittäin vaikeaa. Toisaalta laitteiden pitäisi olla kappalehinnaltaan viisinumeroisia, jotta ollaan riittävän tinkimättömässä sarjassa. Entäpä, jos Terae olisi kuunnellut suuren joukon vastuksia ja päätynyt sitten halpoihin perusvastuksiin, koska niistä olisi saanut parhaan äänenlaadun? Mitä se tinkimättömyys itse kullekin sitten merkitsee? PlayStation 1:n käyttäminen CD-soittimena on tavallaan tinkimätöntä. Samalla tavalla Biltemalta voisi löytyä kaiutinkaapeli, joka pesee kalleimatkin Transparentit äänenlaadussa. Halpa D-luokan vahvistin voi pestä 100 kertaa kalliimman HE-päätteen. Minun mielestäni se olisi erittäin tinkimätöntä, jos harrastaja vaihtaisi kalliin laitteen todella halpaan ainoastaan äänenlaadun perusteella. Tällaiset asiat tuntuvat olevan tabuja tässä harrastuksessa ja suurelta osin ne johtuvat subjektiivisten kuuntelukokemusten epätarkkuudesta. On helppo yhtyä trendeihin, mutta vastakkaisista kuuntelukokemuksista on helpompi vaieta.

Minulla on sellainen tunne, että koko alue perustettiin siitä lähtökohdasta, että on olemassa joukko raskaansarjan hifiharrastajia, jotka eivät halua osallistua foorumeille, koska heidän ratkaisujansa kyseenalaistettaisiin voimakkaasti. Näitä harrastajia sitten kosiskellaan osallistumaan suojatulla keskustelualueella, jossa saa olla rauhassa objektivistien pommitukselta.

Itse olen sitä mieltä, että tiukan moderointilinjan pitäisi kohdistua etupäässä yleisen kohteliaisuuden ja harrastajien välisen kunnioituksen säilyttämiseen. Sellaisella raskaamman sarjan harrastajalla, joka ei ole tehnyt ratkaisujensa vaikuttimia ja motiiveja itsensä kanssa lävitse niin hyvin, että nahka kestäisi pienen kyseenalaistamisen, on tuskin paljon annettavaa muille harrastajille.
 
Minustakin vaikuttaa siltä, että tinkimätön on oikeastaan olemassa vain siksi, ettei jengi osaa käyttäytyä. Säännöt mahdollistavat jo nytkin sen, että perusteeton mollaaminen, onelinerit, henkilökohtaisuudet ja muu sonta voidaan siivota pois, oli palsta mikä tahansa. Suojelualueen pystyttäminen on signaali laajemmista ongelmista.

Komppaan Jyrki H:ta siinä, että tinkimättömän kritisointikielto on käytännössä myös keskustelun kieltämistä. Lähtökohtaisesti kun keskustelussa kait on tarkoitus pyrkiä uuden tiedon tuottamiseen tai näkökulmien vaihtamiseen, mikä ei onnistu jos toisen ratkaisuista ei voi sanoa yhtään mitään. Se sitten taas on kirjoittajien syytä, jos eivät osaa esittää pointtejaan asiallisesti. Semmoisia varten on moderaatiolla sanktiokeinot olemassa. Lähtökohdaksi pitäisi _keskustelu_palstalla kirjoittajan ottaa se, että kun johonkin threadiin lähtee mölisemään, niin yrittää aina tuoda siihen jotakin uutta, ts. viedä aihetta eteenpäin. Välihuudot, tölväilyt, nollainformaatioviestit tms. eivät tähän kuulu, ja niihin voisi minusta ylläpidon luuta puuttua tehokkaammin - yksikin sellainen kun voi helposti viedä koko ketjun kauniisti OT:ksi.

Sanat kritiikki ja kriittisyys ymmärretään useimmiten päin helvettiä. Kriittisyys ei merkitse (yksinomaan) kielteisyyttä ja epäkohtien kaivelua, vaan analyyttista asennoitumista. Puhekielessä sana on vääristynyt tarkoittamaan melkeinpä suoraa vittuilua, mikä on sääli. Kriittisesti suhtautuva kirjoittaja voi asiaa tarkasteltuaan aivan yhtä hyvin kehua toisen harrastajan tekemiä valintoja. Jos taas kriittiseksi itseään kutsuva tapaus ottaa lähtökohdaksi sen, että jokin on varmasti nyt päin persettä, ei se mitään kriittisyyttä ole.

Tämä kiteytys on kerrassaan oivallinen:

"Itse olen sitä mieltä, että tiukan moderointilinjan pitäisi kohdistua etupäässä yleisen kohteliaisuuden ja harrastajien välisen kunnioituksen säilyttämiseen."

O
 
Back
Ylös