Tietokonepohjaiset setit

  • Keskustelun aloittaja JWB
  • Aloituspäivämäärä
Mulla on tietokone hyvinkin pitkälti pääosassa kun musaa kuuntelee, tai reissussa yleensä iPod tai kannettava kompuutteri. Kotona tulee musiikki kuunneltua nykyisin lähes pääasiassa iltaisin, joten muuta perhettä häiritsemättä siitä suoriutuu parhaiten kuulokkeilla ja työhuoneen iMacilla. Ulkoisena DAC:ina ja kuulokevahvaimena siinä Beresfordin 7520, ja katon rajaan ripustettuja pikkukaiuttimia kusaa vanha Onkyon 828 AV vahvain. Pääasiassa kuitenkin käytösä kuulokkeet, ainakin jos kuuntelen musaa yksikseni. Työhuoneessa on myös todella vähällä käytöllä oleva Yamahan CD soitin, jonka nämä tietokonepohjaiset systeemit on eläköittäneet turhan hankalakäyttöisenä - hitto, levyhän pitää vaihtaa fyysisesti... :D

Olohuoneessa on mediaserverinä Mac mini, jossa mediasoftana Plex (perustuu XBMC Media Centeriin), leffat & olohuoneen musa hoidellaan sillä. Kaukosäätimenä Logitechin yleiskauko, toimii toki myös langattomalla näppiksellä tarvittaessa, sellainen on sohvapöydän sisälle varalta jemmattu. Tuolla Plexillä saan työhuoneen musakirjaston näppärästi etänä myös olohuoneeseen, ja pääsee myös katselemaan valokuvat työhuoneen koneilta/kovoilta olkkarin isommalta ruudulta. Koneet kotiverkotettu ethernet kaapelilla, kun 1080p ei oikeen wlanilla ongelmitta siirtynyt. Musat ja "miedommat" resot kyllä menee langattomasti ongelmitta.
 
Olohuoneen äänentoisto siirtyi kovalevypohjaiseksi viime kesänä, eikä cd-soittimelle ole enää sen jälkeen ollut tarvetta. Filosofiana on ollut kuitenkin se, että olohuoneeseen ei tietokoneita tule eikä musiikin soittaminen vaadi tietokonetta tai säätämistä. Alakerran työhuoneessa on Buffalon Terastation (neljän levyn raid-5 -asema), joka pyörittää Squeezeserveriä. Olohuoneessa on Squeezebox Duetin vastaanotin ja Mhdt Havana DAC, joiden kautta musiikki langattomasti virtaa. Systeemiä komennetaan Duetin kaukosäätimellä. Koko homma toimii erinomaisesti; nytkin systeemin uptime on muutaman kuukauden luokkaa. Lisäksi käytettävyys on siinä määrin helppoa, että tätä komentaa kuka vain ipodia tai vastaavaa joskus käyttänyt.
 
Pari vuotta musiikit ollut tietokoneella eikä CD soitinta taida tähän taloon enään tulla. Pääsoittimena timii MacBook Pro josta musa lentää ilmojen halki (wlan,lossless) airport expressiin ja siitä optista piuhaa pitkin Mufin V-daciin jne... Kaukosäätimenä toimii iPhone jolla pystyn pyörittään koko musiikkikirjastoa ja soittaan mammalle ;)
Yksinkertaista helppoa ja kätevää.
 
Oma musiikinkuuntelufilosofia on pohjautunut jo 12 vuotta tietokonepohjaiseen helppouteen, laitteisto on vain hifistynyt enemmän ajan kuluessa.

Käyttöjärjestelmä: Windows 98, XP ja olen siirtymässä tänä vuonna 7:n.
Soitinsofta: 44.1 kHz näytteenottotaajuutta käyttäen, Winamp ulkoasunsa ja laajojen ominaisuuksien asioista (en pitänyt footbarista)
Äänikortti: ESI Juli@ http://www.esi-audio.com/products/julia/
AV-etuvahvistin: Rotel RSP1068
Päätevahvistin: Rotel RB1080
Kaiuttimet: B&W 800-sarjan tornikaapit

Media: Tietokoneella törmää jatkuvasti erilaisiin tiedostomuotoihin, musiikkikäytössä minulle on riittänyt MP3-muoto. Olen myös testannut häviötöntä FLAC-tiedostomuotoa http://fi.wikipedia.org/wiki/FLAC, joka on osoittanut vähäisissä määrin testejä todella laadukkaaksi. Myös TV- ohjelmissa ja nettivideoissa on monesti käytössä laadukasta ääntä 44.1 kHz taajuudella. Tietokonepelit pohjautuu 48 kHz taajuuteen, monikanavaisuuteen ja efekteillä mässäilyyn. Tämän suhteen vaihtoehdoksi jäisi käyttää peleihin tarkoitettua äänikorttia kuten SB X-Fi etc. analogisella signaalilla. Olen kuitenkin laiska vaihtamaan käyttöjärjestelmän ääni asetuksia (ja johtoja) että tämä tekniikka sopisi käyttööni, siksi tyynyn digitaalisesti muunnetun signaalin kuuntelemiseen peliäänien suhteen.

Kytkentä: Kuten yllä sivusin aihetta, laitteiston kytkentä menee seuraavasti: Digitaalinen ääni lähtee optisesti (virheettömästi), muutettavaksi Rotelin etuvahvistimelle, jonka jälkeen vahvistimelle ja viimeisenä vahvistettuna kaiuttimille. Josta ihmiskorva kuulee sen jossain määrin häiriöityneenä tilanpuute, suuntaus ja sijoitus huomioon ottaen.

Ongelmat: Pahin ongelma on mielestäni iso tietokonepöytä, pieni huone ja tornikaiuttimet ja niiden sijoittelu keskenään. Ongelma korostuu oleellisesti kun musiikkia pyrkii kuuntelemaan samalla kun surffaa netissä (esim. NYT!) Ongelma olisi myös jos minulla olisi tyhjä huone ja vastaavat komponetit pitäisi sijoittaa huoneeseen siten että musiikki kuulostaa tornikaapeista koneella näytön edessä istuen todella hyvältä? Tähän ongelmaan haluaisin mieluusti muiden mielipiteitä? ??? Elokuvien katselu ja musiikin kuuntelu "ei näytön edestä" on taas hyviä asioita. :)
 
Metamorphosis sanoi:
Tietokonepelit pohjautuu 48 kHz taajuuteen, monikanavaisuuteen ja efekteillä mässäilyyn. Tämän suhteen vaihtoehdoksi jäisi käyttää peleihin tarkoitettua äänikorttia kuten SB X-Fi etc. analogisella signaalilla. Olen kuitenkin laiska vaihtamaan käyttöjärjestelmän ääni asetuksia (ja johtoja) että tämä tekniikka sopisi käyttööni, siksi tyynyn digitaalisesti muunnetun signaalin kuuntelemiseen peliäänien suhteen.

Kyllä ne pelien äänetkin on 44.1kHz. Jotkin pilipaliäänikortit vain sisäisesti käsittelevät äänet 48kHz ja muuntavat ne sitten takaisini 44.1kHz. X-Fi ja vastaavien korttien etu on lähinnä EAX-äänet, mutta sekin vaatii itse peliltä tukea. Tosin ei esim Auzentech Forte ole lainkaan hassumman kuuloinen kortti verrattuna ns. studiokortteihin, kuten Emut.
 
Mun mielestäni yllättävän monet hifi-valmistajat ovat aikaansa jäljessä CD-koneineen ja toisaalta harrastajat konservatiivisia. Musakokoelman käsittely tietokoneelta on vaivatonta ja avaa kaikenmoisia mahdollisuuksia (omat kappalelistat, äänen ja elävän kuvan yhdistäminen, IP-musiikkipalvelut, signaalinkäsittely, jne, jne). Ainakin itselläni CD:t tahtoivat aina olla enemmän tai vähemmän epäjärjestyksessä ja kateissa. Vinyyliromantiikka voi olla asia erikseen.
 
Gretch sanoi:
Kyllä ne pelien äänetkin on 44.1kHz. Jotkin pilipaliäänikortit vain sisäisesti käsittelevät äänet 48kHz ja muuntavat ne sitten takaisini 44.1kHz. X-Fi ja vastaavien korttien etu on lähinnä EAX-äänet, mutta sekin vaatii itse peliltä tukea. Tosin ei esim Auzentech Forte ole lainkaan hassumman kuuloinen kortti verrattuna ns. studiokortteihin, kuten Emut.

Minulla ainakin peleissä etuvahvistimeen muuttuu 48 kHz näytteenottotaajuus, peleissä on erilaisia ääniä ja joskus toiset äänet on 44.1 kHz (cd-laatuisella) näytteenottotaajuudella, kun molemmat yhdistyy niin se muuntuu 48 kHz puolelle. EAX-äänimaailma saattaa toimia, mutta pidän sitä enemmän tehosteilla mässäilynä kuin hifistelynä.. :p

Tässä vanha artikkeli jossa todetaan Creativen korttien käyttävän vain 48 kHz taajuutta. http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2002/11/audigy2/.

Testailin tänään vaihtoehtoja äänen käsittelyssä mutta en saanut ainakaan ASIO:ta toimimaan järkevällä tavalla. Sen sijaan basso tai diskantit "räsäji" tai puuttui soundista kokonaan ja vaihdon takaisin DirectSound outputtiin. :(
 
Metamorphosis sanoi:
Minulla ainakin peleissä etuvahvistimeen muuttuu 48 kHz näytteenottotaajuus, peleissä on erilaisia ääniä ja joskus toiset äänet on 44.1 kHz (cd-laatuisella) näytteenottotaajuudella, kun molemmat yhdistyy niin se muuntuu 48 kHz puolelle. EAX-äänimaailma saattaa toimia, mutta pidän sitä enemmän tehosteilla mässäilynä kuin hifistelynä.. :p

Niin se siis riippuu toteutuksesta mitä se vahvistin näyttää. Sisäinen prosessointi voi olla 48kHz, jota ei välttämättä muuteta takaisin 44.1kHz kaikissa tapauksissa. XP:llä tämä on yleinen ongelma. En tiedä ainuttakaan peliä, joka käyttäisi 48kHz ääniä ja tämä mielipide perustuu siihen, että eri korteissani on ollut omat rautakellot eri näytteenottotaajuuksille ja jos näytteenotto on sidottu 44.1kHz niin mitään ei kuulu jos taajuus oli toinen. Kaikki kuitenkin toimi -> kaikki käsitellyt äänet 44.1 MOT. Tätä voi testata esim E-Mu 1212M ja 0404 laitteilla.

EAX ei ole vain tehostemässäilyä, vaan monimutkainen tila ja kaikuinformaation prosessointi, jolla luodaan aivan eri tavalla kuuntelutilaa. Kuuntele tuolta demoja kuulokkeilla niin huomaat kuinka ison eron se tekee. Nykyisellään tosin tuota tuetaan yhä vähemmän omien ääni engineiden johdosta. //offtopic

vaihdon takaisin DirectSound outputtiin. :(

Suosittelen kokeilemaan vaikka Foobarilla WASAPI laajennusta, että kuuletko eroa. Tuo directsound menee XP:ssä sellaisen höttömikserin läpi, että alta pois. Jos et kuule eroa niin sitten ei kannata murehtia. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan, että huomaatko sitä ylimääräistä prosessointia vai ohittaako XP:llä Juli@ mikserin muutenkin directsoundilla.
 
Asensin Footbar2000 ja WASAPI laajennoksen jotta pääsin testailemaan Footbaria. Pikaisen (10 min) kokeilun perusteella en mielestäni kuullut mitään eroa, en tosin tiedä tuliko säätöyrityksistä huolimatta WASAPI output support päälle. Ainakin se näkyy Compontens listassa.

Testausvinkkejä saatan ottaa vastaan.. :)
 
Mikä käytännön ero noilla lähdön näytteenottotaajuuksilla on esim. mp3-käytössä? mikä noista on se "optimi" 44,1, 48, 96 vai 192 kHz?
 
ChiKung sanoi:
Mikä käytännön ero noilla lähdön näytteenottotaajuuksilla on esim. mp3-käytössä? mikä noista on se "optimi" 44,1, 48, 96 vai 192 kHz?

Mielipiteitä on monia, mutta itse en lähtisi uudelleensamplaamaan ollenkaan, eli 44.1kHz. Jos haluaa resamplata niin riippuen siitä, mitä DA-muunnin ottaa vastaan niin 96 tai 192kHz. Hae "SOX" resampler jos lähdet tuolle tielle niin saat teoriassakin erittäin hyvän muuntajan.
 
Sellainen kaukosäädin, missä näkyisi playlist olisi unelma tietokoneen kanssa. Typerä ostaa jotain squeez boxia sitä varten....
 
Mielummin laitan kyllä rahani ipod touchiin, kuin squeezeen :)

Toimii varmasti myös windowsin itunesissa? Tosin itunesia ei linuxille saa :/
 
Patu sanoi:
Eihän tuo taida iPod Touchissa toimia? Ei siinä mitään infrapunaa käsittääkseni ole.

Tuo on lisälaite. Ei pelkästään softaa... Koko tötterön ympärille tulee ylimääräinen muovikotelo, jossa on IR. Todella kätevä pitää laitteessa koteloa tai pistää se ympärille kun haluaa säätää laitteita vs. olla ulkona pieni laite taskussa.
 
Gretch sanoi:
Tuo on lisälaite. Ei pelkästään softaa... Koko tötterön ympärille tulee ylimääräinen muovikotelo, jossa on IR. Todella kätevä pitää laitteessa koteloa tai pistää se ympärille kun haluaa säätää laitteita vs. olla ulkona pieni laite taskussa.

Sinänsä kätevä, mutta kun sitä ir-tötsää ei tule kumminkaan käytettyä silloin, kun puhelin on mukana ja mitenkähän helposti tuommoisen palikan hukkaa. Muutenkin taitaa olla niin, että siinä vaiheessa, kun tuo palikka on asennettu paikalleen, olisi stereot jo päällä kaukosäätimen avulla.
 
Olli sanoi:
Sinänsä kätevä, mutta kun sitä ir-tötsää ei tule kumminkaan käytettyä silloin, kun puhelin on mukana ja mitenkähän helposti tuommoisen palikan hukkaa. Muutenkin taitaa olla niin, että siinä vaiheessa, kun tuo palikka on asennettu paikalleen, olisi stereot jo päällä kaukosäätimen avulla.

Viestini yritti olla viiltävää sarkasmia :) Pidän tuota harvinaisen tökerönä ratkaisuna, mutta varmasti myy kuin häkä iKansalle.
 
Gretch sanoi:
Viestini yritti olla viiltävää sarkasmia :) Pidän tuota harvinaisen tökerönä ratkaisuna, mutta varmasti myy kuin häkä iKansalle.

Mun viestini taas yritti yhtyä viiltävän sarkastiseen viestiisi. :) Tosi kätevä tapa säätää äänenvoimakkuutta. Ennen kun se palikka on löydetty ja paikallaan, on joku muu ehtinyt säätää äänenvoimakkuuden, laittaa telkkarin päälle, leffan pyörimään, tekemään kevätsiivouksen ja keittämään kahvit.
 
Back
Ylös