Tietokone äänilähteenä

Mulla on mediasoittimena Roku Soundbridge M500 joka hakee langattoman verkon yli palvelimelta (joka tietysti eri huoneessa) tiedostot ja työntää ne optista kuitua pitkin vahvistimen d/a-muuntimelle. Äänenlaatu on vähintäänkin kelvollinen (ollakseen pakattua materiaalia) ja käytettävyys ihan toista kuin pc:llä. Täysin äänetönkin tuo on ja tarvittaessa tukee myös häviöttömiä pakkausmuotoja. Soitin maksaa suoraan jenkeistä tilattuna posteineen ja tulleineenkin vain n. 200e luokkaa.

http://qaw.1g.fi/kuvat/hifi/m500.jpg
http://www.rokulabs.com
 
Roku on hiukan halvempi ja vaatimattomampi versio mediasoittimesta. Ihan silläkin on moni tullut hyvin toimeen.

Kyllä tämä lienee se tulevaisuus musiikintoistossa. Ja pian alkaa varmasti suoraan netistä FLAC -kirjastoon hankittavan musiikin toimitukset helpottua. Sen jälkeen homma on markkinoilla täysin muuttunut.

Ossi

EDIT (vaakko): Poistettu mainontaa.
 
Täällä Macin iTunes syöttää langattomasti Applen Airport Expressiä, joka työntää bitit vahvistimen DACille. Toimii myös Windows-maailmassa eikä maksa paljon. Olisiko luokkaa €80 muistaakseni.
 
Toisinkuulija sanoi:
Kyllä tämä lienee se tulevaisuus musiikintoistossa. Ja pian alkaa varmasti suoraan netistä FLAC -kirjastoon hankittavan musiikin toimitukset helpottua. Sen jälkeen homma on markkinoilla täysin muuttunut.

Tätä hieman epäilen. Nimittäin nuo levy-yhtiöt (pirulaiset) pyrkivät tekemään sellaisia hopeakiekkoja, jotka eivät ole edes cd-levyjä. Ja sitten vielä kehtaavat myydä niitä kuluttajille. Tuskinpa ne ovat innoissaan myymässä flac tms. lossless audiotiedostoja tulevaisuudessa.

Ihan vaan omia aatoksiani tässä kirjaan... ei kannata ottaa vakavasti...
 
Tässä hissuukseen tarkoitus aloitella CD-levyjen siirtoa kovalevyn uumeniin..

Täällä kun maijaillee EAC-osaajia, kysyisin sellaista perusasiaa notta kuinkas oikein saan tuon tekemään FLAC:eja siten että luo automaattisesti freedb:stä haettujen tietojen mukaisesti hakemiston ja rippaa sen alle:

Esim. hakemisto: Kari Bremnes - Over en by
ja alla filekset:
01 - Kari Bremnes - Ansiktet te månen.flac
02 - Kari Bremnes - En stemme i Athen.flac

jne..


Olen saanut EAC:n tekemään flacit vain biisin nimella ilman kansion luonteja esim. "Ansiktet te månen.flac"
Olen tehnyt FLAC-asetukset tuon ohjeen mukaan:
http://www.saunalahti.fi/cse/EAC/index.html

-T "artist=%a" -T "title=%t" -T "album=%g" -T "date=%y" -T "tracknumber=%n" -T "genre=%m" %s


Ja toinen kysymys että lieneekö uusimman winampin 5.32 flac rippaajassa mahdollisesti laatupuutteita verrattuna tuohon ylistettyyn EAC:hen.
Sillä onnistui tuo pakkaus niin kuin pitikin.
 
Itse olen jo pitkään käyttänyt ohjelmalähteen lähes pelkästään pc:tä. Positiivisia puolia;
suurenkin levykokoelman hallinta on helppoa, äänenlaatu on käytännössä niin hyvä kuin mitä jaksaa panostaa dacciin, sillä edellytyksellä että kasaa kokoonpanon ja säätää softat oikein. Ja aina kun tulee puhe jostain laitteesta jota yleensä päivittäin käpelöidään, niin samalla silmänräpäyksellä tulee itselle mieleen käytettävyys ja käyttömukavuus, joka onkin minulla laiskalla ihmisellä se syy miksi käytän tietokonetta, enkä esim cd-soitinta. Käytettävyyden pitää siis olla hyvä, ja itsestäänselvyyksiin kuuluu, että kone on aina päällä (tai käynnistyy todella vikkelään), ja ettei sen päälläoloa kuule.

Negatiivisia puolia; Laitteiston toimintakuntoon säätämisessä pitää olla jonkinverran selvillä tietokoneista, ja ohjelmien säätämisestä. Kannattaa olla varma että koko ketju on kunnossa: materiaali on häviöttömästi tallennettu - sitä soitetaan sopivalla soittimella - joka käyttää sopivaa dekooderia (esim flac dekooderit osaa pukata datan 24-bittisenä haluttaessa... siis ne jotka haluaa saa upsamplaykset tai melkeen mitä vaan haluavat, ilmaiseksi) - josta data kuljetetaan järkevästi (=kernel streaming tai asio) perinteisesti äänikortin ajureiden kautta kortille - joka ei saa edelleen tehdä datalle mitään ylimääräistä (hyvien korttien ja niiden ajureiden kanssa tämä on helppoa) - jota kautta data lirahtaa sitten dac:lle (oli sitten ulkoinen tai kortin oma). Ja tietysti edellämainitut "perusedellytykset" eli hiljaisuus ja vakaus on minusta oltava kunnossa. Itselläni kestää paljon pidempään odotella, että päätteen releet napsahtavat auki kuin että musiikkisignaali lähtee dac:lta (käytännössä digi-otollinen cd-soitin) eteenpäin riemusta kiljuen :) Ja esim jonkun tietyn albumin hakeminen kestää yleensä sen 5s..

Tietty toi rippaaminen on helppoa ja järkevää automatisoida käytännössä niinkin pitkälle kuin että levy asemaan, eac päälle ja napsautellaan sopiva tallennushakemisto, jonka jälkeen kestää hetki, ja lopputuloksena syntyy valmiiksi oikeinnimetyt ja 100% varmasti virheettömästi (jos jotain virhettä niin siitä saa kyllä ilmoituksen) siirretyt tiedostot tageineen :)

Tietysti kaukosäädin kuuluu kuvaan, jotta voi kätevästi tuolilla loikoen käskeä ainakin samoilla perustoiminnoilla kuin cd-soitintakin.

Ja se varoituksen sana: Muistakaa ne varmuuskopiot. Siinä vaiheessa voi pistää vihaksi kun vuosien varrella kerätyt musiikit häipyy bittein taivaaseen kiintolevyn toimintasavujen myötä. Tietty siinä on jonkinverran vaivaa varmistaa kaikki 100Gt musaa, mutta eipä esim. noi dvd-levyt juuri mitään maksa kappaleelta.
 
Layeroid sanoi:
Ja se varoituksen sana: Muistakaa ne varmuuskopiot. Siinä vaiheessa voi pistää vihaksi kun vuosien varrella kerätyt musiikit häipyy bittein taivaaseen kiintolevyn toimintasavujen myötä. Tietty siinä on jonkinverran vaivaa varmistaa kaikki 100Gt musaa, mutta eipä esim. noi dvd-levyt juuri mitään maksa kappaleelta.

Tästä en voi olla enempää yhtä mieltä. Tulee mieleen kuopiolaisen Chevy Eye -yhtyeen debyytti (versio 1.0), joka oli noin vuoden tahkomisen jälkeen hiuskarvaa vaille valmis kunnes katosi bittiavaruuteen, eikä varmuuskopiota ollut... vähemmästäkin voi mieli murtua.
 
Itsellähän on ollut jo vuoden verran kaksi identtistä kovalevyä käytössä MP3 tiedostojen säilönnälle. varmuuskopioin aika ajoin manuaalisesti. Kyllä meinaan pääsisi tuskan parahdus jos vuosien kokoelman vääntö menisi kerralla savuna ilmaan.
 
Moro!

Koittapaaka myöskin piruuttanne Winampin kanssa sellaista plug-in:a, kuin Isotope Ozone. Matkii putkisoundia tuo mokkula. Mun mielestä kuulostaa ihan mukavalta. Vähän Zeppeliniä olen tuon läpi pyöritellyt näistä koneen kajareista.

Ylipäätänsä tietsikan käyttämisestä äänilähteenä, niin meinaan rakennella tuommoisen Pc-koneen olkkariin hoitamaan hommeleita. Varmasti tulen käyttämään tuota myöskin musiikkikirjastona ulkoisen D/A - muuntimen kautta..

Tietsikat on ihan ihqua, kyllä mun mielestä. :)
 
Itsellä olisi myös hyvinkin mahdollisuus kokeilla jonkinsortin jukebox-laatikkoa pyörittimen korvaajana, kun vain vetäisi levykokoelman FLAC:ina sisään. Onko ehdotuksia valmiista kaupallisista vaihtoehdoista kunnon kokoisella kovalevyllä? (satoja gigatavuja)
 
itsellä on jo koko levykokoelma FLAC- muodossa serverillä, tosin tähän saakka vain backup tarkoituksiin. ajattelin antaa squeezeboxilla mahdollisuuden ja jos homma toimii käytännössä, niin pistetään benchmark dac1 siihen perään :D
 
Löytyisiköhän sitten äänetöntä Squeezeboxia tai vastaavaa, johon voisi syöttää ulkoisen USB-kovalevyn sisällön? Ei huvita yhtään hurisuttaa konetta musiikkia kuunnellessa vaikka olisi toisessa huoneessakin...
 
Nykyäänhän löytyy myös esim. WLAN-tukiasemia, joissa USB-liitäntä ulkoiselle kovalevylle. Ko. kombinaatiota voikin sitten käyttää tiedostopalvelimena, eikä ole pahan hintainen, ei vie paljoa virtaa, eikä metelöi.

Itsellä vielä palvelimena tavallinen PC ja toistolaitteena XBOX XBMC-käyttiksellä. PCn ja XBOXin välinen yhteys hoituu WLANilla langattomasti, ja XBOX on kytketty vahvistimeen optisella johdolla. Ei toki paras vaihtoehto äänenlaadullisesti, sillä XBOXin digilähdössä taitaa olla pakkomuunnos 48khz näytteenottotaajuuteen, mutta hintaisekseen ok (XBOX modauksineen reilun 100€). Ainoa varsinaisesti harmittava puoli on jostain syystä ajoittain esiintyvä FLAC- ja APE-tiedostojen pätkiminen streamattaessa niitä PCltä. MP3- ja videotiedostot toimii pätkimättä, mutta nuo häviöttömästi pakatut audiotiedostot ei... ???
 
MarkoN sanoi:
MP3- ja videotiedostot toimii pätkimättä, mutta nuo häviöttömästi pakatut audiotiedostot ei... ???
Elikkä suuremmalla bitratella olevat tiedostot pätkii.. kannattaa koettaa ensimmäisenä säätää streamia toistavan soittimen puskurimuistia vähän suuremmaksi.
 
Layeroid sanoi:
Elikkä suuremmalla bitratella olevat tiedostot pätkii.. kannattaa koettaa ensimmäisenä säätää streamia toistavan soittimen puskurimuistia vähän suuremmaksi.

Olen säätänyt puskurimuistia välillä 256kb - 4092kb, mutta ei vaikutusta. Videotiedostot toimii kuitenkin pätkimättä, vaikka niiden bitrate on suurempi, joten verkon kapasiteetista tai puskurimuistin täyttymisestä tuskin on kysymys. XBMC-forumeilla muutama muukin on valitellut samaa, mutta ratkaisua ongelmaan ei ole löytynyt. Sama ongelma voi esiintyä myös käytettäessä langallista yhteyttä PCn ja XBOXin välillä, joten WLAN ei sitä ilmeisesti aiheuta. Pitäisi kokeilla vielä kytkeä PC ja XBOX toisiinsa ristiinkytketyllä kaapelilla ilman reititintä, saisi rajattua ongelmaa hiukan enemmän.
 
Parhaiten toimivat korkealaatuiset verkkokovalevypaketit (NAS:t), joissa on supernopeat RAIDit ja helppo varmuuskopiointimahdollisuus.

Ne pystyvät palvelemaan jopa useita mediasoittimia samaan aikaan.

Ossi
 
Pasi P sanoi:
Esim. hakemisto: Kari Bremnes - Over en by
ja alla filekset:
01 - Kari Bremnes - Ansiktet te månen.flac
02 - Kari Bremnes - En stemme i Athen.flac

jne..

Tiedoston nimeämiskäytäntö määritellään EAC Options (F9 näppäin), Filename välilehdeltä.

%N - %A - %T
tekee esimerkkisi mukaista jälkeä.
 
Olenkohan minä jotenkin periaatteellinen ***** edellä puuhun kävijä. Ostin juuri muutaman vinyylin lisää. Ja soittimenkin.

Jos on hankkinut itselleen aikaa kuunnella musiikkia, on myös aikaa avata levykelkka ja painaa nappia. Tai vielä ihanteellisemmassa tilanteessa laittaa levy lautaselle, huoliten siirtää varsi sen ylle, laskea se alas ja laittaa toisella kädellä moottori päälle.

Ja minulla menee muuten (hetkinen, montakos...) kolmeen tai neljään nappulaan (CD, etunen, päätteet 2kpl) yleensä kymmenisen sekuntia. Sitten ne vilkuttelee valoja ilosesti toiset kymmenen. Koneen kun pistää päälle niin saapi tekosyyn painua röökille.
 
Back
Ylös