Tiede puhuu: vinyyli on parempaa

Toisinkuulija

Kaupallinen toimija
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 490
http://www.physorg.com/news64807495.html

http://www.hi-fiworld.co.uk/hfw/featureshtml/linnreport.html

"Cd , 44khz sample rate vrs Analogue , infinte sample rate so CD must have bits missing , fact , you can fudge it with jiggery pokery and say what you like , but you cannot reproduce the missing bits to 100% accuracy.
Also , tell whoever it was , Music is art and Its irrelevant what science says , its what it actually sounds like that matters and vinyl still stomps on CD"

(Pink Fish Median keskustelusta)
 
Pitäisi varmaan lukea: Taide puhuu...

Tuo Linn artikkeli ja kuuntelutesti kertoo kyllä yhden totuuden: Linn CD soitin ei pärjää Linn vinyylille.

Olen itse ollut tilanteessa, jossa näitä on vertailtu keskenään ja minäkin pidin vinyyliä (silloin kun ei rutissut) parempana mutta toisaalta minä en pitänyt Linn CD soittimen äänestä. Liian neutraali ja mitäänsanomaton (tämä kova kärjistys mutta sanat ovat niin karkea väline kuvaamaan eroja), virkamiesmäisen kuivakka. Rytminen kyllä. Melodiat aivan yhtä oikeat kuin matkaradiossa. Mutta musikaalisuus kateissa, ei sävyjä eikä tulkinnan dramatiikkaa.
 
Nyt täytyy taas kysyä: missä oli se tiede? Jos kerran "tiede" puhuu, niin luulisi jossain olevan sitten tutkimustuloksiakin, eikä pelkkää luulottelua.
 
pirkka sanoi:
Pitäisi varmaan lukea: Taide puhuu...

Noinhan siinä oikeastaan saisi ja pitäisi lukea.

...minä en pitänyt Linn CD soittimen äänestä. Liian neutraali ja mitäänsanomaton (tämä kova kärjistys mutta sanat ovat niin karkea väline kuvaamaan eroja), virkamiesmäisen kuivakka. Rytminen kyllä. Melodiat aivan yhtä oikeat kuin matkaradiossa. Mutta musikaalisuus kateissa, ei sävyjä eikä tulkinnan dramatiikkaa.

Niin, vinyyli on toista maata.
 
jahvetti sanoi:
Nyt täytyy taas kysyä: missä oli se tiede? Jos kerran "tiede" puhuu, niin luulisi jossain olevan sitten tutkimustuloksiakin, eikä pelkkää luulottelua.


Ensimmäisessä puhutaan tutkimuksesta, jonka tiedemies Kanadassa on tehnyt.
Toisessa tehdään tutkimus isolla ryhmällä kuulijoita.

Ei tässä ole ollut muuta kuin tutkimusta esillä..

Ossi
 
Pari lainausta:

"In yet another turnaround, teens overwhelmingly insisted the sound quality of LPs was superior to that of modern formats. They characterized LPs and the LP artists of the past as more authentic than the barrage of youth-oriented music being aggressively marketed to them today."

Eli kyseessä oli kai haastattelututkimus, jossa vinyylin fanit saivat äänensä kuuluville. Vaikka tuossa viitataan vinyylin parempaan ääneen, ei ole selvää onko kyseessä tekinen paremmuus vai pelkästään materiaalin eroavaisuus verrattuna cd:llä julkaistavaan materiaaliin.

Ja sitten se toinen juttu. Olen pitkälti samoilla linjoilla Pirkan kanssa tässä. Linnin vinyyli oli populaarimpi kuin Linnin cd tuossa testissä. Mikä taas ei kerro mitään sen yleisempää totuutta.
 
Ongelma on se, että cd:llä on paskaa musiikkia paskasti masteroituna. Siksi vinyylit ovat parempia, koska ne sisältävät parempaa musiikkia. Formaatista viis.
 
Tawe sanoi:
Ongelma on se, että cd:llä on paskaa musiikkia paskasti masteroituna. Siksi vinyylit ovat parempia, koska ne sisältävät parempaa musiikkia. Formaatista viis.

Jep, tämän minäkin olen jo ehtinyt huomaamaan. On harvinaista, että LP:n ääni rasittaisi. On kuitenkin hauskaa huomata poikkeuksia, viimeksi totesin Stanley Clarken remasteroinnit loistaviksi, siis cd:llä. Remasteroitu ei useinkaan tarkoita parannusta.

Hankin CD-soittimen vasta 1996, mutta viime vuonna vasta aloin oikeastaan harrastaa vähän hifistelyä ja laitteet paranivat. Tietämättäni oli äänilähdepuoli ainakin kunnossa vuodesta 1983. Apuna laitteiston valinnassa oli kyllä silloin Hifi-lehti ja Kruunuradio.
 
Pitäisikö lukea: vinyyli on parempaa, jos musiikkimaku suuntautuu menneille vinyylin valtakauden vuosikymmenille tai diskojumputukseen 8)
 
Kyllähän se älppäri äänenä on hyvää, mutta rix, rax, naps ottaa kyllä päähän. Tilasin viimeviikolla levyjä 140€ ja niiden piti olla kunnoltaan Ex ja Ex-, mutta en tiennytkään, että se tarkoittaa entinen. Oikeasti Ex pitäisi tarkoittaa hyvä ja mint on vieläkin parempi. Hyviä levyjä, ei siinä mitään tuosta rahinasta huolimatta.

Hyvin tehty cd- remasterointi on kylläkin myös todella hyvä. Nykyään aletaan jo osta tehdä hyviä cd äänityksiä, mutta noista tehdyissä vinyylimastereissa on joissakin unohdettu korjata ässät, tuolloin kuulostaa, että laulajalla on iso etuhammasväli.
 
Janne sanoi:
Pitäisikö lukea: vinyyli on parempaa, jos musiikkimaku suuntautuu menneille vinyylin valtakauden vuosikymmenille tai diskojumputukseen 8)

Mun mielestä noinkin voi sanoa. Lisäksi on julkaisuja joita saa/sai vain vinyylinä.
 
Joku kumma tapa meikäläisellä on että ostan mahdollisesti levyn ensin CDnä ja myöhemmin jos vinyyli ilmestyy niin ostan sen uudelleen LPnä.
Myyn sitten CDn pois. Useasti on sama levy tullut siis ostettua kahteen kertaan.
 
Vynil sanoi:
Joku kumma tapa meikäläisellä on että ostan mahdollisesti levyn ensin CDnä ja myöhemmin jos vinyyli ilmestyy niin ostan sen uudelleen LPnä. Myyn sitten CDn pois. Useasti on sama levy tullut siis ostettua kahteen kertaan.

Sama täällä.
 
Tawe sanoi:
Sama täällä.

Joskus tulee ostettua sama levy vinyylinä uudelleenkin. Ihan varmuuden vuoksi, sitä kun ei koskaan tiedä...

Vinyylilevyn ja cd-levyn paremmuus on minulle ihan yhdentekevä asia. Molemmat löytyy nyt ja jatkossakin. Jos harrastaa haluaa, niin vinyylipuolella sitä puuhasteltavaa riittää huomattavasti pidempään. Ei taida tulla valmista koskaan? Jos näpertely ei innosta, niin on helppoa hommata edullinen/toimiva pyöritin, ja sen jälkeen suunnata levykauppaan.
 
Seppo, se on riks raks snaps ja poks niin kauan, kuin pelaa matalampitasoisilla soittimilla ja varsilla. Ja RIAA:lla.

Kun hommaat kunnollisen soitinrungon, se helpottaa.

Ossi
 
Back
Ylös