Testilevyt

Jarmo

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
4 681
Kaupunki
Raahe
Ostopalstalla olen huudellut testilevyä vinyylisoittimen hienosäätöä varten. Ei vaan ole tärpännyt. On jo sanottu, että on parempi mennä e-baylle tai tilata uusi jonkin liikkeen kautta.

Ettei myyntipalsta mene keskustelupalstaksi, niin avataampa tähän uusi topic, kun en vastaavaa huomannut.

Eli kertokaahan, minkänimisiä testilevyjä löytyy ja minkälaisia kokemuksia niistä on. Uskoisin että jonkun euron kannattaisi panostaa, vai ovatko turhia värkkejä? Mistä löytyy varmoja toimittajia?
 

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
10 358
Kaupunki
Kouvola
Vinyl Essentials niminen levy on täällä hyllyssä, Kruunuradiosta hankittu, Vinyyliklubikin on tuota myynyt, mutta ei näy/en nähnyt enää listoilla.
On ihan ok resonanssitaajuuslaskujen varmistukseen ja antiskaten säätämiseen.
 

Tawe

Hifiharrastaja
Liittynyt
12.9.2006
Viestejä
13 277
Kaupunki
Kuopio
Voisitte hommata liikkeelle sitä uudempaa HFNRR (the Producer's Cut) testilevyä - siinähän tulee ihmisille 3 protractoriakin mukana...
 

kto

Kaupallinen toimija
Hifiharrastaja
Liittynyt
7.12.2007
Viestejä
336
Eikös esim. HFN/RR-testilevyä saa hankituksi helposti netistä? Jos siis tuntee tarvitsevansa.

Mulla lienee O-aakkosissa lukuisia Ortofonin testilevyjä. En todellakaan ole niitä enää tarvinnut, toisaalta eivät ole myynnissäkään. Hyvä soitin ja äänivarsi oikeasti toimivat fysiikan lakeja vastaan. Edesmennyt Hifi-lehti paasasi joustavuuskertoimista ja muusta sonnasta ja löysi Shuresta totuuden. Samalla Hihi-lehti siirsi Suomen hifi-elämän kivikauteen. Ko. julkaisu olisi pitänyt lopettaa jo toiseen numeroon, mutta se on toinen juttu....

Nykyään "standardina" on keskiraskas äänivarsi ja melko jäykät mc-rasiat. Testilevyillä voi löytää jotain osviittää toiminnasta, mutta esim. seurantakykyyn on parasta kuunnella vaan paljon levyjä. Mun mielestä tärkein edistys on viime vuosikymmeninä ollut elektroninen neulavaaka. Täysin korvaamaton. Jokaisen soittimen ja äänivarren mukana pitäisi sitten tulla oikean geometrian takaava shapluuna. Azimuth löytyy halutessa "nollasummapelillä" ja mono-levyllä, joskin tämä metodi on myös kiistelty. Antiskating "peililevyllä" - yhtä kiistelty asia.

Yksikään testilevy ei takaa "oikeaa" sointia, mutta voisin hyvin kuvitella, että helpottaa asiaa, jos esim. äänirasia on tehty miten sattuu. Viimeinen säätö kannattaa kuitenkin tehdä kuuntelemalla. Esim. 0,1gr lisää neulapainoa voi joskus olla juuri tarvittava lisäys - kunhan pysytään kohtuuden rajoissa.

Saksassa on tarjolla ohjelmisto (ja testilevy?) jolla voi pyöritellä normaalisäätöjä. Ei ihan ilmainen, mutta luultavasti hankin sellaisen. Katsotaan sitten, onko "tarpeellinen". Luultavasti ei, mutta näyttää makeelta;)

Terveisin,

K
 

silmaauki

Hifiharrastaja
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
17 809
Kaupunki
Tois pual jokke
Mulla on tuo Vinyl Essential. Ostin (tilasin) sen Hifimestan kautta. Netistä tilaamalla taitaa tulla ihan yhtä kalliiksi, jos ei jopa kalliimmaksi.

Halvalla sitä ei saa mistään.

Se on mun kallein levy.
 

Jarmo

Hifiharrastaja
Liittynyt
21.12.2006
Viestejä
4 681
Kaupunki
Raahe
Kiitosta vaan vinkeistä. Lähdetäänpä liikkeelle tästä Vinyl essentials -levystä, ja katsotaan mikä on tulos :)
 
Ylös