Testilevyt

Sindeep

Käyttäjä
Liittynyt
1.6.2007
Viestejä
900
Kaupunki
Helsinki
Moi

Pikaisella ebay:n selailulla löytyi seuraavanlaisia tesilevyjä;

- Shure Trackability Test Record
An Audio Obstacle Course (TTR 101)

-Ortofon Pick Up Test Record Direct Cut No. 0001 LP

-RCOA Stereo Systems Test Record Yorkshire 27012

-HIGH FIDELITY DEMOSTRASTION RECORD URANIA RED VINYL

-Stereo Test Record The Stereo Model SRT 14-A

-POPULAR SCIENCE HI FI TEST RECORD Vol 2

-TITLE: TEST RECORD 1: Depth of Image
RECORD LABEL: OPUS 3 79-00. Made in Sweden; 1979. Stereo/Mono Vinyl.

-CBS LABORATORIES Professional Test Record STR 112

Onko kellään kokemuksia noista tai muista testilevyistä joita kannattais kokeilla vai onko noista hyötyä ???.
 
Vs: testilevyt

Jollen nyt ihan väärin muista, on tuo Ortofon 0001 sellaisen primitiivisen 'mittaustietokoneen' kanssa käytettävä levy, jolla ei ilman k.o. kompuutteria tee juuri mitään. Kukas vahvistais tän? Littuna vois muistaa? Nollakakkosesta alkaen niillä oli musiikkiakin, kolmonen taisi olla jo silkkaa musiikkia.
 
Gurulla just ihmettelin Clearaudion testilevyä.

Onkohan noita muita miten saatavilla pääkaupunkiseudulla?
 
Kysele Kruunuradiosta.
Itse ostin sieltä tuollaisen VINYL ESSENTIALS testilevyn.

T:bowler
 
Silloin, kun vielä soittelin vinyyleitä omistin Hifi News and Record Review: n testilevyn. Lienee vieläkin saatavissa, joten kiinnostuneet tsekatkoon ao. lehdestä, jos siitä löytyisi tilausinfoa. Oli ihan ok.
 
Vs: testilevyt

Mallas sanoi:
Jollen nyt ihan väärin muista, on tuo Ortofon 0001 sellaisen primitiivisen 'mittaustietokoneen' kanssa käytettävä levy, jolla ei ilman k.o. kompuutteria tee juuri mitään. Kukas vahvistais tän? Littuna vois muistaa? Nollakakkosesta alkaen niillä oli musiikkiakin, kolmonen taisi olla jo silkkaa musiikkia.

Ortofonilla oli oikein hieno säätölevykin, muttu uskoakseni olet oikeassa. 0001 on minullekin jäänyt mieleen Ortofonin "mittatietokoneen" varusteena.

-128-
 
bowler sanoi:
Kysele Kruunuradiosta.
Itse ostin sieltä tuollaisen VINYL ESSENTIALS testilevyn.

T:bowler

Muistatko hintaa?

Pitää käydä kattoon levy ja ehkäpä sit kokeilla/leikkiä sillä himassa :)
 
Ostin tuon Hifi News Test Recordin:
http://www.analogueseduction.net/product/Hi-Fi_News_Test_Record_HI-TR

Vähän kaksijakoiset fiilikset tästä.. Tulikohan enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.. Säätelin illalla ottamalla äänen RIAA:n outputista suoraan läppärin linjatuloon. Näin sain äänen Audacityyn ja oli helppo visuaalisesti tulkita muutokset..
Laitteistonahan mulla on tuo Thorens TD-320 Mk1 pyöritin TP-16 IV varrella ja Denon DL-160 rasialla. Oikeastaan suurin syy tuon levyn ostoon oli epäilys että kanavatasapaino on vähän sinnepäin ja muutenkin helpottaa säätämistä.

Ensinnäkin testasin nuo träkkäykseen ja antiskaten säätöön liittyvät raidat. Kaikki muut meni puhtaasti läpi paitsi +18dB 300Hz torture track jossa oikea kanava särki. Testasin lisäämällä painoa rasiaa sekä tracking weightia ja antiskatea säätämällä, mutta ei se torture track mennyt puhtaasti läpi, urassa kuitenkin pysyy.

No sitten keskityin tuohon kanavatasapainoon johon tuossa löytyy useitakin raitoja. Ensin säädin rasian azimuthin tuolla 2 puolen 5 raidalla, eli 300Hz +6dB L-R siniaallolla. Ideana tässä on että pitäisi saada vastaavat toisensa kumoavat aallot samassa amplitudissa vasemmasta ja oikeasta kanavasta. Kuten olin arvellut, tasapaino oli vasemmalla. Säädin azimuthia ja audacitystä tarkkailemalla sain kanavat täsmälleen tasapainoon.

Sitten 1 puolen -20dB pink noise trackeillä (L+R, L, R) tarkistin tasapainon. Yllätyksekseni se ei ollutkaan lainkaan kohdallaan. Varmistin vielä edellisellä azimuth-säätöraidalla ja se oli edelleen tasapainossa. Kokeilin myös anti-skaten ja trackingin säätöön tarkotetuilla 300Hz L+R +12..+16dB raidoilla ja nekään ei olleet balanssissa.

Hämmentävää... Mitenkähän tuo kanavabalanssi (käytännössä azimuth?) tulisi säätää kun se tuntuu muuttuvan riippuen taajuudesta ja/tai amplitudista?

Itse säädin tuon lopulta L+R pink noisella kun se tuntui eniten "oikeaa" ääntä vastaavalta. Tarkistin vielä noilla vain-R ja vain-L pink noise raidoilla ja ne oli aika hyvin kohdallaan, mutta cross-talking toiselle kanavalle oli erilainen.
Kellään ajatuksia tästä..?

Sitten toinen asia.. 2-puolella on nuo Cart/arm resonance test raidat joissa bassotaajuus laskee 25->5Hz ja samalla ääni lukee taajuutta harvakseltaan ja jossain kohtaa rasia rupeaa resonoimaan. Itsellä tuo resonanssi oli ~7-8Hz luokkaa riippumatta siitä mitä lisäpainoja mulla rasiassa oli. Outoa..? Kokeilin ilman mitään lisäpainojakin ja silti resonanssi pysyi samassa, vaikka kaiken järjen mukaan se tuolla 4.8g painavalla rasialla TP-16 mk4 varressa (effmass 12.5g) pitäs olla jotain 12-13Hz. Lisäksi tuolla raidalla 3, sama vertikaalina, en nähnyt oikein mitään resonointia. Täytyy vielä tänään testata Audacityyn digitoiden jos siinä käppyrässä näkyy jotain.. Mitähän tästä pitäisi ajatella..?
 
Voisiko olla, että rasian kanavat ei ole aivan tasapainossa sähköisistä syistä eli antojännitteet vaan hieman poikkeaa? Ja korvasit tilannetta säätämällä azimuuttia, jolloin ehkä neula menikin kallelleen mutta antojännite korjaantui ja samalla tuli sivuilmiöitä. Ilmeisesti on vaan parasta säätää kanavat särön ja seurannan perusteella samanlaisiksi ja hyväksyä pieni heitto tasapainossa. Mulla on Shurella reilun 1dB ero kanavissa ja sen huomaa kaiuttimien kanssa selvästi, äänikuva on hieman vasemmalla.

Nuo torture-testit vinyyleillä on siitä ikäviä, että kun tracking pettää niin levyn ura saattaa vahingoittua pysyvästi. Tämä on juuri syy, miksi liian pientä neulapainoa ei pidä käyttää.
 
Joo, voihan noissa kanavissa heittoa olla, Denon taitaa luvata tuolle <1dB eroksi. Hyvin tuo kyllä träkkää nuo testiraidat, ainoastaan tuo +18dB torture tracki ei mene särisemättä, muut tuntuu menevän melkein asetuksilla kuin asetuksilla... Sais olla vähän pidempi fadein siinä torture trackissa niin näkisi missä kohtaa se menee särölle..

Tuosta azimuthin säätämisestä vielä.. Tietysti tuossa on se ero että tuo crosstalk menee eri suuntaan jos nuo kanavat on vastakkaisissa vaiheissa kun noissa muissa testipätkissä jossa ne on samassa vaiheissa, pink noiset mukaanlukien. Vieläkään en osaa päättää onko järkevämpää säätää tuo azimuth tuolla siihen tarkoitetulla pätkällä niin että kanavat kumoaa toisensa, vai minimoida ja tasata crosstalk noilla R ja L kanavien pink noiseilla..

No täytyy pähkäillä illalla..
 
Kieltämättä azimuthin säätäminen on vaikeaa , koska aina pitää jotain ruuvata irti ja taas kokeilla.
Antiskating säätö on tärkeä. Itse olen sen säätänyt joko oskiloskoopilla tai sitten kuunnellut kuulokkeilla esim. dolby C:n kautta . Pienikin heitto lisää säröä toiseen kanavaan . Parhaiten säätö onnistuu, jos levysoittimessa antiskatingia voi säätää levyä soitettaessa.
 
Jos rasian antojännite heittää kanavien välillä, et pysty täydellä varmuudella säätämään azimuuttia L-R -signaalilla. Oletan että säätö tapahtuu kuuntelemalla kanavien summaa (=mono) ja minmoimalla signaali. Tuolloin "nollakohta" antaa hieman väärän asetuksen. Paras tulos tullee sillä pink-noisella kuulokkeiden avulla säätäen ja varmistaen niillä torture-raidoilla.
 
Näin minäkin asian päättelin. Tosin kuulokkeiden sijaan laitan kiinni läppäriin niin saan tarkat arvot desibeleinä ja saa eliminoitua epätarkat korvat yhtälöstä :)
 
Mulla on käytössä Ortofon pick up test record 0003.
On muistaakseni 80-luvun tuotoksia?
 
Itselläni on ortofonin 0002. Ostin joskus kirppikseltä. Harmittaa kun en saa laitteistoani tarpeeksi hyväksi. Ensisijaisesti häiriö/signaalisuhde jää alle 60.
 
Back
Ylös