Telefunken 1950-luvulta

Hinkkanen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
4 998
Kaupunki
Tampere
Käydessäni viime viikonloppuna vanhempieni luona Turengissa kohtasin monen vuoden jälkeen ensimmäisen koskaan käyttämäni vinyylisoittimen, isäni Saksasta 50-luvun lopulla tuoman täysautomaattisen Telefunken levynvaihtajan.

Laitetaan aluksi muutama kuva:

Telefunken01pieni.jpg


Isompi kuva

Telefunken02pieni.jpg


Isompi kuva

Telefunken03pieni.jpg


Isompi kuva

Telefunken04pieni.jpg


Isompi kuva

Vehje on välipyörävetoinen ja sen mekaniikka tunnistaa automaattisesti kaikki levykoot ja osaa myös erottaa 10- ja 12-tuumaiset lp:t toisistaan samoin kuin erikokoiset savikiekot (niitäkin siis on ainakin kahta kokoa). Perusvalinta tapahtuu pyörimisnopeuden valinnalla ja isommat lp:t ja savikiekot tunnistuvat niiden osuessa levypitimestä pudotessaan levylautasen ja äänivarren välissä olevaan koskettimeen tai mahdollisesti äänivarren tyvestä ulostyöntyvään vipuun (näin ainakin olen päätellyt, en ole vielä ollut tilaisuudessa tutkiskelemaan tarkemmin). Levyn loppuessa äänivarsi palautuu lepoasentoonsa ja jos levynpitimessä (vai mikä sen nimi on?) on vielä levyjä, seuraava putoaa ja soitto jatkuu. Todellinen saksalaisen insinööritaidon mestarinäyte siis.

Olin reissussa koiran kanssa julkisilla kulkuneuvoilla joten en voinut tuoda soitinta mukanani mutta vanhempani tai veljeni toimittavat sen kun seuraavan kerran täällä Tampereella käyvät. Ajattelin kunnostaa sen staattiseksi mutta toimintakuntoiseksi näyttelyesineeksi. Ei tuolla tietenkään mitään tosimielessä enää uskalla soittaa mutta muutaman erityyppisen ei niin arvokkaan kiekon voin tietenkin hankkia esittelytarkoituksiin.

Juhani
 
Olishan se mahtava juttu, jos tuosta vielä savut sais ja saman aikakauden levyillä vielä.

Toivotaan, että tarvittavat osat löytyy ja jaksat sen kanssa värkkäillä.

Jyri
 
Mulla on tämmönen saman ikäinen laite työn alla, Collaro 4T 200 :

collaromz8.jpg


Moottori toimii, samoin kaikki nopeudet, mutta idlerissä on pientä klenkkaa, joka aiheuttaa turhaa meteliä. Siitä kun pääsisi eroon, niin tuolla kuuntelisi jo kummasti levyjä. Tietty äänivarsi menisi uusiksi, nykyisellä rapsutelee varmasti selkää hyvin. Niin, ja plinthi...
 
Telefunken saapui Tampereelle viime lauantaina. Juuri nyt näyttää tällaiselta:Ja kuten tapana on, isompi kuva löytyy täältä.

Toistaiseksi en ole tehnyt muuta kuin pyyhkinyt pahimmat pölyt. Teen paremman puhdistuksen ja tutkin koneistoa ensi viikolla. Laitteen tarkka malli on vielä hiukan epäselvä. Ominaisuuksiltaan (4 nopeutta) se näyttää vastaavan TW561:tä mutta ulkonäöltään mallia TW560. Soittimen päällä ei ole mallimerkintää mutta ehkä se selviää kun otan laitteen auki.

TW561:lle löytyy käyttöohjeetkin:

http://telefunken.pytalhost.eu/TW561/

Tässä muuten Collaro-linkki:

http://geocities.com/midimagic@sbcglobal.net/collaro.htm

Juhani
 
Back
Ylös