Tehdastekoiset aktiivisubit

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
274
Matias. on olut pois autohifihommmista jo yli kymmenen vuotta. Nyt pitäisi jostain erittelemättömästä syystä hankkia Hiluxiin jonkinlainen sub tai alapään tehostaja.
Millaisia kokemuksia porukalla on noista valmiista aktiivisubeista mitä jo sivuttiin tuossa "subbari penkin alle" -keskustelussa.
Eli niistä missä on joku pieni kotelo, elementti ja vahtistin valmiina.

Teenkö itse pienen vahvistimen kanssa vai ostanko valmiin? En tee nyt hifiautoa mutta jotenkin pitäisi saada kumiseva soundi kuriin.

ps. mulla on töistä vapaata vain alle kymmenen päivää vuodessa. En tosin tiedä mitä olen tähän maailmaan rakentamassa............................. :p
Mutta paskaa en autooni laita.
 

Matti Lehtinen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2010
Viestejä
6 077
Kaupunki
Helsinki
Hankala varmaan odottaa vastausta tähän ja mulla ei ole kokemusta noista aktiivisubeista, mutta mitä nyt kahden kaverin autoissa olen kuullut neljä vuotta sitten Blaupunktin valmistamia parinhuntin tuommoisia, niin ei ne väärin ole.

Meinaan, että virransyötönhän sä joudut kumminkin tekemään, noille(kin) jos haluat niiden antavan jerkkua, joten siinä mielessä jengi yleisesti valitsee jonkun passiivisen vahvarin.

Jos nyt kumminkin päädyt tuommoiseen, minkä lankanauhoista vedät virrat autos ISO-liittimistä, niin kyllä. Saat vähän tukevuutta alapäähän, mutta älä odota liikoja.

Siis ne toimii varmasti kyllä, mutta ihan puhtaasti fysikaalisista syistä, et voi ainakaan "luukuttaa" noilla.

Tukevuutta ja vähän murahdusta saat kumminkin tuommoisella, niihin orkkispiuhoihinkin liittämällä, mutta se on kumminkin vähän niin ja näin.

Samaan vaivaan jos vedät kunnon virrat tuommoiselle valmisaktiiville, niin vetäisit sen virtapiuhan erillisellekin vahvarille, mistä vetäisit piuhan erilliselle elementille, mikä tarjoais sen subitaajuuden?

Kenties jos noita on nykyään tarjolla aktiivisina ja suoraan etupenkin alle ja suoraan niihin ISO-piuhoihin, niin selviät vähimmällä työllä ja saat potkua, kunhan soittimesta saat sopivasti säädettyä?
 

Matias.

Käyttäjä
Liittynyt
3.4.2008
Viestejä
274
Joo, asia tuli vähän niinkuin esille kun tein viime lauantaina sopivan lämpöisissä keleissä kun tein autoon suursiivouksen jossa myös penkit irrotettiin pestäviksi.
Asensin lattiamattojen alle jo valmiiksi virtapiuhan, herätejohdon sekä rca-kaapelit soittimelta.

Itse jos tuota lähtisin ns. old school -tyylisesti kokemuksieni perusteella tekemään, valitsisin jonkun pienen 150 - 200 w monona antavan vahvistimen sekä 8-10 litran koteloon asennettavan, vaikkapa Peerlessin sls 165 -elementin tai vastaavan.

Soittimessa on jonkin sortin ekvalisaattori mutta sillä ei saa oikein aikaiseksi kuin kuminaa. Ovissa on Alpinen parinsadan kaksitiet joita Tampereen suunnan kaupan myyjä kehui ja ne tuli tilattua ja asennettua oviin. Samalla laitoin Vibroplastia oviin vähäsen vaimennukseksi. Se vaikuttaa hyvältä aineelta.
Ovet on sitä mitä ovat ja ämyri jonkinlaisessa viitisen senttiä pitkässä ahtaassa muovitunnelissa joka varmasti omalta osaltaan vähän vaikeuttaa sitä että noista saisi kunnon soundia.

Jos vahvistimessa on hyvät alipäästösuotimet ja niissä portaattomat säädöt, luulen että bassotoisto paranee suunnittelemallani hyvälaatuisella lisäbassolla

Nykyään näyttää näitä valmiita aktiivisubeja (eihän ne mitää subeja ole vaan lisäbassoja - tosin sellaista nyt vähän ollaan hakemassakin) joissa reilun 5 tai ainakin alle kymmenen litran koteloon on työnnetty vahvistin, 8 tai kymmenen tuuman elementti - niin se vähän epäilyttää.
Josko nykyään pystytään tekemään sähköisillä korjauksilla taikoja että nuokin workkivat tai sitten ei?
Oman kokemukseni mukaan kun vaikka kasi laitetaan alle 10 litran koteloon, basso hakkaa ja murinat puuttuu kokonaan. Toisaalta esim. Focalin 8 tuumaisen aktiivihimmelin 60 w ei varmasti riitä minkään sähköisen korjauksen voimapesäksi. Tai, sitten, mene ja tiedä?

Jos jollakulla on omakohtaisia kokemuksia eri laitteista, lukisin niistä mielelläni.
 

privy

Käyttäjä
Liittynyt
21.6.2010
Viestejä
368
Kaupunki
Töysä
Itse ostin joskus heräte ostoksena: Blaupunkt THb 210A eli:
http://www.blaupunkt.de/en/products/loudspeakers/th-series/produkt/thb_210a-1/?no_cache=1
Ajatuksenani oli jatkaa autokaiuttimien "riittävän hyvää" sondia noin oktaavin alemmas. Ongelmana oli se, että vaikka laitteessa on periaatteessa päälle/pois kytkentä signaalin mukaan, niin omassa autossani tuo söi akkua melko lailla. Viikonloppuna aivan varmasti akku tyhjäksi. (Ehkä joku häiriö johdoissa piti sitä päällä) ? ??? Piti aina muistaa napsauttaa liitin irti.

Laite kyllä toistaa selvästi alempia taajuuksia mitä auton omat ovi kaiuttimet, joskin äänenpaine jää arvatenkin pienen puoleiseksi. Asiaa tietysti auttaa se, jos laitteen voisi sijoittaa ohjaamoon, sekä se että auto olisi mahdollisimman hiljainen.
En ole hetkeen käyttänyt laitetta, joten en kovin hyvin muista toisto ominaisuuksia. Voisin piruuttani laittaa sen kiinni (pikaliitin + 2RCA) ja kokeilla taas.
Tai voisin luopuakin siitä todelliseen asevelihintaan.
 

Shadowman

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.11.2008
Viestejä
152
Kaupunki
Raahe
Itselläni on tuo sama Blaupunktin aktiivisubi ja se tosiaan kyllä käynnistyy signaalista automaattisesti, mutta jää useimmten sammumatta ja saattaa tyhjentää akun. Se kävi takuuhuollossa ja tilalle tuli uusi laite, jossa on ihan sama vika (ominaisuus).
Jouduin vetämään sille herätevirran ja lisäämään erillisen käynnistysreleen virtajohtoon.

Vähän samankaltaisia suunnitelmia oli alunperin omavalmisteisen version tekemisestä kun aloittajalla, päädyin kuitenkin valmiiseen, kun ei aikaa tuntunut koskaan olevan.

Joskus aikanaan on -90 luvulla on tullut rakenneltua autoihin suljettukoteloisia useamman kymmenen litran subeja 10 tuumaisella ja voi suoraan sanoa, että tämä ei ole verrattavissa niihin, mutta jos pitää mahduttaa pieneen tilaan, on tämä ihan toimiva ratkaisu.
Itselläni tämä on farmaripassatin tavaratilan sivukotelossa ja tasonsäätö saa olla subissa ja Alpinen soittimessa maksimissaan, jotta kuuluu kunnolla kuskinpaikalle asti. Penkin alla pienemmässä autossa varmaan toimisi paljon paremmin.

Etuovissa on Infinity Reference 6020cs kaiuttimet, joka oli hinta/laatusuhteeltaan huomattavasti parempi päivitys :) Asennuksen yhteydessä vaimensin ovipeltejä niinikään bitumimatolla, soundiin tuli tosi mukavasti napakkuutta lisää.

Jos tuo subihomman tekisin uusiksi, niin nyt rakentaisin itse kunnollisen pikkukotelon ja sinne esimerkiksi 6,5 sls tai 2 kpl ja erillisvahvistin. Taikka vaihtoehtoisesti katseisin valmista aktiivisubia kalliimmassa hintaluokassa. Tuollainen kenkälaatikko on aina vähän kompromissi vanhalle autohifiharrastajalle, joka on tottunut joskus siihen, että subitaajuudet myös tuntuvat.
 

privy

Käyttäjä
Liittynyt
21.6.2010
Viestejä
368
Kaupunki
Töysä
^ Ahaa, se virran päälle jääminen on siis tavallaan tyyppivika.
Kaksi kappaletta voisi teoriassa antaa jo enemmän ääntä, 6dB tulee kaiketi lisää toisella samanlaisella. Tosin tila etu alkaa vähentyä kahdella moisella, jos nyt ei satu autossa olemaan kahta sopivaa kolkkaa. Ja on selvää että fyysiset tuntemukset jäävät vähäisiksi Blaukkarilla ja vastaavilla.
 

juhu

Hifiharrastaja
Liittynyt
6.4.2009
Viestejä
279
Kaupunki
Helsinki
Hankin kesällä Focalin, se pienemmän aktiivijutun bassoa tukevoittamaan, en odottanut hirveitä, mutta aluksi petyin, sitten olen tottunut ja hyvä se on hintaansa ja kokoonsa nähden, niin rock ja jazz on tukevampaa.
Helppo asentaa.
 
Ylös