Technicsin loppukatkaisu kuntoon

kkoskela

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
1 437
Kaupunki
Pyhäjokilaakso
Ruuvasin auki technicsin levysoittimeni (SL-M1)
Iloisena yllätyksenä siellä näytti olevan mekanismi loppukatkaisuun, joka surukseni ei vaan toimi. Eli kun levy loppuu, niin lautasen pitäisi pysähtyä, ja äänivarren nousta ylös. Olen räpeltänyt tuota mutten ole saanut selville mikä tuossa on rikki, nyt kaipaankin ammattilaisten apua. Miten tuo ohjaus toimii ja mistä sitä vikaa pitäisi etsiä?
Kuvassa tuo piirilevy joka ohjaa tuota systeemiä, mustat johdot menevät sähkömagneetille joka vetää alas kun neulan laskee.
Tuon transistorin kantajärjestys komponenttipuolelta vas->oikealle B,C,E.
Kun neula on lopussa tuonne alhaalla näkyvän mustan laatikon rakoon menee tuommoinen musta ikkuna, eli tuo on se tunnistin, miten sitten toimiikin.
Eli mistä mittaan ja mitä?[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Lisäys, kun ruuvimeisselillä sorkin tuota trimmeriä, levyn ollessa lopussa, niin tuo loppukatkaisu liipaisee ihan oikein. Tuo trimmeri näyttää silti olevan kunnossa, eli liuku näyttää ihan järjellisiä lukemia eri asennoissaan, tuo on 47k trimmeri, ihan loogisesti etenee arvot sinne mentäessä. Toisaalta kun sorkin tuota soittimen käydessä, niin maadoitan sillä meisselillä väkisin tuosta trimmeristä muualle soittimeen, johtuneeko tuo liipaisu siitä?
 
Minkälaisilla komponenteilla tuo "silmä" on toteutettu, nimittäin kun siihen väliin laittaa ruuvimeisselin, niin homma pelaa.
Tuo lätkä mikä tuolla sisällä on, joka siihen väliin menee, ei saa tuota pelaamaan. Eli sidonko siihen ruuvimeisselin kiinni?
 
kkoskela sanoi:
Minkälaisilla komponenteilla tuo "silmä" on toteutettu, nimittäin kun siihen väliin laittaa ruuvimeisselin, niin homma pelaa.
Tuo lätkä mikä tuolla sisällä on, joka siihen väliin menee, ei saa tuota pelaamaan. Eli sidonko siihen ruuvimeisselin kiinni?

Olisiko induktiivinen rajakytkin. Onko se sun ruuvarin pää magnetoitu vai ihan normi?
 
Tuossa on tuommoiset linssin näköiset, käsittääkseni jonkinnäköinen lähetin ja vastaanotin. Putsasin noita linssipintoja, ja sain toimimaan tuon niin että kun muutamia sekunteja heiluttaa tuota vartta siellä lopussa, niin pysäyttää.
Tuo liuska mikä menee tuonne väliin, sisältää tuommoisen ikkunan. Noista viiruista näkee läpi, voisiko tuosta siinä lopun siirrossa mennä pulsseja jotka saisivat sen lopetuksen toimimaan. Kun tämmöinen tuli mieleen, säädin tuon liuskan kulkemaan mahdollisimman lähellä ylempää linssiä, koska mielestäni se on lähettävä linssi, sen napojen välillä on aina n.1,3voltin jännite. Kun taas tuo alempi muuttuu kun siihen väliin tulee jotakin. Napojen välillä ei ole jänitettä paljaana, kun linssien väliin menee este, jänitettä on n. 12 volttia. Tämän siirron jälkeen sain tuon toimimaan heiluttamalla vartta.
Pitää vielä tutkia asiaa...
Ruuvimeisseli oli kyllä magneettinen.

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Saattaisi olla joku opto. Ei tuosta kuvasta oikein saa selvää. Näkyykö siinä mitään valmistajaa tai numerosarjaa?

Vika voi tietysti olla muuallakin, mikäli tuo jännite vaihtuu sillä oikealla lätkälläkin. Voipi hyvinkin olla, että se elektroniikka odottelee pulsseja.

Saisitko lähikuvia koko hökötyksestä?
 
Mistä niitä kuvia haluaisit?
Tässäpä yksi jossa näkyy miten se kulkee.
Koitin tussillakin tuota reiän ympäristöä mustata, sekä koitin hieman enemmän maskaavaa versiota, laitoin pahvilisäkkeen tuohon, kerran se pysähtyi itsekseen mutten toistettua saanut.


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Onko tuo nyt semmoinen, että levyn alussa tuo ikkuna on lähettimen kohdalla, ja levyn loppuessa ikkuna on siirtynyt pois lähettimen päältä?
 
Back
Ylös