Teac LS-X8 tweeter replacement

Otso

Hifiharrastaja
Liittynyt
27.3.2010
Viestejä
133
Kaupunki
Haukipudas
Tuskinpa olen ainoa tällä foorumilla kenellä on kokemusta näistä kaiuttimista. Nämä takavuosien klassikot ovat palvelleet itselläni pitkään monenlaisessa käytössä. Kaiuttimien vahvuuksia ovat olleet neutraali soundi ja ennen kaikkea mainio alumiininen kotelo. Vuosia sitten, toinen diskantin alkoi pätkiä eli välillä kuului ja välillä ei. Ensin ajattelin, että vika korjaantuu jakosuotimen konkkapäivityksellä. Vaihdoin suotimeen uudet konkat, mutta satunnainen pätkiminen jatkui. Kaiuttimen hautautuivat varaston hyllylle pitkäksi aikaa..

Ajatus kaiuttimien korjaamisesta voimistui sen jälkeen kun Garage Speakers projekti valmistui. Mielessäni pyöri täydellinen entisöinti tai jonkinasteinen upgreidaus. Purin kaiuttimet ja mittasin diskantit. Rikkinäisen diskantin resistanssi näytti mitä sattuu, joten vika oli ainakin paikallistettu. Nopea googlettaminen osoitti, ettei ”valmista” päivitystä diskantille ole saatavissa. Toisekseen diskantin vaihtaminen käytettyyn olisi arpapeliä. Aloin etsiä korvaavaa vaihtoehtoa alkuperäiselle diskantille.

Tarina jatkuu seuraavissa postauksissa.

100255FC-410A-4911-8DE2-6002BD66427A.jpeg
CFAC2E68-B53D-49A8-AA4D-2BED1E012BCF.jpeg
 
Alkuperäisen diskantin magneetti on todella järeä verrattuna nyky-diskantteihin. Magneetin päällä olevan elementin käämilangat ovat paikoin näkyvissä ja voi kuvitella kuinka helposti tuo menee huonolla tuurilla rikki. Sen verran ohkaiselta lanka näyttää. Diskantin rakennetta ihmetellessä alkoi vaikuttaa siltä, että ihan vastaavaa ratkaisua tuohon ei enää löytyisi. Diskantin asennusaukko oli halkaisijaltaan 32mm, joten se tulisi olemaan merkittävin kriteeri korvaavan elementin valinnassa.

Soundimportsilta löytyi Dayton Audio 3/4” Neodyymi Tweeter ND20FA-6. Päättelin, että tuo voisi mennä olemassa olevaan asennusaukkoon etupuolelta painamalla. Alkuperäisten woofereiden kunto oli vielä hieman arvoitus, joten GRS 4PF-8 4” Paper Cone Woofer näytti mittakuvien mukaan sopivan tarvittaessa suoraan alkuperäisten tilalle. Eli elementit tilaukseen.

Tässä kohtaa oli sopiva hetki purkaa ja tutkia kotelot. Pinnat olivat ikäisekseen siistit. Pienen alumiinikotelon maalaaminen tuntui kuitenkin houkuttelevalta ajatukselta, joten aloin hiomaan pohjia kuntoon. Kovin kauaa en jaksanut käsin hioa, sillä tiivisteet olivat tiukassa eikä niitä saanut riittävän siistiksi. Vein kotelon paikalliselle metallipajalle hiekkapuhallettavaksi, mikä helpotti urakkaa huomattavasti.

Puhalluksen jälkeen spreijasin koteloihin Mastonin pohjamaalin ja varsinainen pinnan. Takalevyn ja eturitilän jätin maalaamatta.

Alkuperäinen diskantti. Magneetin päällä elementin aktiiviosa (käämikupu). Kiinnitys etulevyn läpi suoraan magneettiin.
EAF30FC7-B98F-4890-8D49-765368484B65.jpeg

Kotelo hiekkapuhalluksen jälkeen
96CEA383-1501-4BDB-9F06-A0620F01F69D.jpeg

Kotelot maalattuna
6850E90F-AE3C-41B0-B892-D4D423A42FF5.jpeg
 
Elementtien saapuessa helpotus oli suuri, sillä ne näyttivät asettuvan suunnitellusti paikoillensa. Hieman pyöröviilaa käyttämällä diskantti istahti reikäänsä ja varalle ostettu keskiäänielementtikin oli tismalleen alkuperäisen kokoinen. Lisäsin kotelon seiniin bitumia ja kasasin kaiuttimet. Olin varautunut jakosuotimen päivitykseen elementtien uusinnan yhteydessä, mutta pitihän kaiutin koekuunnella uusine elementteineen. Täyttä kuraahan se odotetusti oli…Eli nyt oli kaksi erilaista versiota kaiuttimista kasassa, mutta lopullisesta äänenlaadusta ei ollut vielä mitään takeita.

Alumiinikotelon bitumivaimennus
2D0B57FA-1ACF-4809-9AFA-17CE2BB9E903.jpeg

Diskanttien kiinnitys ja tiivistys silikoniliimalla
B02F5937-1EC9-48A9-ACA5-59288CF9E3E4.jpeg

Kaiuttimen valmiina mittauksiin. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt kumpi keskiäänielementeistä tulee jäämään lopulliseen versioon.
86E82ED2-E5CD-4621-A2CF-E90AC7979F88.jpeg
 
Jakosuotimen suunnittelu alkoi elementtien mittaamisella. Alla uuden diskantin ja alkuperäisen wooferin vasteet Rewillä tulostettuna.

Dayton tweeter.png

Original Woofer.png
Suotimen suunnittelussa oli tarkoitus pysyä mahdollisimman yksinkertaisessa ratkaisussa, sillä kaiuttimen pieni koko asettaa fyysisen rajoitteen myös jakosuotimen koolle. Kuuntelutestit osoittivat jälleen tärkeytensä, sillä ensimmäiset suotimet eivät kuulostaneet hyvältä, vaikka simulointien perusteella vasteet näyttivät kelvollislta. Epäusko riittävän laadukkaan lopputuloksen saavuttamisesta hiipi pikkuhiljaa mieleen. Yhden kerran luulin jo kasanneeni lopullisen suotimen, mutta muutaman päivän kuuntelun jälkeen huomasin, että ääni kuulosti ikään kuin tulevan verhon takaa.

Tässä vaiheessa alkuperäinen wooferi oli jo valikoitunut lopulliseksi. Kovin suurta eroa noissa ei ollut, mutta alkuperäiset olivat vielä hyvässä kunnossa ja huomattavasti järeämmät kuin uudet. Soundillisesti alkuperäisten äänessä oli myös tietynlaista pyöreyttä ja rauhallisuutta. Wooferin pysyessä samana päätin kokeilla alkuperäisen suotimen alipäästöllä. Lopulta uusi diskantti saatiin sovitettua kaiuttimeen huomattavan yksinkertaisesti.

Teac LS-X8 Driver_Final.png
Lopullinen jakosuodin

Teac LS-X8 Original Mid Six-pack_Final.png


VituixCadillä simuloidut vasteet

BEDA8B91-5CCA-4A1C-8024-4052B42D6976.jpeg
Lopullinen jakosuodin

1AC9D132-C0A4-4960-90AF-D65D8A87B1FD.jpeg
Refurbished Teac LS-X8

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Ääni on neutraali ja tasapainoinen. Hyppy autotallin hyllyltä TV huoneen paraatipaikalle on kelpo suoritus.
 
Back
Ylös