Tarvittavat piuhat...

Glory

Käyttäjä
Liittynyt
12.8.2007
Viestejä
27
Eli pitäis uusille kajareille saaha uudet kaiutinkaapelit ja liittimet. Kannattaisko minkä merkkistä kaapelia käyttää jos haluu hinta-laatusuhteelta hyvää kaapelia. Ja minkälaista liitäntä tapaa banaani, ruuvaus vai mitä menetelmää? Sitten vielä jos haluisin vetää koaksiaalisesta S/PDIF ulostulosta äänen digitaalisesti vahvistimeen niin minkälaisella piuhalla onnistuu. Ja onnistuuko se jos vahvistimessa ei oo digitaalista sisäänmenoa? Eli löytyykö semmosta S/PDIF piuhaa joka haarautuis rca-piuhaks minkä sais sit kytkettyä vahvistimeen esim. (AUX...)
 
Pitkä versio:
Digitaliset siirtokaistat (kuluttajalaitteissa S/PDIF) vaativat aina DA-muunnoksen eli jos siirrät digitalista signaalia (110 ohm koaksiaali taitaa olla yleinen standardi) pitää se myös purkaa analogiseksi ennenkö voidaan haarotella RCA-liittimiin. Jos vahvistimessa on digitaliset sisääntulot, se sisältää itsessään tuon DA-muuntimen sisäänrakennettuna. Se on edellytys, että sieltä saa ääntä kuulumaan ilman ulkopuolista DA-muunninosaa (CD-soittimissa ym. se on sisäänrakennettuna vaikka rinnalla on myös usein mahdollisuus käyttää erillistä ulkoista DA-muunninta siitä digitalisesta coax tai toslink -liitännästä).

Paras hinta/laatu -suhde kaiutinkaapelille oli Bilteman kuparissa, sitä valitettavasti ei enää taida olla myynnissä eikä sen ulkonäkö ollut paras mahdollinen. Mikä tahansa 2,5mm² monisäikeinen kaiutinkaapeli jossa hinta on alle 10eur/metri on vielä hifinä "edullinen" ja hinta täsmää laatuun mikäli se miellyttää silmää hintansa edestä. Et häviä mitään jos silmää miellyttää 4eur/metri hintainen vaihtoehto enempi.

Banaaniliittimet jos pistät, huolehdi että ne ovat riittävän laadukkaat. Itselläni on kaiuttimen päässä tuplana Hicon -merkkiset kullatut, joissa johdin tulee kahdelta puolen eri kohdasta puristusliitoksella ruuvaten kiinni. Ne ovat sekä edulliset että nätit ja toimivat. Esimerkiksi tässä kohden Biltemalla ei sitten ole koskaan ollutkaan tarjota kilpailukykyistä vaihtoehtoa, vaan ne Bilteman rojut ovat aivan tolkuttoman huonot banaaniliittimet kaikin puolin. Ei kuitenkaan kannata vaivautua, jos ei joudu kovin usein irrottelemaan kaapeleita, tai jos ei hanki liian paksuja kaapeleita jotka eivät mahdu naparuuveihin hyvin kiinni.

Itse ehdottaisin ruuviliittimien hyödyntämistä, jolloin kontakti on varma ja toimiva. Eikä tarvitse panostaa ylimääräisiin liitoksiin vielä kaiken lisäksi rahaakin.

Lyhyempi versio:
- Et voi yhdistää digitalista signaalia analogiseen tuloliitäntään, tarvitset DA-muunnoksen ensin
- Mitkä tahansa 2,5mm² (enintään 4mm²) kupariset kaiutinkaapelit jotka miellyttää silmää
- Käytä puristusliitoksia, kakspuolikkaalla kaapelilla vielä liitokset on melko helppo tehdä kaiuttimen ja vahvistimen liittimiin
 
Paremmaksi pistää, kun vielä juottaa puristusliitoksen. Bilteman banaanit voisivat olla kelvollisia kerran käytettyinä. Kun kontaktiliuskat kuoleentuvat helposti ja tulee hylsyyn väljäksi. Johdin kannattaisi silti laittaa juottamalla banaaniin; juotetaan kiristysholkin alapäähän siten, että johdineristys menee holkin sisälle n. 5mm. Reikää pitää avartaa sopivasti. Näin kestäisi liikuttelua paremmin.
 
Kaiutinkaapelista.. Jos ei ole kunnon laitteita juotoksen, puristuksen tai ruuvikiristeisen liittimen terminointiin, kannattaa käyttää paljasta johdinta. Huonolla liitoksella ei saa aikaan kuin ongelmia.
Juotoksessa tulee käyttää riittävän tehokas kolvia, jotta liitin pysyy kuumana ja tina jää kunnolla kiinni siihen. Samalla myös johtimet täytyisi saada kunnolla painettua liitintä vasten.
Puristuksessa kannattaisi käyttää kuusikulmaista työkalua, jolloin säikeet tulevat varmasti hyödynnettyä. Periaatteessa tavallisen puristettavan liitoksen saa aikaan hyvin esim. ruuvipenkilläkin. Hieman vaan harjoittelee asiaa ensin. Sen voi sitten varmuuden vuoksi vielä tinata.
Ruuvikiristeisessä liitoksessa tulisi käyttää johdonpääteholkkia, jotta säikeet tulevat sidottua toisiinsa. Jos laittaa paljaan johdon liittimeen, saat käyttöön todennäköisesti muutaman hassun säikeen. On toki myös ruuvikiristeisiä liittimiä, joissa on ruuvit kahdesta suunnasta mutta silti puhuisin pääteholkin puolesta.

Pientä harjoittelua siis.

Toiseen kysymykseen saitkin hyvän vastauksen Teemulta.

-Kimmo-
 
Kiitos todella selventävistä vastauksista!

Onko muuten edes mahdollista vetää stereovahvistimeen(integroitu/pääte) digitaalista ääntä? Kun ei näytä noissa vahvareissa olevan koaksiaalista tai optista liitäntä mahdollisuutta. Vai olenko kattonut väärin? Tämä siis ilman erillistä DA-muunninta.

PS. Kyllä sitä ihminen tuntee itsensä pieneksi kun kyse on Hifi-jutuista. No mutta hiljaa hyvää tulee ja joka päivä oppii lisää!
 
Glory sanoi:
Eli pitäis uusille kajareille saaha uudet kaiutinkaapelit ja liittimet. Kannattaisko minkä merkkistä kaapelia käyttää jos haluu hinta-laatusuhteelta hyvää kaapelia. Ja minkälaista liitäntä tapaa banaani, ruuvaus vai mitä menetelmää?

Suosittelen tinattua tai hopeoitua kaapelia. Merkki ja malli riippuu sinun omista laitteista ja henkilökohtaisesta maustasi. Et myöskään tarvitse turhia liittimiä kontaktia huonontamaan, jos laitteissasi on kunnolliset naparuuvit. Puhdistat vain johdon päät pölystä tai rasvasta ennen liittämistä (puhdistusaineita saa elektroniikkakaupoista). Älä koske johtimiin paljain sormin, äläkä käytä naparuuvien kiristämisessä työkaluja. Sormikireys pariin kertaan kiristettynä (anna johtimien rauhassa ottaa muotonsa kiristysten välissä) riittää hyvin.
 
Eikä siinä peruskuparikaapelissa mitään vikaa ole, putsailee ja tsekkailee hapettumia aina silloin tällöin. Näissäkin on eroja.. Bilteman kuparista on palstoilla ollut lukuisia viestejä hapettumisesta varsin lyhyessäkin ajassa kun taas hieman laadukkaampi saattaa mennä vuosia ilman haittaavaa hapettumista.

Tämän suhteen tinattu tai hopeoitu on parempi. Mutta kuten Jani jo sanoi, makumieltymyksien ja laitteiden kanssa sopivat nyörit.

-Kimmo-
 
Kimmo.Niinimäki sanoi:
Eikä siinä peruskuparikaapelissa mitään vikaa ole, putsailee ja tsekkailee hapettumia aina silloin tällöin. Näissäkin on eroja.. Bilteman kuparista on palstoilla ollut lukuisia viestejä hapettumisesta varsin lyhyessäkin ajassa kun taas hieman laadukkaampi saattaa mennä vuosia ilman haittaavaa hapettumista.

Tämän suhteen tinattu tai hopeoitu on parempi. Mutta kuten Jani jo sanoi, makumieltymyksien ja laitteiden kanssa sopivat nyörit.

-Kimmo-

Mulla on laaja kirjo eri paksuutisia Bilteman kupareita, otantaa löytyy siis jo monen vuoden ajalta eri saapumiseristä myöskin. Yhteensä on varmaan Bilteman piuhaa eri pituisissa pätkissä tullut haalittua yli 200 metriä.

Täytyy nyt sanoa että varmasti myös käyttö- ja säilytysolosuhteilla on suuri vaikutus. Itse olen sekä kuumentanut juotoskolvilla 350 asteeseen niin että kupari lämpenee polttavan kuumaksi 20cm juotoskohdasta, eriste ei ole sulanut näissä uudemmissa siitä huolimatta ja mitään värimuutoksia tms ei Bilteman 6mm² piuhasta ainakaan vielä löydy tämän viimeisen kokeilun jäljiltä.

Minulla on myös noita kupareita siis ollut päät avoimena 1-2cm matkalta karvat esillä vuosia ilman että päistä tai mistään kohden sisältä lähtisi hapettumaan näkyvissä määrin...pientä tummumista ajan kanssa ja se on helppo putsata karvoista tai poikkasta sieltä 2-3cm päästä ja ottaa uusi puhdas kiiltävä kuparikarvanippu käyttöön. Eristeissä en ole huomannut suurempaa ikääntymistä ainakaan käytössä olevien kaapelien kohdalta.

Nyt itselläni on Bilteman 6mm² kuparia kotona 20 metriä noin 1 vuoden vanhaa satsia, vanhemmilla on käytössä noin 2v vanhaa kuparia, jemmassa jossakin tuolla duunipaikalla on lisää useita kymmeniä metrejä näitä paksumpia 4-6mm...ihan hyväkuntoista yhä vuosienkin jälkeen.

Sitten on vielä sellanen yllätyshaastaja kuin 0,75mm² lampunjohto, sitä vanhaa kunnon 80-luvun alun hifipiuhaa. Otin tuossa esiin yhden kiepin sitä kun sattui löytymään vielä faijan varastoa ikuisuuksien vanhaa 70-80 -luvun taitteessa ilmeisesti tuotettu, varastoitu, ostettu... Kuorin sitä pienen pätkän ja saatoin todeta että ei mitään näkyvää vikaa kuparissa. Täysin toimivaa hapettumatonta.

Vastaavasti kaikkihan varmaan jo tietävät mitä havaitsin purkaessani Dunlavy DAL Z6 -kaiutinkaapelien päässä olevat mustan ja punaisen johtimen, ne ovat kanssa peruskuparia laatua ohut autosähköpiuha. Ne oli ihan mädät, siis syystä tai toisesta totaalisen hapettuneita ja parin vuoden päästä ne olis tehny saman tempun kuin entisen vm -83 automme bensapumpun johdin joka syöpyi poikki 2cm matkalta liitoksesta lähtien... Eikä kyseinen piuha tietääkseni ollut niin vanha kuin tuo lampunjohto joka oli täysin vahingoittumaton vielä yli 20 vuoden jälkeenkin.
 
terae sanoi:
- Mitkä tahansa 2,5mm² (enintään 4mm²) kupariset kaiutinkaapelit jotka miellyttää silmää

Tarjoustalon kaiutinkaapeli toimii minulla huomattavasti heikommin kuin Motonetin. Tämä johtuu siitä, ettei sieluni kestänyt ostaa Tarjoustalon metritavaraa, koska sen väri pani epäilemään kuparin laatua. Toinen johtimista oli todella vaaleaa väriltään ja siltä myös leikkauspinta näytti. Motonet myi sensijaan Elexin pakkaamaa aurinkokenno/kauitinkaapelia, joka on kunnon kuparin oloista ja hyvin hienosäikeistä. Kyseessä on 4 millinen, jota ostin jo toisen 10 metrin paketin helpottaakseni useiden laitteiden vaihtoja.

(Ei tosiaan hapetu paljaat päät näkyvästi ainakaan kuukausissa, ehkä vuosissa.)
 
Kyllä näitä eristeen alla mustuneita kupareita on tullut eteen eri paikoissa. Autojohdot eivät ole parhaimmasta päästä. Taannoin pihallani vajan sähkösyötön ( MCMK) kuparimantteli l. konsentrinen 0- johdin oli syöpynyt olemattomiin. Huomasi vaikutuksen, kun valot eivät syttyneetkään. Mikä vaikuttaa: Kuparin laatu, eristeaineen laatu? Liitos kaiken lisäksi juotettuna on kelvollinen ja laadukas, sekä kestävä.
 
K J Manner sanoi:
Tarjoustalon kaiutinkaapeli toimii minulla huomattavasti heikommin kuin Motonetin. Tämä johtuu siitä, ettei sieluni kestänyt ostaa Tarjoustalon metritavaraa, koska sen väri pani epäilemään kuparin laatua. Toinen johtimista oli todella vaaleaa väriltään ja siltä myös leikkauspinta näytti. Motonet myi sensijaan Elexin pakkaamaa aurinkokenno/kauitinkaapelia, joka on kunnon kuparin oloista ja hyvin hienosäikeistä. Kyseessä on 4 millinen, jota ostin jo toisen 10 metrin paketin helpottaakseni useiden laitteiden vaihtoja.

(Ei tosiaan hapetu paljaat päät näkyvästi ainakaan kuukausissa, ehkä vuosissa.)

Oma käsitykseni on että tyypillisin kuparilaatu (happikupari) on sitä tavanomaista ja tummempaa punertavan kellertävän kullanväristä.

Sen sijaan hapeton kupari (vähintään 99,99% kuparia jotta saavutetaan johtavuus 100-102 %I.A.C.S) olisi tavallista happikuparia vaaleampaa. Siinä voi lisäksi olla pieni hopeamäärä seoksessa, joka entisestään vaalentaa sen väriä mutta parantaa ominaisuuksia suuremmissa lämpötiloissa.

Eli se "parempi" johdinkupari olisi sitä kaikkein vaaleinta, lähinnä vaaleanpunaisen kullankellertävää...

Muistankos väärin?
 
terae sanoi:
Vastaavasti kaikkihan varmaan jo tietävät mitä havaitsin purkaessani Dunlavy DAL Z6 -kaiutinkaapelien päässä olevat mustan ja punaisen johtimen, ne ovat kanssa peruskuparia laatua ohut autosähköpiuha. Ne oli ihan mädät, siis syystä tai toisesta totaalisen hapettuneita ja parin vuoden päästä ne olis tehny saman tempun kuin entisen vm -83 automme bensapumpun johdin joka syöpyi poikki 2cm matkalta liitoksesta lähtien... Eikä kyseinen piuha tietääkseni ollut niin vanha kuin tuo lampunjohto joka oli täysin vahingoittumaton vielä yli 20 vuoden jälkeenkin.
Veikkaisinpa melkein tuon "mätänemisen" aiheuttajaksi harrastajan innon puhdistaa kaapeleitaan, jotakin bensaa tai vastaavaa litkua imeytetty kaapelin sisään puhdistettaessa.
 
kkoskela sanoi:
Veikkaisinpa melkein tuon "mätänemisen" aiheuttajaksi harrastajan innon puhdistaa kaapeleitaan, jotakin bensaa tai vastaavaa litkua imeytetty kaapelin sisään puhdistettaessa.

Veikkaisinpa että ei pitäis päästä ehjän kaapelin sisään valetuista päistä...mutta eihän sitä tiedä. Itse veikkaan joka tapauksessa valettujen päiden välissä olevan eristeen imevän herkästi läpi tavaraa, ainakin vanhennuttuaan ja haurastuttuaan hieman. Se lienee PVC-muovia tms...
 
terae sanoi:
...
Paras hinta/laatu -suhde kaiutinkaapelille oli Bilteman kuparissa, sitä valitettavasti ei enää taida olla myynnissä eikä sen ulkonäkö ollut paras mahdollinen.
...

Vasta ilmestyneessä Bilteman kuvastossa kaiutinkaapelia näyttäisi taas olevan. Hinta on noussut hieman, mutta halpaa se on edelleen.
 
Glory sanoi:
Eli pitäis uusille kajareille saaha uudet kaiutinkaapelit ja liittimet. Kannattaisko minkä merkkistä kaapelia käyttää jos haluu hinta-laatusuhteelta hyvää kaapelia.

Itse kävin hifitalolta Supra - Classic, merkkistä kaapelia ja YEOY:stä hopeoidut banaaniliittimet. Vahvarin päädyssä piuhani ovat suoraan ruuvien alla kiinni ja noihin banaaniliittimiin tarttu tina tosi hyvin. En oikein, ainakaan äkkisiltään keksi, parempaa hinta/laatusuhdetta. Muutaman kympin investointi, riippuen siitä, notta montako metriä tarvitset kaapelia?

Matti.
 
Tein kaverille tuossa männäkevättalvesta Supran PLY2.0:sta ja RadioDuon banaaniliittimistä juottaen kaiutinkaapelit. Hinta ja laatu kohtasivat mielestäni vallan hienosti, vertailu omiin VdH:n kaapeleihini ei paljastanut ainakaan nopeasti niin paljoa puutteita noista edullisemmista kaapeleista. Eiväthän ne yhtä hyvät olleet, mutta hintakin oli vastaavasti huomattavasti pienempi. Muutama kymppi noihin taisi mennä rahaa, en nyt tarkalleen muista. Mutta mielestäni nuo banaanit kannattaa ehdottomasti juottaa ja unohtaa ruuviliitettävät. Ihan noin kestävyyden kannalta. Ruuviliitokseen pääsee aina ilmaa liitoskohtaan hapettamaan johdinta. Nuo RadioDuon banaanit eivät näyttäneet juuri miltään, mutta tarrasivat oivallisen hyvin kiinni.

Välikaapeliksi kokeilin omassa setissäni Supran EFF-I:tä, jonka valmis versio EFF-ISL (muistaakseni) maksaa jo ihan selvää rahaa. Tämä kokeilu ei kyllä käynyt Supran eduksi, sillä tuota valmisversiota muutamalla kymmenellä eurolla halvempi Nordost Black Knight oli soinniltaan jotain aivan muuta. Eikä todellakaan huonompaan suuntaan. Keskipainotteiseen settiin voisi sopiakin, mutta omaan settiini tuo toi etusen ja päätteen välissä todella loudnessmaisen ja keskialueeltaan kuolleen soinnin.
 
Ply on perushyvä kaapeli monissa seteissä mutta ei sekään kaikkiin laitteistoihin ihan optimaalisesti istu. Täytyy aina muistaa, että kaapelin istuvuus on laitteistosidonnainen sekä sidonnainen kuuntelijan makuun. Missään nimessä hinta ei ole oikeastaan (IMO) juurikaan kummoinen peruste hyvälle kaapelille. Toki tyyriillä hinnalla saattaa usein saada parempaa materiaalia, työn jälkeä, liittimet, erikoisempaa rakennetta etc. etc mutta se ei kerro vielä kaapelin istuvuudesta johonkin settiin.

Hyvin tehty ruuviliitos on laadukas ja pitkäikäinen, käyttäähän monet huippuliitin- ja kaapelivalmistajatkin sellaista. Toisaalta monet ovat vain ja ainoastaan juotoksen kannalla. Omasta mielestäni se on hiukan kaapelin materiaalista ja rakenteesta kiinni.

-Kimmo-
 
Back
Ylös