Tarrojen poisto levynkansista

inconnelli sanoi:
Josta tuli mieleen ettei kannata kesäpäivänä aungonpaisteella jättää vinyyleitä autoon, muuten voi käydä kuin yhdelle tuttavalle jolta meni muutama levy aivan solmuun kun auringonpaisteessa pari tuntia lämmittelivät.

Tiedän vastaavan tapauksen, hattuhylly ei ole vinyyleitä varten.
 
Itse olen hyvällä menestyksellä poistanut liimmajäämiä ja tarroja cd-levyistä PRF "elektroniikan kuivaputsaus" aineella.
 
bobi sanoi:
Itse olen hyvällä menestyksellä poistanut liimmajäämiä ja tarroja cd-levyistä PRF "elektroniikan kuivaputsaus" aineella.

En löytänyt niiden kotisivuilta tuolla nimellä mitään?
Onko sille oikeaa nimeä tai siinä olevaa numero-koodia?

edit. Vai oliko se tuo HFE Precision Cleaner tai Label Off Citrus Cleaner?
 
Tiskirättiä käytetty täällä onnistuneesti erinäisten tarrojen poistoon eli kostea rätti vaan toviksi lojumaan tarran päälle ja sitten kostea tarra pois. Rätti vaan tuppaa unohtumaan, jolloin kansi ehtii imeä kosteutta itseensä.

Pyyhekumilla lähtee liimajämät melko mukavasti muovikansista, mutta ei tuota kartonkiin uskalla kokeilla. Täytyypä koittaa hiustenkuivaajaa ja liuottimia.
 
Tuo mainitsemani PRF on 6-68 mutta PRF:n sivuilla näyttää olevan myös Label off cleaneria. Tästä jälkimmäisestä tosin ei ole kokemusta.
 
Itse olen käyttänyt 100% onnistumisprosentilla ruokaöljyä. Toimii sekä matta-, että kiiltäväpintaisiin pahveihin eikä ole ainakaan vielä jättänyt minkäänlaista rasvajälkeä.

Homma toimii siis niin, että tarran päälle laitetaan erittäin vähän öljyä, sormella levitetään ympäri tarraa. Pyyhitään paperilla välittömästi tarran yli valuneet öljyt. Annetaan vaikuttaa ~20-60min, jonka jälkeen tarra lähtee varovaisesti vedettynä irti. Huolellinen pyyhkiminen paperilla/rätillä.
 
^Hyvä tietää, että joku on tuota onnistuneesti kokeillut. Nyt mäkin ehkä uskallan tuota yrittää.

Tuohan perustuu siihen että tarrojen liimat on (lähes) poikkeuksetta öljyliukoisia.
 
Pitääkin kokeilla saisko tuosta Zeppeliinistä tollasen kivan "KÅHLRING"-tarran pois tolla ruokaöljykikalla.
 
Voi Kerpele noita Kirppis-Centerin tarroja. :mad:

Kun ei ekat lähteneet kauniisti niin kokeilin sitten tuota ruokaöljykikkaa^^^. Paha vaan että luin tuon ohjeen kunnolla vasta nyt kun kokeiluni epäonnistui hivenen. En nimittäin muistanut tuota kikkaa sormella levittämisestä ja heti pyyhkimisestä. Mä jätin liikaa öljyä ja tietty se kansi tuli siitä kohtaa hiukan tuhruiseksi.

Ensi kerralla sitten yritetään tarkemmin.
 
^Minä teen sen niin, että laitan reilusti öljyä / voita, mitä vaan rasvaa, ja annan vaikuttaa pitkään (vaikka tunnin). Sitten pyyhin rasvat ja tarrajämät paperilla, ja vielä tiskiaineella ja lämpimällä vedellä kannen pesu. Hyvä tulee :D
 
Jarmo sanoi:
^Minä teen sen niin, että laitan reilusti öljyä / voita, mitä vaan rasvaa, ja annan vaikuttaa pitkään (vaikka tunnin). Sitten pyyhin rasvat ja tarrajämät paperilla, ja vielä tiskiaineella ja lämpimällä vedellä kannen pesu. Hyvä tulee :D

Puhutko nyt CD-levyistä vai LP-levyjen kansista vaikka onhan cd:ssä myös digipack pahvikansia.
Minä en kyllä pahvikansiin tiskiainetta laittaisi.
 
inconnelli sanoi:
Puhutko nyt CD-levyistä vai LP-levyjen kansista vaikka onhan cd:ssä myös digpack pahvikansia.
Minä en kyllä pahvikansiin tiskiainetta laittaisi.

No niin. Tulipa huonosti luettua, kyse oli siis pahvikansista. Enpä tietenkään läträä pahvikansia vedellä. Sori :-\
 
Edelleenkin suosittelen kokeileen sitä lämmittämistä. Ei ole pelkoa rasvoittumisesta ja kun ottaa vaikka sen levyn sieltä kotelostaan pois niin ei ole sillekään riskiä. Eli hiustenkuivaajat esiin :)
 
Poistin just onnistuneesti vanhan hintalapputahran yli 40-vuotiaasta levynkannesta "rasvattomalla" elektroniikkasuihkeella ja mikrokuituliinalla.
Tepsii erinomaisesti myös cd-levykotelolle.

6-68%20Kontakt.jpg
 
Tarrojen ja hintalappujen kostuttaminen ruokaöljyllä (minulla käytössä rypsiöljyä) on osoittautunut toimivaksi menetelmäksi. Tässä tapa jota olen käyttänyt.

Kaada tippa öljyä lautaselle. Talouspaperi arkki valmiiksi saataville, ylimääräisenn öljyn pyyhkimiseksi.

Levy pois kansien sisältä. Kostuta sormenpäätä öljyssä, jos tulee liikaa öljyä sormenpäähän kosketa puhdasta kohtaa lautasella, niin saat sopivan öljyisen sormen. Levitä öljyä etiketin koko pinnalle varoen öljyn leviämistä etiketin yli suoraan levyn kannelle. Jos öljyä leviää levyn kannelle niin pyyhi se välittömästi pois.

Etiketin materiaalista riippuen odota sopiva aika, jotta öljy ehtii imeytyä etikettiin n. 45-60 min. Käytä jotain ohutta veistä (fileerointipuukko tyyppistä) raottaaksesi etiketin reunaa. Ei kannata raaputtaa esim. kynnellä, koska siitä jää ikävät painaumat levyn kanteen, jotka näkyy sopivassa valossa katsottaessa. Kun olet saanut veitsellä "raotettua" etikettiä sen verran, että siihen saa tartuttua sormilla, irroita etiketti todella varovasti (ei mitään karvojen irrotus vahaamalla tyylistä repäisyä ;) ). Lopuksi pyyhi mahdolliset öljyt pois.

Jos tarroja on useampia päällekkäin, joutuu ne joskus poistamaan yksitellen, eli kun ensimmäinen on irroitettu, niin sitten öljyä seuraavalle ja odottelemaan.

Joskus kirppari levyissä on hinta kirjoitettu tussilla etikettiin. Tällöin öljy monesti liuottaa tussia tarrasta, jolloin pitää varoa, ettei sottaa öljyn ja tussin sekoituksella kantta. Kannattaa vaikka pyyhkiä tussin ja öljyn sekoitus varovasti etiketiltä ja lisätä puhdasta öljyä tilalle.

Mikäli levyn pinta ei ole "kiilto paperia" imeytyy öljy tähän välittömästi ikuisiksi ajoiksi, muodostaen ruman lätin. Eli tälläisten levyn kansien kanssa pitää öljyn kanssa olla erityisen varovainen, ettei öljyä leviä etiketin ulkopuolelle.

Jos levyn kannessa on vanhasta etiketistä (jo aiemmin irroitetusta) jäänyt ruma liima töhry, auttaa öljy tähänkin. Kostuta liimaa varovasti öljyllä ja pyyhi välittömästi pois.

Nämä menetelmät olen löytänyt enimmäkseen tästä ketjusta. Kiitoksia niiden jakajille, ovat toimineet erinomaisen hyvin. Olen nyt irroittanut hintalaput muutamasta kymmenestä LP-levyn kannesta, eikä yhdenkään tarran irroituksessa ole revennet palastakaan levyn pintaa mukaan. (En kuitenkaan takuuseen mene että aina toimisi, joten omalla vastuulla jokainen tarransa irroittakoon).
 
Tiskiaineiden ja ruokaöljyjen läträysten jälkeen (hiustenkuivaajan kanssa ja ilman) löytyi selvä voittaja: Pirkka Uunin ja Grillin Puhdistusaine.
Sopii niin muovikoteloille kuin digipakeille. Ei samenna muovia, eikä irroita värejä pahvista rankemmankaan hankauksen jälkeen. Jopa matta pahvikansi ei ollut millänsäkään operaatiosta.
Kokeiltu ainetta juuri n.10 kirjastosta ostettuun cd-levyyn, joissa 'etikettitarran' lisäksi oli varmuudeksi vedetty kontaktimuovit päälle, kuten alalla tapana on. Kaikki liimat lähti pois.

Edit: Oho, olikin vinyyliosiossa. Mut yhtäläillä sopii lp kuin cd.
 
Viimeksi muokattu:
Divarinpitäjä aikanaan kertoi ratkaisun (siis LP-kansiin). Puhdistettu bensiini (siis sellainen Zippoon pistettävä). Kaadetaan bensaa hintalapun päälle, hierotaan ehkä vähän sormin, maltetaan odottaa jonkin aikaa ja sitten lappu irtoaa ja pyyhitään liimanjämät vessapaperilla ja vielä tarvittaessa liimajämiin lisää bensaa.

Itse olen varmaan monta sataa hintalappua irrottanut näin. Tällä lähtee Kirppis-Centerinkin hintalaput tuosta vaan. Ei ehkä kannata tupakoida samalla ;)

-erkki
 
^Tuo on hyvä konsti tuota käytän itsekin.Toki mattapintaisten kansien kanssa pitää olla vähän varovainen tuon bensan kanssa.
 
^ Joo, totta. Itselläni huokoiset levynkannet joskus imee bensaa, mutta kun antaa rauhassa kuivua, niin on aina palannut entiselleen. Värejä ei mulla bensa ole koskaan haalistanut.

-erkki
 
Back
Ylös