Tannoyn koksut ja kotelon virittäminen

Mika K

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
14 262
Kaupunki
Olut, eikun Oulu..
Laajakaistaketjussa tätä tavallaan jo hieman sivuttiinkin, mutta itse olen monesti ajatellut mitenkähän tuommoinen otsikon mukainen toiminta ottaisi tuulta purjeisiinsa? Nuo "pienikokoisemmat" Prestige-sarjan Tannoyn kotelot eivät kuitenkaan ole seinämävahvuudeltaan kovin suuria ja kovaa kuunnellessa tuntuvat isot seinämäpinnat hieman elävän kotelon sisäisestä tuennasta huolimatta. Bassolinjat siis alkavat sotkeentua/veltostua ja veikkaisin tämän olevan osaksi tuon kotelon eloisuuden syytä. Ongelma ei ole iso, koska harvoin tulee enemmän hönkää annettua eli omat kuunteluvoimakkuudet ovat kohtuullisia.

Näistä siis kyse ja pönttöjen koko on 950 x 456 x 336 (K x L x S, mm), tilavuutta kertyy siis ~100l.

he75.jpg


Monesti ollut kuitenkin mielessä kokeilla virittää pönttöjen takaseinän sisäpuolelle tukirima ja siihen elementin taakse magneettiin tuettu palikka joko kierretangon avustuksella tjsp. Ratkaisu on aika monessa erilaisessa kaupallisessakin konstruktiossa käytetty ja vaikutukset yleensä ovat aina olleet tietynlaisia eritoten tuolla bassopäässä. Lisää tarkkuutta ja napakkuutta siis. Olettaisin saman tapahtuvan myös Tannoyden kanssa.

Nyt kysymys lähinnä lienee menetetäänkö tuossa jotain? Monilla esim. laajakaistaisilla konstruktioissa kuitenkin suurempi massa/tuenta vaikuttaa ääneen myös omalta osaltaan negatiivisesti eritoten keskialueella. Tannoyn myös kotelon periaate pohjaa tietynlaiseen kotelon muotoon ja ääntä ohjaavaan vaikutukseen eli tämän kautta voisi jotain negatiivista myös kehittyä. Onko kenelläkään kokemusta aiheesta? Spekulointi on myös tervetullutta tähän liittyen.

Tarvisi varmaan katsella hieman netin syövereistä jos jotain tulisi aiheesta vastaan esimerkiksi jollain vintage Tannoyden kunnostussivuilla, ihan sokkona ei viitsisi alkaa laittamaan priimakuntoisia pönttöjä koekaniineiksi :D Linkitkin ovat siis tervetulleita..
 
En nyt kyllä ihan varsinaiseen kyymykseen osaa sanoa mitään, mutta omaperäisin rakaisu aiheen tiimoilta oli voight pipe-ratkaisuun rakennettu kotelon virityssydeemi, jossa magneettiin oli kiinnitetty kierretanko, joka taas tuli kotelon takaseinän läpi ulos takapuolelle. Tankoon kiinnitetyllä siipumutterilla sitten saattoi viritellä koteloa enemmänkin. En kuitenkaan suosittele nyt noita Prestigeitäsi poraamaan...
 
Mikäli yhtään ymmärrän, ei Prestigellä ole edes tavoitteena toistaa ilman mekaanisia ja akustisia resonansseja. Koko rakenne portteineen on sellainen, joka muokkaa ja elävöittää ääntä melko laajakaistaisesti. Jos tavoitteena on toistaa paljon enemmän tai lähes pelkästään elementin tuottamaa ääntä, pitäisi nykyinen kotelo laittaa varastoon ja tehdä tilalle uusi.
 
Täsmämitoitettu harjanvarrenpätkä sopivasti paikalleen driverin alapuolelle etu- ja takaseinien väliin kiilaten ja hop, homma selviää. Saa sitten pois jälkiä jättämättä.
 
Enpä noista Tannoysta tieda mutta omassa viritelmässä missä on Goodmansin 12" elementit, takaseinän jäykistäminen ja energian jakaminen "koteloon" tasaisemmin toivat juuri noihin bassopään ongelmiin ratkaisun. Lisäksi herkkyys tuntui kasvavan alapään osalta koska "kotelon" eläminen sotke niin alapäätä. Keskialueella tuntui tapahtuvan pientä muutosta mutta lienee pelkästään tunne ja johtunee siitä kun alapää tulee mukana eikä ole pelkästään taustalla. Itse pidän huomattavasti parempana tuota jäykempää toteutusta vaikka kyseessä ei olekaan kotelo vaan lähinnä akustista oikosulkua estävä 1200 x 400 x 300 (K x L x S, mm) loota.
 
Samanlaisia ajatuksia siis useammilla.

Ei ole Prestigellä tavoite oleva mikään kova ja vaimennettu kotelo, mutta silti uskon, että jotain muutosta sen virittämisellä saataisiin aikaan. Ja tavoitteena minulla on tietty ihan subjektiivinen parannus, ei sen enempää.. :D

Uskoisin kyllä, että sopivalla ratkaisulla saataisiin juuri hieman lisää kontrollia ja napakkuutta bassopäähän, muttei menetettäisi paljoa muuta. Laajakaistoille oleviin koteloihin perustan oman näkemukseni. Ei siis Tannoylle mitään uutta koteloa, vain hyvin harkittua virittämistä jos sitäkääm :D Jos vaikka semmoiset pienet sievättm tuet sinne etu- ja takaseinien väliin. Kokeilisi hakea paikkaa hieman sen nykyisen tuennan suhteen. Niin ja tuollain se pitäisi tietty tehdä, ettei kaiuttimen ulkoasuun ja rakenteeseen tarvi puuttua.

Katsellaan jos tässä loppuvuonna saisi jotain kokeiluja aikaiseksi kun muut käynnissä olevat asiat hieman tasoittuu. Lisää kommentteja silti kaivataan edelleen..
 
Tutki, miten kotelo on suunniteltu ja rakenna kokonaan uudet ja erittäin jämäkät purnukat pumpuille. Sitten on helppoa testata tehtaan vakiokotelossa ja huomattavasti jäykemmässä ilman, että vakioihin tulee arvonalennusta.
 
Itseä kyllä hirvittäisi tehdä muutoksia, joita ei voi jälkikäteen palauttaa ennalleen. Varsinkin, kun kyseessä on noinkin arvokkaat kaiuttimet. Tuntuu lähinnä "hallitsemattomalta paskomiselta".

Samun ehdotus on mielestäni paras. Uutta koteloa kehiin, niin voit halutessasi palauttaa elementit takaisin alkuperäisiin koteloihin.
 
Jotain napakampaa vahvistintakin kannattaisi kokeilla. Tästä ehdotuksesta on Mikan kanssa jo keskusteltukin.
 
Tuota kotelon jäykistämistä voi kokeilla laittamalla kotelo seinän lähelle ja tukemalla jollakin takaseinä seinään kiinni tai laittaa jotakin raskasta nojalleen takaseinään. Tuen ja kotelon väliin kumi ettei mikään hajoa värinästä. Kotelon sisään vanhaa superloni patjaa siivu elementin taakse niin hajotettua paineiskua. Pitäisi saada jonkinlainen kuva kannattaako lähteä tekemään mitään isompaa. Tuo superloni pyöristää ääntä mutta saa sillä jonkinlaista suuntaa.

Entisellä työkaverilla oli tapana sanoa että kun ei tiedä sitä ettei osaa niin voi kokeilla kaikenlaista. Joku käsittää sen hallitsemattomana paskomisena, joku voi käsittää sen innovativisuutena ;) Se isäntä tosin kyllä rakentaisi sen kuuluisan naisen siitä lankakerästä jos tulisi tarve...
 
Back
Ylös