Tangent hifi 50

nikke

Käyttäjä
Liittynyt
23.1.2008
Viestejä
501
Ajattelin laittaa tämäm ihan uuteen ketjuun kun en ko laitteista löytänyt mitään mistään aikaisemmin. Eli kyseessä on laitekokonaisuus joka testattiin edellisessä Hifimaailmassa (2/08) ja se sai aika hyvät arvostelut vaikka laitteiston kokonaishinta ovh on "vain" 549€. Kokonaisuuteen kuuluu siis Tangentin vahvistin, cd-soitin ja viritin sekä ns hyllykaiuttimet. Nyt kävi niin hassusti että minä voitin tuon laitteiston Hifimaailman lukijakyselyarvonnassa ja kävin tänään hakemassa sen Matkahuollosta. Tässä olisi vähän ensivaikutelmaa "Halpissarjasta".

Ensinnäkin rakenne on erittäin luottamusta herättävä. Kaikki laitteet on pakattu täysin metallisiin kuoriin ja varsinkin vahvistimessa on painoakin oikean "hifilaitteen" verran. Lisäksi kaikissa on irroitettava virtajohto ja muutenkin liittimet on tukevan tuntuiset. Vahvistimen kaiutinliitimet on tukevat ruuviliittimet joihin menee myös banaanit. Samat liittimet löytyy myös tuplana kaiuttimista.

Sitten äänentoistoon. En ehtinyt vielä syventyä kunnolla ääneen mutta laitan tähän nyt kuitenkin ensivaikutelmat. Viritintä en ole kuunnellut lainkaan kun en muutenkaan kuuntele koskaan radiota stereoista. Ne on pyhitetty vain levyjen kuunteluun. Ensikuuntelun perusteella voi sanoa että kaiuttimet yllätti minut positiivisesti. Niitten ääni on hyvin tasapainoinen ja uskottava. Samoin vahvistin vaikuttaa hyvin toimivalta peliltä ja sen teho 2x50w/8ohm vaikuttaa hyvinkin riittävältä ainakin minun kuuntelutilaan (n.30 neliötä akustoitua tilaa). Sen sijaan cd-soitin vaikuttaa olevan tämän ketjun heikoin lenkki. Sen ääni on hieman räväkkä ja vaelteleva, epämääräinen. Lisäksi se mikä ainakin minua eniten ärsytti oli poksahdus joka kuuluu vasemmasta kaiuttimesta joka kerta kun levyn raita vaihtuu. Lisäksi poksahdus kuuluu aina kovemmin kun kuuntelee kovemmin. Vertasin cd-soittimen ääntä omaan vanhaan cd-soittimeen joka on Sonyn Qs-sarjan cdp-xb740. Ei enää ihan uusi mutta ääni on hyvä. Kun vaihdoin näiden kahden soittimen välillä oli ero kuin yöllä ja päivällä. Ja tällöin myöskin huomasin että kaiuttimet ja vahvistin olivat ihan hyvät. Kytkin koko systeemin vakiokaapeleihin jotka on Phoenix Goldin kaiutin- ja välikaapelit. Kaiuttimet ovat Simexin hiekalla täytetyillä 60cm jalustoilla vähintään metrin kaikista seinistä.

Aion vielä tehdä lisää vertailua ja lisäksi testaan vielä systeemin äänentoiston elokuvankatselussa eli dvd-soittimella. Ai niin, unohdin mainita että kaiuttimet toistivat huoneessani noin 50hz:iin josta subwoofer hoiti sitten alapään 20hz:iin asti. Siinä kaikki tällä hetkellä. Palaan asiaan myöhemmin kun olen ehtinyt kunnolla syventyä laitteisiin.
 
Mielenkiinnolla odotellaan lisää ensikäden kokemuksia. HM:n artikkeli aiheesta oli mukava ja asia liippaa läheltä, kun naispuolinen ystäväni on jo vuoden verran kysellyt "vähän parempien sterkkojen" perään, mutta hintaa ei saisi olla liikaa ja helppoa käytettävyyttä vaaditaan. Tuo setti on ollut kovasti harkinnassa.
 
No joo, laitteisto on kyllä varsin helppokäyttöinen mikäli ei kokoajan ole tarvetta säätää bassoja tai balanssia. Nämä löytyy vahvistimen valikosta mutta muuten kaikki toiminnot ovat yhden napin takana. Lisäksi mukaan tulee 3(!) kaukosäädintä joilla kaikilla voi ohjata kaikkia laitteita. Tämän helpommaksi se ei enää voi tulla. Äänestä vielä sen verran että systeemin ääni on hyvä esim taustamusiikille mutta sitten jos haluaa vähän vakavampaa kuuntelua suosittelen cd-soittimen vaihtoa. Myöskin kaiuttimet vaatii toimiakseen hyvin tukevat jalustat ja reilusti tilaa ympärilleen. Näillä toimenpiteillä sain laitteiston toimimaan oikein hyvin. Äänessä oli hyvää läsnäoloa, se oli tasapainoinen ja kaikenlainen musiikki ihan laidasta laitaan soi mielestäni aika hyvin. Myöskin kotiteatterikäytössä kaksikanavaisena toimi aika hyvin. Ainakin Die Hard 4.0:n jo tutuksi tullut äänimaailma toistui hyvin enkä huomannut että vahvistin olisi missään vaiheessa joutunut antautumaan. Noh, mikään luukutus-systeemihän tämä ei olekaan... :-\
 
No niin, nyt muutaman päivän testailujen jälkeen voin todeta seuraavaa:

Vahvistin toimii ihan hyvin. Ääni on hyvä ja toiminnot ovat kaikki olleet varmoja ja täsmällisiä. Jopa täysin elektooninen voimakkuuden säätö toimii niin kuin pitää. Sama koskee kaiuttimia. Ne on tukevasti tehty, elementit on asialliset ja mikä paras kaiuttimia ei ole yritetty virittää liian alas mikä usein on case tällaisissa ei niin kalliissa jalustakaiuttimissa. Niiden ääni on tasapainoinen. Hifimaailman testissä todettiin äänen olevan hieman sulkeutunut ja tumppu mutta omassa huoneessani en tällaista ole huomannut. Päinvastoin, ääni on välillä jopa vähän liian kirkas omaan makuuni. Tosin minulla on käytössä paremmat johdot ja parempi cd-soitin joten ääniero selittyy varmaan sillä. Tästä pääsemmekin sitten cd-soittimeen joka on melko arveluttava tapaus. Ääneltään se on melko vaihteleva. Välillä ääni on oikein hyvä, välillä taas ihan hirveä. Oudointa on se että ääni saattaa muuttua jopa kesken levyn. Ensin hyvin kauniisti soiva levy saattaa samassa hetkessä muuttua räikeäksi ja räväkäksi. Ässät sihahtelee ja ääni kuulostaa samalta kun jos radioasema ei ole ihan kunnolla kohdallaan. Sitten on vielä ne häiriöäänet. Kun cd-soittimen laittaa päälle kuuluu kaiuttimista selvä humahdus. Vaikka vahvistimessa olisi ihan eri äänilähde valittuna. Samat äänet kuuluu myöskin aina kun levykelkan avaa ja sulkee. Sitten on vielä se poksahdus mikä kuuluu aina kun levyn raita vaihtuu. Näin huonolla häiriösuojauksella tulee väkiskinkin mieleen että uskaltaako koko laitetta käyttää ollenkaan. Jos siitä saa vielä sähköiskun.

Loppukaneettina voisi todeta että vahvistin ja kaiuttimet ovat ihan käyttökelpoisia laitteita. Normaalissa kotikäytössä ne hoitavat hommansa ihan hyvin. Sen sijaan cd-soitin on se jonka jo hylkäsin sen kaikkien vikojen takia jotka ovat liian perustavaa laatua jotta sen voisi korjata. Pitänee ottaa yhteyttä maahantuojaan ja kysyä auttaako soittimen vaihto vai onko vika kaikissa soittimissa. Mukana tulleesta virittimestä en sano mitään kun se on edelleen paketissa. Jos sen joskus jostain syystä otan käyttöön niin voin laittaa siitä sitten vielä myöhemmin kommenttia. Nyt lopetan täältä tähän. 8)
 
Poksaus raidan vaihtuessa ei ole täysin tuntematon ilmiö esim. Yamahan minisarjoissa ja joissain muissa cd-soittimissa. Ilmeisesti soitin mutettaa DACin jos tulee digitaalista nollasignaalia eli hiljaisuutta, luultavasti ideana saada parempia s/n-mittaustuloksia tms. Erityisesti itse kootuilla levyillä tuota tapahtuu, kaupallisissa julkaisuissa raitojen välisissä hiljaisuudessa luultavasti on vähintään dither-kohina mukana.

Tosin "poksahdus" yleensä on lähinnä hyvin vaimea risahdus jonka erottaa lähinnä kuulokekuuntelussa... Kyllä siitä HM:n jutusta kävi aika selväksi että tuo Tangentin soitin on melkoisen susi.
 
THD sanoi:
Poksaus raidan vaihtuessa ei ole täysin tuntematon ilmiö esim. Yamahan minisarjoissa ja joissain muissa cd-soittimissa. Ilmeisesti soitin mutettaa DACin jos tulee digitaalista nollasignaalia eli hiljaisuutta, luultavasti ideana saada parempia s/n-mittaustuloksia tms. Erityisesti itse kootuilla levyillä tuota tapahtuu, kaupallisissa julkaisuissa raitojen välisissä hiljaisuudessa luultavasti on vähintään dither-kohina mukana.

Tosin "poksahdus" yleensä on lähinnä hyvin vaimea risahdus jonka erottaa lähinnä kuulokekuuntelussa... Kyllä siitä HM:n jutusta kävi aika selväksi että tuo Tangentin soitin on melkoisen susi.

Luulenpa, että tuo poksaus johtuu lähinnä sen muten toimimattomuudesta. Sen lähtöjen vaimentamisen tarkoitus on nimenomaan noiden kappaleenvaihtopoksujen poistaminen. Nää poksut taas johtuu siitä, kun signaali yhtäkkiä DAC:lta katkeaa. Muun muassa. Kaipa niitä joskus muualtakin tulee.

Omasta soittimesta olen mute-trankut poistanut (kannattava tweak) enkä juurikaan saa mitään pokseita, ainoastaan kun laitteen käynnistää. Voishan tuonne releet laittaa tilalle, mutten ole jaksanut nähdä tarpeelliseksi.

Nuo pokseet voivat siis johtua mute-trankkujen puutteesta tahi toimimattomuudesta. Jälkimmäinen saattaa muuten aiheuttaa kuuluvaa säröä, kun trankut jäävät osalti johtaviksi. Jos levyt on kasattu väärin, esim. liian kuumassa uunissa, voi siellä olla jo alkuunsa kuolleita komponentteja. Ei olis eka kerta... About kaikki känniskätkin juotetaan joko liian kuumassa tai liian nopeassa uunissa.
 
No yhtä kaikki, erittäin ärsyttävää joka tapauksessa. Itse olen omistanut lukuisia cd-soittima aina v.1985 lähtien eikä mikään niistä ole ollut teknisesti näin huono. Onneksi on muita soittimia käytettävissä... :(
 
Lienee tuossa voittosarjassakin jokin takuu olemassa..? Ei muuta kuin vaihtoon vaan. Nimenomaan Tangentin 50-sarjan laitteissa ensimmäisissä tuotantoerissä on ollut kaikenlaisia pieniä murheita. Nyt noita asioita on korjattu uusiin tuotantoeriin.

-Kimmo-
 
Niin, nämä laitteet lienee saatu suoraan maahantuojalta Hifimaailman testiin?
 
Sen verran voisin vielä lisätä että tuosta vahvaimesta löytyy myös levysoitinliitäntä (phono) mutta mitään tarkempia tietoja en siitä manusta löytänyt. Ilmeisesti se hyväksyy vain MM-rasian. Kytkin oman levarini Projectin Phonoboxilla ja sillä ainakin ääni oli ihan hyvä. 8)
 
No niin. Aika taas vähän päivittää uusimpia kokemuksia. Vaihdoin Tangentin kaiuttimet pois ja laitoin tilalle vakiokaiuttimeni Aad-50. Äänikuva pysyi suht ennallaan mutta läsnäoloa ja dynamiikkaa on nyt huomattavasti enemmän. Ääni ikään kuin aukesi hieman enemmän. Lisäksi jos vertaan Tangentin vahvaria omaan vakiovahvariin (Optonica 7100) on sen ääni hieman yleisluonteisempi, hieman kaunisteleva mutta kaiken kaikkiaan ihan kuunneltava. Nyt minulla siis ollut käytössä cd-soittimena Sonyn pyöritin kun tuo Tangentin tuottaa niin paljon häiriöääniä. Sinänsä sääli sillä senkin ääni on kuitenkin ihan kuunneltava. Mutta näillä mennään nyt ja toistaiseksi pidän Tangentin vahvaria käytössä sillä se on kuitenkin toiminut moitteetta ja kun lisäksi ääni on ihan kuunneltava en näe mitään syytä luopua siitä. 8)
 
Jaaha, taas on kokeiltu lisää josta tässä: Päätin sitten ottaa myös virittimen paketista ja kokeilla sitä kun eilen illalla Jazofreniassa oli juttu jonka halusin kuulla. Viritin on tietenkin ulkoisesti aivan saman näköinen kun vahvistin ja cd-soitin. Kytkin sen vahvistimeen Phoenix Goldin välikaapelilla ja koska asun kaapeli-tv:n alueella kytkin antennijohdon seinään kaapelin ulostuloon josta ainakin teoriassa pitäisi saada parempi signaali. Koska virittimessä on autotune annoin virittimen itsensä hakea kaikki asemat jotka laite sitten itse tallettaa 40 muistipaikkaan. Homma kävi nopeasti, minuutissa se oli käynyt koko taajuusalueen läpi ja tallettanut kaikki löytämänsä asemat. Harmi vain että puolet niistä oli samojen asemien heijastuksia jotka kuului joko hirveän rätinän säestämänä tai sitten oli pari asemaa päällekkäin. Osasta kuului pelkkää suhinaa. Koska virittimessä on RDS näyttää laite aina ko aseman nimen mikä on ihan mukavaa kun ei satu muistamaan minkään aseman jaksolukua ulkoa. ÄÄneltään viritin on ihan kohtuullinen. ÄÄnenlaatu on sen verran hyvä mitä nyt analogisen radiolähetyksen voi olettaakin. Varsinkin paikallisradioiden kompressointi vaan kuuluu hyvissä olosuhteissa niin hyvin että ne on käytännössä täysin kuuntelukelvottomia. Ylen kanavia voi kuitenkin hyvin kuunnella ja Classic FM on myös hyvissä olosuhteissa ihan kuunneltava. Käytössä viritin on hieman hankala käyttää koska numeropainikkeita ei löydy lainkaan on 40 muistipaikkaa aina käytävä läpi Preset + ja - painikkeilla mikä on hieman työlästä. Suosittelenkin että suosituimmat asemat laittaa käsin alkupäähän peräkkäin niin säästyy tältä. Löytyi virittimestä yksi bugi. Kun vaihdoin asemaa painamalla preset + tai - vaihtui näytössä kyllä aseman nimi ja jaksoluku mutta kaiuttimista kuului edelleen sama asema. En kuitenkaan jaksa uskoa että kaikki Ylen kanavat lähettäisi samaa ohjelmaa missään vaiheessa (ei ollut uutiset). Tämä kyllä korjaantui kun sammutin virran hetkeksi virittimestä.

Sitten toiseen asiaan. Koska minulta loppui välijohdot kesken päätin kytkeä levysoittimen vahvistimen phono-liitäntään. Aikaisemmin olin siis käyttänyt Projectin Phonoboxia jonka olin liittänyt vahvistimen linjaottoon. En löytänyt mistään mitään specsejä phonoliitännästä joten en tiennyt yhtään että minkä suuruinen vahvistus on ja että minkälaiseen rasiaan se soveltuu. Itselläni on Optonica 7100-levari jossa alkuperäinen varsi jossa Audio Technican AT-95 rasia. Vahvistin ei taida tehdä muuta kuin suoristaa levysoittimen äänikäyrän RIAA:n specsien mukaan sillä jouduin vääntämään volyymin kaakkoon ennen kuin sain äänentason ns normaalitasolle. Sinänsä siinä mitään vikaa. Pitää vain aina muistaa vääntää volyymit takaisin ennen kuin vaihtaa äänilähdettä. Muuten on riskinä että rikkoo kaiuttimet. ÄÄneltään se on ihan käyttökelpoinen. Tosin siinä oli sama erikoisuus kuin cd-soittimessa että jotkut levyt soi erittäin hyvin kun taas toiset kuulosti ihan hirveältä enkä löytänyt tähän mitään järkevää selitystä sillä tuntui että tämä tapahtui ihan sattumanvaraisesti.

Kaikenkaikkiaan voi sanoa että muutama kummallisuus poislukien on Tangentin laitteisto ihan käyttökelpoinen ja hyvillä johdoilla ja kaiuttimien hyvällä asettelulla on ääni jopa oikein hyvä. Kyllä näillä ihan ilokseen musiikkia kuuntelee, kunhan ei ota asioita liian vakavasti. 8)
 
Olisko sulla skraitassa MC-rasia ja tuon vahvarin phono-otto tarkoitettu MM:lle ja siksi ääni vaimea?
Edit: Niin AT95:hän sinulla on eli MM. Taitaa mennä vain muuten vain tuon laitteen esoteerisyyden piikkiin :)
 
Joo, en oikein tiedä mistä johtuu. Tää on eka vahvari jossa tosiaan joutuu näin paljon nostamaan volyymiä levysoitinta käyttäessä. Vahvistimen näytön perusteella n20db!
 
Ai niin, sen verran pitää vielä lisätä että vahvistimeen ei voi liittää mitään äänityslaitetta kun laitteessa ei ole mitään recout-liitäntää lainkaan. Se on kai sitä nykyaikaa ja toisaalta ei mulla ainakaan ole ollut käytössä mitään kasettidekkiä enää viimeiseen 15 vuoteen. Ainoa mitä oikeastaan jäin kaipaamaan tuolta liitinpuolelta oli etulevyssä oleva aux-liitin mp3-soitinta varten. Se olisi myös ollut nykyaikaa... 8)

Ai niin, onhan siinä tietysti kuulokeliitin mutta sitä en ole kokeillut lainkaan kun kuulokekuuntelu rajoittuu oikeastaan kokonaan liikkeellä ollessa mp3-soittimella. Kuulokkeina on vanhat ja vakiintuneet Kossin PortaPro:t.
 
Yksi asia pitää vielä lisätä jonka huomasin eilen. Nimittäin kaiuttimien ääni on sitten parantunut oikein vain paljon siitä kun otin ne paketista. En tiedä kuinka paljon niitä oli soitettu ennen kuin sain ne mutta ilmeisesti ei kovin paljon. Ääni on selvästi nyt pehmeämpi ja kauniimpi kuin silloin. Vaikka aina puhutaan näistä sisäänajoista niin en ole koskaan ennen huomannut näin suurta muutosta. Välillä tuntuu ettei toisissa kaiuttimien ääni muutu mihinkään tai sitten vain ääni muuttuu niin vähän ettei sitä välttämättä edes huomaa. Mutta hyvä näin. 8)
 
Back
Ylös