Täällä rakennetaan Matille subia

  • Keskustelun aloittaja Matti Lehtinen
  • Aloituspäivämäärä
M

Matti Lehtinen

Moro!

Olkkariini en rumaa subia huoli, joten törkkään semmoisen vintille, olkkarin katon päälle.

Talohan on puurakenteinen ja ymmärtääkseni tuossa mun olkkarin katossa on vain tuo puupanelointi ja sen päällä onkin sitten villat ja ne kaikki kattorakenteet.

Mulla olis mielessä oikeastaan kaksi vaihto-ehtoa..

1. Teen tuonne vintille olkkarin katon päälle pauttiarallaa tuhannen litran kotelon, mihin törkkään kymmenen - kaksikymmentä tuommoista:

http://www.ljudia.fi/cgi-bin/fi/online/af0fi.cgi?id=932807%20&cart_id=

Vaihto-ehto yhden juoni on paljon kartiopinta-alaa, mahdollisimman pienellä liikeradalla subitaajuuksien toistamiseksi. Noissa MGR - elementeissä tosin lukee, että toisto-alue on 30hz-4000hz ??? Tarviiko tuommoisesta välittää, jos niitä on törkkimässä kymmenittäin?

2. Ostan yhden tai kaksi laadukasta 12" - 18" elementtiä ja teen niille oikein mitoitetun kotelon ja kiikutan ne vintille?

Mitäs sanoo raati?

Mä kyllä lämpenen eniten tuolle ykkösvaihto-ehdolle, koska siinä on helvetisti enemmän munaa, kuin tuossa kakkos vaihto-ehdossa. :D

Matti.
 
Mihinkäs sinä sitä koteloa tarvitset? Vaikuttaisi katto melkoiselta baffelilta... Vähän sellainen infinite baffle -viritelmä tulisi ekana mieleen...

t. jjahifi
 
Tuleeko elementit siis katon tasoon naama alaspäin?

4 X SLS-12" 1000 litraan on ihan OK homma. Hintaakaan ei tule kuin 200-300 €.
 
Minäpäs käyn räppäsemässä pari kuvaa teille ensin, niin menee helpommin. :)

Hetki pieni...
 
Kas tuossa:

index.php




[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Elikkäs tuossa on tuota puhallettua villaa, tuossa pohjalla ja kattotuolithan nuo sitten menee tuossa.

Ajattelin noiden "lattiassa" olevien poikkipuiden päälle pistää sen kotelon. Jotain kumilätkää ja pehmustetta vielä väliin.

En oikein viittis niitä elementtejä pistää tuohon villaan puhaltamaan, vaan tehdä sen kotelon siten, että ne elementit sojottais kattoon päin?

Tätä nyt oikeastaan tässä tosiaan mietin, että mites?

Otanko Alspen ehdotuksen vastaan ja pistän siihen tuhannenlitran suljettuun neljä SLS - laatu-elementtiä, vai 10 - 15 kappaletta noita MGR - paska-elementtejä?
 
Tuossa vielä sisältä tuo olkkarin katto:

index.php


[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Mitä sä Matti oot tänään ottanu? :D Meinaat siis suljetun/refleksisubbarin laittaa vintille paneelikaton yläpuolelle? Ei taida onni....
 
Sullehan mahtuisi vaikkapa front-loaded bassotorvi vintille. Katossa sitten kunnon tuloaukko äänelle. Johan lähtisi... :D

t. jjahifi
 
alspe sanoi:
Mitä sä Matti oot tänään ottanu? :D Meinaat siis suljetun/refleksisubbarin laittaa vintille paneelikaton yläpuolelle? Ei taida onni....

Siis kyllä vain ja vielä helposti onnistuisi. Jako tietysti sinne 40hz - 50hz maksimissaan ja ei mitään pilipalikoteloa, vaan tosiaan semmonen tuhannenlitraa kotelo tuonne vintille, tuon olkkarin katon kohdille.

Kertokaa nyt ihmeessä, jos tiedätte jo etukäteen, notta miksei tulis toimimaan?

Sentakia mä täällä kyselen, ennenkuin rupean elementtejä tilailemaan. Jollei tuommoinen suunnitelma toimi, niin sitten mun pitää taas keksiä ideoida jotain muuta. :)
 
jjahifi sanoi:
Sullehan mahtuisi vaikkapa front-loaded bassotorvi vintille. Katossa sitten kunnon tuloaukko äänelle. Johan lähtisi... :D

t. jjahifi

Juu ei tässä mitään tötteröreikää olla olkkarin kattoon tekemässä. Jumalaton subi vaan tuonne vintille suljettuun koteloon ja halvalla tieteskin. :)
 
Mut hei. Mä lähen duuniin ny, joten palailen tähän hommaan tuossa kolmen jälkeen taas. :)
 
On sulla rojekti :D

Oletan että tuolla on joskus pakkasta, joten vain koteloidut tulevat kysymykseen. Kotelossa on oltava refleksirööri olkkariin ja eristeet päällä, jotta lämpötila pysyy kohtuullisen vakiona.

MGR:t ja kaikki vastaavat kurat kannattaa unohtaa. Qts=0.99 ja fs=52Hz kertoo audiokoristeen olevan ylikokoinen keskari.

Kattosysteemeillä ei kannata mennä yli alimman pystymoodin eli yläraja pitäisi olla alle 70Hz. Syynä itse moodi sekä integroituminen pääkajareihin. Liian korkea jako vaikeuttaa vaiheiden sovitusta yms. 50 Hz jako on jees, mutta vaatii isot elementit.

Mikäs on käyttötarkoitus; pään räjäyttäminen leffoilla vai musiikki? Jos musiikki, niin unohtaisin kattojutut, koska monielementtinen kattosysteemi on kuulokemaisesti huonetta paineistava, joka ei vastaa ääniaaltojen muodostuksessa mitään luonnollista instrumenttia.

Resonanssejakin tulee ellei tee tukevaa...
 
Matti Lehtinen sanoi:
Juu ei tässä mitään tötteröreikää olla olkkarin kattoon tekemässä. Jumalaton subi vaan tuonne vintille suljettuun koteloon ja halvalla tieteskin. :)

Torvisubbarissahan tärkeintä on torven suuaukon pinta-ala, koska se määrää alarajataajuuden. Aukko voi siis olla koko seinän levyinen, mutta vain 10 cm pitkä. Rakenteellisesti toki haastava, varsinkin kun täytyy ottaa myös lämpöeristys huomioon.
 
Mikäs sitten huoneessa sisällä olevan ison boksin ero tuollaiseen kattoasennukseen on? Olennaista on varmaankin laatikon huolellinen eristäminen, mutta sehän ei ole iso juttu. Samoin rakenne voisi olla viimeisen päälle järeää tekoa. Anopin joululahjavaasit kannattanee siirtää pois olohuoneen hyllyltä. Jotenkin tuntuisi luontevammalta käyttää pienempää määrää laatuelementtejä, mutta Vihdissähän asiat on aina hoidettu vähän reilummalla mittakaavalla 8)
 
Dodih. Morjesta taas. :)

Kimmosto. Sinä kun tosiaan tiedätkin näistä hommista jotain, niin onko tosiaan näin, että nuo MGR - elementit kannattaa unohtaa?

Meinaan kun kompensoisin niiden paskuutta sillä hervottomalla kartiopinta-alalla, minkä esim. 12kpl tuommoisia kymmentuumaisia loisivat?

Itse kun järkeilen, niin tällöin niiden elementtien liikerata pysyisi todella pienenä, vaikka ne liikuttaisivat kimpassa paljon ilmaa, tuottaen paljon ääntä.

Jako tuolle suunnitellulle subille, tulisi tosiaan olemaan max. 50hz.

Mutta juu. Jos homma ei tosiaan toimikaan noilla paska-elementeillä, kuten kuvittelisin, niin sitten pitää hommata jotain laadukkaampaa elementtiä vähemmän.

Olisiko se kannattavampaa pistää vaikka noita Alspen suosittelemia Peerles:in SLS - 12" elementtejä esim. Neljä kpl?

Kelasin justiinsa, että tuhatlitrainen kotelohan on aivan naurettavan pieni. Teen samantien pauttiarallaa parituhatlitraisen, koska sitä on sitten helpompi pienentää tarvittaessa, kuin pänvastoin.

Sementti on halpaa ja saan naapurilta sekoittimen, joten raudoitan ja tuen "vähän" sitä koteloa ja valan sinne betonit. (Tuleehan Jyrki sitten vähän jeesailemaan, sementin lapioimisessa?) :)

Mutta juu. Sanokaahan nyt, notta kumminpäin?

12kpl - MGR - sontaa, vai 4kpl - SLS 12", vai joku muu elementti mikä?
 
Niin se tarkoitus hommalle vielä. :)

Tarkoitus on tehdä naurettavan järeä subwoofer, jota käyttää leffojen parissa ja mikä-ettei mättömusiikinkin..
 
Autan toki jos sementin sekoittajaa tarvitset :) Näin massiiviset operaatiot vaativat kyllä Hifiharrastajien DIY-porukan vankkaa tukea.
 
No on ainakin persoonallinen projekti käynnissä. :) Kannattaakohan tuonne poikkipuiden päälle kötöstää mitään superjämerää/painavaa koteloa.
Kiinnostaisko kuunteluhuoneen päätyseinää ( siis sitä missä ne kajarit sijaitsee) lyhentää vaikka 20cm:llä? siihen kun sais myös ison kotelon, 4kpl 15" ja ne piilottais vaikkapa sisustukseen sopivalla verhoilulla siihen seinään eli tekis semmoset kankaiset maskit niiden päälle niin olisi siisti.
Ei olisi kuutiosubeja pyörimässä jaloissa, kun seinä toimisi kotelona.
 
Back
Ylös