SYD S9 - Te Kaitora Rua - modulis

idealehifi

Yhteistyökumppani
Liittynyt
11.2.2009
Viestejä
247
En ole vielä kirjoittanut tänne Simon Yorken levysoittimista, enkä tee sitä tälläkään kertaa. Aihe on aika vaikea. Miten kuvailisit omasta mielestäsi täydellisyyttä? Ja uskottavasti... Jos väittäisin, että SYD on ainoana tekijänä "oikeilla jäljillä", ei sitä kukaan usko. Hmmmm, ei pidäkään, kunnes kuuntelet ja voit tehdä omat päätelmäsi.
No, mikään ei tietenkään ole täydellistä, mutta kyllä pitkälle on päästy niistä ajoista, jolloin hankin ensimmäisen levysoittimeni.

Toisin tähän esille erään systeemin, joko soi todella hienosti: Simon Yorke Designs S9 ja Dynavector Te Kaitora Rua ja ISEM Audio modulis RIAA.

Kokoonpanossa suurin ihme on modulis, muihin verrattuna "puoli-ilmainen" RIAA, mutta toki soittimella ja äänirasialla on vielä suurempi merkitys lopputulokseen. S9 on juuri niin loistava levysoitin, kuin Simon Yorkelta voi vaan tulla ja Te Kaitora Rua pääsee kerrankin oikeuksiinsa; modulis RIAA:n tehtävä on vain toimia ja sen se tekee.

Ratkaisematon kysymys on, mikä olisi hifi-systeemin "oikea painotus" eri komponettinen suhteen. Paljonko pitäisi panostaa äänilähteisiin, paljonko vahvistimiin, paljonko kaiuttimiin... Tulen varmaan joskus kertomaan omia mielipiteitä, tästä järjestelmästä nyt tuli tällainen.

Eli jos olet kyllästynyt lupauksiin, puheisiin (niin, tähänkin myyntipuheeseen), toiveisiin, uskomuksiin, hypeen ja vielä uskot, että lp:tä todellakin löytyy musiikkia, sopi tapaaminen ja tervetuloa!

Simon Yorke Designs S9fv - 9000 €
Dynavector Te Kaitora Rua - 2750 €
ISEM Audio modulis RIAA - 490 €
ISEM Audio xtasis vahvistin - 1600 €
Diapason Adamantes III - alk. n. 3000 €

Terveisin,

Kari

info@idealehifi.fi
040-5590551
 
Haa, nyt saadaan hieman sähköä ilmaan! Eräs toinen kauppias nimittäin saattaa olla eri mieltä siitä mikä on paras levari! On jo aikakin saada tuuletusta yhden oikean opin julistamiseen. Eli hyvää meininkiä vaikkakin ainakin itselleni pikkuisen turhan hinnakkaita ovat.
 
kronos sanoi:
Haa, nyt saadaan hieman sähköä ilmaan!

Heh heh, toivottavasti sähköä tarvitaan kuitenkin lähinnä laitteiden pyörimiseen ja soimiseen. Hyvän ystäväni kanssa ideoima paineilmavahvistin/kaiutin ei ole edistynyt;)

Mutta kyllä SYD:n soittimissa jotain todella "herkkää" on. Ostin ensimmäisen Simonin luomuksen 1998, enkä sen jälkeen ole murehtinut levysoittimia; sitä ennen koko ajan. Eikä kukaan näitä kuunnellut ole suoraan kehdannut haukkua, mutta ties mitä puhuvat kotona;) SYD:n omistajat ovat kyllä onnellista väkeä, sen tiedän; hyvä työkalu. Ja myös tuo vm 1998 S7 ilahduttaa nyt muualla, päivittäin.

Paras? Kallein? Kaunein? Niinpä.... enpä taida pohtia asiaa vieläkään; tuossa on hyllystä napattuna taas muutama lp odottamassa.
 
idealehifi sanoi:
Hyvän ystäväni kanssa ideoima paineilmavahvistin/kaiutin ei ole edistynyt;)

Älä huoli. Ei ole myöskään ideoimani nestekaasukäyttöinen vahvistin. ;)
 
Simon Yorke pitää kyllä joskus päästä koeajamaan. Mikäs tuon s-10:n hinta olikaan?
 
Miles kylläkin tarkoittaa, että missä sitä voi käydä kuuntelemassa / Kuolaamassa :D?
 
S10:n hinta 9" äänivarrella on 19000 euroa. Ja suosittelisin kyllä SYD:n pöytää sen alle, jos vain tilat antavat myöden. Pöytä lisää toki hintaa, mutta yhdessä S10:n kanssa vain kohtuullisesti.

S10 voidaan toimittaa myös muilla kokoonpanoilla, aina arkistokäyttöön suunniteltuna erikoisversiona. Mutta nykylevyille (max 12"), 9" varsi on ehdottomasti paras vaihtoehto. 12" äänivartta käytetään normaalisti erikoisille, yli 12" formaateille, ei nykylevyjen kuunteluun. Lisäksi S10:ssä ei enää kannata käyttää kahta äänivartta (=äänirasiaa), jos sellaiseen on tarvetta. Uusimman 7.1 äänivarren liikkuvat osat ovat helposti vaihdettavissa toiseen, esiasennettuun kokonaisuuteen.

Koska oma "tiedotukseni" on vielä lapsenkengissä, ripotellaan kaikille tätä lukeville vähän lisää tietoa.

S10:n ja S9:n "paremmuus" ei välttämättä ole ihan niin selkeä, kuin voisi ajatella. Soittimet eivät sinänsä "kilpaile" toistensa kanssa. S10 on "conclusion", siinä on kaikki, mitä Simon koko urallaan halusi tavoitella ja se on luultavasti viimeinen levysoitin, jonka hän suunnitteli. S7 oli lippulaivana yli kymmenen vuotta eli siinä mielessä ei syytä huoleen, S10 kelpaa vielä 2030. Niin myös S7, S9fv....
Kuunneltuani S4:n, S7:n, S8:n ja nyt S9fv:n ja S10:n ymmärrän hyvin, mitä Simon tarkoittaa. S10 on "suurennuslasi", ei pahassa, vaan hyvässä (ja mikroskooppi saattaa tulla joskus....). S10:n skaala matalista korkeimpiin ääniin on vain laajempi, kuin muissa SYD:n soittimissa.

Ja silti, S7 on loistava kaikilta ominaisuuksiltaan eli vaadittiin S10, ennen kuin "parannusta" tajusi. Näin kai se menee.

Mihin sitten päätyy S9fv?

Simonin ja minun "setit" eroavat yllättävän paljon toisistaan, siis ääneltään. Silti olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan lähes kaikesta, myös siitä "soundista", joka soi Espanjassa. Vain toinen tulkinta asiasta. Levysoitin on sama (ok, paljon muutakin) ja siitähän se lähtee. Eli Simonin sanomana S9fv:stä: "always fun, truly addictive and profoundly ‘real’". Näin se on. Uusin S9fv on pieni, sievä, tehty aivan yhtä hyvin ja yhtä suurella omistautumisella, kuin S10. Tavallaan "tärkeämpi" soitin kuin S10, koska hinnastaan huolimatta huokeampi vaihtoehto Simon Yorke Designs levysoittimeksi moniin vuosiin.

Itse kuuntelen juuri nyt lähinnä S9fv soitinta, koska haluan oppia kaiken mitä se osaa. Fv on muuten "Flamenco version". Ja se on niin helppo.. ja silti niin vakuuttava, kuin kaikki SYD:n mallit. Jos oikein runollinen ja korni vertaus sallitaan, niin S9fv on kuin oma ipana, joka 4-5 vuotiaana alkaa esittää järkeviä ja hienoja kysymyksia - pieni, sievä, älykäs (huom. oma lapsi) ja laulaa korkealta, puhtaasti.

Molemmat Simonin soittimet ovat kuunneltavissa Helsingin keskustassa, Kalevankadulla. S9 vs S10 vertailu onnistuu kyllä. Ja täällä näkee, millainen on S9fv "special Finland edition". Varaa kuitenkin aikaa ja toki omiakin levyjä. Kuolaaminen ei välttämättä häiritse, siihen tuskin on tarvetta. Tuoreimmat kokemukseni kuolaamisesta ovat jo lähes kymmenen vuoden takaa - tyttäreni syntyi 1997 - pieni, sievä... jne....

Tässä on taas kehuttu laitteita, mutta ihan mustavalkoisena en kuitenkaan näe "edustamista" ja "kuuntelua". SYD ei kaipaa isoja markkinoita, myyntiorganisaatioita. Luultavasti nämä "purkaukseni" ovat jopa hieman poikkeuksellisia SYD:n markkinoinnissa. Mutta tämä on ok foorumi ja kaikilla on vapaus valita kiinnostuksensa lähteet. Vaikka Suomessa ei kovinkaan montaa SYD:n soitinta ole, olemme silti "hyvin edustettuina", jopa määrällisesti. Ja minulla ei ole epäilystäkään, että asiat tulevat vielä etenemään, ihan luontaisesti.

Nyt voisi sanoa "jazz", kun soi Art Farmer, seuraavaksi Juicea.

Terveisin,

Kari


Loppukevennyksenä:

Simon asentaa yleensä itse ammattikäyttöön (=arkistointi) suunnitellut soittimet. Älkää nyt ihmeessä ostako niitä kotiinne (ei tarvetta), vaikka mieli tekisi ostaa "kallis" soitin. Muutama vuosi sitten toimitettiin Suomen Kansallisarkistoon "SYD Professional archival turntable" ja vierailu talviviimaisessa Helsingissä jäi kyllä Simonin mieleen... Vaikka käytiin ostamassa karvahatut yms. Viimeksi viime kesänä helteisessä Espanjassa uudistin vierailupyynnön suomalaiseen mökkielämään, mutta turhaan;) Katsotaan nyt, en ole vielä luovuttanut. Ja Spencer Yorke, joka nykyään valmistaa kaikki SYD:n levysoittimet saattaa hyvinkin olla rohkeampi Suomen uusintavierailuun.
 
erppi sanoi:
Kiinnostaisi kovasti ja toi riaa myöskin.

Ole yhteydessä. Kaikki kuunneltavissa. Mutta nyt vain Helsingissä.

RIAAsta sen verran, että yksi modulis kiertää tällä hetkellä, ensi viikolla uuteen paikkaan, toinen täällä. Mun on vielä tosi vaikea arvioida, pitäisikö ISEM Audio demokoneita olla enemmän, ehkei sentään. Suokaa se anteeksi, sopeudun kyllä, jos alkaa olla paljonkin kysyntää.

Ehkä jokin ongelma Ideale High Fidelityn tuotteiden tulevaisuudessa on juuri maantiede. Toistaiseksi kaikki on täällä etelärannikolla ja en vielä tiedä, tuleeko siihen muutosta. ISEM Audion suhteen ehkä (?), Simon Yorken kanssa tuskin. Kaikki SYD:t asennetaan minne tahansa Suomeen, joskin niiden asennus on maailman helpoin homma. Ja ohjeet lähes aukottomat. Mutta joudutte silti sietämään minua SYD:n mukana.

Terveisin,

Kari
 
Erittäin mielenkiintoista. Aivan pakkohan noita on päästä kuulemaan ja muodostamaan oma käsitys. Tuskin Bowler-Jarikaan pistää pahakseen, jos lähiaikoina poikkeaisimme Kalevankadulla?
 
Meillähän on jo valmis työnjako, kun sinä hoidat kuuntelun ja minä sen kuolaamisen :D.
No vitsi vitsi, mutta kyllä kiinnostaa.
 
Tawe sanoi:

Heh heh...

Internetin aikana, kaikki on mahdollista;)
Paras "google-linkki" oli joku vuosi sitten Simon Yorken cd-soittimeen. Huomattavan humoristinen yritys. Saitti taisi olla Malesiassa.

Toisaalta, jos oikein muistan, joku kaveri Englannissa, vuosia sitten, osti Simonilta pari soitinta DJ-käyttöön, muistaakseni ilman modifikaatioita. Hänellä oli kotonaan SYD ja piti saada "parasta" myös töihin. Pakko olla makee disco; taidankin kaivaa Saturday Night Feverin esille, Donna Summer tuossa jo aikaisemmin kävikin levylautasella.

S9 käynnistyy aika nopeasti, mutta tuskin riittävän ripeästi kuitenkaan; tai miksei, jos on "ajan tasalla". S7 ja S10 ovat kyllä hitaampia. Arkistointivehkeillä voi tehdä ihan mitä vaan, mutta tuskin sentään DJ-optioita. Yleensä siinä ohjelmoidaan toiminnot ja se vie aikaa.

Se täytyy kyllä tunnustaa, että leikitty on. Joskus aikanaan pelleiltiin Durhamissa, Englannissa, arkistointimallilla ja pyöriteltiin sitä hifirasialla molempiin suuntiin ja eri nopeuksilla. Noin 70 rpm nopeuksilla ja pari grammaa normaalia neulapainoa rasia alkoi fyysisesti hyppiä, vehkeessä olisi vielä ollut varaa 120 kierrokseen asti.

Ja ehkä sen nyt voi tunnustaa... Grafiittimatto antaa aika hyvän pinnan "scrätsäillä"... Pienet hidastukset sinne tänne, vähän takaisin päin, hyvin luistaa. Yllättävän pitkää Allaerts kesti, kunnes kerran hävisi se loistavasti kiillotettu ja hiottu tippi jonnekin. Ainoa rasia muuten, jonka olen rikkonut ja vielä parhaasta päästä. Eli ei enää ja mattokin "naarmuuntuu". Täysin älyvapaata toimintaa, mutta oli hauskaa.

Ja mitä tulee vierailuihin, sen kun sovitaan aikaa. Otsikon setti toimii tosi hyvin, mutta siitä uudessa viestissä....

K
 
Back
Ylös