Suuntaimen muoto ja sorvauttaminen

Jkaapu

Käyttäjä
Liittynyt
24.11.2006
Viestejä
109
Tervehdys,

Minulla on suunnitteilla Stradivari tyyppinen leveä 3 tie kaiutin. Diskantin edessä olisi tarkoitus käyttää suuntainta, mutta käyttämäni Seas 27tbfc/g ei sovi oikein kunnolla Hifitalon suuntaimeen, joten ainoksi vaihtoehdoksi taitaa jäädä suuntaimen sorvaaminen.

Etulevyn materiaali 0n 30mm liimakoivua. Olen laskeskellut suuntaimen mallin perus eksponentiaalitorven kaavasta kulmakertoimella 0,98. Tällöin torven kurkku on läpimitaltaan n.40 mm ja suuaukko on n.165mm.

Tähän suuntaimen muotoon ja laskentaan kaipailisin hiukan apuja. Onko täällä kenelläkään kokemusta erilaisten suuntainmallien testailusta/suunnittelusta? Onko kenties parempia vaihtoehtoja kuin perus eksponentiaalitorvi?

Diskantti/suuntain yhdistelmä on tarkoitus sovittaa W15CY:n kanssa.
 
Miksei käy?Sen pitäis.
Aika julman suuaukon meinaat väsätä.Tavoitteena siis päästä dissella matalalle?
 
Diskantin metalliverkko on läpimitaltaan 42mm, joten suuntaimen joutuisi kiinnittämään osittain metalliverkon päälle.

Toinen vaihtoehto olisi käyttää diskanttia ilman metalliverkkoa, mutta mitenkähän diffuusorilinssin poistaminen vaikuttaa suuntakuvioon ja taajuusvasteeseen?

Olen mitannut elementin vasteen ilman diffuusoria j suuntainta, jolloin suoraan edestä mitattuna ylimmät taajuudet vaimenevat muistaakseni 1-2 db. Lisäksi korkeilla taajuuksilla kalotti säteilee laajemmalle.

Suuntaimen koon suhteen olen ajatellut ottaa hieman pelivaraa lopullista jakoa suunniteltaessa. 5.5" tuumaisella olisi tarkoitus kattaa alue n.200-2000 hz. Yläpään jako tulee näillä näkymin passiivisena ja alapää hoidetaan aktiivisena.
 
Joo,3-4mm menee yli.Niinhän se taisikin olla.Muistelin vaan sulloneeni jonkun 27 diskantin hifitalonkin suuntaimeen.
Itse asiassa noissa verkollisissa diskanteissakin on pieni epäjatkuvuuskohta noihin suuntaimiin nähden.Verkollehan on sellainen ura,leveydeltään ehkä parisen milliä.Ei siis totaalisen saumaton mutta tuskin ongelmiakaan ilmenee,ainakaan mainittavasti.

Kokeile Monacorin suuntainta.Sen kurkun halkaisija on 38,5mm ja siitä on erittäin helppo nipistää hiomalla sopivan kokoiseksi(noin 5mm)jotta kurkun saa 42 milliseksi.Ainoa vika mikä tuossa suuntaimessa on se, että kurkun juuri on liki pysty tai avautuu siis alussa jyrkästi.Mutta jos on tarpeeksi iso diskantti ja pystyy hiomaan sitä jonkin verran pois eli siis kurkun halkaisija kasvaa saa vasteeseen syntyneen pikku vekin pois.Itse hommasin Monacorin suuntaimet Audaxin 34mm diskanttia varten joita ei sitten edes tullut tilattua.
Täällä taisikin olla juttua suuntaimista.
 
Tarkoitin tuolla profiilin suunnittelulla jotakin tämän suuntaista http://audioheritage.org/vbulletin/...ead.php?t=12126

Onkohan kenelläkään tällaisista kokemusta?

Myös tässä http://aa.peavey.com/downloads/pdf/qwp1.pdf on sinällään ihan mielenkiintoista luettavaa.

Eikös Amphionin isommissa malleissa ole Seasin 27 sarjan diskantti? Olisi mielenkiintoista tietää kuinka Amphioneissa tuo diskantti on sovitettu suuntaimen kurkkuun. Täytynee kaiketi lähteä paikalliseen hifiliikkeeseen tutkimaan.
 
Kun nyt tässä on sopiva ketju, niin enpä tee uutta.

Kun tuo sorvaaminen ei oikein onnistu omassa verstaassa, olen ajatellut josko hankkisi sopivan muotoisella akartiolla olevan 8-10" basson minkä kartiota voisi soveltaa valumuotin tekoon. Olen joskus kauan sitten tehnyt ostetusta BM-82 suuntaimesta muotin ja tehtaillut kymmenkunta suuntainta.

Onkohan kukaan muu kokeillut tätä idea käytännössä?
 
On tullut muotteja tehtailtua ihan kartioita mallina käyttäen.W22EX:stä otin taannoin valumuotin.Nopeasti kuivuvaa konekipsiä käytin.Vaiheplugi vaan pois ja irroituskalvo kartion päälle.Kelmun päälle kumosin sitten kipsin.Sormilla tuin kartiota alhaaltapäin kaiken varalta ettei kartio painu liikaa kunnes kipsi oli sen verran jähmeässä tilassa että sen sai otettua pois.Hyvin onnistui.
Pitäisi vaan jaksaa vahata muotti sen kymmenen kertaa ja tehdä tuo valmiiksi asti.Kuiduttamalla tietysti.
Muutamasta orkkissuuntaimesta on tullut tehtyä myös valuja ja niitä sitten veistellyt/hionut sopivaksi omiin tarkoituksiin.
Aika isotöisiä ovat loppujen lopuksi tehdä varsinkin jos meinaa saada siistin ja jämäkän kun kaikenlaista ja näköistä työvaihetta piisaa.
 
Punssi, onko sinulla tallessa kuvia ja käppyröitä noista kaiutinkartioiden mukaan tehdyistä suuntaimista? Voisitko postata tänne jos sattuu olemaan.

Minä taidan huomenna mennä tutustumaan minkälaisia halppis 8-10" elementtejä löytyy. Seasin 8" olisi hyvä tasaisesti loiveneva muoto muttei oikein hennoisi tuhota elementtiä. Jos läytäisi muutaman kympin aihion, sen voisi uhrata sellaisenaan muotin tekemiseen.
 
Kaiutinkartion mukaan tehdystä muotista ei ole mittauksia eikä edes kuvia.Pitäisi saada ensiksi siihen kuosiin että sitä pystyy mittaamaan.Tällä hetkellä tuo muotti on vaan tilassa kipsi.Tarkemmin sanottuna noin 16cm halkaisijaltaan, noin 2,5cm syvä ja "suuntaimen" kaltevuus on aika tarkalleen 25 astetta.Ja on mallia straight sided niinkuin kaikki Seassin mag kartioiset taitaa olla.Ei ole siis loivasti torven muotoinen.
Ei ole vaan minkäänlaista tietoa saatikka käsitystä miten tuollainen suorasivuisen mallinen suuntain pelaa käytänössä.Juntisti ajateltuna sen pitäisi olla ideaalinen kaveri W22EX:lle kun kartion että suuntaimen muodot on samat.Epäilen kyllä vahvasti ettei näin ole.
Tuo on ollut tuossa kipsitilassa jo jonkun aikaa,on vaan unohtunut tekemättä laiskuudesta johtuen mutta tarkoitus olisi saattaa tuokin projekti loppuun.Kotona ei vaan viitsi alkaa vahaamaan muottia ja kuiduttamaan hajuhaittojen ja muitten kanssa eläjien takia.Täytyy kammeta itsensä appiukon tykö vissiin....

Helpoiten tuo kävisi jos kuiduttaisi suoraan aiottuun levyyn mutta haluttaisi kyllä tehdä siitä ihan irtomalli.Ja kun ei pelkästään tee siitä tötterön mallista,asettaa sekin jo vaatimuksia työskentelytapojen suhteen.Tarkoitus on kuitenkin tehdä siitä jämäkkä.Menee käytänössä kun kuidutuksella on muoto saatu, valuhommiksi.

Onnistuu se muotti tehdä sillä Seassillakin, ettei siihen tarvitse muuta elementtiä käyttää.Huolehdit vaan että elementti on hyvin suojattu.Riippuu tietenkin millä tökötillä otat valoksen.Muovipluginen voi olla sitten haastavampi tapaus.
Pitäisi saada plugin ja puhekelan yhteyskohdassa erittäin tiivis paketti vaikka teippaamalla (joka ei välttämättä riitä)tai tehdä niin paksulla tökötillä ettei se pääse valumaan huokosista ja saumoista läpi.Jos muovikartioinen on elementti, sen valaminen onnistuu helposti eikä erillisiä irrotusaineita tai kalvoja tarvita.Tavallista fairya lantraamattomana muovikartion pinnalle ohuelti sormilla siveltynä auttaa saamaan valoksen irti.Kriittinen kohta on vain tuo puhekelan ja plugi yhtymäkohta.Valoksen jälkeen pyyhkii kostealla rievulla fairit veks tai pesee sen vaan raakasti märällä sienellä siten että kartio osoittaa alaspäin.
Tai sitten kokeilet hommaa johonkin halpiskartioon.
Mikäs Seas malli oli muuten kyseessä?
 
Minä kyllä ajattelin uhrata muottielementin ihan täysin tieteelle :D
Jos löydän paperikartioisen, sivelen siihen ensin litkua polyesteriä kerroksen tai pari jotta kartio kovenee ja sen jälkeen leikkaan kartion irti. Tuosta eteenpäin on kaksi kolme vaihtoehto.
a) lisään kartioon takapuoelle polyesteriä ja sen jälkeen kun kartio on oikeasti jäykempi, ehkä polyesteri kittiä puolisen senttiä ja liimaan samalla puisen laipan elementille, eli kartiosta tuli ihan sellaisenaan lopullinen suuntain.
b) kartiolle sama vahvistaminen takapuolelta kuin edellsessä mutta käyttäisin kartion sisäpuolta muotin valamiseen
c) Täyttäisin kartion sisusta pikkuhiljaa kitillä ja käyttäisin kartion ulkopuolta muottina muottina

8" halvimmat elementit liikkuun 20-30e kieppeillä joten ei tuo vie konkurssiin, ainakaan heti.

Omien kokemusten mukaan loiventumaton suuntain kartio johtaa vakiosuuntaavuuteen, eli suuntaavuus ei vähene tasaisesti taajudessa alaspäin mentäessä vaan on samalla tasolla kunnes yht'äkkiä suuntaavuus katoaa ja samalla katoaa suuntaimen vahvistusvaikutus. Tällaisessa suuntaimessa vaikuttaisi olevan vielä se hankaluus, että ääni ei vaimene keilan sisällä kulman kasvaessa kunnes päästää avautuman kulmaan jolloin siitä sivulle vaimenemeinen on runsasta.
Näin ainakin 45 asteen suuntain tuntuu toimivan puolen tuuman pikkudiskantissa.
 
Omien kokemusten mukaan loiventumaton suuntain kartio johtaa vakiosuuntaavuuteen, eli suuntaavuus ei vähene tasaisesti taajudessa alaspäin mentäessä vaan on samalla tasolla kunnes yht'äkkiä suuntaavuus katoaa ja samalla katoaa suuntaimen vahvistusvaikutus. Tällaisessa suuntaimessa vaikuttaisi olevan vielä se hankaluus, että ääni ei vaimene keilan sisällä kulman kasvaessa kunnes päästää avautuman kulmaan jolloin siitä sivulle vaimenemeinen on runsasta.
Näin ainakin 45 asteen suuntain tuntuu toimivan puolen tuuman pikkudiskantissa.
Nyt tämä alkaa menemään mielenkiintoiseksi.Tuossa mainitsemassasi voi olla vinhasti perääkin siinä suhteessa että vakio(kulmainen)torvi voisi olla se tapa jolla naittaa W22 ja hyvä diskantti yhteen.Tuossa konstruktiossa nimittäin tarvittaisiin nimenomaan sen kaltainen suuntaavuus jossa esimerkiksi 60 asteen suuntavuus on muutaman desibelin alempana amplitudiltaan kuin suora vaste ennen vasteen romahtamista mikäli tämä asia meni minulle nyt yhtään jakeluun.
Suuntaavuuden tulisi olla mielestäni ainakin selkeästi erilaista verrattuna näihin tavallisempiin kuten hifitalon suuntain(ei toimi kauhean hyvin) jne... jos meinaisi saada hyvän kokonaisuuden.(tai minua tyydyttävän ratkaisun ;) )
 
Tuota kannattaa ainakin kokeilla. Se torven jättökohta etulevyssä on sitten hyvä pyöristää reilusti ja laajasti. Jos kipsin kanssa touhuat, niin reunaa varten voisi kai tehdä muovinpalasta (luottokortti) kaapimen missä olisi reunan muoto valmiina. Kipsi on selvän notkeaa, että muodon saisi kohdalleen heti karralla.

Jossain vaiheessa suunnittelin saven ja freijan(tjsp.) käytämistä. sillä saisi mukavasti muotoiltua pellistä tai pahvista leikatun mallin avulla kunnollisen muotin tai no miksei vaikka savisen suuntaimen ja koko kaiuttimen ;)
 
Jatketaanpa harjoitusta.

Hain tänään Bebekiltä 12" mikäliehalvinmahdollinen elementin hintaan 20e. siinä on sopivan oloinen kartion muoto suuntaimeen. nielu on ehkä vähän liian jyrkkä mutta se on kohtuu helppo korjata kitillä. Suuntaimen suuaukon halkaisija tulis olemaan 25-29cm riippuen reunapyöristyksestä. Mitä ilmeisemmin suuntaimen pitäisi suunnata vielä 1k kieppeillä jonkin verran.
 
Analog sanoi:
Tällaisessa suuntaimessa vaikuttaisi olevan vielä se hankaluus, että ääni ei vaimene keilan sisällä kulman kasvaessa kunnes päästää avautuman kulmaan jolloin siitä sivulle vaimenemeinen on runsasta.

Mitenkä minä näen tuon ennemmän etuna kuin hankaluutena.
 
No niin tässä on suuntaintehtailun välitulos. Muotin tein Bebekin 12" basson kartiosta kyllästämällä polyesterillä ja irrotuksen jälkeen kuduttamalla takapuolen. Tuo suuntain on tehty ihan vain kuiduttamalla 300g/m2 kankaalla.

Suuntaimen tekemiseen tuohon vaiheeseen asti meni pari tuntia kunhan muotti oli tehty. Vielä pitää tehdä ja kiinnittää laippa elementin kiinnittämistä varten.
Suuntaimen halkaisija on 25.5cm ja syvyys 8cm.

Lisäys: Pikainen mittaus ilman kaulan sovitusta antoi lupaavia tuloksia. alarajataajuus tuntuisi olevan 600Hz kohdalla missä torvi vahvistaa 12db.
Niinpä 1kHz jako olisi mahdollinen kunhan diskantissa vain riittää liikevara.
Eräs mahdollisuus olisi käyttää tuon kanssa 10" elementtiä takaa vaimennetussa dipolissa. :D

[ylläpito on poistanut liitteen]
 
Testasit ilmeisesti kuvassakin näkyvällä Vifan XT:llä?Aika alas menee tuolla konstruktiolla jos 600Hz:n nurkilla alarajataajuudessa pyöritään.
Jos tuohon sopivan diskantin löytäisi ja jyrkällä jaolla, saattaisi 10" käyttäminenkin olla mahdollista ilman suurempia kompromissejä.

Kun saat kurkun viilattua sopivaan kuosiin,ymppää tuloksia tännepäin.Olisin kiinnostunut tietämään mitä siellä juuressa tapahtuu.
Krutke kokeili myös suurempia suuntaimia ja niiden toteutuksissa kurkun kohdalla olisi varmaan ollut hieman viilattavaa.
http://www.zaphaudio.com/hornconversion.html
Tuota linkkiä kun skrollaa täysin alas näkee että pienehköjä ongelmia on.Aika jyrkkiä olivat nousun suhteen nämä Krutken kokeilemat suuntaimet joka selittää paljolti noita vinkuroita aivan ylimmällä kaistalla.
 
Juuh, laitan tänne käppyrää kun ehdin.

Virittelin joskus tuohon XT25:een Tuomelan D-5 suuntaimen ennen kuin ko. diskantin onneton käytös alle 3k selvisi. Siinäpä oli ensin aikas tavalla sanomista 10k kieppeillä. Nielua piti vain loiventaa selvästi ja homma alkoi toimia. Tosin se XT25:en laippakin piti kitatata polyesterikitillä uusiin kuosiin suuntaimesta puhumattakaan.

Oli muuten paljon helpompi tehdä tuollainen iso suuntain kuiduttamalla kuin saada valamalla ehjä paljon pienemmän kokoinen. Ilmeisesti valamisessa pitäisi käyttää mikropalloja tai sahanpurua jotta polyesterin määrä ja tieheys pienisi sen verran, ettei jäähtyessä tapahtuva kutistuminen halkoisi suuntainta päreiksi.
 
Oli muuten paljon helpompi tehdä tuollainen iso suuntain kuiduttamalla kuin saada valamalla ehjä paljon pienemmän kokoinen. Ilmeisesti valamisessa pitäisi käyttää mikropalloja tai sahanpurua jotta polyesterin määrä ja tieheys pienisi sen verran, ettei jäähtyessä tapahtuva kutistuminen halkoisi suuntainta päreiksi.
Talkki laskee polyesterin eksotermistä huippua aika mukavasti.Vaikuttaa myös viskositeettiin sitä tikstropoivasti joten sopivan notken satsin saamiseksi menee yleensä säätämiseksi.Mutta on halvempaa kuin mikropallot.Toinen vaihtoehto on käyttää epoksia joka omaa erittäin pienen kutistumisen mutta on taas huomattavsati kalliimpaa.
Kuiduttamallahan se paras yleensä tulee kuin valamalla.
 
punssi sanoi:
Talkki laskee polyesterin eksotermistä huippua aika mukavasti.Vaikuttaa myös viskositeettiin sitä tikstropoivasti joten sopivan notken satsin saamiseksi menee yleensä säätämiseksi.Mutta on halvempaa kuin mikropallot.Toinen vaihtoehto on käyttää epoksia joka omaa erittäin pienen kutistumisen mutta on taas huomattavsati kalliimpaa.
Kuiduttamallahan se paras yleensä tulee kuin valamalla.

Jep. Eikös myös joillain "valuhartsi" (tai mitä lie muotinrakennus hartseja) -tyyppisillä polyestereillä ole pieni jälkikutistuma ? Toki kuiduttaminen on vahvuussyistä aina hyvä asia.
 
Back
Ylös