Surround-setti gradient 1.3 parin kaveriksi?

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Tervehdys kaikille, olen uusi täällä ja iloinen päästessäni mukaan korviansa hioneiden ihmisten pariin. Esittelenpä alkuun nykyisen laitteistoni jonka päivityksessä toivon apujanne todennäköisesti toisenkin kerran. Nyt ensimmäisenä ostoslistalla / rakennuslistalla olisi nykyisten kaiuttimieni kanssa yhteensoivat lisäkaiuttimet 7.1 järjestelmää varten. Mielipiteet 5.1 järjestelmän puolesta ovat myös tervetulleita.

Laitteistoni:
Pääsyöttönä on hiljaiseksi itse kyhätty kotiteatteri-PC (HTPC). Rakennelmassa keskityin pieneen virrankulutukseen ja tuuletukseen joka ei kuulu kuuntelupaikalle saakka, tämä toimii. Analogilähdöistä huolehtii Realtek HDAudio 7.1, digitaalisesta puolesta Geforce 210 (1080p/24p, 7.1, HDMI). Kuvan tarjoaa Sony Bravia 40W4500. Äänipuolella ratkaisu on omaperäinen: PC:n vasen ja oikea kanava on kytketty analogisesti vanhaan mutta aikanaan testeissä erinomaiseen Pioneer A676 stereovahvistimeen, kaiuttimina on vielä erinomaisempi Gradient 1.3 pari. PC:n muut kanavat on kytketty analogisesti halpaan logitech 5.1-kaiutinsarjaan siten, että sarjan etukaiuttimet on siirretty 7.1 takakaiuttimiksi (vasenta ja oikeaa etukanavaa ei siis ole syötetty sarjalle ollenkaan). Piuhoja on pidennelty tarpeen mukaan. Tällä hetkellä musiikkinautinnon tarjoaa siis kelvollinen vanha 2.0 järjestelmä mutta elokuvanautintona heikko ja halvalla kyhätty "väliaikaisratkaisu". Arvostan analogipuolta äänellisesti sen verran että kuuntelen yhä vinyyliä mielummin kuin digitaalisia tallenteita. Pioneerin vahvistimeen on kytketty Sony PS-PT25, muutoin heikohkoa soitintani olen päivittänyt paremmalla äänirasialla ja stereomusiikkia kelpaa kuunnella.

Kuunteluhuone:
Suorakaiteen muotoinen, noin 8m x 4m x 2,3m. Lattia laminaattia, seinät maalattua kipsiä ja lastulevyä. Huoneen vasen seinä on lähes kokonaan auki, aukon peitteenä kangatas. Kaiuttimien sijainti on valittu musiikin ehdoilla ja riittävällä koekuuntelulla. Pehmentäviä/diffusoivia materiaaleja en ole lisäillyt ja Gradientit kuulostavat omiin korviini riittävän hyviltä ilman häiritseviä kaikuja.

Tavoite:
Stereokuunteluun olen toistaiseksi tyytyväinen. Elokuvaäänille kaipaan jykevämpää otetta hyvällä sarjalla joka toimii Gradient-parini täydentäjänä. Yhtenä kaiuttimieni parhaista ominaisuuksista pidän äänimaailman eheyttä ja puhtautta myös erittäin hiljaisilla volyymeillä, toivon ettei tästä tarvitse tinkiä jatkossakaan. Heikoin lenkki elokuvia ajatellen on basson matalien taajuuksien puute.

Budjetti:
Tonnilla lähden liikkeelle, vuoden vanhetessa saattaa toinen ja enintään kolmas löytyä. Älkää ehdottako kalliimpia ratkaisuja toistaiseksi, kiitos.

Omia ajatuksia:
Aloitanko yhdestä laadukkaasta subbarista (aktiivi/passiivi?) vai sopivasta 5.1 sarjan päivityksestä? Tai vaihdanko digitaaliseen syöttöön kelvollisella AV-vahvistimella (HDMI-tulo, 1080p/24p lähtö, 7.1 äänet, trueHD ja DTS-HD formaatit) ja päivittelen kaiuttimia sitten kun rahaa löytyy? Vai pidänkö nykyisen stereovahvistimen kahta etukanavaa pyörittämässä ja ostan paremman 5.1-sarjan vahvistimineen sen rinnalle? Päivitänkö HTPC:n äänikortin paremmaksi? Muita vaihtoehtoja?
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Viikko kysymyksestäni, eikö kellään ole mielipidettä jaettavaksi?
On kai täällä ainakin väkeä joilla on Gradientin kaiuttimilla osittain/kokonaan toteutettuja surround-settejä, olisi mukava kuullla kuuntelukokemuksista.
 

Juha

Käyttäjä
Liittynyt
15.11.2006
Viestejä
227
Ehdotukseni:

Ensimmäisellä tonnilla hommaat sen AV-vahvistimen (esim. Marantz SR6004).
Toisella tonnilla hommaat sinne taakse Gradient 1.x -sarjan kaiuttimia 4kpl (jos tilat antaa myöten).
Kolmannella tonnilla hommaat sen subbarin (toisesta tonnista varmaankin jäisi tänne ylimääräistä subbarille)
 

FiveDotOne

Käyttäjä
Liittynyt
12.10.2006
Viestejä
242
Moi,

Monikanavasetissä juuri kolme edessä olevaa kaiutinta ovat hyvin tärkeitä ja niiden äänen tulisi muistuttaa toisisaan
mahdollisimman paljon.

On se vaan niin että noiden Gradienttien äänentoisto on niin omalaatuinen että esimerkiksi samalla äänensävyllä
soivan keskikaiuttimen löytyminen on hyvin epätodennäköistä. Mikset muuten kysy asiaa suoraan valmistajalta sillä
heillä luulisi olevan joku ratkaisu ... takavuosina Kauppalehden Optiossa oli juttu Gradientissa ja siinähän he neuvoivat
muunmuassa laittamaan takakaiuttimet etukaiuttimien taakse eteen koska se toimii niin selvästi paremmin. Luulenpa
että sieltä löytyy sinua tukeva patenttiratkaisu kuin apteekin hyllyltä.

Eli lisää näitä vaihtoehtoämyreitä Gardientilta tai sitten nämä 80-luvun alun superihmeet voi laittaa vaikka takakaiuttimiksi.

Minun neuvoni on että hanki eteen kolme samanlaista pieneköä laadukasta kaiutinta + subbari ja laita nämä ikäloput
Gradientit taakse.

t. 5.1

PS. olin aivan unohtaa että kaiuttimien vaiheistuksen tulee olla sama kaikissa monikanakaiuttimissa ja se on yleensä vaikea
juttu kun sekoitetaan eri mallisarjojen kaiuttimia. Kannattaa olla siis varovainen tässä suhteessa.
 

kre

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
8 064
Lähtisin siitä AV-vahvistimesta liikkeelle (700-1000 eur). Sitten taakse toinen pari ykkös-Gradientteja tai AW-surroundit/Chorus Mondo 55:t, jotka soivat "paistinpannujen" tapaan avarasti (300-600 eur). Unohtaisin neljä takakaiutinta, jos ne kaksi saa sijoitettua hyvin niin lopputulos on toimii. Lopuksi subbari (500-1000 eur).
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Kiitoksia mielipiteistä, lisääkin lueskelen mielelläni! Keskikaiutin taitaa tosiaan olla kiven alla Gradien 1.3: väliin, osaako joku suositella sopivaa rakennussarjaa?
Onko takakaiuttimien toistoalueella iso merkitys nautinnolle? Kannattaako siis laittaa täyden toistoalueen kaiuttimet myös surround-pariksi?
Marantz SR6004 linkkejä edullisiin nettikauppoihin sopii myös laittaa (mys ulkomaisiin), vahvistin vaikuttaa juuri sellaiselta mitä etsin.
 

kre

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
8 064
maalitehdas sanoi:
Kiitoksia mielipiteistä, lisääkin lueskelen mielelläni! Keskikaiutin taitaa tosiaan olla kiven alla Gradien 1.3: väliin, osaako joku suositella sopivaa rakennussarjaa?
Onko takakaiuttimien toistoalueella iso merkitys nautinnolle? Kannattaako siis laittaa täyden toistoalueen kaiuttimet myös surround-pariksi?
Marantz SR6004 linkkejä edullisiin nettikauppoihin sopii myös laittaa (mys ulkomaisiin), vahvistin vaikuttaa juuri sellaiselta mitä etsin.

1. Kolmas Gradient 1.3 keskellä lienee hankala ratkaisu, se paistinpannun kahva kun yleensä tulee näytön eteen. SACD-musiikkikäytössä tuo olisi kyllä aika herkkua. Lähtisin liikkeelle pelkällä pääkaiutinparilla ja kokeilisin myöhemmin parantaako keskari äänentoistoa. Jos on diy-henkeä, niin samalla kun taakse rakentaa AW-surroundit, keskelle pyöräyttää jonkun Seasin koksuun perustuvat kaksitien (AW-jotain). Varmaan leffakäytössä ihan ok ratkaisu.

2. Takana pärjää pienemmillä kaiuttimilla oikein hyvin. Bassot voi ohjata subbariin, eikä sekään ole niin välttämätöntä.
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
DIY-projektit miellyttävät, mutta mieluiten kunnon valmissarjalla ja jonkinmoisilla piirustuksilla. Kyselin keskikaiuttimesta myös suoraan Gradientilta, vastasivat että liikkeissä on ammattitaitoisia myyjiä. (Tiedättekö yhtään liikettä jossa on vanhempia myyjiä joille 1.3 äänimaailma on yhtään tuttu? eppäillä tuota soppii...). Jotenkin enemmän uskon että harrastajafoorumilta löytyy se parempi ratkaisu, mutta MENE JA TIEDÄ...
 

Pasi Lankinen

Kaupallinen toimija
Liittynyt
17.4.2007
Viestejä
495
Kaupunki
Oravisalo
Moi. Noita Gradientin 1.3 kaiuttimia suosittelen käyttämään ilman keskikaiutinta, mutta jos haluat siihen laittaa välttämättä jotain, niin Gradientin Lauri ja Forvoice 6.1 tai 7.7 malli käy, mutta AW-mallit ovat aivan erilaisia sävyltään, kuten myös Gradientin Prelude.
Myös takakanavaan käy hyvin Gradientin Lauri sekä Forvoice 6.1 ja 7.7.
T:pasi Lankinen
Graditech / Forvoice
 

Pasi Lankinen

Kaupallinen toimija
Liittynyt
17.4.2007
Viestejä
495
Kaupunki
Oravisalo
Voit soittaa mulle, olen valmistanut kyseisiä kaiuttimia setä muita Gradientteja 20 vuotta.
Pasi Lankinen 0440902289
 

ixu

Hifiharrastaja
Liittynyt
17.7.2007
Viestejä
128
Kaupunki
Kauhajoki
Itselläni on käytössä tuollaiset 1 –sarjan gradientit myös leffakäytössä. Takana on chorus AW-6:set ja keskikaiuttimesta olen luopunut kokonaan. Alun perin setti koostui viidestä AW6:sta ja Harrinkaiuttimen subbarista (sub668). Tuollaiset Gradientit tuli vastaan ihan vahingossa ja niiden oston jälkeen onkin harrastus painottunut leffoista enemmän musiikin kuunteluun. Toki leffoja tulee katsottu aika paljon ja on siihen puoleenkin panostettu kuvan osalta (blu-ray, hd-tykki, 100”screeni). Itse olen elokuvia katsottaessa jostain syystä ”krantumpi” kuvanlaadusta kuin äänen.

Keskikaiutinta joskus kyllä kaipaa ja yksi noista AW-6:sta siinä aluksi olikin. Mutta tosiaan ääni oli aikalailla erilainen ja aiheutti ylimääräistä ”jumppaamista” kun mulla on tuossa screenin alla vielä normi teeveekin.

Tuo kre:n ehdotus on mielestäni järkevin. Kannattaa nyt ainakin katsoa muutama leffa pelkästään stereona gradienteilla, jotta näkee tarvitseeko sitä välttämättä muita kanavia. Itselläni on todennäköisesti vaihtumassa tuo AV –vahvistin stereovahvistimeen, joten olen luopumassa myös takakanavista. Jos kaksi kanavaa ei riitä, niin kannattaa tuolla budjetilla pitää nuo Gradientit vielä pääkaiuttimina ja etsiä keskelle riittävän laadukas kaiutin. Taakse sitten jotkin halvemmat. Saa kyllä olla jo vähän isompi budjetti, jos meinaa eteen saada kolme niin laadukasta kaiutinta ja subbarin, että nuo 1.3:set joutaa takakanaville.
 

Juha

Käyttäjä
Liittynyt
15.11.2006
Viestejä
227
ixu sanoi:
Saa kyllä olla jo vähän isompi budjetti, jos meinaa eteen saada kolme niin laadukasta kaiutinta ja subbarin, että nuo 1.3:set joutaa takakanaville.

Samanlaiset 1.x:t voi olla hyvin edesssä sekä takana, sehän olisi ihanne tilanne, jos vaan tilat antaa myöten ja budjetti kestää...
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Samanlaiset 1.x:t voi olla hyvin edesssä sekä takana, sehän olisi ihanne tilanne, jos vaan tilat antaa myöten ja budjetti kestää...
Juhalla tosiaan ihanne-ehdotus, budjettiin voisi mahtua edullisia Gradient 1.X sarjan kappaleita joissa on bassopuoli rikki? Pelkistä yläosista saisin loistavan surround-kokonaisuuden, ja pienellä DIY:llä aika hauskannäköiset kapeat jalustat joihin jakosuotimen voisi siirtää. Subbaria kaipaan koska Gradientit eivät toista bassoja kovin alas ja leffanautinto paranee kun räjähdykset saavat syvyyttä ja jopa jytinää.

Kannattaa nyt ainakin katsoa muutama leffa pelkästään stereona gradienteilla, jotta näkee tarvitseeko sitä välttämättä muita kanavia.
Kiitos ixu, on tullut jo vuosi katseltua sekä kuunneltua ihan tyytyväisenä, mutta sitten laitoin kokeeksi pienet tietokonekaiuttimet takaseinälle ja leffaelämys muuttui jo pelkästään niiden avulla aidommaksi. Musiikki stereona, elokuvat surroundina kiitos :)Ja Pasille kiitokset, 7.7 saapunevat pian koekuunteluun takakaiuttimiksi (rahdit kuuntelijan toimesta) ja puhelimessa jutustelun perusteella taidan jakaa leffojen keskikanavan tulon nykyisille Gradienteilleni. Tuleva järjestelmä siis näillä näkymin 4.1. Subbari sopivalla suotimella on edelleen hakusessa. Gradient 1.3 toisto ulottuu 45Hz -2,5dB ja 38Hz -6dB, joten tuon mukaan leikaten saisi subbari jatkaa matalammalle jolloin voisin jättää gradienttien bassot soimaan myös elokuvia katsellessa. Ehdotuksia subbariksi?

AV-vahvistinvalintaan pitää nyt lisätä ominaisuus jolla keskikanavan siirto etuparille onnistuu mutkitta, ja edelleen se HDMI + nykyaikaisten ääniformaattien tuki. Vai hommaanko edullisemmin aktiivisubbarin sekä jonkun stereovahvistimen takaparille ja käytän analogista äänensiirtoa? Miten keskikanavan jako etuparille silloin onnistuu? HTPC:n ääniasetuksista löytyy kyllä mahdollisuus ohjata kutakin kanavaa analogisiin lähtöihin vapaasti (en kuitenkaan usko että on kovin toimiva AL888 piirillä). Olisiko jossain ulkoisessa DAC:issa ratkaisu joka toimii laadukkaamin? (5.1 HDMI DACille-> 5.1 FL+FR+C toiselle stereovahvistimelle, SF+SL toiselle, SW aktiivisubbarille)
 

kre

Käyttäjä
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
8 064
Heps, alkuperäisiä ykkössarjalaisia ei saa teurastaa... Sama kuin värittäisi tussilla viikset Mona Lisaan. ;)

Ainoastaan rakkaudella ja huolella tehty restaurointi hyväksytään. Jos bassot alkaa kumista niin sitten lisää massaa kartioon, ja ainahan liiat bassot voi ohjata subille.

Toi sun keskikaiuttimen ohjaus ym. vahvistinproblematiikka ratkeaa vain kunnollisella av-vahvistimella. Muuten 4.1-systeemi toimii oikein kivasti.
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
kre sanoi:
Heps, alkuperäisiä ykkössarjalaisia ei saa teurastaa... Sama kuin värittäisi tussilla viikset Mona Lisaan. ;)
Oikeaa puhetta ja rikkinäisetkin alaosat toimivat hyvinä jalkoina, kiitos huomiosta. Olisiko tuo vahvistin sitten jo mainittu Marantz?
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Forvoicet pääsivät koekuunteluun, ääni on lämmin mutta ei yhteensopiva. Päädyin kuitenkin ottamaan koekuuntelussa olleet makuuhuonekaiuttimiksi. Äänenväriltään Gradient 1.3:n kanssa soivien surround-kaiuttimien metsästys siis jatkuu... Onkohan ainut vaihtoehto gradient 1.x ?
 

saurama

Käyttäjä
Liittynyt
13.9.2007
Viestejä
978
maalitehdas sanoi:
Forvoicet pääsivät koekuunteluun, ääni on lämmin mutta ei yhteensopiva. Päädyin kuitenkin ottamaan koekuuntelussa olleet makuuhuonekaiuttimiksi. Äänenväriltään Gradient 1.3:n kanssa soivien surround-kaiuttimien metsästys siis jatkuu... Onkohan ainut vaihtoehto gradient 1.x ?

Minulla oli aikoinaan viisikko restauroitua 1.x-sarjaa olohuoneessa. Homma pelasi varsin mainiosti. Käytin bassoelementteinä Peerlessin SLS-8-malleja melko reilulla lisämassalla ja sen avulla 1.x:n saa istumaan jopa about kiviseinään kiinni. Pääkaiuttimilla dipoliosan kääntö n.45 astetta sisäänpäin esti pahan takaseinäheijastuksen keskialueella. Keskikanava sen sijaan kärsi siitä jonkin verran, sitä kun ei ollut tietenkään järkevää kääntää vinkkeliin. Pidin silti keskikanavallista versiota parempana, ilman oikeaa keskikanavaa äänikuva toimii vain tasan keskipaikalla. Reunempana istuvilla stereokuva kaatuu lähempään pääkaiuttimeen.
 

bonk

Käyttäjä
Liittynyt
19.3.2010
Viestejä
14
Itsellä on olohuoneessa Gradientin 1.3:set ja siellä leffat on tullut katsottua ihan stereona (tähän asti) ja koska olkkari on ns. "kakkospaikka" elokuvien katseluun (takkahuoneessa on varsinaiset 5.1. "hifit" sekä hd-tykki), niin en ole olkkariin vaivautunut virittelemään mitään kaksikanavaista kummempaa. Kunnes sitten katseltiin eräänä iltana olohuoneessa Canal+ HD:lta (Sonyn 40W5500:n tv:sta) leffaa niin tuli vähän sellainen fiilis, että tässä "syödään banaania kuorineen" eli ryhdyin siltä istumalta hakemaan keskikaiutinta + takakaiuttimia. Vaimo antoi heti reunaehdot takakaiuttimille, että a) täytyy olla katonrajaan kiinnitettävät, b) valkoiset ja c) pienet jos aiotaan olohuoneeseen mitään enää sijoittaa. Eipä noita vaihtoehtoja ihan hirveästi ollut, joten käytetyt Bosen double cubet:t tuli hankittua eBaysta. Keskikaiuttimeksi kelpuutin ensihätään vanhan Wharfedalen Diamond-"mikälie" mallia olevan pöntön varastosta pölyä keräämästä. AV-vahvistimena olkkarissa on Yamaha RX-V765, joka tähän satunnaiseen elokuva/musiikki-käyttöön on tähän käyttöön ihan riittävä, eikä sitä ole tarkoitus päivitellä toistaiseksi mihinkään.

No, jahka piuhat oli kiinitetty ja kaiuttimet paikallaan... Ensimmäisenä ajoin Jammun mukana tulevan automaattisäädön, jotta oltaisiin edes suurin piirteein oikealla hehtaarilla, minkä verran mistäkin pöntöstä mökää pitäisi lähteä. Sen jälkeen rohkeasti tallentavalta satelliittiboksilta esiin ensimmäinen leffa ja ahteri penkkiin. Odotusarvo ei ollut korkealla, mutta lopputulos oli vielä alempana kuin uskalsin odottaakaan eli tällä yhdistelmällä Wharfedale/Bose/Gradient ei kesää tullut. Ei edes kevättä, vaikka hetken käytin kaiuttimien kääntelyyn ja muuhun virittelyyn sekä mittailuun.

Onneksi tuli luettua tuo aiempi kommenti keskikaiuttimen pois jättämisestä ja täytyy sanoa, että kyllä mies näköjään tietää mistä puhuu. Olin jo vähällä repiä Boset seinältä, mutta kun heitin Wharfedalen pois keskeltä kohisemasta niin muu perhe totesi lähes yhteen ääneen eilen illalla, että "nyt alkaa homma toimia". Totesin, että näillä premisseillä Boset saavat kurnuttaa takakaiuttimina jatkossakin ja näihin leffanautintoihin G1.3:en bassot ovat "riittävät", jotta subbariakaan ei ole tarkoitus tähän settiin hankkia.

G1.3:set ovat, jollain ihmeen tavalla, niin miellyttävät kaiuttimet kuunnella, että en ole niitä hennonut vaihtaa pois vaikka tyrkyllä on käynyt soimassa monta kertaa kalliimpia ja nimekkäämpiä pönttöjä. Ja tässä kohta parinkymmenen vuoden aikana on ehtinyt jo tottua designiinkin sen verran, että osaisiko sitä enää olohuoneessa istua, jos niitä ei näkisi ;)
 

Shadowman

Hifiharrastaja
Liittynyt
10.11.2008
Viestejä
152
Kaupunki
Raahe
Pieni varoituksen sana vielä koskien tuota stereotoistoa: Kun vaihdat tuon laadukkaan stereovahvistimen tilalle n. 1000 euron av-vahvistimen voi pettymys olla melko suuri stereotoistossa. Vaikka tuon hintaisessa laitteessa on jo ominaisuuksia paljon kotiteatterikäyttöä ajatellen, ei ääni ole sen kummempi, kun noissa muutaman satasen vatkaimissakaan.

Tila on sen verran iso, että subbari saa olla aika järeä, etenkin jos kaivataan täydennystä alle 40 hz alueella.
Tonnin budjetti antaa tuossa jo aika hyvän lähtökohdan. Joku BK Electronics Monolith tms. (tai kaksi) alkaisi ehkä olla
riittävä, jos käyttö rajoittuu elokuviin.
(Noita AudioPro testivoittajasubbareita yms. ei kannata edes koeilla, koska ne eivät käytännössä toista 40 hz alapuolelle.)
 

siilivaari

Käyttäjä
Liittynyt
1.12.2009
Viestejä
6
Oma aiheeni sattuu istumaan tähän jatkoksi niin laitan kommenttini tähän. Itsellä on käytössä kaksi paria gradientteja. 1,2 edessä ja 1.0 takana. yamahan vanha vahvistin DSP-A2070. Keskikaiutinta ei ole lainkaan käytössä. Vahvistimessa on asetus joka mahdollistaa käytön ilman keskikaiutinta. Se ajaa kai informaatiota noihin pääkaiuttimiin. Aluksi en tuota älynnyt ja ihmettelinkin ettei kuulosta miltään. Tuolla asetuksella olen kuunnellut ja tuntuu toimivan. Ainoa haitta on että takakaiuttimet jää hieman alas kun ne on suoraan lattialla. Sellainen on mietityttänyt että onkohan nuo takakaiuttimien bassot käytännössä virattomat...... Sinnehän voisi ajella myös jotakin.Lähinnä matalia ääniä. Ihan kokeeksi. Onko kokemuksia tuollaisesta?
 
Ylös