Supravox Open Baffle

Jansku

Käyttäjä
Liittynyt
5.10.2006
Viestejä
525
Kaupunki
Turku
Olemme Fundeeraajan kanssa aloittelemassa kaiutinprojektia. Pohdintojen jälkeen olemme päättäneet ottaa projektiin Supravox 215 Signature Bicone elementin ja sen ympärille rakennella baffelirakennetta. Kyseinen kaiutinelementti nousi yli muiden lähinnä järkevän hintansa vuoksi. Elementtiä on kehuttu ulkomaisilla foorumeilla sekä täälläkin ainakin Pappa. Kokemusta DIY-hommista ei ole vielä kertynyt, mutta kyseinen projekti tuntuisi lähtökohtaisesti. Materiaalivaihtoehtoina olisi 18mm vaneri tai sitten jonkinlainen lastulevy+vaneri yhdistelmä. Ulkonäköseikat tullaan myös ottamaan huomioon. Laitoksista olisi tarkoitus saada aikaiseksi mahdollisimman salonkikelpoiset yksilöt. Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan. Esim. hyviksi havaittuja mittoja baffelille saapi tarjota. Jos joltain foorumilaisista löytyisi pk-seudulla Supravoxia niin kiitollisina otetaan kutsuja vastaan koekuuntelulle.

Eri baffelirakenteita on netistä tullut tutkittua, mutta ratkaisu tulisi luultavasti olemaan jokin noista linkistä löytyvistä.
http://www.auditorium23.de/PHY/Plaene.html
Ehkä myös tuollainen hallitusti resonoiva voisi tulla kyseeseen.
http://www.6moons.com/industryfeatures/rondo/rondo.html

Jatkokysymyksiä on mitä varmimmin luvassa, joten ajattelin erottaa tämän projektin omaksi ketjuksi.
 
Itselläni on kiinnostusta asian suhteen myös. Jotkut DIY-kaiuttimet ovat olleet pitempään "jotain tarttis tehdä"-listallani takaraivossa ja viimeksi hahmotelmana on pyörinyt tuollainen Supravoxin elementillä toteutettu. Eri asia saako ikinä mitään valmiiksi, mutta hengessä ollaan mukana.
 
Löytyy Supravoxia. Kunhan saan hieman eteenpäin tätä kiireetöntä projektia, kutsu lähetetään. Nyt nimittäin ei soi kuin 285GMF -pari hätäisissä ensipaneeleissa. (Ilman diskanttia!) Laitan varmasti seuraavaksi kiinni 215S (ilman diskanttikartiota). Erillisiin diskantteihin olen siis valinnut polun. Ihmeesti vain tuossa 10kHz alle sijoittuu musiikki ja ylempi on maustetta. Tärkeää toki, peltien kilahduksetkin ovat nyt ihan jonniinverran vaimeita . :) Taitaa 285 kuitenkin tipahtaa jo 8000 hertsissä.

Se mikä potkaisisi omaa projektiani vauhdilla eteenpäin, olisi kunnollisen pöytäsirkkelin löytyminen käyttöön. Että voisi tulla levyjen kanssa ja tehdä tarkat palat. (Tarvitsen muutaman 45 asteen kulmankin. Siis että sirkkelin terä on kallistettu. Tietty tuon voisin tehdä käsisirkkelillänikin puristimilla ohjureita asettaen.)

Materiaaliksi houkuttaa kuusi enemmän kuin trooppiset jalopuut. Talonpoikaismeiningillä kauniisti.
 
Hommasin 26mm koivuliimapuulevyä. Mitat on nyt 1001 x 630 mm. Tästä pitäisi alkaa. En tiedä onko liian kuollutta kamaa. No jos täytyy viritellä, niin pannaan tankki laulamaan takapuolelta joitakin millejä pois, elementin ympäriltä. Mitä viisaammat ovat mieltä, tarviiko siivet ja minkä levyiset? Miten alareuna baffelista onko normina että lattiassa kiinni vai voiko laittaa säätöpiikit etureunaan? Meinasin laittaa aavistuksen takakenoon.
 
Elementitkin ovat jo matkalla, joten aimoharppauksin etenee tämä projekti, kiitos siitä Mitrolle. Paffelimateriaali on tosiaankin aika järeää kamaa, mutta lähdetään tuolla liikkeelle ja kuunnellaan. Muutamia eri ratkaisuja olemme käyneet läpi ja varmasti ajatukset jalostuvat kokemuksen myötä. Rakenteita joilla saisi mahdollisimman jäykän rungon siten, ettei paino nousisi aivan hurjaksi olemme miettineet. Korkea Qts arvo sallii elementin asennuksen melko korkealle, jopa niin ettei bassotoisto edes pahemmin siitä kärsi?
 
Pitäisi näemmä lukea enempi. Kävin naapuripalstalla jutut läpi ja alan tajuta hieman enempi. Alkuperäinen idis oli hakea Ikealta Nexus keittiökaapin ovet 500x900x19mm ja siiviksi toiset halkastuina. Olivat tilauskamaa. Olisi saanut suht halvalla valmiiksi pinnatut paffelit. Kun ei saanut niin marssin Bauhaussiin Vantaalle ja kolusin mitä niillä oli hyllyssä halvalla/ suht jäykää kamaa. On hieman lyhkäset, kun 2400 levy oli loppu, joutui ottamaan 2002mm. Vaan ei ollut pahan hintainen 108 e sahattuna. Kokeillaan ensin ilman siipiä. Onko kukaan viritellyt moisia vähentämällä massaa takaa. Samalla systeemillä kuin vibrafonin kielien viritys. Porataan suht matalia pieniä reikiä taakse valttuihin kohtiin, tai hiotaan vähän pois. Vai onko demppimassan lisääminen ainoa keino?
 
Mulla paukuttaa tuollaiset KM30 SAG 9mm koivuvanerista tehdyissä koteloissa. Akustisesti oikosuljettu suoraan lattiaan (naapurit tykkää). Kevyistä materiaaleista ja lattiakosketuksesta johtuen tarkkuus ei ole mikään huima mutta esimerkiksi läskibasso täyttää luonnollisesti koko huoneen. Samaa pätee muihinkin matalia taajuuksia tuottaviin soittimiin.

-i
 
Sella sanoi:
Mulla paukuttaa tuollaiset KM30 SAG 9mm koivuvanerista tehdyissä koteloissa. Akustisesti oikosuljettu suoraan lattiaan (naapurit tykkää). Kevyistä materiaaleista ja lattiakosketuksesta johtuen tarkkuus ei ole mikään huima mutta esimerkiksi läskibasso täyttää luonnollisesti koko huoneen. Samaa pätee muihinkin matalia taajuuksia tuottaviin soittimiin.

-i

Oisko kuvaa? Tai edes samantyyppisestä kotelosta?
 
Sellan kotelo on siis itse asiassa suljettu? Sikäli mielenkiintoista ohuine materiaaleineen, että tapasin kerran 'bassotoiston toisinajattelijan', joka oli ehdottomasti sitä mieltä että ohut kotelo ja suuri kartion pinta-ala on luonnollisin ratkaisu. Subbarit olivat kirosana ja hirvitys hänelle - kuten myös jyrkät suotimet, akustiset tai sähköiset. Arvostin tämän mielipiteitä melko lailla, tai siis ainakin panin hyvin korvani taakse kuulemaani, kun toinenkin kohta kuuntelusessiossamme oli hyvin yhteneväinen omien kokemuksieni ja kiinnostuksen aiheitteni kanssa: hän oli myös kiinnostunut sellaisista vanhoista äänitteistä, joissa kompressiota ei liiemmin käytetty ja tekniikka oli kaiken kaikkiaan vanhaa. Ja heti kun levy vaihtui tämä huomattiin.

Minulla on nuo 285 GMF elementit, jotka ovat bas-mid käyttöön luokiteltuja - eivät laajakaistoiksi suositeltuja. Niitten Q-arvot ovat myös toisenlaiset kuin 215 Signaturessa on ja valmistajan ilmoittamissa mittauksissa, jossa kaikki elementit ovat samanlaisessa suuressa paneelissa, basson ulottuvuus on niillä hyvin samankaltainen huolimatta kokoerosta.

Tämän aiheen otsikkoon liittyen tulen tekemään Supravoxin suunnitelman open bafflesta, missä on 285GMF ja 215S kummatkin. Siinä on vain yksinkertaiset suotimet ala- ja yläpäälle niin, että 215S on ilman suodinta. http://www.supravox.fr/anglais/kits.htm

Lisäksi tulen kokeilemaan 285GMF:ää kotelossa kaksitiekaiuttimena jolloin yläpäätä hoitelee torvi (compression driver) jakotaajuuden ollessa 500-1200Hz riippuen aikaansaadun torven ominaisuuksista.

Paneelin "sopiva" värähtely on aikalailla mysteeri ja aiheen keskusteluja lukien ei tule mitään selvyyttä eikä ainakaan varmuutta. Ei edes siitä, mitä kannattaisi kokeilla, hyvin jäykkää ja painavaa alkaen kivestä, vai jotakin muuta! Kokeilut ovat myös melko työläitä. Minulla on nyt paneelit, jotka ovat 3mm kovalevyä. Siis todellakin pahvelit. Mutta kahden kovalevyn välissä on noin 20mm polyuretaanivaahtoa ja elementtien kohdalla on 18mm vanerinpalaset. Väriseehän nuo kun kädellä koittaa, mutta mikä on vaikutus? Pitäisi verrata.

Toisekseen 285GMF pitäisi tietenkin vaihtaa 215 Signatureen, jotta kuulisi elementtien erot. En epäile yhtään etteikö 215S olisi nimenomaan kivempi laajakaista ja 285GMF toimii parhaiten bassona tai jonnekin tiettyyn suodatuskohtaan asti. Kuitenkin 285GMF ensikokeilunani laajakaistana omaa erinomaisia piirteitä. Esimerkiksi saksofoni ja piano ovat erityistä herkkua, jopa huilukin. Mikä osuus tästä on avoimella paneelirakenteella, en osaa sanoa.

Paneelin leveys on 70 cm. Toiseen laitoin puristimilla ja teipaten kiinni pidennyksen sivulle, minkä kuulee kyllä. Musiikista riippuen olen myös käyttänyt vahvistimeni 'low boost' kytkintä asennossa alle 70Hz. Se on ylittämättömän hienoa, kuinka basso suuresta kartiosta sykkii ilman viiveitä. Sekin on ihmeellistä, kuinka pienilläkin kuunteluvoimakkuuksilla saa homman pelaamaan.

Verraten tämänhetkinen toisto taitaa kuitenkin olla melko kuralla, vähintään yleispätevää hakien. Diskantin puuttuminen ja kenties jonkinlainen säröisyys tai epätarkkuus toisinaan. Mikä osuus on omituisella kevyellä paneelilla ja mikä käyttötarkoitukseen väärin valitulla elementillä, en voi vielä tietää. ;)


Nyt soittaa SDR Symphony Orchestra, Stuttgart. Schubert, Symphony No. 9 in C major, "The Great". Conductor Carl Schuricht. Levymerkki Concert Hall. 60-luvulta kenties? Hienosti toimii, ei tule kaiuttimillekaan tässä mitään vaikeuksia.
 
Illalla voin laittaa kuvia, kun en niitä ole huomannut näpsiä. Kotelot eivät suinkaan ole sujetut vaan tyyppiä open back. Siis normaali boksi paitsi, että takaseinä puuttuu. Kotelolla on syvyyttä 270mm, korkeutta 760mm ja leveyttä 700mm. Elementti on 450mm korkeudella lattiasta. Kuuntelemaan voipi tulla, sijaitsevat Espoon Otaniemessä.

-i
 
Ai niin. Kolmantena tulen kokeilemaan jotakin 135LB -elementeillä. Ehkä jälleen yhdistettynä 285GMF:ään. Ideoita? Pieneen paneeliin 135?
http://www.supravox.fr/anglais/haut_parleurs/135_LB.htm

Sella sanoi:
Kotelot eivät suinkaan ole sujetut vaan tyyppiä open back. Siis normaali boksi paitsi, että takaseinä puuttuu.

Näin ajattelinkin yhtenä mahdollisuutena, mutta arvelin tuosta jutustasi että avoin olisi lattiaa vasten. :D "akustisesti oikosuljettu"
 
Tarkoitin, että kotelo on koko pinta-alaltaaan lattiassa kiinni. Taka-aalton yksi komponentti on näin ollen oikosuljettu lattiaan.

-i
 
Sella sanoi:
Tarkoitin, että kotelo on koko pinta-alaltaaan lattiassa kiinni.

Nyt menee kyllä keveäksi minun juttuni, mutta tuo on kyllä todella erikoisesti sanottu. Odotamme jonkin verran tämän lauseen tuomaa mielikuvaa mahdollisempaa valokuvaa! 8)
 
Tässä pari kuvaa kuten lupasin.



[ylläpito on poistanut liitteen]
 
No ei noissa mitoissa mitään taikaa ole. Tarkoituksena on vain viivästyttää taka-aaltoa tarpeeksi. Kotelon 270mm on ainut mitta, josta kuulin, että sen verran voi turvallisesti laittaa ilman pahempia resonansseja kotelon suulle.
 
Nouseeko Sellan Baffelissa Yläbassot ?Omissa baffelikokeiluissa olen havainnut ,että sivulevyt 90 asteen kulmassa etulevyn nähden nostattaa yläbassoja .Sellan baffelissa on vissiin 45+45 astetta ??? Mikä on etulevyn leveys?
Miksi laitoitelementin noin matalalle ? B200 Visatonissa noin vois varmaan tehdäkkin? En tiiä?

OB rakentelioille huomautuksen : Supravox Baffeli asettaa muille laitteille suuret vaatimukset,aiheuttaa erittäin voimakkaan laitekierteen jotta OB:sta saadaan sen edut ulos (=SE Putkivahvistus)


Pappa
 
Enpä ole havainnut runsautta yläbassoista. Mielestäni balanssi on aika kohdillaan tältä osin. Siivet ovat tosiaankin 45+45 astetta. Etulevyn leveys on 400mm koko kaiuttimen tuo 700mm. Elementit laitoin matalalle, koska en halunnut kovin korkeaa kaiutinta. Oli tarkoitus tehdä noille jalat allle, jotka kallistasivat kaiuttimia mutta eipä ole tarvinnut. Omaksikin hämmästykseksi ääni kuulostaa tulevan huomattavasti korkeammalta kuin elementtien sijainti antaa ymmärtää. Tällä en ole vielä ehtinyt miettiä selitystä.

-i
 
pappa sanoi:
Nouseeko Sellan Baffelissa Yläbassot ?Omissa baffelikokeiluissa olen havainnut ,että sivulevyt 90 asteen kulmassa etulevyn nähden nostattaa yläbassoja .Sellan baffelissa on vissiin 45+45 astetta ??? Mikä on etulevyn leveys?
Miksi laitoitelementin noin matalalle ? B200 Visatonissa noin vois varmaan tehdäkkin? En tiiä?

OB rakentelioille huomautuksen : Supravox Baffeli asettaa muille laitteille suuret vaatimukset,aiheuttaa erittäin voimakkaan laitekierteen jotta OB:sta saadaan sen edut ulos (=SE Putkivahvistus)


Pappa

Erittäin hyvä huomautus. Toki tämä on ollut tiedossa, saa hyvän syyn alkaa taas metsästämään putkivahvainta lisäksi. :) Toki meinaan protoilla pikku Nait2. lla. Täällä arvotaan mikä on elementi sopiva korkeus, 70 cm keskelle, mahdolisesti 74 cm?
 
Joo, SET:iä ei ole tarjolla baffeleille ainakaan ihan heti, mutta pikku-Nait sekä oma Rogue tarjoilevat kuitenkin ihan hyvät lähtökohdat testailulle.
 
Back
Ylös