Suoravetokyntäjän koneistoon sopiva voiteluaine?

Volta

Käyttäjä
Liittynyt
1.8.2006
Viestejä
3 311
Kaupunki
Turku
Terve,

Olisi tarkoitus puhdistaa ja voidella uudelleen Technics SL-DL1 suoravetosoittimen lineaarivarren koneisto. Vanhat rasvat ovat kovettuneet ja uudet pitäisi saada tilalle.

Tämän sivun loppupuoliskolla kuvia koneistosta ja sen puhdistuksesta:
http://yasshin.hp.infoseek.co.jp/boron'sdiary3.2.htm

Mitä rasvaa tuollaiseen kannattaa käyttää ja mistä sitä saa helposti ja edullisesti?

Offtopic:
Tilasin tuohon juuri uuden äänirasian ensiasennusrasian tilalle. Ortofon 320 on matkalla maailmalta MrHifin kautta minulle. Odotan mielenkiinnolla.
http://www.lpgear.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Store_Code=LG&Product_Code=ORSER320

-Tommi-
 
Eikö kukaan ole huoltanut levysoittimien koneistoja?
 
Minulla on tangentiaalivarsi, laitteena suoravetoinen Yamaha P-550 80-luvun alusta. Tuolla tuo pyörii eikä koskaan ole mitään tarvinnut tehdä. Pirauta huoltoon ja kerro muillekin, mikä vaseliini tai öljy on hyvää? (Silikoniöljyä olen joskus laittanut virvelin siimanohjaimeen. En tarkoita lyömäsoitinta. =)
 
K J Manner sanoi:
Minulla on tangentiaalivarsi, laitteena suoravetoinen Yamaha P-550 80-luvun alusta.


Hmm, Yamaha P-550 ei kyllä tainnut olla tangentiaalivartinen...?
 
Mallas sanoi:
Hmm, Yamaha P-550 ei kyllä tainnut olla tangentiaalivartinen...?

Katsoin noita Tommi Vesan kuvia vaan... mutta ihmettelin toki eikö siinä juuri ole tangentiaalivarsi? Taitaa olla käsite tangentti osittain epätarkka minulla, joo: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tangentti

Omassa on toki se kaikkein tavallisin päästään akseloitu varsi, jonka kulma hieman muuttuu levyn uraan nähden toisin kuin Tommin kuvissa. Mikä se sitten on, jos ei tangentiaali? Olen olettanut että tavallisia varsityyppejä liikkeen kannalta on vain kaksi.

Ohjekirja sanoo: "Swinging, straight arm".
 
K J Manner sanoi:
Omassa on toki se kaikkein tavallisin päästään akseloitu varsi, jonka kulma hieman muuttuu levyn uraan nähden toisin kuin Tommin kuvissa. Mikä se sitten on, jos ei tangentiaali?


Tuosta perinteisestä yhdestä pisteestä laakeroidusta eli ympyrän kaarta piirtävästä rakenteesta käytetään nimitystä 'pivoted'.

Tangentiaalisella tarkoitetaan tässä sellaista rakennetta, jossa äänirasian kannatin liikkuu suoraviivaisesti (lineaarisesti) ulkoreunasta keskitappia kohti seurantakulman pysyessä muuttumattomana.


Esimerkkejä:
http://www.soundfountain.com/amb/sl1100rabcoring.jpg
http://stereophile.com/images/archivesart/804kuzma.jpg
 
Ah joo, siis sanotaankin sitten tangentiaalia lineaarisen synonyymiksi. Talletan tietokantaani. ;)
 
Johtunee siitä, että äänivarsi on (levyn laidasta keskelle kulkevan matkansa ajan) kokoajan ikäänkuin tangentin suuntainen.
 
Ei voi johtua, sillä tangentteja on ympyrällä ääretön määrä eri kulmissa. Lineaarinen on kuvaavampi sana.
 
Juu, mutta juuri sitä sillä hetkellä luettavaa pistettä kehällä / uralla vastaa vain yksi tietty kulma  >:D
 
Mallas sanoi:
Juu, mutta juuri sitä sillä hetkellä luettavaa pistettä kehällä / uralla vastaa vain yksi tietty kulma >:D

Mutta eroa ei tässä suhteessa ole swingivarteen! Joka hetkellä varsi siinäkin on uraan nähden tangentissa. Tosin ura ei ole tarkkaan ottaen ympyrä, vaan spiraali. :D
 
K J Manner sanoi:
Mutta eroa ei tässä suhteessa ole swingivarteen! Joka hetkellä varsi siinäkin on uraan nähden tangentissa. Tosin ura ei ole tarkkaan ottaen ympyrä, vaan spiraali. :D

Oikein säädettynä pivot-varren kannattama äänirasia on tarkalleen ottaen nollakulmassa ainoastaan kahdessa kohdassa matkallaan ulkokehältä sisäurille.

Saivarrellaanko? :D
 
Ja väärin säädettynä lineaarinen/tangentiaali ei ole oikeassa kulmassa edes noissa kahdessa pisteessä.
 
Ei saivarrella, mutta opitaan toisiltamme. Tangentteja on todella missä tahansa kulmassa ympyrään nähden. Sen tajusin (muistin) tuosta vikipedian selityksestä.
 
Ja kuten historia on osoittanut, tangentiaalivarsien monimutkaiset siirtokoneistot tuovat yhtälöön aivan uusia mielenkiintoisia potentiaalisia ongelmia :)
 
K J Manner sanoi:
Ei saivarrella, mutta opitaan toisiltamme. Tangentteja on todella missä tahansa kulmassa ympyrään nähden.

Valitkaamme siis niistä se yksi ja käyttäkäämme sitä :D :D
 
K J Manner sanoi:
Tangentteja on todella missä tahansa kulmassa ympyrään nähden.

Näin on myös käytännössä, koska levy pyörii... siis tangentteja on jokaisessa kulmassa ja niiden välissäkin äärettömästi. Mutta se linja jossa rasia kulkee levypinnan yli on tangentiaalinen, ei kaari, kuten pivotissa.
 
Mallas sanoi:
Valitkaamme siis niistä se yksi ja käyttäkäämme sitä :D :D

Seuraavakin soittimeni jota odotan postiin on swingivarrella. Tyydyn siis valitsemaani kulmaan pienellä vaihtelulla. Ohjekirjan mukaan (p-550) Horisontal tracking error: -1 to 3 astetta.

Tawe sanoi:
Mutta se linja jossa rasia kulkee levypinnan yli on tangentiaalinen, ei kaari, kuten pivotissa.

Toisaalta neula 'piirtää viivan' levyyn sädettä pitkin tässä tangentiaaliseksi kutsumassanne varressa. Kummankin tyypin varret ovat aina yhdensuuntaisia levyn jonkin tangentin kanssa. Lineaarinen on todella parempi sana tähän yhteyteen.

Mallas sanoi:
Oikein säädettynä pivot-varren kannattama äänirasia on tarkalleen ottaen nollakulmassa ainoastaan kahdessa kohdassa matkallaan ulkokehältä sisäurille.

Saivarrellaanko? :D

Ei saivarrella edelleenkään, mutta ollaan tarkkoja, kun kerran alettiin. En hoksaa tuota. Keksin vain yhden kohdan. edit. Hoksasin. oikein säädettynä kahdessa kohdassa. :)
 
No nythän ne innostuivat ;)

Hyvinhän tuokin toimii ja soittaa levyjä nautittavasti myös vanhalla kuluneella neulalla ja esiasennusrasialla.

Uskon (toivon?) että puhdistamisen ja uuden rasian myötä suorituskyky voisi kuitenkin parantua merkittävästi, sillä äänivarsikoneiston rasvankertymä näyttää juurikin tuolta kuin alkuperäisen viestini japanilaiskuvissa.

Voisihan sitä ulkomaisiltakin kohtalotovereilta pyytää apua, mutta kokemus on osoittanut että suositellut kemikaalit ovat kovasti erikoisen nimisiä kotimaisten kauppojen hyllyyn.
 
Back
Ylös