Suojatut kaiutinkaapelit

kaksonen

Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
26 481
Kaupunki
Korvessa
Nyt viiraa täältä. Olen tuossa tuumaillut ja pitäisi saada "ammattikaapelit" kaiutinjohdoiksi. Schulzilla näyttisi olevan varsin kokeilunhalua herättävää kaapelia.

http://www.schulz-kabel.de/shop/product_info.php/info/p1660_BX-19.html

1660_0.jpg
Haluasin kuitenkin johdon, jossa on kuparisuojaus ja varsinaisessa kaapelissa paksut säikeet. Resistanssi on hyvä olla tuo linkissä esintyvä, tai alle.
Ljudia myy kaapelia jonka resistasi on 0,4 Ohm/100 m, mutta se ei ole suojattua (kupari).
Täällähän höyhää myös muutema artisti, onko tietoa mistä tuon tapaisia kaapeleita löytyisi. Musa Pörssi myy Jyväskylässä ko. tuotemerkkiä, kuten myös K-S Elektroniikka. K-S Elektroniikka ei pidä kaapelia valikoimissa, mutta toimittavat tilauksesta 100m.

Käytössä on tällä hetkellä Vivancon neljän neliön kaapeli. Kaapissa Analysis Plus Oval 9. Täytyy myöntää, että Analysis toimii jossain mielessä paremmin soitettaessa vinyyliä, mutta Vivanco vetää voiton sointujen nousun ja laskujen kanssa, traivi voi olla samaa luokkaa, mutta Analysiksessa on nekatiivisessa mielessä enemmän bassoa.
 
Entäs Supra Ply 3.4S? Mulla näyttää olevan 2 metrinen pari turhan panttina. Saat 70 % alennuksella OVH hinnasta, mitä ikinä se lieneekään.

Supralla on muutakin tarjolla:
http://www.jenving.se/screened.htm
 
Kiitos tarjouksesta, mutta nyt pitää löytää paksulla säikeellä varustettua hapettumatonta kuparia hyvin suojatussa kaapelissa. Tekevät nykyään ohuista säikeistä ja tuo ei ole hyvä, tai tuolloin tulisi kokeilla ohuempia.
 
Säikeistä tehdyt johtimet! Taipuisissa hienosäikeistä johdinta. Kokonaispoikkipinnasta riippumatta. Oikein paksua touvia sanotaan kupariköydeksi. Jollaista hienosäikeistä on mm. hitsauskaapeli! Kaikkea on, harvalankaisesta erittäin hienosäikeiseen.
 
Nyt tulee ymmärtää se tosiseikka, että kaapelin suojamateriaali vaikuttaa sen sointiin merkittävän paljon. Tuon voi testata vaikka välikaapelilla. Laita välikaapelin päälle ilmastointiteippiä, ja ääni on kirkkaampi (jeesusteippi). Laita sitten jääkiekkomailan lapateippiä ja ääni on tummempi (kangasteippi).

Otin kokeiluun Schulzin 2,5 neliön kuparikaapelin. Mitta on 2,5 metriä, eli tuolla matkalla ei tulisi tulla yhtään vaimentumaa diskanttiin, vaikka kaapeli onkin "vain" 2,5 neliön vahvuista/+ ja - . Otin tuon vahvuista kaapelia jo senkin vuoksi, että kaapeli on harmikseni ohutsäikeistä. 4 neliön kaapelilla ääni olisi varmaankin mennyt taajuuskaitalla tukkoon näillä kuunteluvoimakkuuksilla ja matkalla. Isommassa tilassa paksumpikin menettelee ohutsäikeisenä. Olen tehnyt paljon testejä eri kaapelilla ja eri kaapelimateriaaleilla.
Ensimmäinen huomioni kiinnittyi hieman utuiseen ylempään keskiäänialueeseen. Tuo on selvästi kuultavilla esim. puhaltimilla. Pellit ym. ylemmän taajuuskaistan informaatio on vastaavasti vertaansa vailla. Basso on jokseenkin hyvää luokkaa ja ulottuu sävykkästi alas asti. Ääni ei vielä pystyakselilla toistu tuoden esiin sointujen nousuja ja laskuja. Sensijaan poikittaisakselilla ääni on todella hyvää tasoa. Tila ei toistu tuoden esiin studion/salin takanurkkaa, vaan tässä tingitään. Tila ei toistu edes äänenvärein ainakaan tässä vaiheessa kuten haluan. Kaapelissa on kuitenkin potentiaalia ja on hyvin lähellä Vivancon 4 neliön kuparikaapelia.
En lähde tässä vertailemaan ko. kaapeleita Analysiksen Oval 9, enkä Transparentin Super kaapeliin. En siksi, että tässä pyöritään eri hintaluokassa, vaan siksi, että arviot tehdään henkilökohtaisen arvoasteikon mukaan.

http://www.schulz-kabel.de/shop/product_info.php/info/p1670_BX-4.html
 
Tässä ei harmikseni ole suojavaippaa, vaan kaapeli on linkin kuvan mukaisesti "vain" hyvin suojattu. Hain nimeenomaan kuparisuojavaippaista kaapelia, mutta eihän täältä kyläpahasesta mitään saa. Tilauksesta onnistuu :D Harmikseni en tiedä ottaisinko 4 neliön kaapelia, koska se on ohutsäikeistä-se ei välttämättä toimi vaikkakin on suojavaippakaapelia (ei kupari).
 
Tawe sanoi:
ja minkälainen liitäntä muuten?

Aina puhdas kuorittukaapeliliitäntä suoraan liitinpaneliin. Älkää missään tapauksessa liittimiä paljaaseen kupariin laittako. Siellä on taas yksi muuttuja toistoketjussa ja varmasti löytyy äänellisiä eroja liittimien kesken.
 
seppo kaksonen sanoi:
Aina puhdas kuorittukaapeliliitäntä suoraan liitinpaneliin.

Jep, mutta paljas kupari on siitä häjyä että hapettuminen alkaa saman tien ja kontakti ainakin teoriassa myös alkaa nopeasti heiketä. En tiedä ehkäiseekö riittävän tiukka naparuuvipuristus tuota ilmiötä kuinka tehokkaasti.
 
Pasi P sanoi:
Jep, mutta paljas kupari on siitä häjyä että hapettuminen alkaa saman tien ja kontakti ainakin teoriassa myös alkaa nopeasti heiketä. En tiedä ehkäiseekö riittävän tiukka naparuuvipuristus tuota ilmiötä kuinka tehokkaasti.

No ainakin silmämääräisesti se ruuvin kohta siinä kaapelissa kyllä kiiltää aina, kun kuorii uutta piuhaa esille, sen ruuvin ympäriltä tummuneen kuparin takia.
 
Pasi P sanoi:
Jep, mutta paljas kupari on siitä häjyä että hapettuminen alkaa saman tien ja kontakti ainakin teoriassa myös alkaa nopeasti heiketä. En tiedä ehkäiseekö riittävän tiukka naparuuvipuristus tuota ilmiötä kuinka tehokkaasti.

Vaikea sanoa, mutta hapettumaton kupari kestää pitkään, mikähän tässä nyt onkaan. Kuulemma musikaalisenkin merkin kaapeli pitää vaihtaa kerran kahdessa vuodessa muistaakseni.
 
Tämä on hapettumaton kaapeli. Soitin suomen agentille; Jorma Johansson, eli ei kiirettä uusia.
 
Nyt veikkaisin väärinkäsitystä. Hapettumatonta kuparia ei liene olemassakaan, muuten se ei ole puhdasta kuparia. Hapetonta (lähes täysin) kuparia sen sijaan lienee kaikki audiokaapelistot nykyään. Mutta hapeton kupari siis hapettuu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kupari


Täällä http://www.tkk.fi/Misc/Electronics/faq/sfnet.harrastus.audio+video/audio.html
Tällaista juttua.
"
Hapettuneiden kuparijohtimien liitoksessa johtavuutta huonontaa eristeenä toimiva kuparista ilman vaikutuksesta muodostuva kuparioksidi- ja kuparisulfidikerros. Esimerkiksi puhelintekniikassa sulfidikerroksen aiheuttama ongelma kontaktien välillä voidaan poistaa johtamalla piirin läpi jatkuva virta (vähintään 20 mA), joka pitää rajapinnan auki ja estää sulfidikerroksen muodostumista. Audiokaapeleissa ei yleensä tällaista tasavirtaa esiinny.

Audiokaapeleissa yleensä käytetty kuparikaapeli sisältää pieniä määriä hopeaa (poistamaan meltoisuutta, ts. antamaan kuparille "jousiominaisuuksia" ja kestävyyttä). Hopeasta muodostuu ajan mittaan johtimen pinnalle hopeasulfidi-kerros (johdin mustuu), joka taas toimii eristeenä.
"
 
seppo kaksonen sanoi:
Laita välikaapelin päälle ilmastointiteippiä, ja ääni on kirkkaampi (jeesusteippi). Laita sitten jääkiekkomailan lapateippiä ja ääni on tummempi (kangasteippi).

4 neliön kaapelilla ääni olisi varmaankin mennyt taajuuskaitalla tukkoon näillä kuunteluvoimakkuuksilla ja matkalla. Isommassa tilassa paksumpikin menettelee ohutsäikeisenä.

Pellit ym. ylemmän taajuuskaistan informaatio on vastaavasti vertaansa vailla. Basso on jokseenkin hyvää luokkaa ja ulottuu sävykkästi alas asti. Ääni ei vielä pystyakselilla toistu tuoden esiin sointujen nousuja ja laskuja. Sensijaan poikittaisakselilla ääni on todella hyvää tasoa.

http://www.schulz-kabel.de/shop/product_info.php/info/p1670_BX-4.html

Pakko sanoa että putoan usein kaiman kyydistä. Tuli niin tuhti tietopaketti että on kysyttävä mitkä kaiuttimet olivat käytössä näissä kokeiluissa?
 
sepi_1 sanoi:
Pakko sanoa että putoan usein kaiman kyydistä. Tuli niin tuhti tietopaketti että on kysyttävä mitkä kaiuttimet olivat käytössä näissä kokeiluissa?

Triangle Celius 202.
 
Hups! Oletko Seppo hurahtamassa high endistiksi??

Taitaa kohta jäädä talot unelmaksi... :D
 
Back
Ylös