suojaerotusmuuntajasta verkkosuodin?

Nieminen

Käyttäjä
Liittynyt
25.3.2007
Viestejä
5
Niin satuin saamaan tuollaisen kohtuu kokoisen suojaerotusmuuntajan. Aikani mietittyäni sille käyttöä ajattelin että sehän voisi toimia ikäänkuin verkkoviratasuotimena? Täh? Onko moisesta kenelläkään kokemuksia? Jossain kalliimman luokan suotimessa on jonkinlainen suojaerotusmuuntaja vai onko? Painaavat ainakin helvetisti.En tiedä suotimien sielun elämästä sen enempää mutta jos joku on toimintaperiaatteesta selvillä niin valaisevaa tietoa otetaan vastaan ja toki rakennusideota myös!

T:Nieminen
 
No eipä sillä kovin hyvät häiriönsuodatus ominaisuudet ole. Se on tarkoitettu siihen, että ensiö ja toisio, siin tulo ja lähtö ei ole galvaanisesti yhteydessä toisiinsa, eli käytännössä lähtö on turvallinen, et kuole vaikka otat lähdön jommastakummasta piuhasta ja patterista kiinni.

Toimintaperiaate on yksinkertainen ensiökäämi ja toisiokäämi, toisiokäämissä hieman enemmän kierroksia kuin ensiössä muuntajan rauta ja käämihäviöiden vuoksi. Tyhjäkäynnillä ulostulo luokkaa 1.05-1.1 kertaa sisäänmenojännite.
 
Kyllähän muuntaja suodattaa yhteismuotoisia häiriöitä jopa useamman kymmenen dB pienillä (<100k-1 MHz) taajuuksilla, tietenkin riippuen muuntajan rakenteesta. Yhteismuotoiset häiriöt ovat juuri niitä joita on vaikea suodattaa muuten pois, ne kun esiintyvät kaikissa johdoissa samanvaiheisena. Eli koko pistorasiaan tuleva "johtonipun" jännite heiluu ympäristön potentiaaliin nähden. Näin ollen tavan verkkosuodin puree niihin huonosti pienillä taajuuksilla, koska potentiaalia, johon häiriöt saisi imettyä, ei ole.

t. Janne
 
Otettava huomioon,että tuollainen muuntaja on ylimääräinen vastus laitteen ottamalle virralle. Saattaa tapahtua erilaisia notkahduksi toisiojännitteessä, kuormituksen vaihdellessa. Tässä mielessä parempi olisi 3- vaihe-ensiöllä ja 1- vaihe- toisiolla varustettu muuntaja. Löytyisi kanttia enemmän. Ja olisi tehoon nähden suhteellisesti pienempi kytkeymisvirtapiikki/ piikit. Jota on paljon mainittu muuntajan koon rajoitukseksi.
 
Suojaerotusmuuntajia kaupataan kovaan rahaan avainsanalla balanced. Esim. Russ Andrews myy omia versioitaan 850-2750 punnalla.
enigma4.gif

Täältä tietoa ja lisää linkeistä:
http://www.epanorama.net/documents/groundloop/balanced_power.html

Katso myös tämä:
http://www.etasys.com/Main/ABCs/FAQ.asp#6
 
DIA sanoi:
Suojaerotusmuuntajia kaupataan kovaan rahaan avainsanalla balanced. Esim. Russ Andrews myy omia versioitaan 850-2750 punnalla.
enigma4.gif

Itselläni on ollut vastaava balansoitu viritelmä (2x115 VAC toisio) käytössä tietokoneelle jo useita vuosia. Tosin toisio kelluu. Sillä saa kyllä näppärästi tietokoneen ja siihen liitetyt oheislaitteet hyvin audiolaiteystävällisiksi, ei kipinöi eikä aiheuta mitään hurinaongelmia.

t. Janne
 
Back
Ylös