Subwoofer leffakäyttöön

Täällä pärjätään puisessa rivitalossa vallan hyvin 2 x 18" -tuumaisilla suljetuilla. TOSIN molemmissa on Linkwitz Transform -filtterit jotka mielestäni ovat must tilan (40 neliötä myös) ja talon rakenteet huomioiden. Tätä ennen oli 4 kpl lilwreckreitä joten hieman on kokemusta tuosta bassopäästä.

Alkup. kys. budjetin huomioiden olisi varmaan mahdollista teetättää refleksikotelot esim. 18" -tuumaisille Dayton Audion elementeille (esim Full Size Marty , joka toiminee Dayton Audio UM18 -elementeillä hienosti). Näiden luulisi piisaavan.

Valitettavasti Suomessa on tosiaan aika huonot markkinat näille järeille subwoofereille (järeä == yli 15")
 
Viimeksi muokattu:
Jos kyseessä puutalo eikä halua itse rakennella, niin silloin suosittelisin kahta Klipsch R-115SW subbaria. Sillä hinnalla vaikea löytää parempaa leffasubbaria kaupallisista vaihtoehdoista.
 
Täällä myöskin omakotitalo. Leffakäytössä 2 x G 1094A riittää mulle.
 
Mun mielestä tästä keskustelusta puuttuu nyt yksi ihan oleellinen asia. Onko huone puutalossa vai betonin sisällä?

Puutaloon noinkin isoon tilaan en näkisi mitään muuta vaihtoehtoa kuin refleksin (tai vast.). Omissa hommissani olen todennut ettei suljetussa yksinkertaisesti riitä jerkku. Kaksi 18" stereo integrityä 150l suljetuissa ei saanut aikaiseksi sellaista vavahdusta, jota olisin toivonut. Ja tehoakin oli tarjolla kilowatteja/elementti. Elementit olisi tosin syönyt enemmänkin tehoa ja korjausta, mutta loppui vahvistimista hönkä. Muutenkin elokuvilla toimii mielestäni paremmin refleksin vähemmän kuivakka soundi. Tämä ei tietenkään ole absoluuttista, mutta hyvin yleistä kuitenkin. Puutalossa asuneena, mulla on välillä ollut hiukan ongelmia ymmärtää tätä puhetta miten subit aina kaikilla buustaille ja humisee. Joitain laitteistoja kerrostalossa ihmetelleenä olen saanut enemmän käsitystä kaikille niille ongelmille. Puutalossa en kuitenkaan nää tuota subien saamista kaikille seinille vasteen tasaukseksi niin tärkeänä kuin betonisessa. Yhdelläkin voi saada ihan mukavan toiston.

Toisaalta jos huone on täysin betonia niin voi sopivalla suljetulla saada ihan rittävän kuopaisun pohjamutiin. Ja ehkä jopa pienemmillä moodeilla ja kuminoilla. Betoniin ottaisin myös ennemmin kaksi pienempää kuin yhden ison ja laittaisin vastakkaisille sivuille. Pieni tässä tarkoittaa 15", koska subbarit alkaa 18" koosta :D No kyllä joissain tapauksissa 12" tekee jo jotain. 10" on sitten jo ihan täysin musiikin kuuntelun hommia.

Kuuntelusiivekkeeni on puurakenteinen ja lattia betonia.
 
Kyllä mä ehdottaisin Arendal sub 3 malleja. Kohtuu hintaan erittäin paljon subbaria
 
Valitettavasti Suomessa on tosiaan aika huonot markkinat näille järeille subwoofereille (järeä == yli 15")
Isot elementit (yli 15") tarvitsevat yleensä usean sadan litran refleksikotelon, jos subbarin toiston haluaa ulottuvan kotona alas ilman sähköistä korjausta. Tuo Dayton Audio UM18 on sen verran järeä elementti, että pari sellaista riittäisi varsin pitkälle myös suljettuna. Mutta mikäänhän ei estä käyttämässä autosubbareiksi tarkoitettuja elementtejä. Itse päädyin 15" Alpinen Type-R SWR-1552D elementtiin (2kpl) refleksikotelossa, koska siitä pitäisi ainakin teoriassa saada enemmän äänenpainetta 15-27Hz alueelle kuin tuosta Dayton Audion UM18 suljettuna. Valinta on käytännössä osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. Missään vaiheessa ei ole vielä tullut tunnetta, että leffoilla matalimmat vavahdukset jäisivät vajaiksi. Lisäksi subbarit toimivat hyvin myös musiikilla.
 
Viimeksi muokattu:
Isot elementit (yli 15") tarvitsevat yleensä usean sadan litran refleksikotelon, jos subbarin toiston haluaa ulottuvan kotona alas ilman sähköistä korjausta.
Aikalailla elementtikohtaista (Mach Audio 5 18" winisd:n laskema optimi refleksi taisi olla ~200lit ja Dayton Audio UM18 taisi olla 450lit), mutta yleensä abouttirallaa joo, litroja tarvii olla.
Tuo Dayton Audio UM18 on sen verran järeä elementti, että pari sellaista riittäisi varsin pitkälle myös suljettuna.
Jep. Totta. Täältäkin löytyy 3 kpl 18" -tuumaisia suljettuja, mutta 2 käytössä
Itse päädyin 15" Alpinen Type-R SWR-1552D elementtiin (2kpl) refleksikotelossa, koska siitä pitäisi ainakin teoriassa saada enemmän äänenpainetta 15-27Hz alueelle kuin tuosta Dayton Audion UM18 suljettuna.
Juu itsellänikin ollut 4 kpl kys. Type-R -sarjalaisia. Niin refleksissä kun torvessakin (tapped horn) ja myös suljetussa testasin. On otta että Alpinen refleksi pieksi tuon oman suljetun Mach Audion sellaisenaan.. Asetelma kääntyi kuitenkin päinvastoin kun suoritti Linkwitz Transform -filtterin noille kahdelle Mach Audiolle. Tietenkin linkkarikorjattu syö hitosti watteja mutta who cares, niitä pitää olla reservissä.
 
On otta että Alpinen refleksi pieksi tuon oman suljetun Mach Audion sellaisenaan.. Asetelma kääntyi kuitenkin päinvastoin kun suoritti Linkwitz Transform -filtterin noille kahdelle Mach Audiolle. Tietenkin linkkarikorjattu syö hitosti watteja mutta who cares, niitä pitää olla reservissä.
Niin se paremmuus riippuu myös tilasta. Itsellä puurakenteisen omakotitalon olkkari on käytännössä samaa tilaa eteiskäytävän ja keittiön kanssa, jolloin sieltä ei kovin paljoa tule tukea bassoille. Suljetut ratkaisut vaatii yleensä tässä tilassa niin paljon sähköistä korjausta, että elementin tehonkesto (sähköinen tai mekaaninen) tuppaa loppumaan kesken 20Hz paikkeilla. Tuon Mach Audio 18" toisto näyttäis kyllä ulottuvan 130ltr suljetussakin hyvin matalalle, jolloin korjausta ei tarvittaisi kovinkaan paljon. Jos niitä olisi saanut viime kesänä helposti ja edullisesti, olisi varmaan itsekin valinnut ne Alpinen sijaan.
 
Ymmärtääkseni ketjun aloittaja haki kaupallisisia subbareita. Kyllähän tietysti rakennussarjakin siistillä (puusepän tekemällä) kotelolla saattaisi olla vaihtoehto.
 
Melkoinen pömpeli tuo listan eka AIA!

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
 
Screenshot_20190124-070452__01__02.jpg

Moi, lainaan aihetta. Kuinka paljon kyprokkiväliseinä vaimentaa matalia taajuuksia? Asun tällä hetkellä 2 kerroksisessa kerrostaloasunnossa. Alakerrassa neliöitä reilu 40 missä on avokeittiö ja takaosasta nousee portaat yläkertaan. Kahden subin vastakkaisilla seinillä pitäisi tasata vastetta, voinko laittaa toisen subin portaiden alle kiviseinää vasten ja toisen vastakkaiselle seinälle makuuhuoneeseen? Jos makuuhuoneen ovea pidetään auki, niin toimiiko tämä sijoittelu vai sotkeeko kyprokkiseinä tämän järjestelmän? Kuvassa subit olisi siis kohdissa 1 ja 2.

Vaimolle yritän saada myytyä kahta 18" ärjyä suljetuissa 95 litran koteloissa.
 
Mielenkiintoinen ehdotus. Kyllähän seinä vaimentaa ylimpiä subbarin toistamia taajuuksia, mutta ovi auki voisi toimiakin. Saattaa olla oudon kuuloinen, etenkin, jos pääkaiuttimien bassot ohjataan subbareille.

Entäpä, jos laittaisit subbarin nro 1 tuohon sivuseinän pätkälle, joka on keittiön ja eteisen kaappeja vasten? (Kotelon voisi muotoilla litteäksi ja leveäksi.) Silloin se olisi pituussuunnassa suurin piirtein keskikohdassa kahden kiviseinän välissä, kun nro 2 on suurin piirtein keskellä sivusuunnassa.
 
Olen ymmärtänyt että kahden subin hyöty vasteen tasaamissessa saavutetaan vastakkaisilla seinä sijoituksilla tai nurkka sijoituksilla. Saako hyötyä myös sinun ehdottamalla tavalla?

Tarkoituksena oli ensin rakentaa yksi suljettu ärjy 150 litran kotelossa, mutta kun en tiedä millaisia kuoppia tämä asunto vasteeseen aiheuttaa, niin niitä vastaan haluisin taistella kahdella subilla. Helpointa tietysti olisi ostaa Klipsch 15" sekä Anti-mode ja toivoa parasta. Se on vaan vaimon mielestä kamalan ruma ja litteä valkoinen on sille helpompi myydä.. :D
 
Vastakkainen sijoitus toimii ainoastaan sen suunnan moodeihin. Sivusuuntaan, sekä katon ja lattian välillä ne heräävät edelleen maksimaalisesti. Vaikea sanoa mitään varmaa noin monimuotoisesta huoneesta.
 
Kiitos tiedoista. On kyllä uskomattoman paskasti suunnittelu asunto, myös kaiken muunkin lisäksi. Onneksi tämä nyt on vaan väliaikainen vuokra-asunto ja tulevaisuudessa saan sen oman leffahuoneen minkä vaimo on luvannut. Eli varmaan lähden vaan yhdellä kokeilemaan onneani.
 
Back
Ylös