Subin kytkennät kaksi- ja monikanavasysteemiin (esim. SVS PC12 Plus)

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
11 643
Kaupunki
Salo
Minulla on Choruksen XLS subi, joka olisi muuten hyvä peli, mutta sitä ei saa kytketty kaksikanavavahvistimeeni, ainoastaan kotiteatterivahvistimen .1-lähtöön. Subista puuttuu lähtöliitännät (=pääkanavan läpiviennit) ja toisaalta etuvahvistimessani ei ole kaksia pre-out:eja. Harkitsen nyt SVS PC12 Plus:n tai PC13 Ultran hankkimista. Minkälaiset liitännät subissa pitäisi olla, ettei pääkanavien ääntä kuljettaisi subin vahvistimen läpi? Käsittelemätön läpivienti ei siis haittaisi, mutta en haluaisi pilata Copland-Gamut-yhdistelmän hyvää ääntä jollain subin pääkanavaylipäästön euron oparilla.
 

pyorahullu

Käyttäjä
Liittynyt
28.10.2008
Viestejä
2 261
hei
Miten olis genelecin sub. Ainakin 1094A.ssa on l ja r outputit.
 

maalitehdas

Käyttäjä
Liittynyt
15.1.2010
Viestejä
11
Miksi 2-kanavavahvistimeen pitää kytkeä subi? Laajennatko taajuusaluetta vai haetko LFE-kanavan kuuluvuutta.
 

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
11 643
Kaupunki
Salo
Laajentaisin 2-kanavasysteemin taajuusaluetta. LFE:tä sisältävät äänitteet soitan kotiteatterivahvistimella. Olen myös kokeillut sellaista viritystä, että ääni menee cd:stä sekä kaksi- että monikanavavahvistimelle, jotka ovat yhtaikaa käytössä. Monikanavavahvistin toistaa tällöin pelkkää .1-ääntä ja kaksikanavavahvistin toistaa 2-kanavaääntä. Säädän tasot kohdalleen korvan ja mittarin avulla. Kuulostaa hankalammalta kuin mitä se on. Kun etsii kerran volumet kohdallaan, niin sama taso kelpaa parhammillaan koko päiväksi. Olen myös kokeillut sellaista systeemiä, jossa monikanavaäänen pääkanavat tulevat 2-kanavavahvistimesta ja loput 3.1 kanavaa kotiteatterivahvistimesta. Se säätäminen on vielä helpompaa pelkällä korvakuulollakin. Heti kun takakanavien ääni alkaa kuulua ollaan aika lähellä sopivaa. Toki kotiteatterivahvistimen digitaalinen, mitatusti 0.5dB:n askelin toimiva volumesäätö helpottaa huomattavasti.
 

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Espoo
Mulla oli vähän samanlaisia ajatuksia tässä tällä viikolla.. Vahvarina mulla on Denon AVR-2809, subina BK XLS 200 mk1, ja kajareina Tannoyn 3*Sensys1 + 2*SensysR. Tekisi mieli kokeilla jotain integroitua 2ch vahvaria tuon Denonin rinnalle vinyylikäyttöön, mutta nuo Sensys1:t vaatii kyllä tuon subin avittamaan alapäätä. Lisäksi tässä huoneessa ihan alas menevät pääkajarit on ongelmalliset, subin kanssa pääsee helpommalla.

Tuohon XLS200:een saa kiinni sekä low level (line-in) että highlevel (vahvistettu) signaalit yhtäaikaa kiinni, joten yksi mahdollisuus olisi kytkeä linja-signaali Denonin .1 lähdöstä ja vahvistettu signaali 2ch vahvarin B-kajarilähdöistä. Mitä nyt experimentoin tuolla vähän niin ei tuo oikein toimi noin koska tuo highlevel-signaali menee filtteröimättömänä subille. Vaatisi siis erillisen subbarivahvistimen/jakosuotimen tuolle highlevel signaalille.

Toinen ajatus oli, että kun tuossa XLS200:ssa on stereo lowlevel inputti (2*RCA), niin voisi vetää toiseen kanavaan Denonin .1 lähdöstä signaalin ja toiseen 2ch vahvarin jostain preoutista. Tässä on tietty se ongelma että vain toinen (vasen tai oikea) kanava tulee subbarille (pitäs tietysti valita se missä Ramonesin debyytillä on basso!).

Molemmissa on lisäksi se ongelma että sitten monikanavakäytössä subbariin tulisi signaali sekä Denonin .1 lähdöstä että 2ch vahvarilta.. Toisaalta tämän saisi ehkä hanskattua säätämällä Denonia sopivasti...

Voi myös olla että tämä koko ajatus on vähän turhaa haihattelua.. Pitäisi ensin saada jostain vahvari testiin ja kokeilla saako sen edes säädettyä hyväksi ja sittenkin miettiä saavutettiinko sillä mitään..
 

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Espoo
Sain 2ch vahvarin testiin ja kuten arvelin tuosta Subin liittämisestä tuli ongelma.. Ei tosin ihan sellainen kuin ounastelin.. Sain BK XLS200 MK1 subin toimiin mukavasti Denon AVR-2809 ja Creek Evo2 vahvareiden kanssa kytkemällä subin toiseen lowlevel tuloon signaalin AVR-2809:n subilähdöstä ja toiseen Evo2:n pre-out lähdöistä. No homma toimii paremmin kuin odotin, sillä Direct AV moodissa Evo2 ei anna ääntä pre-outteihin ja niinpä subbarille menee vain AVR-2809:n subi kanava. Ongelmaksi muodostui kuitenkin kuulokekäyttö.. Evo2 kun antaa äänen pre-outteihin vaikka kuulokkeet on kiinni (AVR-2809 ei tätä tee). Niinpä subbari mölisee nyt kuulokkeillakin kuunnellessa.. Päh!

Paria ratkaisumallia ajattelin kokeilla..

1. Testailen vielä tuota High-level inputin käyttöä. Evo2:ssa ei kyllä ole kuin yhdet kaiutin lähdöt, mutta eipä se tule minun lopullinen valinta olemaankaan. Jos siinä olisi 2 lähdöt, voisin ehkä vetää toisista high-level signaalin subille ja sitten AVR-2809:stä lowlevelin. Tällöin kuulokeongelma ratkeaisi.

2. En vedä low-level signaalia Evo2:sta suoraan subille, vaan johonkin AVR-2809:n inputtiin. Konffaan sitten tuon inputin niin että se antaa matalat taajuudet subille ja muut pääkanaviin (eli ei mene minnekään, kun kajarit on Evo2:ssa ja se ei ota signaalia pre-outeista vastaan). Tämän pitäisi toimia, mutta sitten tietysti AVR-2809 pitää olla päällä ja oikealla inputilla että äänet kuuluu subista. Tässä on kuitenkin sellainen extra-plussa vielä että sitten voin kuunnella kuulokkeilla AVR-2809:stä myös tuota Evo2:lta tulevaa signaalia.

Edit: eipä tuo 2 kyllä taidakaan toimia kun sillonhan tuo AVR-2809:n volumehan vaikuttaa sw-kanavan volumeen..
 

Scaha

Käyttäjä
Liittynyt
19.5.2008
Viestejä
484
Jos noin muuten homma toimii mielestäsi niin onko tuo lähinnä käyttömukavuusjuttu ettet voi katkaista subista virtoja kuulokekuuntelujen ajaksi?
 

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Espoo
Scaha sanoi:
Jos noin muuten homma toimii mielestäsi niin onko tuo lähinnä käyttömukavuusjuttu ettet voi katkaista subista virtoja kuulokekuuntelujen ajaksi?

Ehdottomasti on. Tuossa BK:ssa on virta tuolla takana keskellä ja subbari on vähän vaikeasti lähestyttävässä paikassa. En rupea siihen että alkasin renkkaamaan siitä virtoja..

Nyt testasin tuolla highlevel piuhalla ja sainkin pelaamaan kivasti. Vaikka Evo2:ssa ei ole kahtia kajarilähtöjä tein sellaisen kikan että vedin Evo2:n pre-outeista AVR-2809:n CD-inputtiin signaalin ja sitten laitoin sen kajarilähdöistä subbarin high-level inputtiin. Toimii oikein kivasti. Täytynee miettiä jos saisi Denon PMA-1500AE vahvarin testiin, siinä olisi kahdet lähdöt ja voisi kokeilla miten tuo oikeasti toimisi.. Tässä kun tulee sitten Direct AV moodissa se ongelma että AVR-2809 antaa subbarille tavaraa low-level inputtiin ja 2ch vahvari pääkanavista high-level inputtiin. Ehkä tämän saa kuriin sillä että ohjaa AVR-2809:stä 2ch vahvarille pääkanavien signaalin "small"ina niin sinne ei pahimpia bassoja mene. Subin pitäs kyllä toimia yhtäaikaa low ja high inputeillakin, mutta vaatii varmaan aikalailla säätöä jakotaajuuden ja levelien suhteen.
 

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Espoo
Hmmm.. Jostain syystä mulla oli käsitys että tuota subbarin highlevel piuhaa ei saisi/pitäisi laittaa samoihin kaiutinlähtöihin pääkanavien kanssa vaan tarvittaisiin kahdet lähdöt.. Hifihuoneen myyjä kumosi tämän näkemyksen ja todellakin esim REL suosittaa _ensisijaisena_ tapana kytkeä subbari highlevel piuhaa _samoista_ lähdöistä kuin pääkanavat. Tämähän helpottaa kummasti asioita ja kun nyt kokeilen omalla AVR-2809:llä niin tämä onkin todella hyvä tapa kytkeä subbari 2ch kuunteluun koska subbari tulee saumattomammin jatkamaan taajuusaluetta kun välissä ei ole AV-vahvarin filtteriä eikä muuta käsittelyä.

Nyt mulla on subbari siis kiinni low-level piuhalla AV-vahvarin sub-lähdöstä ja high-level piuha saman vahvarin pääkanavien lähdöistä. Sitten konffattu niin että monikanavakäytössä kaiuttimet on small tilassa 80Hz jakotaajuudella ja bassot vain subbarille. Näin .1 ääniraita menee aina subbarille ja pääkanavien kautta subbarille ei pääse paljoa bassoja. 2ch:n voi tuossa AV-vahvarissa konffata erikseen ja siellä pääkanavat on largena ja subbari kokonaan pois käytöstä. Mutta pääkanavien kautta signaali menee high-level piuhalla myös subille joka hoitaa alataajuudet. Subbarista saa filtterin kääntää aika matalalle ja low- ja high-level gainit pitää olla aika maltilliset. Ensin säätö 2ch ehdoilla ja sitten siihen lowlevelin säätö monikanava (musiikin) ehdoilla. Sitten leffat jyrisee mukavasti siinä sivussa.

Jos jatkossa hommaan tähän analogisen 2ch vahvarin ajamaan pääkanavia, homma hoituu helposti laittamalla subbarin highlevel piuha sitten tämän 2ch vahvarin lähtöihin yhdessä kaiutinpiuhojen kanssa.
 

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
11 643
Kaupunki
Salo
Tuo ratkaisu kävisi minullekin, kunhan vaan vaihdan subin.
 

suckho

Käyttäjä
Liittynyt
4.4.2007
Viestejä
2 670
Kaupunki
Espoo
En tarkemmin tiedä tuon Choruksen subin speksejä, mutta ei tohon tarvi mitään läpivientejä tai kaiutinulostuloja.. Riittää että siihen subiin saa kiinni lowlevel ja highlevel piuhat ja ne toimii yhtäaikaa. Ainakin BK:n subbarit toimii näin. Mitä nyt nopeasti googlasin niin minusta tuosta Chorus Vertigo XLS:stä niin kyllä siitä väitetään että saa lowlevel ja highlevel signaalit. Sitä en tiedä toimiiko ne yhtäaikaa ja miten hyvin niitä voi säätää. BK:n subissa voi säätää gainin erikseen high ja low levelille, mutta tämäkään ei oikeastaan ole tarpeen kun sen lowlevel signaalin tason voisi kuitenki säätää AV-vahvariltakin.
 

Denali

Hifiharrastaja
Liittynyt
9.5.2009
Viestejä
11 643
Kaupunki
Salo
Vertigo XLS:stä on sitten ilmeisesti useampia sukupolvia. Minun yksilöön ei saa high level signaaleja.
 

ChiKung

Käyttäjä
Liittynyt
24.1.2010
Viestejä
121
Jostain syystä mulla oli käsitys että tuota subbarin highlevel piuhaa ei saisi/pitäisi laittaa samoihin kaiutinlähtöihin pääkanavien kanssa vaan tarvittaisiin kahdet lähdöt.. Hifihuoneen myyjä kumosi tämän näkemyksen ja todellakin esim REL suosittaa _ensisijaisena_ tapana kytkeä subbari highlevel piuhaa _samoista_ lähdöistä kuin pääkanavat. Tämähän helpottaa kummasti asioita ja kun nyt kokeilen omalla AVR-2809:llä niin tämä onkin todella hyvä tapa kytkeä subbari 2ch kuunteluun koska subbari tulee saumattomammin jatkamaan taajuusaluetta kun välissä ei ole AV-vahvarin filtteriä eikä muuta käsittelyä.
REL high-leveliin kytkettynä täälläkin (2ch) ja hyvin toimii.
 
Ylös