Subbari musiikkikäyttöön

Kyse ei ole stereokuvasta, vaan ajoituksesta. Jos kaksi eriaikaista aaltoa summataan yhdeksi, tapahtuu vahvistumista ja vaimentumista. Kahden kanavan summaaminen yhdeksi voi siis aiheuttaa ei-toivottuja lieveilmiöitä, vaikka todettakoon että esimerkin live-stereomikitys lienee huonoimmasta päästä esimerkkinä kun mikkien etäisyys ei ole järin suuri ja aallonpituudet ovat matalilla taajuuksilla pitkiä. Ehkä jollain tietyllä konemusiikiilla jossa bassovehkeily voi olla vaikka kuinka villisti panoroitua ja ajoitettua (vaikka suurin osa siitäkin materiaalista mahtaa olla äärimmäisen monoa alataajuuksilla), voisi jonkinlainen ero olla kuultavissa.

Mutta niin, jakotaajuudesta ja stereokuvasta huolimatta kyllä se monoksi summaaminen jotain äänelle tekee joka tietyllä tapaa sössii signaalitietä, periaatteen vuoksi hämärää että hifistit suostuvat moista tekemään laisinkaan! Tämän lisäksi, kuultavien taajuuksien ääripäissä käsittääkseni särö on suurinta, eli kahdella subbarilla saataisiin liikepoikkeamaa pienennettyä ja tehontarve ja täten särö puolitettua. Kuulostaa mielestäni järkevältä mutta palauttakaa toki maanpinnalle jos tämä on aivan haahuilua.
 
Mitenkähän vaikuttaa hätäisesti selatessa siltä että suurin osa hifisteistä hommaa yhden subwooferin?

Kyllä meitä kahden subinkin käyttäjiä täällä löytyy. Monella yhden subin käyttäjällä on varmasti mielessä ajatus että laatu ennen määrää, eli rahat yhteen hyvään ennemmin kuin kahteen keskinkertaiseen.
 
^^Kyllähän ne bassokanavat summautuvat myös huonetilassa. Käytännössä molempiin korviin saapuu sama aaltorintama, joka on kaikkien bassosäteilijöiden tuottaman äänen summa.
 
Kyllä meitä kahden subinkin käyttäjiä täällä löytyy. Monella yhden subin käyttäjällä on varmasti mielessä ajatus että laatu ennen määrää, eli rahat yhteen hyvään ennemmin kuin kahteen keskinkertaiseen.

Juu, sitten vasta toinen samanlainen kun on laatu ja koko saavutettu mistä ei pääse enää yli. Ja jos tuosta Norahin levystä (bassot summaamatta) ei ole parempaa tietoa niin eihän tuollaisen yhden kuvitteellisen miksaustapaturman vuoksi kukaan ala subejaan stereottamaan. Ainakin DD käyttiksessä ohjeistetaan vetämään molemmat kanavat "main"-subille ja siitä läpivientinä "slavelle".
 
Se Norah Jones oli lähinnä heitto, minulla ei ole mitään tietoa miten kyseisen naishenkilön levyt on oikeasti tehty. En nyt oikein mahda millään ymmärtää tätä oppositiota, kun se on kuitenkin ihan oikeasti mahdollista että stereokanavien materiaali on koko taajuuskaistalta eri. En väitä eroa suureksi ja jollakin poppimateriaalilla vaihe-erot ovat varmasti bassojen osalta nollaa, mutta kyllä mieluumin itse sijoittaisin subwoofereiden stereottamiseen kun vaikkapa kaapeleihin tai supertweettereihin jos taskussa pyörisi ylimääräinen tonni, mielestäni ajatus kuulostaa järkevältä että koko taajuuskaista toistetaan stereona. Saa olla nääs aika jyrkkä ja matala suoto, ettei mikään ylempi taajuuskomponentti tai sen särö paikallistu hitusen. En ole kokeillut moista setuppia ja mahdan olla jäävi testaamaan onko ero suuri vai pieni kun oletan sen olevan suuri, mutta kuvittelisin tällä saavutettavan hivenen napakampi toisto kun kaksi kalvoa saa liikkua vähemmän + eri aikaan. "Mietin vaa ääneen", kyllä mulle kelpais yksikin hyvä subwooferi tähän vaiheeseen :D
 
^Oppositio ja oppositio. Näen kahden tai useamman subbarin hyödyn enemmän moodien tappamisessa. Basson aallonpituus on niin pitkä, että periaatteessa sen voi ajatella olevan yhtä aikaa koko huoneessa. Ei ole mitään stereota, vaan bassoäänien summa, tehtiin se sitten sähköisesti ennen monosubbaria tai huoneilmassa stereosubeilla.
 
Näen kahden tai useamman subbarin hyödyn enemmän moodien tappamisessa.

Toki tasottuu mutta tuplaukseen ei kannata lähteä liian aikaisin jollain rimpuloilla pörisijöillä.

Nuo kuvat näkyäkseen vaatinee kirjautumisen, mutta pientä demoa aiheesta...

Mannet+vas. DD:
mannet+vasDD.JPG

Mannet+oik. DD:
mannet+oikDD.JPG

Kaikki yhdessä:
kaikki ilman eq.JPG

Eihän tuossa pitäisi equlla olla enää mitään kuultavaa vaikutusta jos ilmankin on noin suoraa?

Ps. Huomatkaa että tuplaus pudottaa subin volen kasista viitoseen. Siksi tämä hätävarjelu vaikka yksikään kartio ei paljoa liikahda normaalissa kuuntelussa.
 
Viimeksi muokattu:
En nyt oikein mahda millään ymmärtää tätä oppositiota, kun se on kuitenkin ihan oikeasti mahdollista että stereokanavien materiaali on koko taajuuskaistalta eri.
Totta kai voi olla eri, mutta kuten Jyrki_h jo sanoi useamman kerran niin sillä ei käytännössä mitään eroa summataanko vasen ja oikea kanava linjatasoisena signaalina subbarissa vai tapahtuuko summautuminen akustisesti kuunteluhuoneessa. Lopputulos kuulostaa käytännössä lähes/täysin samalta. Jos pientä eroa kuuluu on niin se ei välttämättä ole edess parempi, aivan hyvin akustinen summautuminen voi olla huonompi. Useammasta subbarista saatava todellynen hyöty on huonevasteen tasoittuminen ja säröprosentin väheneminen joka johtuu siitä kun samaan äänenpaineeseen päästään pienemmällä liikepoikkeamalla.
 
Back
Ylös