Stetoskooppihommat

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 027
Kaupunki
Tampere
Laitteiden vaimennuksesta.

Jos pyritään vaimentamaan esim. vinyylisoitin tai cd-soitin ulkoisilta värinöiltä, niin voisiko kuuntelun ohella asiaa kuunnella stetoskoopilla? :D
Toimiiko tuollainen laite jos "kontakti" ei ole samanlainen kuin ihmisessä?

Asiaa sivuten, saa kertoa kokemuksia miten vaikuttaa esim. cd-soittimen tai etuvahvistimen alla sorbotaanikumit. Laittaisiko alle kevyen vanerin vai kivilaatan (+vaimennuskumit)?
(kumivaimennusta en ajattele vinyylisoittimelle jossa joustava alusta ei ole yksiselitteinen asia)


stethoscope.jpg
 
Ostin stetoskoopin joku vuosi sitten (Akateemisesta saa) ja olen sillä kokeillut noita alustojen eroja. Esim laiteteline surisee ja paukkuu stetoskoopilla kuunnellessa melkoisesti ja sille varmaankin olisi jotain tehtävissä. Paljain korvin kuulee vain päätevahvistimien hennon surinan alle metrin päästä.

Mutta levysoittimen alustassa ollaan asian ytimessä. Levysoittimen alustan ja sen alusteet tajoavat mielenkiintoista äänimaisemaa. Aikaisemmin käyttämäni 20mm vaneri johti jonkun verran ääntä ja se oli stetoskoopilla kuultavissa, nyt kun vaihdoin järeään n25kg kivialustaan, niin mitään ei kuulu. Kivialustan alla on kalustehuopapalat joilla säädin vaateriin.

Vanerilla olevan soittimen levylautaseltakin oli nippanappa kuultavissa moottorin ääni, mutta kivisellä alustalla ei.
Sounditkin muuttuivat tasapainoisemmiksi sekä ylä- että alapäästään. Myös ulkopuolinen eli esim lattian kautta tuleva häiriöääni pieneni huomattavasti (perinteinen lattian tömistely ja koputtelu testi).

Eli pikaisena johtopäätöksen voisi vetää, että massiivinen ja resonoimaton alusta olisi hyvä laitteille ? Huomasin saman kaiuttimistakin, että toimivat paremmin 60kg kivilaattojen päältä. Tosin kaiuttimien korkeus muuttui +15cm, mutta esim parkettilattian värinä katosi kaiuttimien ympäriltä. Ja kaiuttimet seisovat tukevammin ja värisevät vähemmän kun niitä koittaa musiikin soidessa = edelleen vähemmän tärinähäiriötä muihin laitteisiin.
 
Mielestäni jos harrastaminen menee stetoskooppilinjalle, ollaan todella kaukana ytimestä. Mennään samalle tasolle kuin lego palikoiden tai kuukivien vaikutus äänessä...

Laitteiden tassuilla ja tasoilla vinyylisoittimessa on merkitystä ja ainakin itse olen tullut siihen lopputulokseen että jämäkkä alusta, oli sitten materiaali kiveä tai puuta on paras ja tietty levysoittimessa tulee olla asialliset tassut joko valmiina tai erikseen ostettuna. Soittimen pitää olla suorassa ja ylimääräiset häiriöt eliminoidaan pois.
 
Mielestäni stetoskooppi (ja jopa ihan iPhonen seismografi-aplikaatio) on oivallinen väline sen selvittämiseen onko esim. laiteteline tms. todella 'hiljainen'. Jos etsitään ilmiölle mekanismia (väritykselle syytä) joskus joutuu käyttämään tieteellistä lähestymistapaa ;) se saattaa tuoda paremman subjektiivisen lopputuloksen vähemmällä harhailulla ja oman hännän perässä pyörimisellä. Näin siis minä tämän aiheen koen.
 
^Mallakselle. Lähinnä tarkoitin, että jos keskittyy liikaa ns. tieteellisiin menetelmiin yms. unohtuu itse musiikki ja focus on vain nice-to-know tyyppistä ja monet voivat helposti kyllästyä koko lajiin kun mennään osa-alueelle joka vie kaiken ajan, mehut hommista eikä useinkaan kuitenkaan johda mihinkään lopulliseen loppumattomassa oravanpyörässä.

Mutta laiteharrastamiseen kuuluu tietenkin myös kaikenlainen tuunaaminen ja kokeileminen eli antaa kaikkien kukkien kukkia ;)

Jos jokin osa-alue saundissa mättää, niin itse vaihtaisin skobet toisiin tai hankkisin kunnon eq:n jos muut palikat on jo kunnossa.
 
Mallas sanoi:
Näin siis minä tämän aiheen koen.

Sama täällä. Aikoinaan päädyin nostamaan Michell Gyrodecin jääkiekkojen päälle, koska alusta johti moottorin jyrinän lautaselle - stetareilla asia konkretisoitui selvästi kuten myös lopputulos oli selvä. Sterarit ei anna armoa, uskomattoman hyvin kuuluu asioita läpi, joita ei todellakaan uskoisi voivan kuulua.
 
HiFi sanoi:
Jos jokin osa-alue saundissa mättää, niin itse vaihtaisin skobet toisiin tai hankkisin kunnon eq:n jos muut palikat on jo kunnossa.

Niin, minä taas suosin sitä että olemassaolevat palikat pannaan ensin toimimaan mahdollisimman hyvin. Se on halvempaakin.
 
Mallas sanoi:
Niin, minä taas suosin sitä että olemassaolevat palikat pannaan ensin toimimaan mahdollisimman hyvin. Se on halvempaakin.
Niin, joskus vain näitä palikoita, vaikka muuten ovat kunnollisa, mutta syystä tai toisesta ei matchaa yksiin, ei saa toimimaan vaikka päällään seisoisi. Tällöin vaihtoehdot yleensä ovat aika vähissä ilman investointeja uusiin palikoihin. Siinä ei paljon kaapelit ja stetoskoopit auta jos raudassa ja tilassa tulee raja vastaan.
 
HiFi sanoi:
Siinä ei paljon kaapelit ja stetoskoopit auta jos raudassa ja tilassa tulee raja vastaan.

Aika harvalla tulee varsinkin tilojen suhteen raja vastaan. Tosin onko halvempaa tai helpompaa vaihtaa ne skobet vai akustoida, on aivan toinen juttu.
 
Testo sanoi:
Tosin onko halvempaa tai helpompaa vaihtaa ne skobet vai akustoida, on aivan toinen juttu.
Akustointi ei yleensä ole mitenkään hirvittävän kallista jos sen tekee omin voimin ja/tai käyttämällä normaalisti juotettavia asiantuntijoita. :D

Värkkien vaihtaminen on pääasiallisesti selvästi helpompaa. Uudempien kajareiden jälkeen akustointitarve ei kuitenkaan yleensä ole kadonnut...

t. jjahifi
 
Kun kyseessä on LP-soitin, ilman muuta kannattaa käyttää aikaa, vaivaa ja kaikki mahdolliset apuvälineet sen itselle parhaimman sopivan lopputuloksen saamiseksi, varsinkin jos ne eivät maksa juuri mitään. Tällä puolella kun ei taida olla vain sitä yhtä ja ainoaa totuutta. Täytyy itsekin kokeilla tätä stetoskooppihommaa. Ja nythän ollaan tinkimättömässä osiossa, eikö ???
 
Aihetta sivuten ja ajan hermolla ollen :D, näin just pari päivää sitten työpaikalla vanhan 70-80-luvun ultraäänikuuntelulaitteen. Se on tarkoitettu lähinnä radio(korona)häiriöiden kuunteluun, mutta on siinä piikkisondi myös laakereiden yms. värinöiden kuuntelua varten. Olisin ilman muuta lainannut laitteen kotiini (levarin laakerointi), jos kuulokkeissa ei olisi ollut myös 70-80-luvun korvavaikut mukana :p. Se näytti melkoisen yököttävältä.

Mutta että stetoskooppi? Hyvä idea!
 
Back
Ylös