Sovitetut putkiparit?

Salival

Käyttäjä
Liittynyt
17.8.2006
Viestejä
1 147
Kaupunki
Masku
Morjens.

Tarkoituksena olisi rakentaa putkipääte. Suunnitelmat on muuten hanskassa, mutta putket pitäisi olla sovitettu pari tai nelikko. Sattumalta kaapista löytyy uusia 70-luvun Philipsejä ja Telefunkeneja, mutta mitään sovitettuja pareja ne tuskin on. Eli ihan yksittäin pakattuja. Onko kenelläkään tietoa voiko näistä esim. mitata kahden nastan väliltä yleismittarilla jotain, vai miten hommat tehtaalla skulaa? Kuitenkin tuollaiset 70-luvun Philipsit pitäisi soida ihan ok, ei haluis maksaa sikana uusista hyvistä?
 
Terve Salival!

Lähtökohtaisesti kaikki putket olisi hyvä sovittaa keskenään. Toisaalta hyvissä Telefunkeneissa ja Philipseissä toleranssit ovat yleensä olleet pienemmät kuin tietyissä Venäjän ja Kiinan putkissa. Joten voivat toimia ihan hyvin arvaamallakin valitsemalla.

Et pysty yleismittarilla tai vastaavalla mittaamaan putkien arvoja vaan se vaatii sopivan testipenkin. Näitä kyllä löytyy ja uskon, että esim. Ural Tonessa, Salmisella tai vastaavalla firmalla voisi olla halua mitata putkiasi pientä korvausta vastaan.

t. Tapsa
 
Niin vähän meinasinkin. Joskus nähnyt videokuvaa jostain putkitehtaasta, jossa putkia oli "testipenkissä". Täytyy vetää riskillä tai hommata putket testattavaksi. Putket ovat EL34 tyyppiä. Toimisiko soundin puolesta mikä putki parhaiten. EL34:sia mainasin käyttää, mutta KT66:sia voisin saada. Eikö nuo mene samaan kantaan?
 
Kannattaisi ehkä miettiä koko peruskytkentää ja päätemuuntajia ensiks, minkä tyylin vahvistimen ylipäätänsä haluaa ? EL-34 6L6 Kt-XX .6550 ovat helposti muunneltavissa keskenään
Muuntajat ekaks !!!

Pappa
 
Niin, kaikki tässä mainitut putket venyvät vaikka mihin ja ovat soundillisesti hyviä, mutta ensin pitäisi tehdä periaatepäätös toimintaperiaatteesta. Ensimmäinen päätös. Single ended vai push-pull? Tuo ratkaisee muuntajat pitkälle. Kumpikin toimintaperiaate vaatii omanlaisensa muuntajat. En tiedä minkälainen on tietoutesi putkivahvareista mutta P-P ja SE ovat aika eriluonteisia pelejä, jotka sitten vaativat jo kaiuttimilta tiettyjä, erilaisia asioita. Jos single ended maailma ei ole sinulle ennestään tuttu, niin suosittelen lähtemään tuonne push pullien suuntaan. Ne ovat paljon yleispätevämpiä vahvistimia ja toimivat helpommin erilaisten kaiuttimien kanssa. Mutta jos haluat lisätietoa, kysele rohkeasti. Kerron mielelläni lisää.

t. Tapsa
 
Putkivahvistimista ei ole tosiaankaan paljon kotikäytössä kokemusta. Kitaravahvistin on mallia putkinuppi ja nyt haluaisin edes yrittää tehdä stereovahvistimen. Kaiuttimina toimii Dynaudio Focus 110:t. Jos tuo Push-pull on helpompi toteuttaa, niin varmaan minun kannattaisi sellaista yrittää tehdä. Elektroniikka-asentajana olen toiminut monta vuotta (tosin en enää), joten kolvi pysyy kyllä kädessä ja komponentitkin jokseenkin tunnen. Eli kunhan kuvat löytyy, niin itse valmistus varmasti onnistuu, mutta hyvän soundin saamiseksi tarvitsen apua. Siksi täältä kysynkin.

Varsinaisesti mitään budjettia ei ole. Hyvistä muuntajista ja konkista olen valmis maksamaan. Ajattelin vaan josko nuo putkeni kelpaisi tähän käyttöön.

Etunen pitäisi varmaan myös tehdä, koska tällä hetkellä on integroitu. Linkkejä hyviin rakennusohjeisiin/vinkkeihin saa siis antaa.
 
Push pull ei ole helpompi tehdä. Tarkoitin tuossa edellä, että se on helpompi saada toimimaan erilaisten kaiuttimien kanssa. En edes harkitsisi SE putkipäätettä noitten Dynaudioittesi kanssa. Eli tuo kaiutin ratkaisi isoimman ongelman. Nyt sitten tarvitset sopivat muuntajat. Niitä vaan hankkimaan. Tietysti hankit muuntajat niille putkille, joita tulet käyttämään. Tai löydät hyvät muuntajat ja hankit putket niille. Ihan miten vaan.

t. Tapsa
 
Joo, ymmärsin ettei ole helpompi tehdä, mutta olut teki taas tehtävänsä ;) Kiitos vinkeistä, Tapsa. Tarvii imeä tietoa internetin maailmasta. Niin ja nämä Dynaudiot menee luultavasti monikanava käyttöön, millä kaiuttimilla tuo SE toimii paremmin? Herkemmillä?
 
Kyllä joo. Herkemmillä ja mieluummin korkeampi-impedanssisilla, 8 - 16 ohmia.

t. Tapsa
 
Kyllä joo. Herkemmillä ja mieluummin korkeampi-impedanssisilla, 8 - 16 ohmia.

Pätee useimmiten myös PP putkosiin . Katselin Dynaudion Speksejä ja veikkaan että ei ole ideaali
putkivahvistimelle ei edes PP . 4 ohmin kaiutinta ei saa soimaan oman kokemukseni mukaan hyvin
putkivehkeillä. Tässä tapauksessa pitäisi olla päätemuuntajat todella matalaimpedanssisia toisiopuoleltaja
ja muutenkin superluokkaa. Lisäksi tehoa tarvittaisiin paljon .
Varmasti soi parilla EL-34 lla muutta mielummin
lähemmäs 100 wattia eli niin paljon kun parista KT88 saa ulos.

Pappa
 
Tämä tieto edesauttaa uusien kaiuttimien ostamista :) Eli tarkoitus olisikin ostaa uudet jossain vaiheessa ja siirtää nämä Dynaudiot monikanavajärjestelmään. Hyvä, että tieto tuli jo etukäteen eikä kantapään kautta. Taidan tehdä vahvistimen ensin ja kokeilla eri kaiuttimia sen kanssa, sittenhän sen näkee. Kiitos vaivannäöstänne, kun oikein specsejä ollaan käyty lukemassa. :D
 
Jos aiot rakentaa putkipäätteen, voin suositella ainakin hinta-laatusuhteen kannalta tuota Mauri Pännärin hifilehdessä tänä kesänä julkaisemaa laitetta. Itselläni työn alla, kohta valmiit, eli koekuuntelukin onnistuu. Nämä on mahdollista rakentaa noin 500€ kustannuksilla. Virtalähteen muuntajat ovat kallein osa.

SE-koneet tulevat yleensä törkeän kalliiksi jo pelkästään kalliimpien päätemuuntajiensa vuoksi. Hyvänä esimerkkinä Pännärien toroidipäätemuuntaja maksaa RadioDuossa 75€, kun UralTonella - jossa on muuten kiitettävän halpaa - maksavat Hammondin 1627SE-päätemuuntajat 300B/2A3 tai vastaavalle putkityypille SE-kytkennässä vajaan 120€ kipale. Ja niissä ei ole kaistaa yhtä laajalti kuin näissä Winlab R/L -toroideissa.

RadioDuolla on muuten myös kuultavana tuo Pännärin alkuperäinen kytkentä, jos pääkaupunkiseudulla tai lähistöllä asut. Kun olen kuunnellut siellä noita kaiutinrakennussarjoja, olen aina pyytänyt sen, enkä niitä 2000€/kpl Luxmanin monopäätteitä, soi paremmin tuo putkipeli.

UralTonelta voi kysellä tuota putkien sovittamista tosiaan. Ainakin minulle tuo Kankaanpää on aina ollut perin ystävällinen ja avulias. Sieltä ostin virtalähteen muuntajat ja röörit. Kannattaa ainakin kysyä. Tämä aiemminmainittu A-luokkainen vastavaihevahvistin on suunniteltu juuri EL-34:lle.
 
Back
Ylös