Sopivaa vahvistinta Audio Physicin kaiuttimille (Scorpio)

jsiren

Käyttäjä
Liittynyt
2.8.2006
Viestejä
1
Moi! Kaipailisin kokemuksia eri vahvistinmerkkien toimimisesta Audio Physicsin kaiuttimien kanssa. Syynä se että muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen olen taas palaamassa kaksikanavakuuntelun maailmaan. Sattumalta löysin itselleni Audio Physicsin Scorpio II kaiuttimet ja nyt olen hakemassa sopivaa vahvistinta niitä ajamaan. Aikoinaan olen omistanut Avanti III:et ja ajanut niitä hyvällä menestyksellä putkivahvistimella (Mastersound 845), pidin äänestä kovasti lukuunottamatta basso-osastoa joka jäi tuolla kombolla hieman vajaaksi. Kuuntelutilani on melko suuri, n. 50 neliötä ja laitteet ovat usein päällä tuntitolkulla per vuorokausi joten olen ajatellut ensisijaisesti helppohoitoista transistorivahvistinta, niin paljon kuin putkivahvistimet muuten kiinnostaisivatkin. Toinen putki-intoa himmentävä seikka on jälkikasvu joiden uteliaita sormia haluan suojella palovammoilta :) Hintaluokaksi olen ajatellut 2000 - 3000 euron haarukkaa uutena laitteena.

Musiikkia kuuntelen laidasta laitaan, välillä hiljaa, välillä sangen reippaalla volyymillä. Seuraavat laitteet ovat käyneet mielessä, osittain koska niistä saattaisi löytyä käytetty laite hieman edullisempaan hintaan, osittain koska niistä on kirjallisista lähteistä saanut lukea hyviä kommennteja.

Plinius 9100
Olen aikoinaan omistanut tuon isoveljen 9200 ja pitänyt sen äänestä kovasti. Ainoa mikä mietityttää on omien kokemusteni mukaan Pliniuksen hieman kliininen äänimaailma yhdistettynä AP:n ominaissoundiin- eli muuttuuko ääni liian neutraaliksi.

Densen B-130
Merkkinä minulle outo. Ulkonäöllisesti miellyttää silmää.

Electrocompaniet ECI-4
90-luvulla ihastuin EC:n ääneen, mutta ei mitään käsitystä miten nykyiset tuotteet toimivat.

Tarkoitus on toki mahdollisuuksien mukaan kuunnella noita itse, omien kaiuttimien kanssa omassa kuuntelutilassa. Ajattelin vain kysyä täältä jos joillain on jo omia kokemuksia esim. ylläolevista tai muista hyvin AP:n kanssa toimivista vahvistimista, itse kun en ole alaa seurannut viime vuosina saati sitten käynyt kuuntelemassa erilaisia laitteita ja kombinaatioita. Vinkkejä ja omia näkemyksiä otetaan siis mielellään vastaan!

Hyvää joulua kaikille!

T. Jouni
 
Tuossa juuri myin omat Scorpiot pois mutta ajelin niitä Levinsonin 331 päätteellä. Varsin toimiva kombo. Etenkin se bassopään kontrolli ja tarkkuus oli sellainen asia, josta pidin paljon. Lapin Tapsalla olisi muuten juuri sellainen 331 käytettynä. Kannattanee kokeilla.
 
Itse hankin vastikään Tempojen kaveriksi Bluenoten S-1:sen. Kokeilin useampaa muutakin vaihtoehtoa ja sen ainakin huomasin, että kovin terävä -tai kirkasääninen vahvistin ei minun kuuntelutilassani näille kaiuttimille sopinut. Kerro ihmeessä täällä lisää kokeiluistasi ja valinnastasi sitten kun johonkin päädyt!
 
Usher 1.5 voisi olla mielenkiintoinen kokeiltava putkimaisella äänellä, mutta trankun voimalla. Itseä ainakin kiinostaisi Virgo V:n kaveriksi.
 
Itselläni on Tempo Jubilee -kaiuttimien vahvistimena Consonance A100 Linear. Kannattaa kokeilla - ääni ei ole kirkkaille ja erotteleville Audio Physicin kaiuttimille liian skarppi. Sopii siis Audio Physicin pariksi. Hintakaan ei ole paha.
 
mulla oli aikanaan tämmösiä scorpioita ajamassa:

musical fidelity a 1001 integroitu
bel canto m300 monopäätteet.
primaluna 5 pääte, paremmilla 6550 pääteputkilla.

soittimena capitole, piuhoina transpaa. noista parasta ääntä tuli primalunan päätteillä. toiseksi paras oli mf a1001, huippuyhdistelmä conrad johnson pv 10 esivahvistimella.

kaipasin äänellisesti semmosta luonnollisuutta ja lihaa luiden ympärille kun omistin noi ap:t. noista primalunat toi sitä parhaiten. basso-osasto parani huomattavasti kun vaihdoin putket kt88sta -> 6550.

toi mastersoundin 845 ei oo huono vaihtoehto ollenkaan, siitä saa kuulemma napakamman kun vaihtaa ne etuputket. ne on jotain parikymppiä kappale eikä vaadi bias säätöjä. oli mulla tommonenkin mutta eri kaiuttimilla, ei pysty vertaamaan.

tila jossa noi scorpiot oli mulla oli n. 30 neliötä, siihen noilla vahvareilla tehot riitti. soitan lujaa.
 
Nad M3 menee tuonne hintahaitarin yläpäähän ja on ihan asiallinen peli. Nederström kommentoi tymäkämmäksi ja rullaavammaksi kuin esim Pathos Logos. Ääni on erotteleva ja bassopuoli on vähintäänkin kontrollissa. Jos putkivahvari aikoinaan jätti bassopuolen tymäkkyyteen toivomista, voisi järeä trankkupeli olla hyvä lääke. Laitetta ei myöskään vaivaa potikkaongelmat, kuten MuFi-laitteita kun voluumi säätyy 0.5db tarkkuudella releillä. Jos satut törmäämään käytettynä tai liikkeessä, kannattaa kokeilla. Pidin itse aluksi hieman kliinisenä soinniltaan, mutta sopivalla oheiskalustolla sitä mehukkuuttakin löytyy. "Yleispätevä" ja järeä voisi olla aika hyvä kuvaus.

Oli miten oli, kannattaa rauhassa kotona kuunnella. Makuja ja oheislaitteita kun on monia.
 
Lisätään tuohon Gamutin pääte D200mk3. Tosin vain käytettynä menee tuohon haarukkaan. Omat oli M200, mutta äänellisesti ovat samaa luokkaa. Gamutilla on oma soundi, jotkut pitää toiset ei.

Audionetit oli kanssa hyvät mutta menivät hiukan kliinisiksi.

Bel Cantosta ei ole omaa kokemusta, mutta positiivisia kommentteja olen niistä kuullut. Käytetyt Ref 1000:t ja miksei uusi S500 tai M300:t kannattaa kokeilla.
 
Pete53 sanoi:
Bel Cantosta ei ole omaa kokemusta, mutta positiivisia kommentteja olen niistä kuullut. Käytetyt Ref 1000:t ja miksei uusi S500 tai M300:t kannattaa kokeilla.

Jos ei tykkää niin kirkkaasta, niin Nuforce on pehmompi vaihtoehto.
 
moi ite soittelin vanhoja scorppioita mf a5 integroidulla ja a5 cd:llä, hiljaa kuunnellessa oli ok mut kun soitti lujaa rupes jotenkin huutaan eli keskiääni jutut hyppi korville, tila jossa kuuntelin oli 32,5n. puurakenteinen. en tiedä mikä oli vika tekijä tossa mut onhan toi tehokas vahvari ja vole oli kello yhdessä tai joskus enemmänkin, tulikohan siinä vaan kajarin rajat vastaan.
sit vaihdoin just noihin avanti 3 tuntu et niissä oli enempi voimaa kaikkee muutakin ja muutenkin kaikki paremmin.
noissa uusissa scorppioissa on tietääkseni kaikki muu uutta muutaku näkö . mutta ei kai ap:lle kannata tarjota kauheen kirkasäänistä etupäätä , ainakaan omalla kokemuksella. jos meinaat joskus luukuttaakin ja sekin merkkaa mitä kuuntelet
esim jotain ns referenssi levyjä vio kai kuunnella millä tahansa lujaa en tiä , ni hyvää perjantaita tänään on kaikki hyvää
 
Ota kokeiluun Nuforcea tai Belcanto. Voi pitää päällä vaikka jatkuvasti ja ovat siroja, silti reservissä löytyy.
Itsellä sama hankinta edesssä jossain vaiheessa. Kaiuttimina AP Tempo III. Itse olen kiinnostunut myös Cyruksen laitteista, mutta niistä ei ole mitään kokemuksia.
 
rajani sanoi:
Jos ei tykkää niin kirkkaasta, niin Nuforce on pehmompi vaihtoehto.

Se kirkkaus voi olla kyllä muualla kuin BC:ssä :D Ainakin omalla setillä kunnolla lämmitettynä ääni on mielestäni miellummin lämpimämpi (aavistus putkisaundia ?) kuin kirkkaampi. Tuo mahdollinen näkemysero voi selittyä jos vahvistinta ajetaan RCA:n eikä XLR:n kautta (jälkimmäinen tapa allekirjoittanella käytössä,ja vahvistin on siis balansoitu)
 
itselläni bel canton elektroniikat (cd-2 etupäänä ajaa suoraan balansoituna M300 -monoja) ja AP:n sparkit. Hyvin pelaa yhteen, ääni on kuulas, puhdas, nopea, erotteleva, dynaaminen, suuri, ilmava...

Joskin tilan nyt muututtua suuremmaksi, olen harkitsemassa vaihtoa Scorpioon tai järeämpään AP -malliin.
 
Minulla myös AP:n Sparkit (vitosversio), joita ajamassa Pännäri Revenge modattuna KT88:lle. AP:lle putkia, sanon ma! Täälläkin löytyy erottelua, potkua, ripeyttä ja selkeyttä. Vinyyliltä kuultuna eritoten akustinen kitara on herkkua, mutta eivätpä nämä sylje minkään musiikin päälle, eikä sellainen toimisikaan meikäläisen musiikkimaulla. Bläkkis sujuu mainiosti, kuten myös klassinen. Rokissa riittää meininkiä.
 
Back
Ylös