Soittimen vaikutus kokonaisuuteen

Wave

Käyttäjä
Liittynyt
8.4.2008
Viestejä
2
Tällainen todellinen aloittelijan kysymys:
Eli olen juuri hankkinut ensimmäiset hifi-laitteeni musiikin kuunteluun: Tannoy F1 -kaiuttimet ja NAD C315BEE -stereovahvistimen. Eli tuollainen edullinen, mutta melko laadukas setti.
Varsin hyvältä kuulostaa, mutta kun edellinen laitteisto oli todella kaukana hifistä, niin vertailukohtia ei niin hirveästi ole.
Nyt olen alkanut miettiä tuota soitintani. Eli kyseessä on LG:n n. viisi vuotta vanha halvahko DVD-soitin. Tietenkään tuo ei varmasti ole mikään loistava CD-musiikin kuuntelussa, ja on nyt selkeästi heikoin lenkki laitteistossa. Halpojen DVD-soittimien analogisesta äänilähdöstä ei varmaan mitään huippuluokan ääntä tule. Mutta kysymys kuuluukin, että kuinka paljon uuden CD-soittimen hankinta oikeasti vaikuttaisi äänenlaatuun. Olen kuullut sanottavan, että soittimen vaikutus on todella pieni verrattuna esim. kaiuttimiin. Ja jos CD-soittimen jossain vaiheessa hankin, niin minkä hintaluokan laite kannattaa hankkia, että parannuksen todella huomaa?
 
Kannattaa käydä hifiliikkeestä kysymässä saisiko demoon jotain asiallista cd-soitinta. Kokeilemalla tämä asia selviää parhaiten.
 
Perinteinen vastaus: hae joku asiallinen CD-soitin kokeiltavaksi ja kuuntele itse :)

Sinun tilanteessasi itsestäänselvin valinta olisi varmaankin NAD C515BEE.
 
Soittimien erot ovat erityyppisiä kuin kaiuttimien, jotka muuttavat äänen luonnetta kaikista voimakkaimmin. En lähtisi väittämään että ne sen pienempiä tai merkityksettömämpiä olisivat. Jo budjettiluokan CD-soittimet ovat miellyttävämpiä ja nopeampia käyttää jota ei sovi väheksyä.
 
joo suosittelen kans NAD c515BEE,on hintaluokassaan varsin hyvä laite.
 
Jos nyt jatkais vielä muutamalla sanalla, niin vaikka CD-soittimien erot minunkin mielestäni ovat keskimäärin pienempiä kuin kaiuttimien, niin ne eivät ole merkityksettömiä. Joskus se pienikin ero riittää tekemään musiikin kuuntelusta innostavampaa.

Lisäksi erojen suuruus ja merkittävyys riippuu paitsi muista laitteista, myös kuuntelijasta. Siksipä se itse kuunteleminen on ainoa tapa saada mitään todellista varmuutta asiaan.

Ja sekin kannattaa muistaa, että kalliimpi laite ei aina ole automaattisesti parempi. Omassa laitteistossani ~700€:n Arcam pesee ~1800€:n NAD S500i:n mennen tullen.
 
Wave sanoi:
Eli kyseessä on LG:n n. viisi vuotta vanha halvahko DVD-soitin. Tietenkään tuo ei varmasti ole mikään loistava CD-musiikin kuuntelussa, ja on nyt selkeästi heikoin lenkki laitteistossa.

Tätä kannattaisi vielä miettiä: onko soitin sittenkään heikoin lenkki, ts. turmeleeko se tällä hetkellä ääntä enemmän kuin esimerkiksi kaiuttimesi tai huoneakustiikka, jossa niitä kuuntelet? Soitinta vaihtamalla voisit toki saada jonkinlaisen muutoksen ääneen, mutta olisiko muutos suurempi kuin kaiuttimien ja huoneakustiikan parantamisella saavutettavat muutokset?
 
Mielestäni soittimien väliset erot ovat eri tyyppisiä kuin kaiuttimien tai huoneakustiikan tuomat erot. En osaa selittää tätä tarkemmin, mutta tällaisia havaintoja olen tehnyt omissa kokeiluissani.

Toki rahan jyvityksessä kannattaa miettiä millä saa suurimman hyödyn panokseensa nähden, mutta ei hyvä kaiutin huonoa soitinta ainakaan paremmaksi tee eikä akustiikan parantaminen peitä soittimen ärsyttäviä piirteitä, pikemminkin päinvastoin. Heikompi kaiutin on todennäköisesti jopa armollisempi heikolle äänilähteelle.
 
Omat kokemukset halvan soittimen vertailu parempaan: Äänet kuuluvat sävykkäämmin ja puhtaammin. Akustisten soittimien puu kuulostaa puulta, pianon isku ei särähdä. Tilavaikutelma ja kaiut tuntuvat aidommilta ja musiikinkuuntelu maistuu. Ero ei välttämättä ole iso eikä yhtä ilmiselvä kuin kaiuttimia vaihdettaessa, mutta paluu huonompaan soittimeen voi silti olla kurja ajatus sen jälkeen kun parempaa on kuullut. Vaikka helpoiten havaittavat erot yleensä saadaan aikaan kaiuttimia vaihtamalla ymmärrän hyvin myös "source first" periaatteen puoltajia. Kuten aiemmin mainittiin, ne erot ovat erilaisia ja pienehköt äänilähteen erot voivat olla tärkeämpiä musiikinkuuntelun kannalta kuin isot kaiuttimien väliset erot.
 
Komppaan Voltaa tuossa soitin asiassa. Mitä paremmat kaiuttimet sitä selkeämmin kuulee pjaskan äänilähteen. Usein suttuinen yläpää ja tietty puuroutuminen johtuu tuosta soitin päästä. Nämä siis omia kokemuksia.
 
StoneHead sanoi:
Komppaan Voltaa tuossa soitin asiassa. Mitä paremmat kaiuttimet sitä selkeämmin kuulee pjaskan äänilähteen. Usein suttuinen yläpää ja tietty puuroutuminen johtuu tuosta soitin päästä. Nämä siis omia kokemuksia.

Virtasuotimiin liitetty mustatausta mielestäni liittyy soittimiin. Hyvässä soittimessa ääni on rauhallinen, mutta ei tarkoita tumppua. Halvemmassa/huonommassa soittimessa on "hälyä" jota ei kuule mutta kumminkin. ;)
 
alspe sanoi:
Halvemmassa/huonommassa soittimessa on "hälyä" jota ei kuule mutta kumminkin. ;)

Jotain tuollaista olen huomannut varsinkin perustason 90-luvun japanialaisissa cd-soittimissa, kuten Onkyo DX-702, Sony CDP-XB930 ja XE330 sekä erinäiset Technicsit ja Pinohiiret. Joku voisi sanoa sitä kihiseväksi diskantiksi tai "digitaaliseksi" häiriöääneksi. Tuo häly oli varsin hyvä termi. Ilmiö aiheuttaa minulla sen, että äänessä on näennäiserottelua, mutta se on samalla rasittava ja pistävä eikä todellakaan houkuttele kuuntelemaan musiikkia. Tarpeeksi tumppu vahvistin ja/tai diskanttitoistoltaan huomattavan rajoittuneet kaiuttimet voivat tehdä tuollaisesta soittimesta kuuntelukelpoisen. Jostain syystä tuota piirrettä en ole havainnut 80-luvun puolivälin NAD-soittimissa (5330 / 502).
 
Jotkut upsamplaavat cd-soittimet synnyttävät "tähtitaivaan" äänikuvan ympärille, kun taas jotkut 16bit soittimet tuovat orkesterin enemmän esille.
 
Nykyaikaisten CD-soittimien kyky toistaa, se mitä levylle on onnistuttu tallentamaan, on erinomainen ja kuultavat erot ovat vuosien varrella pienentyneet entisestään. Ko. tekniikka on koeteltua ja ns. kypsää.

Jos suositella kuitenkin pitää, niin Cambridge Audion soittimet ovat teknisesti edistyksellisiä, ja hinnaltaan järkeviä. Firman filosofia on muutenkin jotenkin cool ja laitteet hyvän näköisiä joka on mielestäni tärkeää, jos muut erot ovat vähemmän merkityksellisiä.
 
Tähän väliin kiinnostaa udella, onko saatu parannuksia modaamalla.
Joko ihan ite säveltämällä tai valmiilla paketeilla.
Itsestä tuntuu hassulta että parin tonnin soittimen oparit vaihtamalla muutamalla kympillä saa parannusta.
En todellakaan kiellä tätä, mutta mitäs järkeä on valmistajan pihistellä just tärkeissä komponenteissa.
 
Niin toi nyt sinänsä liity edes aiheeseen. Tyypillistä mua, sorry.
Mutta kun kiinnostaa aihe. Tekisi mieli testailla eri soittimia, mutta kun se kotio roudaamisen vaiva on kauhia.
Laiskana aattelin, josko sisuskaluja muuttelemalla vois hakea omaa mieltymystä.
Omat puukorvat kuulevat cd-soitinten välisiä eroja lähinnä pidempiaikaisissa kuunteluissa.Mallia pari viikkoa musiikkia ja kumpi soitin on useimmin kiinni lienee se kiinnostavampi.
 
Japalapa sanoi:
Mutta kun kiinnostaa aihe. Tekisi mieli testailla eri soittimia, mutta kun se kotio roudaamisen vaiva on kauhia.
Laiskana aattelin, josko sisuskaluja muuttelemalla vois hakea omaa mieltymystä.

Niin se vaiva perehtyä ensin niihin soittimen sisuskaluihin + elektroniikkaliikkeessä ravaaminen + kolvaaminen, ei ole mitään verrattuna siihen duuniin, että ravaa liikkeeseen ja kantaa mielenkiintoisen soittimen kotia testiin?:D
 
Niin se vaiva perehtyä ensin niihin soittimen sisuskaluihin + elektroniikkaliikkeessä ravaaminen + kolvaaminen, ei ole mitään verrattuna siihen duuniin, että ravaa liikkeeseen ja kantaa mielenkiintoisen soittimen kotia testiin?Grin

Juu, joskus tulee aika sekavaa sölkötystä.
Myönnettäköön tämän kerran, että liikkeeseen meneminen ei ole aivan huima urheilusuoritus 8)
 
Omissa kokeiluissa olen yllättäen havainnut Marantzin halvimman dvd-soittimen kihiseväksi, rauhattomaksi ja päällekäyväksi. Vaihtamalla kunnollinen perussoitin bassot ei puuroutuneet, sävyjä rupesi löytymään ja sointi rauhoittui kuunneltavuudeksi. Siinä mielessä itselle tuli yllätyksenä niin suuri ero, koska luulin Marantzia silloin ihan kohtuulliseksi cd-toistossa ja luulin vian olevan kaiuttimissa.
 
Back
Ylös