Soitinkokeilu: SACD ja DVD Audio -toistoa kotiin

jjahifi

Hifiharrastaja
Liittynyt
24.2.2007
Viestejä
16 359
Kaupunki
Kaarina
Jaaha. No nyt on tullut kokeiltua mitä saisi kohtuuhinnalla jos haluaa SACD ja DVD Audio -toiston toimimaan omaankin settiin. Tuolloin tarjolla olevat vehkeet ovat lähinnä multiformaattivitkuttimia, joiden on tarkoitus soittaa ihan mitä tahansa... Settiin ei ole kytketty televisiota, joten käyttö ilman moista vehjettä on avainasemassa. Kokeilu oli varsin pikainen, vain pari päivää keskellä normaalia työviikkoa.

Kokeiltavina laitteina olivat Pioneer DV-989AVi-s ja Marantz DV7001 ja vertailuvehkeenä no-name dvd-pyöritin syöttämässä Xindak DAC-5 -boksia. Xindakin tapauksessa on koko ajan käytetty putkia ja suurinta mahdollista upsampling-tapaa. Digisignaali välitetty DAC-5:lle koksia käyttämällä.

Visuaalisesti sekä Pioneer että Marantz ovat suhteellisen toimivan oloisia vehkeitä. Kumpikin laite on vaaleassa värissä, en itse hirveästi pitä tummista vehkeistä stereosetissä. Ulkonäöllisesti ehkä Marantz vetää pidemmän korren, sillä siinä on tällaiselle vintage-miehelle parammin sopivia isompia nappeja kun Pioneerin etulevyn napit näyttävät varsin vaatimattomilta. Mutta molemmat lienevätkin kaukosäätimellä käytettäväksi tarkoitettuja.

Toinen Marantzin ulkonäköä parantava seikka Pioneeriin verrattuna ovat Pioneerin yläpinnalla olevat ruuvit, jotka ensimmäistä kertaa vehjettä paketista kuoriessani saivat minut miettimään josko laite oli paketissa väärin päin... Marantz on sen verran selkeäpiirteinen, että sen ilkeäisi jättää jopa näkyviin. Pioneerin yläpinta taas pitäisi peittää jonkun toisen laitteen alle.

Käytin vertailussa järjestelyä, jossa säädin kaikkien laitteiden tuottaman äänenpaineen samaksi mittaria käyttämällä, tarkkuus 0.1 desibeliä. Kuunteluvoimakkuutta jokaiselle vehkeelle sai sitten säädettyä yhdellä säätimellä, jolla oli mahdollista myös vaihdella äänilähdettä. En edes yrittänyt mitään sokkojärjestelyä, sillä aika ei olisi mitenkään riittänyt kunnon tuloksiin.

Ja sitten ei muuta kuin kuuntelemaan...

Ensimmäinen järkytys oli tutuilla cd-levyillä kummankin multiformaattilaitteen äänelliset erot. Tarkkaa mielikuvaa en oikein pystynyt muodostamaan. Sekä aikaa että käytettyjä levyjä oli liian vähän. Oli kuitenkin ilmeistä, että minulla oli kuuntelussa kolme varsin erilaiselta kuulostavaa kapistusta. Tämä oli itselleni ihan todellinen yllätys vaikka olinkin olettanut putkien kuulostavan toiselta kuin uusien vehkeiden. Mutta se, että Pioneer ja Maratz kuulostivat keskenään erilaisilta cd-levyjä soitettaessa (puukorva olen) oli suuri hämmästystyksen aihe --- ja on yhä... Jäikö jokin asetus erilaiseksi? Hyvinkin mahdollista, mikä selittäisi eron paremmin kuin hyvin, mutta kuten kerroin, vehkeet eivät olleet televisiossa kiinni, joten se mitä ei saanut säädettyä etupaneelista jäi säätämättä...

Putkilla (Xindak) tutut levyt kuulostivat varsin ystävällisiltä ja rasittamattomilta verrattuna multiformaattivehkeisiin. Vaikka kuinka kuuntelin, niin Xindak kyllä tuotti ainakin periaatteessa kaiken minkä uudetkin koneet. Mutta selvästi toisessa muodossa. Xindakin vahvuus on selvästi keskialueella, joka on jollain tavoin soljuvampi ja toimivampi kuin Pioneerilla tai Marantzilla. Joillain levyillä taas pelti helähti selvästi metallisemmin ja uskottavammin uusilla laitteilla, mutta tämä ei tarkoita sitä että Xindakin pelti olisi kuulostanut huonolta --- se vain kuulosti erilaiselta.

Tavallisilla cd-levyillä saamani kunteluvaikutelma oli, että Marantz oli ehkä miellyttävässä mielessä tarkempi kuin Pioneer. Matalat iskuäänet vaikuttivat paremmilta Marantzilla mutta yllättäen diskantti vähemmän rasittavalta. Keskialue oli ehkä hieman miellyttävämpi Pioneerilla. Tosin kumpikin oli enemmän rasittava kuin Xindak --- putki lienee pehmentänyt kaikkein terävimpien äänitteiden särmiä pois.

Normaalien cd-levyjen kuuntelussa järjestys oli mielestäni ihan selvä. Mukavin ja helpoin kuunneltava oli selvästi Xindak ilman että tarkkuus olisi lentänyt ikkunasta pihalle. Marantzin tuottamat matalat iskuääneet ja ylemmän diskantin tarkkuus ilman ylenpalttista rasittavuutta taas olivat enemmän mieleeni kuin Pioneerin suoritus. Suuremmilla kuunteluvoimakkuuksilla Pioneer joillakin äänitteillä ylitti rasittavuuden rajan ja kuuntelua ei tehnyt mieli jatkaa kovin kauan.

Mutta illan edetessä ja äänenvoimakkuuden pienetessä tilanne muuttui toiseksi. Kun pienensin äänenvoimakkuutta, niin Marantz menetti suhteellista etuaan, Pioneerin ärsyttävyys tuntui katoavan kuulokynnyksen alle ja Pioneerin miellyttävä keskialue nousi esiin parempana kuin Marantzin tuotos vastaavalla äänenvoimakkuudella... Ehkä toisilla kajareilla ja vahvistimella Pioneer olisi toiminut selvästi paremmin kuin omillani. Nykyisessä setissäni erottelevuus ja tarkkuus on viety sen verran pitkälle, että liioitteluun ei enään ole varaa...

Normaaleilla kuunteluvoimakkuuksilla ja tavallisilla cd-levyillä Marantz oli mielestäni parempi...

Valitettavasti käytössäni oli vain muutama SACD-levy. Levyt eivät olleet minulle täysin tuttuja SACD-sisältönsä osalta, joten homma meni hieman arvailun puolelle. Vastaavasti DVD Audio -levyjä ei ollut levykauppiaan lupauksista huolimatta saapunut yhtään ajoissa, joten sen osalta myöskin menee arvailuksi.

SACD-levyjä kuunneltaessa Pioneerin ja Marantzin ero tuntui kapenevan varsin vähäiseksi. Eroa yhä oli, mutta ei niin selvästi kuin olisi olettanut cd-levyjen kuuntelun perusteella. Ero ei edes ollut identtinen cd-levyjen kuuntelussa esiintyneen eron kanssa. Hankalampi tapaus ja olisi edellyttänyt melkoisen määrän lisäkuuntelua, sillä en cd-levyjen kuuntelussa esille tulleen eron yllättämänä tullut jättäneeksi tarpeeksi aikaa SACD-vertailuun. Marantz kuulosti kuitenkin ehkä aavistuksen paremmalta.

Yleisen käytettävyyden kannalta kumpikin moniformaattivehje häviää 10-0 hyllystäni löytyvälle jo täysi-ikään ehtineelle Onkyo DX3800 -soittimelle. Onkyo tarjoaa kunnollisen kalenterinäytön, helpon ohjelmoitavuuden ja erittäin nopeat toiminnot. Lisäksi Onkyolla on monia tapoja esimerkiksi kappaleen sisäisiin pikasiirtymiiin ja tiettyjen kohtien etsimiseen... Kaikki nuo helpot ominaisuudet puuttuvat uusista moniformaattivehkeistä, joiden toiminnot ovat vanhaan Onkyoon verrattuna käsittämättömän hitaita.

Käytettävyyden osalta Pioneeria ja Marantzia keskenään verrattaessa ensimmäinen musiikinkuuntelijan kannalta ikävä piirre on Pioneerin kapulan hankalakäyttöisyys. En pitänyt. Eli kokonaisuudessaan Marantz on mielestäni parempi käytettävyydeltään. Lisäksi Marantz tuntuu olevan vikkeläliikkeisempi kuin Pioneer ja vehkeen etupaneelin näyttö selvästi informatiivisempi (joskin tekstit saisivat olla suurempia).

Tämä käytettävyys siis ilman televisiota, sen kytkeminen olisi mahdollisesti muuttanut tilanteen kokonaan.

Summa summarum: Marantz on minusta parempi kapistus kuin Pioneer jos tarkoituksena on muusiikin kuuntelu ilman että vehje on kiinni töllössä. En ole vielä kuitenkaan saanut päätettyä lunastanko Marantzin itselleni vai en. Päätökseen vaikutta se, että levyhyllyssäni on tällä hetkellä varsin vähän SACD (3 kpl) tai DVD Audio (0 kpl) -levyjä...

Itse asiassa Marantz olisi muuten ääneltään itselleni varsin passeli laite, mutta käytettävyys on näissä uusissa vehkeissä niin huonoa, että en ole moista valmis nielemään ennen kuin joudun aidosti toteamaan, että parempaa ei löydy...

Pitänee katsastaa myös muita SACD/DVD Audio -soittimia, erityisesti putkilla varustettuja. Ainakin putkia käyttäviä SACD-soittimia löytyy, mutta entä myös DVD Audion tuntevia... Palstaa lukevat kauppiaat, pistäkää yksityisviestiä josko olisi mahdollista saada eksoottisiakin värmeitä koekuunteluun, myös sellaisia joissa ei ole putkia... Jotain pitäis löytää, mielellään kohtuuhintaan, Telarcin SACD levyjä polttelee hankintalistalla... :D

Päätöksiä, päätöksiä...

Lienee syytä korostaa, että koko ajan kyseessä oli stereokuuntelu ja tarkoitettu käyttö on stereokuuntelu...

t. jjahifi
 
Minulla on parhaillaan koekuuntelussa Arcam DV139 FMJ multiformaattisoitin. Hyvin saman tyyppinen kuin Arcam CD33 FMJ mutta aavistuksen rauhallisempi yläpää. Erittäin hallitulta kuullostaa koko musiikin esillepano. SACD toistossa on hyvällä äänitteellä kolmiulotteisuutta ja dynamiikkaa mojovasti ja ainoa DVD-A levyni on todella erotteleva sinfoniaorkesteri äänite. Vielä en voi sanoa DVD-A/SACD erosta paljoakaan mutta DVD-A kyllä kiinnostaisi kovasti.

Tämä Arcam on 5.1 laite ja melko arvokas: jotain 2800€-. Aion vielä kuunnella Arcamin 2-kanaversion. Itsekin tarvitsen vain stereotoistoa. Tuon laitteen saisi puolella em hinnasta.

Itselleni taitaa tämä multiformaattipyöritin olla se sopivin vaihtoehto.
 
Back
Ylös