Sisäraitojen soundin fixaaminen, askel askeleelta

pezpe

Käyttäjä
Liittynyt
23.10.2010
Viestejä
211
Kaupunki
Helsinki
Morjensta.

Ajattelin tiedustella teiltä fiksuilta ja filmaattisilta hifi-ihmisiltä, että millä tavalla suosittelisitte lähteä ehostamaan nykyistä musakombinaationati. Nyt puhutaan melko edullisista vermeistä, joten toivon ettei vastauksena tule vain, että "osta tämä 1600 euroa maksava soitin".

Suurin ongelma on siis se, että lähes poikkeuksetta vinyylien sisimmäinen raita kuulostaa aivan brutaalilta *****. Todella diskanttivoittoiselta ja särisevältä. Olen foorumia lukiessa ymmärtänyt, että tämä on ilmeisesti aika yleinen ongelma. Muutenkin uskon, että yleisen rahinan määrää voisi jotenkin saada laskettua.

Nykyinen komboni on seuraava:

Soitin: Pro-ject debut III // mukana tullut matto vaihdettu cork-mattoon
Rasia: Ortofon 2M Red
RIAA-korjain: http://kauppa.vinyyliklubi.com/riiaesivahvistin-tc750-prof-preamp-p-1670.html
Kaiuttimet: Behringer Truth B2031
Ulkoinen äänikortti: M-Audio Fast-Track Pro

En tiedä kuinka yleistä on, että vinyylien kuuntelu tapahtuu ulkoisen äänikortin ja monitorien kautta, mutta tuskin se mikään ongelmakaan on?

Mistä siis teidän mielestä tulisi lähteä pakettia parantamaan? Kuinka tärkeää roolia esimerkiksi tuo RIAA-korjain näyttelee?
 
^ sanoisin, että ihan ensimmäiseksi kannattaisi pyrkiä kiinnittämään riittävästi huomiota äänirasian todelliseen suorituskykyyn (seuranta-/särömielessä) ja optimoida geometriat nimenomaan loppu-uria silmälläpitäen. Siis sikäli kuin soitin on lukittu.
 
Pro-ject debut III :ssa ei ole pahemmin äänivarren/rasian asentosäätöjä.

Ainoat säädöt, jotka löytyy ovat azimuutin säätö ja rasian paikan hienosäätö kelkassa.

Riittävätkö nämä on sitten toinen juttu.
-
Olethan varmistanut, että neulapaino on oikein 1.6 - 2.0 g ?

Antiskatingin eri asentoja voi tietty kokeilla.
 
Kuulostaisi siltä että rasia ei ole nyt ihan kohdallaan jos sisäraitojen ääni on todellakin brutaalia ******. Jos englanninkieliset ohjeet netistä tuntuvat hankalille niin suosittelen erinomaista vinyyliopasta hankittavaksi joita vielä ollee muutama kpl jäljellä: http://hifimaailma.fi/oheistuotteet.php
 
pezpe sanoi:
Rasia: Ortofon 2M Red
Minähän en saanut tuota rasiaa Rega P3-24:ssa toimimaan ollenkaan toivomallani tavalla. Tämä oli varmaan kiinni siitä, etten osannut säätää tuota kohdalleen. Ortofon oli niin vekkulin muotoinen, että oli hankala olla varma, että onko se nyt suorassa vai ei. Latikkomaisella Nagaokalla homma on helpompaa.
 
Kiitoksia kaikille vastauksista. Itseasiassa tuo rasia vaihdettiin Hifistudiolla Pro-jectin mukana tullutta asteikkoa hyväksi käyttäen - tiedä sitten onko siinä tullu joku moka vai ei?

Neulapainokin pitäisi olla kohdillaan.

Muutenkin levyt soivat yleisesti mielestäni aivan hyvin. Erottelua löytyy ja bassot toistuu jämäkästi. Pientä särinää siellä täällä, mutta viimeisten raitojen kohdalla soundi menee tosiaan liian teräväksi ja säröiseksi.

ps. tuota kirjaa olenkin etsinyt.
 
Rasian paikoilleen laitto on tarkkaa puuhaa.
Omissa kokemuksissa seurantasäröä on ilmennyt siinä määrin että sen kuunnellessa huomasi vain ässien kohdalla sibilanssina ja kovien että korkeiden pitkään soivien äänien yhteydessä, esim. Modern Jazz Quartetin levyillä Milt Jacksonin soittama vibraphon on tämmöinen.
Ja tämä siis elliptisellä neulalla, nykyisen rasian hienompi hionta menee nämäkin läpi ongelmitta.

Mutta tuolloinkin ongelma oli vain tietyillä levyillä tietyissä kohdissa.

Yksi vaihtoehto on että antiskatea on paljon liikaa tai liian vähän, onko särö vain toisessa kanavassa vai molemmissa yhtälailla?
 
Toivotaan että vika on rasian asennossa. Vien soittimen ensi viikon alussa paikalliseen liikkeeseen tsekattavaksi, joten eiköhän jotain selviä silloin.

ps. jonkin verran on foorumilla ollut puhetta Ortofonin rasioiden toistavan herkästi kaikki pienetkin rahinat. Oisko tähän mitään ehostusvinkkejä, jotka sopisivat tuohon Debut III:n varteen? Saisinko rahoilleni oikeasti vastinetta, jos siirtyisin esimerkiksi OM 30-, Vinyl Master Silver- tai 2M Blue -rasiaan? Tai vastaavasti jonkin toisen merkin rasiohin hintahaarukalla 100-220e?
 
Ukot hifihuoneella teki pientä hienosäätöä ja nyt sisäraidatkin soi jo kohtuullisesti. Ostin samalla neulavaa'an, koska se pro-jectin vastapaino on aikamoinen vempula. Nyt pitäisi siis olla kaikki mahdolliset säädöt kunnossa ja kieltämättä napsujen ja rahinoiden määrä pieneni kiitettävästi.

Ehkäpä seuraava parannus menee tuonne levylautasen suunnalle, jos akryylilautasen myötä saisi staattista sähköä veke.
 
pezpe sanoi:
Ehkäpä seuraava parannus menee tuonne levylautasen suunnalle, jos akryylilautasen myötä saisi staattista sähköä veke.

Enpä usko että auttaa varsinaisesti staattisuuteen, mutta siitä aiheutuvat ongelmat sen huovan kanssa poistuu. Itse tykkään vaihtaa levyt lennossa lautasen pyöriessä ja akryyli on siihen oikein mukava alunen, huopa varmaan huonoimmasta päästä.
 
Käytettyjä levyjä kuunnellessa kannattaa ottaa huomioon sekin, että ne on voitu hyvinkin pilata hirveillä rämpillä soittamalla. Ei niitä 60-70 -lukujen eikä uudempienkaan vuosikymmenten orggispainoksia ole tosiaankaan aina millään Linneillä kuunneltu. Ja ne, mitä on kuunneltu, niin eivät ne kai ole myyntiin päässeetkään, miksi kunnon vehkeisiin satsanneet ja levyistänsä huolta pitäneet levyistänsä luopuisivat, en minäkään.

Huonot vehkeet ja/tai säädöt kun pilaavat ne levyt pysyvästi, ei se pesukaan kaikkeen auta, vaikka on siitä apua joissain tapauksissa. Ja vinyylihän kuulostaa pelkästään formaatin teknisistä ominaisuuksista johtuen muutenkin sitä p*skemmalta, mitä pidemmälle urassa edetään. Kaikkea säröä ei armottominkaan tviikkaus siis poista. Valitettavasti.
 
^^Eiköhän se huovan laatukin vaikuta tuohon asiaan. Ymmärtääkseni huopamatoissakin on eroja. Mutta joo, voisi kuvitella, että tuossa mielessä paljas lautanen voisi olla parempi (MuTu).

^Ei se pesu tietenkään fyysisiä kulumia poista, mutta mun mielestä pesu auttaa lähes joka tapauksessa jollain osa-alueella. Siinä mielessä sanoisin, että se pesu on juuri niitä kunnon vehkeisiin ja levyistään huoltapitävien harrastajien perustoimenpiteitä.
 
silmaauki sanoi:
^^Eiköhän se huovan laatukin vaikuta tuohon asiaan. Ymmärtääkseni huopamatoissakin on eroja. Mutta joo, voisi kuvitella, että tuossa mielessä paljas lautanen voisi olla parempi (MuTu).

Voi olla, mutta kuvittelisin että lähinnä paksuudella on vaikutusta siihen kuinka herkästi se lähtee staattisen levyn mukaan. Kai laadullakin jotain eroa voi olla mutta huopa on kuitenkin huopaa.. Tuo debut III:n vakiohuopa on niin ohut että staattinen levy imaisee sen helposti mukaansa.. En oikein usko että huovan vaihtaminen on ratkaisu, enkä usko että se huopa merkittävästi aiheuttaa staattisuutta. Se vain on ongelmallinen alusta staattisille levyille.
 
^Tuossa tapauksessa laadulla tarkoitin juurikin sitä levymattoa kokonaisuutena (paksuus, jäykkyys, mahdollinen muu materiaali seassa mutta toki myös huovan laatu).

Tosin tälläisessä tapauksessa paksu huopa ei olisi minun mielestäni oikea hoito ongelmaan. Minusta se olisi vain pelkkä särkylääke. Se staattisuus pitää saada pois ja myös syyt sen staattisuuden syntymiseen pitäisi saada eliminoitua. Pesu ja sopiva ilmankosteus auttaa - kokeile.
 
Joo ilmankostutin auttaa paljon, huomasin viime talvena kun sellainen hommattiin ihan muista syistä. Sit ongelmana oli huurtuvat ikkunat :)
 
Viime talvena mäkin tuon asian vasta huomasin. Vuosi sitten mä ihmettelin tällä palstalla miksi LP12:n huopamatto tarttui kiinni levyihin vähän väliä. Muutenhan se ei sitä tee.
 
Back
Ylös