Sisäinen johdotus

jykki

Käyttäjä
Liittynyt
16.8.2007
Viestejä
80
Kertokaapas arvon hifistit, että mikä olisi hyvä johdinmerkki/malli/materiaali, jolla voisi päivittää kaiuttimen sisäisen johdotuksen paremmaksi?
Noissa Usher be-718:sessa on ihan erittäin halvan ja huonon näköinen sisäinen johdotus, jonka parannuksella saisi varmasti ääneen huomattavaa parannusta. Haen nyt sellaista erittäin hyvää yleisjohdotusta, joka toimisi kaikilla osa-alueilla selvästi paremmin, kuin tuo taiwanilainen perus monisäiekupariletku.
Solidcore- hopeasta varmaan tulisi aika mahtavan kuuloinen paketti, mutta täytyisi tietää mistä saisi oikeasti hyvän soundista hopealankaa metritavarana ja kohtuuhintaan. Ainakin nimimerkki Svoon myymät hopeiset välijohdot istuivat mun settiin, kuin nyrkki silmään. Tuota hopealankaa ei vain saa enää irtotavarana mistään, joten täytyy keksiä jotain muuta.

Varmasti jokin kuparijohdinkin voisi olla hyvää...
 
Kiits! Nyt vain pitäisi vielä sitten osata valita oikein :)
 
Pistähän jykki kokemuksia miten ääni muuttui uuden johdotuksen myötä kun olet saanut tehtyä,itsellä samat kaiuttimet! :p
 
Moi.
Minulta löytyisi rullatavarana hopepinnoitettua kuparilankaa kaiuttimen sisäiseen kytkentään, 4.70€ / m
0440902289
 
Olisi aika mukava jos arse kestäis laittaa tuon koko jakosuotimen ja johdotuksen uusiksi jenkkien tyyliin. Upgrade- setti, johon kuuluvat jakarin komponentit ja JPSlabsin piuhat, maksaisi 479 jenkkirahayksikköä, kun kyselin asiaa USA:n Usher Audiolta.
Kysyin myös samalla, että toimittavatko he niitä Eurooppaankin, mutta tähän ei tullut mitään vastusta.
Lähetin vielä erikseen kysymyksen tuosta Eurooppaan toimituksesta, varmaan huomenna vastaavat...
 
jykki sanoi:
Olisi aika mukava jos arse kestäis laittaa tuon koko jakosuotimen ja johdotuksen uusiksi jenkkien tyyliin. Upgrade- setti, johon kuuluvat jakarin komponentit ja JPSlabsin piuhat, maksaisi 479 jenkkirahayksikköä, kun kyselin asiaa USA:n Usher Audiolta.
Kysyin myös samalla, että toimittavatko he niitä Eurooppaankin, mutta tähän ei tullut mitään vastusta.
Lähetin vielä erikseen kysymyksen tuosta Eurooppaan toimituksesta, varmaan huomenna vastaavat...

Juu, lähettävät noita osia myös tännepäin. Kyllähän tuo niin kallis paketti on, että jää varman tilaamatta.
 
moi
tänään ajattelin laittaa d-2 torviosaan uuden sisäjohdatuksen,aukasin iso stadin ajuri paino joku 14kg siinä kaksi johtoliitintä ,ajatus laittaa johdot missä haarukka kiinitys,yllätyin.oli painettava jousella oleva kiinitys johdolle.luulin että siinä on ruuvi missä kierrettävä kiinitys ,siinä kiinityksessä on johdolle reikä max 2milliä,eli ainoa mahdollisuus jos haluaa kunnon johdatuksen on hopea kaapeli.
ter.reiska
 
Luigi sanoi:
Pistähän jykki kokemuksia miten ääni muuttui uuden johdotuksen myötä kun olet saanut tehtyä,itsellä samat kaiuttimet! :p

Kyllä kannattaa vaihtaa.

Laitoin diskantille solidcore hopeaa ja basso/keskiäänisille solidcorekuparia. Hopea ei tominut yhtään keskiäänillä, mutta diskantti on hyvin kirkas ja tarkka, mutta silti rento ja luonnollisen kuuloinen. Siihen tuli mukavasti jotain heleyttä ja kimalletta lisää. Vakiohjohdoilla diskantti oli enemmänkin pistemäinen ja ahdistunut. Beryllium+hopea= toimii!

Keskiäänillä hopea teki bassoista aika ponnettomat ja ääni muuttui mielestäni ylikirkkaaksi ja ylianalyyttiseksi. Tarkkuutta ja erottelua oli paljon, mutta äänestä puuttui rentous ja lämpö, joka tekee kuuntelun miellyttäväksi.
Kun laitoin basso/keskiäänille solidcore kuparia, niin alkoi lyyti kirjoittamaan. Tai oikeastaan jätin sinne alkupäähän (kaiutinterminaali --> 1.piirilevy) hopeaa ja loput ehkä n. 2/3 ( 1.piirilevy --> 2.piirilevy --> elementti) vedin kuparilla. Ajattelin, että pieni määrä hopeaa voi tehdä keskiäänillekin ihan hyvää ja sen takia en vaihtanut ihan kaikkea. Ehkä olin myös hieman laiska :)

Nyt ääni on mielestäni hyvä! Bassoihin tuli ruutia lisää ja keskiäänissä on lämpöä tarkuutta juuri sopivassa suhteessa. Äänikuva avautuu varsinkin syvyyssuunnassa ihan eri tavalla, kuin vakiojohdoilla. Tai siis kauempana soivien ja lähempänä soivien soittimien etäisyyseron voi aistia helpommin. Jotenkin siis äänikuvassa on enemmän kerroksia, tai jotain....hankala selittää. Lähelläs soivat soittimet tai lähellä laulava laulaja ovat lähempänä kuulijaa, kuin ennen, mutta toisaalta kaukana soivat soittimet tuntuvat soivan edelleen siellä kaukana.
Myös levyssuuntaan tuli lisää ilmaa. Ääni tuntuu myös nopealta ja tarkalta verrattuna entiseen. Vakiojohtojen yleinen tunkkaisuus, löysäbassoisuus ja pihisevä diskantti on tiessään ja tilalla on tarkka, kimalteleva, erotteleva, stereokuvassa hyvin joka suuntaan avautuva ääni, jota on myös hyvin miellyttävä kuunnella. Vakiojohdoilla soittimet soivat myös "kiinni" kaiuttimessa, mutta nyt soittimet tuntuvat soivat mukavan aineettomasti jossain kaiuttimen edessä takana tai sivussa. Aika mageen kuuloista... Tästähän ne "isot pojat" aina puhuvat :D

Kuuntelen nyt jotain pianokonserttoa, jossa pianon ääni kuullosti vanhoilla johdoilla aika tunkkaiselta, ahdistuneelta ja kaksiulotteiselta. Nyt piano oikeastaan ensi kerran heräsi elämään kunnolla. Pimpautukset jäävät soimaan pidempään, kovan sormeniskun ja rauhallisen iskun dynamiikkaeron aistii paljon paremmin. Korkeat sävelet kuulostavat heleämmiltä, eikä matalissa sävelissä ole enää sellaista löysyyttä ja pehmeyttä, kuin ennen.
Vakiojohdoilla bassoa oli kyllä roimasti, mutta se oli enemmän sellaista mölisevää puuroa, kuin nopeaa ja erottelevaa.

Pientä heleyttä kaipaisin silti vieläkin lisää pianon ääneen. Ehkäpä tilaamani hopeiset kaiutinjohdot diskanteille tuovat tähänkin sen viimeisen silauksen.

Kyllä noi vakiopiuhat ovat oikeasti aika surkeat...Ei tule mitään osa-aluetta mieleen, mikä ei olisi parantunut noiden johtojen vaihdolla.

T: Jyrki

P.s En tiedä osasinko kuvailla tuota ääntä juuri oikeilla sanamuodoilla, koska äänenlaadun muutoksen kuvaaminen järkevillä sanankäänteillä on aika perskuleen hankalaa. Parhaani yritin kuitenkin :) Ehkä tuosta jotain tolkkua joku saa...
 
jykki... kyllähän kirjoittamasi perusteella ilmeisesti tuo äänimaailma muuttui aikas paljonkin? :p

Mistäs hommasit johdot? Millainen operaatio oli purkaa noi kajarit?
 
Kuinka paksua solid corea laitoit ja mikä alkup. johtojen paksuus oli?
 
Luigi sanoi:
jykki... kyllähän kirjoittamasi perusteella ilmeisesti tuo äänimaailma muuttui aikas paljonkin? :p

Mistäs hommasit johdot? Millainen operaatio oli purkaa noi kajarit?

Kyllä näin tapahtui, ääni muuttui yllättävänkin paljon. No, olen lukenut netistä Usherin ylemmän sarjan johtovaihdoksista, joissa be-10:n vaihdettiin sisäinen johdotus parempaan ja lopputulos oli sama, kuin näissä eli ääni parani selvästi ja joka suhteessa. Niissä on tuota ihan samaa vakiojohtoa sisällä.
Näin alkuinnostuksen ohi mentyäkin ajattelen, että tuo ääni on ihan helmi verrattuna entiseen. Ei malttais millään vääntää stereoita pienemmälle nän yölläkään, mutta pakko kun asuu kerrostalossa :) Ehkäpä jotain huonoja puoliakin alkaa ilmaantua, kun korvat taas tottuvat ensi hämmennykseltään.

Kirjoitinkin tuon arvioni heti tuoreeltaan, kun vanha ääni oli vielä muistissa. Voi olla, että siinä on myös hieman ylisanoja ja alkuinnostusta, mutta pääpiirteitäin ääni kyllä muuttui kaikin puolin paremmaksi. En ottaisi vanhoja piuhoja kirveelläkään takaisin, enkä jää niistä mitään ominaisuutta kaipaamaan.

Hopia on tuota:

http://www.tm3connections.com/displayproduct.php?product_id=123&category_id=95

Kuparin merkkiä en tiedä, mutta ihan perus eristettyä solidcorea se on, jotain 0.7 - 0.8mm paksua. Ei mitään merkkijohto siis. Varman päälle jos haluaa ja ehkäpä vielä parempaa ääntä, niin tuo on varmasti huippua ja eikä hinnalla pilattua:

http://www.takefiveaudio.com/mall/shopexd.asp?id=328

Vedin johdot siten, että diskanteille per napa menee 1x0.65mm hopealankaa ja basso/keskarille 3x0.7 kuparilankaa. Tosin alkupää johdoista tulee tosiaan 3x hopeajohdosta. En tiedä onko tuolla mitään vaikutusta ääneen, vaikka vetäisi koko matkan kuparilla. Laitoin nuo johdot toisiinsa kiinni letittämällä. Basso/keskareille voisi varmaan laittaa paksumpaakin, vaikkapa 2xawg18 johdinta. Siitä tulisi pinta-alaa hieman lisää, mikä voisi tuoda vielä lisää jytyä bassoille. Toisaalta paksun johdon juottaminen vaatii kolvista enemmän tehoja ja on sen takia työläämpääkin.
Vakiojohto on ihan perus monisäie kuparikaapelia, ehkä jotain 2.5mm2 paksuudeltaan. Minä myös juotin johtimet suoraan elementteihin kiinni, että saisin mahdollisimman hyvän kontaktin. Noihin vakioliittimiinkin varmasti häviää ääntä jonkinverran. Käytin juotoksissa tuolta tm3:sta hopealangan kanssa tilaamaani 4.7% hopeatinaa, jos sillä on mitään merktystä.

Kajarit purkautuu nätisti pienellä kuusiokoloavaimella. Ensin takakansi auki ja sitten keskiäänen ruuvit auki. Takaluukusta on sitten helppo tönäistä magneettia vasten tuo elementti ulos. Mitään liimoja siellä missään ei ole, vain tiivisteet, joten kaikki irtoaa varsin helposti. Diskantti irtoaa samalla tavalla.
Jakosuodinlevyjä on sisällä kolme (!) kappaletta. Ne ovat kiinni sivuseinissä ja ovat kiinni kahdella ristipääruuvilla. Ruuvit irti ja johtojen päihin merkinnät, että mikä piuha menee diskantin ja keskarin plussaan ja miinukseen. Suotimen piirilevyjen alla on pehmike"matot", jotka ovat liimattu keskeltä kiinni piirilevyyn ja seinään. Pikkuisen kun repii, niin levy irtoavat aika helposti seinistä. Nuo pehmikkeet voi käyttää hieman revenneinäkin uudestaan ihan hyvin. Johtojen irrotus ja tinailu on helppo tehdä, kun tekee sen YKSI johto kerrallaan, että ei mene vahingossakaan piuhat sekaisin. Elementteihin johdot kannattaa juottaa siten magneetit ovat alaspäin, että elementeille ei tule vahinkoa. Hirveästi teki mieli kääntää elementit alaspäin pöytää vasten, kun navat tulevat silloin paremmin esille, mutta ei kannata...
Naparuuveihin en saanut juotettu piuhoja suoraan kiinni, koska kolvissa ei riittänyt tehot niiden lämmitykseen. Käytinkin alkuperäisiä mutterikiristeisiä liittimiä ja juotin niihin uudet johdot kiinni.
Vaikein vaihe on varmaan saada takaisin ne piirilevyt sinne seinille. Vähän kun äheltää sokkona sormituntumalta, niin kyllä ne ruuvinreijät sieltä löytyvät :)

Järkeä kun käyttää ja osaa tehdä perus juotostöitä, niin ei tuo paha homma ole. Jos tuollaisia juotos ja asennustöitä ei ole ennen tehnyt, niin kannattaa harkita kahdesti, koska on siinä kuitenkin aika monen tunnin homma ja vaatii hieman järkeilyä. Ei siis varsinaisesti mikään pikkuduuni.
Tuo solidcore hopea on myös aika herkästi katkeavaa, joten tarkkana saa olla, jos tuota käyttää. Tein teipeistä tukiapaloja johdinten väliin ja juotosten juureen sulatin möykyn kuumaliimaa tukemaan johtoa, koska se haurastuu kaikkein eniten juuri siitä juotoskohdan vierestä. Nuo sisällä olevat villat tosin myös osaltaan tukevat noita johtoja, joten tuskin ne poikki menevät.
Monisäikeinen johto voisi olla parempi vaihtoehto kestävyyden kannalta. Sitä on myös helpompi juottaa.


Eipä nyt tule muuta äkikseltään mieleen. Jos rohkeus riittää, niin ehdottomasti kannatettava modi. Luulenpa, että tuonkin jenkkiversion äänen paremmuus liittyy suurimmalta osalta juuri tuohon parantuneeseen johdotukseen...

Seuraavaksi täytyykin alkaa miettimään noiden jakosuodinkomponenttien vaihtamista parempiin :D

T: Jyrki
 
Legis sanoi:
Kuinka paksua solid corea laitoit ja mikä alkup. johtojen paksuus oli?

Syy, että uusien johtojen neliömäärä on niin erilainen diskanteilla ja bassoilla on se, että ajan noita kaiuttimia bi-ampattuna. Yhdellä vahvarilla kannattaa varmaan käyttää lähempänä samaa neliömäärää olevia johtoja. Johtojen paksuudet tulevatkin esiin edellisestä viestistä.
 
Aijai kun tulee (pelkästään) hyvää tekstiä, ja yöllä! Mietiskelin itsekin päivällä (olen seurannut taustalta vaivihkaa keskustelua muutaman vuorokauden), että miksipä ei... Itse suodinkomponentteja lainkaan tunnistamatta, tietäen asiasta täällä luettuani, että tuo sisäinen johdotus on alkujaan monisäikeistä tavaraa, olin aivan varma, ettei tuossa voi pahasti vikaan mennä. Ehkä nostaisin hinnasta huolimatta sen bassokeskiäänisen kuparijohtimen puhtauden vielä korkeammalle tasolle. Nythän omaat halvemmalla johtimella jo kokemuspohjaista tuntumaa tuohon muutokseen soundissa. Go! Go! Go!

Yst. Terv.
-svoo-

EDIT: Neotechillä on sitten sitä... hopeaakin. ;) :D >:D
 
jykki... Paljonkos pitää ottaa hopea sekä kuparijohtoa opraatiota varten? ???
 
tinke sanoi:
http://www.hopealanka.fi/Tuolla olisi yksisäikeistä hopealankaa myynnissä,voisikohan sitä käyttää sisäiseen johdatukseen jos laittaisi jonkin eristeen päälle ?

Mikä ettei. Eristeenä käy esim. paksu kengännauha tai muu vastaava puuvillainen nyöri, josta sisus/sydän poistetaan. Näin olen tehnyt parit välijohdot, miksei onnistuisi kaiutintasoisena, kun käyttää paksumpaa johdinta. ääni oli aluksi aivan kauhea, mutta sisäänajautui aika nopeasti kuunneltavaksi ja lopuksi jopa hyväksi.
 
jni sanoi:
Mikä ettei. Eristeenä käy esim. paksu kengännauha tai muu vastaava puuvillainen nyöri, josta sisus/sydän poistetaan. Näin olen tehnyt parit välijohdot, miksei onnistuisi kaiutintasoisena, kun käyttää paksumpaa johdinta. ääni oli aluksi aivan kauhea, mutta sisäänajautui aika nopeasti kuunneltavaksi ja lopuksi jopa hyväksi.
JOs nyt kuitenkin käyttäisi kunnon eristeitä, kuten kutistesukkaa tai jos oikein haluaa hifistellä, niin teflon-kutisukkaa...

Kengännauha :D
 
Jounika sanoi:
JOs nyt kuitenkin käyttäisi kunnon eristeitä, kuten kutistesukkaa tai jos oikein haluaa hifistellä, niin teflon-kutisukkaa...

Kengännauha :D
Naura ittelles vaan :mad:

Puuvillaa on käytetty eristeenä kalliissakin kaapeleissa. Siis PUUVILLAA, ei mitään tekokuituja. Vai pitäisikö itse ruveta kutomaan sopivaa sukkaa? siitä vaan...

No häviäväthän nuo kunnon solidcore-kuparille.
 
Back
Ylös