Sinitarraviritykset varteen

alspe

Käyttäjä
Liittynyt
13.3.2007
Viestejä
15 027
Kaupunki
Tampere
Kuka virittelee sinitarralla?

Mulla soi nyt Tabriz-varsi ja Ortofonin X5-MC rasia kolmella sinitarravirityksellä. Yksi klöntti rasian päällä ja kaksi sinitarrasoiroa kiedottu varren ympäri noin 1/3 ja 2/3 etäisyydellä pilarista rasiaan päin. Ideana kompensoida ylikevyttä rasiaa.

Mitä kokemuksia tästä?

Resonant Frequency = 1000/[6.28*square root (M*C)]

Ilman lisämassa 4,1 g Ortofonin F=11,4 Hz. Ongelma on, että vastapainoa ei edes saa tarpeeksi lähelle noin kevyellä rasialla.

Sinitarroja en punninnut, mutta jos niitä olisi 6 g yhteensä niin F=9,6 Hz. Ei liian alhaalla sekään, mutta hieman tuntuu että soundi menisi tukkoon. Neulapainovoima on tietysti sama 2,0 g aina.

Sinitarralla varressa ajattelin myös vaimennettavan mahdollista varren "värinää".
 
Jotain oon kokeillu, mutta tuntuu hyvinkin helposti saavan tukkoon. En sen kummemmin ole mitään laskeskellut, kuhan jotain vaan huvikseni testannut.

Niin ja teknovarteen siis...
 
DSCF5677.JPG


Periaatteessa sen ei kai pitäisi olla eri asia kuin painava rasiakaan? Kai se sitten kumminkin on...
 
Siinä onkin hyvä pohdinnan paikka...

Raskas rasia varren päässä -> vipuvoimaa melkoisesti varteen/laakeriin.

Kevyt rasia + sinitarrat varressa -> tasaisemmin jakautuva kuorma ainakin varteen.

Näin ainakin itse näkisin asian maalaisjärjellä. Mutta onko se sitten hyvä vai ei. Varrethan on kai suunniteltu "sietämään" värähtelyjä sekä vääntöä, jonka raskas rasia aiheuttaa. Kumoaako sitten varren lisäpainotus nuo ominaisuudet?
 
Poistin nyt rasian päällä olevan klimpin. Kyllä tämä on parempi kuin klimpin kanssa. Tukkoisuus väheni.
 
Itselläni tuli sama ongelma, kun laitoin nagaokan h/k t40: ito varteen jonka efektiivinen massa on 8g. Kokeilin erillaisia ratkasuja tohon massan kasvatukseen ja päädyin kudokselliseen polttoaineletkuun. Eli valkkasin sisähalkaisialtaan inan pienempää letkua kuin äänivarren halkaisia (näin se istuu tukevasti varteen). Halkaisin letkun ja asetin sen äänivarren ympärille, tämän jälkeen testailin kuinka paljon sitä letkua saa olla varren ympärillä niin että vastapaino viellä riittää. Sitten maalailin letkun saman väriseksi kuin äänivarsi, tuntuu toimivan ja istuvan hyvin.
Paino en mittaillut, uskoin vain korviani. Voihan sillä kumillakin olla jotain positiivista vaikutusta kokonaisuuteen :)
kuvassa näkyy varren viritelmä.
 

Liitteet

  • hk.jpg
    hk.jpg
    270,1 KB · Katsottu: 10
Back
Ylös