Shakti Hallograph

Voi ei, masteroija(guru) Steve Hofmann olisi kyllä saanut miettiä kaksi kertaa ennen kuin... no, harrastushan tämä vain meille on, mutta... no, en tiedä, itse olen kyllä tollaisen hökötytksen suhteen erittäin skeptinen, toisaalta olen vapauttanut itseni äänikuvan orjuudesta, joten eipä tuo minua paljoa kiinnosta.
 
Niinkö kaiuttimen taakse laitetaan tuommoinen hökötys? Tuli mieleen ne Aku Ankka lehden pahisten puukot. Nehän oli aina tuommoisia muodoiltaan, kuin nuo pystyrimat.. :)
 
Kyllä tuohon pitää löytyä hyvät selitykset. Perusteluja ei löytyne. Jotta joku rikastuisi. Suuressa maailmassa kun edes yksi sadastatuhannesta tuollaisen ostaisi. Sillä voisi rikastua.
 
Kumpi oli ensin, Hallograph vai tuo tukkalaite? Samalla muotilla tehty joka tapauksessa.

Tuosta härpäkkeestä on ollut juttua tosi paljon jo vuosikausia. Ilmeisesti se on tarkoitettu highendisteille, joiden mielestä tavanomainen akustointi (diffuusorit/vaimennuslevyt) on liian edullista ollakseen hyvää. Hyvä, että heillekin on olemassa mielekäs tuote.

Jos haluaa siistejä hieman hallographin tyyppisiä akustointihärpäkkeitä edullisesti, voisi kokeilla Roomlensiä:
http://www.6moons.com/audioreviews/roomlens/roomlens.html
http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0503/argentroomlens.htm
Porukka on väsännyt noita itse ja voin helposti kuvitella, että tietyissä tapauksissa ko. härpäke toimii oikein hyvin.
http://www.geocities.com/jonrisch/a3.htm
http://www.onsoundandmusic.com/index.html?http://www.onsoundandmusic.com/issues/0403/0403-diy.html&2
 
Meiltä saa hifikäyttöön laadittua hevosheinää(hinta 50e/kg) siisteissä paaleissa, niitä vaan kaikille seinille pinoon ja johan kaiut vaimenee :D
 
Yleisesti alalla ottaen on jännää, että kun joku on itselle vierasta, se pitää kieltää nimittämällä se huuhaaksi ja mielikuvitukseksi. Sekä rahastukseksi. Sitä pitää halventaa pilkata, nauraa ja mollata.

Tietämättä yhtään mitään koko asiasta.

Minusta tämä kertoo paljon enemmän harrastajista itsestään, kuin ideasta tai tuotteesta. Aina.

Toiseksi, ei tarvitse olla mitään perusteita. Riittää, että kuulee tulokset. Jos kuulee - muuta ei tarvita. Mutta pitää ensin koettaa kuulla, ennenkuin voi kommentoida.

En tiedä tuosta laitteesta mitään. Mutta olen nähnyt erikoisempiakin juttuja. Ja mielenkiintoista on se, että joissain tämäntapaisissa ideoissa on toisinaan jotain yhteistä. Samaa muistuttavaa. Siis takana saattaisi olla jokin selitys, joka on yhteinen, mutta jota emme vielä tunne. Idean toteuttajat saattavat tietää siitä enemmän, kuin me.

En ota mitään kantaa tähän laitteeseen tai rakennelmaan tai edes ideaan sen takana. En tiedä siitä mitään. PFM:ssä hiljattain teurastettiin julkisesti eräs henkilö ja joukkonylkemisen jälkeen hänet suljettiin ulos forumilta. Hän esitti erääksi varteenotettavaksi hifialan henkilöksi (ko ketjussa) erästä perinteisesti kiistanalaista henkilöä, joka on viimeiset 20 vuotta Englannissa kehitellyt hiukan tuon tapaisia ajatuksia. Ja myynyt myös ideoista kehitettyjä tuotteita.

Lisäksi tämä kirjoittaja (jenkki) PFM:llä tarjosi ilmaista mahdollisuutta kokeilla ilmiötä printtaamalla ja sijoittamalla kuunteluhuoneeseen tietynlaisia kuvioita. Lupaukset tuloksista olivat aika kovat. Eikä maksanut mitään kokeilla.

Halukkaita kokeilijoita oli kovasti olemattomasti. Lopulta kirjoitin asiallisen vastineen, printtasinkin nuo kuviot, mutten vieläkään ole kokeillut. Ainoa asia, joka minua ehkä jarruttaa, on se, että - kuten nuo ylläolevatkin rakennelmat, idean tarjoaja ilmeisesti hakee vaikutuksia alueille, jotka eivät juuri minulle ole kovin kiinnostavia. Kysymyksessä ei käsittääkseni olleet ns. musikaalisuutta parantavat tulokset. (Turha kai sanoakaan: Silti aion kokeilla ideaa jonain päivänä).

Minusta tätä henkilöä olisi kuitenkin tullut kohdella asiallisesti. Ja kokeillakin, ennen tuomiota. Ihmisellä lienee jossain syvällä mielen syövereissä tarve, pakottavakin joillekuille, ryhtyä heittämään urakalla mutapalloja ja karkottamaan ihmiset, jotka ajattelevat toisin tai tietävät jotain, mitä itse emme tiedä.

Minua ihmetyttää tällainen primitiivisyys. Se ei ole kovin tieteellinen toimintamalli. Kokeileminen itse olisi enemmän sitä. Oli sitten kyse minkälaisesta hyvänsä ideasta. Vain avoin mieli voi olla tieteellisesti toimiva mieli. Tietyissä puitteissa tietenkin.

Sikäli tuo Jussin avausposti oli asiallinen. Siinä ei ollut havaittavaa agitaatiota, vaikken pystykään sanomaan oliko sitä postauksen ajatuksessa. Sen tietää vain Jussi. Teksti oli kuitenkin hyvä.

En olisi koskaan löytänyt niin paljon poikkeuksellisen hyviä asioita elämässäni, jos ajattelisin ja toimisin tavanomaisen ihmisen tavoin. Olen toiminut monella alalla ja aina onnistunut poimimaan huiput esiin ko. alalla. Se vaatii uskallusta ja avointa mieltä. Toki myös tarkkaa kriittisyyttä ja arvostelukykyä - mutta samalla uskallusta mennä vipuun ja tulla muiden nauramaksi. Sukeltamalla kokeiluihin edes kohtalaisen ennakkoluulottomasti, on lähes ainoa keino löytää kultajyvät. Samalla voi saavuttaa omanarvontunnon, joka ei ole riippuvainen muiden sanoista.

Suosittelen siis uusien ideoiden ja tuotteiden äärellä avointa mieltä ja kokeilemista suorin käsin tuomitsemisen ja rahvaanomaisen joukkokiiman sijasta. En kuitenkaan tarkoita tällä, että kaikki TV-postimyyntifirmojen tuotteet on aina tilattava, jos ymmärrät.

Ossi
 
Ossin kanssa täysin samaa mieltä. Käykääpä lukaisemassa tuolta hifin-lehden puolelta, mitenkä asiohin otetaan kantaa pelkän mutun tasolla. Ja hyvin vähäisin kokemuksin koko audiosta yleensäkin.

Yksi asia minulle on tämän harrastuksen myötä tullut selväksi: en kritisoi mitään audioon liittyvää ratkaisua ennen kuin olen itse kokeillut ja todennut asian laidan. Ja yllätyksiä on tullut ja tulee edelleen. Mutta vain ennakkoluulottomalla ja innostuneella asenteella. Ja luottamalla omíin korviin. Näin tässä mennään eteenpäin.

On erikoista, että audiosta kiinnostuneille harrastajille tämä on näinkin outo juttu. Onkohan Suomi nyt sittenkään audioharrastuksen luvattu maa?
 
Valmistajan mukaan tuolla laitteella (diffuusori) pyritään vaikuttamaan pääasiassa ensimmäisiin heijastuksiin. Minua kiinnostaisi tietää kuinka moni laitteen ylistäjistä on kokeillut diffuusoreja, jotka on kehitetty matemaattisten mallien ja mittausten avulla. Esim. RPG:llä on varsin kattava kokoelma diffuusoreja, joiden vaikutus ulottuu sekä alempiin, että ylempiin taajuuksiin. http://www.rpginc.com/commercial/commercial-products.htm

Itse olen rakennellut erilaisia diffuusoreja ja akustoinut muutenkin kuunteluhuonettani. Sopivassa paikassa esim. diffuusorilla on merkittävä vaikutus soundiin, etenkin tarkkuuteen ja äänikuvaan. Kannattaa kokeilla.

Tässä mittauskuva, jossa sivuseinälle ensimmäisen heijastuksen kohdalle on laitettu 4 cmakustiikkalevy (pun) tai 8 cm QRD diffuusori (musta) tai seinä on jätettu paljaaksi (turkoosi). Eroa soudissa ei ole vaikea kuulla.

Ec893505842.jpg

Kuva näkyy vähän huonosti. Tästä klikkaamalla parempi kuva:
http://www.hifilehti.fi/keskustelu/upfiles/41/Ec893505842.jpg

Kyseessä on tässä kuvassa näkyvä yksittäinen 60*60 cm kokoinen akustointilevy pyöreän ikkunan vieressä:
http://kotiweb.kotiportti.fi/audiovideo/munht/panoraama3_isompi.jpg
 
Niin tarkoitukseni oli vain tuoda tuote esille kun tässä on keskusteltu ja hieman harmiteltukin kun valmistajat ja myyjät eivät panosta akustointituotteisiin. Tämän verran näkyy ainakin olevan ja tuote löytyy myös MR Hifin kuvastosta. On kai akustointituotteita muillakin valmistajilla? Joissain messuraporteissa ollut ainakin jotain mainintoja joskus. En tiedä ovatko ne sitten Suomeen maahantuotavaa tavaraa.

Lieneekö MR Hifillä tätä Shaktin tuotetta esillä jotta sitä voi kokeilla?

Jussi
 
Concept Hifillä on aika laaja valikoima akustointikamaa. Melkeinpä kaikista rautakaupoista saatavilla olevat Ecophonin akustiikkalevyt ovat myös mainioita. Ne toimivat hieman eri periaatteella kuin esim. vaahtomuovilevyt. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

Aikaisemmin tutkin, opiskelin, rakentelin ja testailin akustointia todella paljon. Sittemmin mielenkiinto siirtynyt toissijaisiin asioihin, mutta tällä hetkellä omasta mielestä mielenkiintoisempiin asioihin. Siis hifin saralla. Muuten elämässä on viime aikoina prioriteetit menneet aiva päälaelleen, mutta se ei liity tähän.
Nyt kun kuunteluhuone on remontissa, pitäisi väsätä akustiikka vastaamaan nykyistä kattausta. Jotenkin sitä vain unohtaa, miten merkittävässä roolissa akustiikka on verrattuna esim. kaapeleihin yms. kamaan, joissa minullakin on kiinni rahaa ja vaivaa moninkertainen määrä akustointiin verrattuna. Eilen asiaan taas heräsi hieman kun roudasi keskelle huonetta kaksi villapaalia. Huoneen akustiikka muuttui kertalaakista ja se oli helppo huomata ihan vain puhumalla. Pitäisi saada remontti johonkin kuosiin ja sen jälkeen suunnitella akustointia CARA ohjelmistolla. Lopuksi hienosäätö kuuntelemalla.
 
Meiltä saa edelleen niitä heinäpaaleja, kaupanpäälle hyvä tuoksi ja kivoja pikkuötököitä:)
 
Kutvonen.

Kokeile nyt niitä heinäpaaleja itse ja raportoi kuulemastasi. Voit tulla audiossa vähän viisaammaksi, mikäli sen nyt sinun tavoitteesi onkaan...
 
Epäiletkö heinäpaalin akustoivia ominaisuuksia vai kantaani heinäpaalin akustoiviin ominaisuuksiin?

ps. koska täällä ei saa markkinoida mitään ilmoitan, että hifi-paaleja ei toistaiseksi ole saatavana
 
Moro!

Toisinkuulijalla on terve suhtautuminen hommaan. Ei todellakaan pidä tyrmätä mitään ja kokeilla pitää kaikkea hölmöltäkin tuntuvaa. Tiedeyhteisöllä on todistamisen tarve. Hyvä niin. Yhden ihmisen innovaatioista nekin uudet havainnot ja teoriat syntyvät. He tosin mittaavat ja muidenkin pitää toistaa mittaukset ja tulla samaan lopputulokseen. Meidän ei tarvitse näissä hommissa, koska kukaan ei ole mitannut meidän pääkoppiamme ja tunteitamme hyvästä äänentoistosta, juuri minulle.

How ever..

Hommat pitää myös osata priorisoida. Tuolta autosubbarini ääreltä voin todeta, että harrasteen ympärillä ei pahemmin vouhotella esim. Kaapeleiden äänellisistä eroista. Syy tähän piilee siinä, että asennukset, akustointi ja monikanavaisten aktiivisten laitteistojen ääneen voidaan vaikuttaa niin monella tapaa, ennenkuin kaapeleiden äänellisillä vaikutuksilla ruvetaan systeemiä hieromaan ns. pisteenä iin päälle.

Mua ei kiinnosta tuommoiset hökötykset, eikä itse-asiassa vielä edes kaapeleiden vertailu, koska harrastukseni ei vielä ole siinä pisteessä.

Osaan priorisoida ja toteuttaa ensi alkuun nämä ihan tiedossa ja tiedemiestenkin havainnoimat tehtävät, liittyen siihen äänentoiston parantamiseen. Esim. Alkuunsa tietenkin itse laitteistolla ja sopivan laitteiston löytymisen jälkeen sitten, akustoinnilla ja kaiuttimien sijoituksilla. Sitten vasta, kun olen nämä hommelit saanut mielestäni kondikseen, niin siinä vaiheessa voisin aloittaa tutustumisen tähän maailmaan mystiseen..

Ennen sitä, kuittaan taikakivet ja muut hömpötykset olan kohautuksella ja paneudun niihin sitten vasta kun olen guru. :)

Tämä on tietenkin, vain meikäläisen suhtautuminen tähän harrastukseen ja kukin liikkukoon missä järjestyksessä ja mihin suuntaan vain itse haluaa.

Näillä hallographeilla, näyttäisi sivustolla olevien käyttäjä kommenttien mukaan saatavan, laajemman ja selkeämmän stereokuvan ja oliko kolmannessa käyttäjäkokemuksessa havaittavissa peräti parempaa rytmin ja meloioiden seurantaa? Jos, näin tuntuu kokeilijoilta, niin ilman muuta.. Go for it!

Mun pitää, kyllä ensin hommata parempi äänilähde itselleni. Funtsia vähän noita kaiuttimia kanssa. Akustoida sen mukaan, mikä mahdollista ja sen jälkeen vasta aloittelen sitten tutustumisen mystiikkaan, varmaankin aloittaen noista kaapelihommeleista..

No joo. Semmosta..
 
Jep, jep. Minä olen sitä mieltä, että sitä hankitaan, joka itsestä tuntuu hyvältä. Arvo on näissä hommissa varsin subjektiivinen suure eikä arvostaminen perustu kenelläkään (vaikka niin väittäisikin) pelkästään soundiin.

Itse kehottaisin ihan kaikkia kokeilemaan edes kevyttä akustointia ihan oikeilla akustointitarvikkeilla. Esim. Transparent ei kuuntele/kuunteluta henkilöauton hintaisia kaapeleitaan kirjahyllyillä ja huonekasveilla tai Hallographeilla akustoidussa kopperossa:
trans1.jpg


trans2.jpg


Esim. Maanmainiota QRD diffuusoria (jota tuolla takaseinässäkin näkyy) rakentaa työkaluton tumppukin noin 25-30 neliötä hallographien hinnalla. Kaupasta saa valmiina varmaan kymmenesosan tuosta määrästä veikkaisin.
 
DIA sanoi:
Esim. Maanmainiota QRD diffuusoria (jota tuolla takaseinässäkin näkyy) rakentaa työkaluton tumppukin noin 25-30 neliötä hallographien hinnalla. Kaupasta saa valmiina varmaan kymmenesosan tuosta määrästä veikkaisin.

Just näin.
 
Vieläkö näitä joku käyttää ? Jos joku haluaa päästä eroon sopivalla hinnalla niin ei muuta kuin yv:tä tulemaan.
 
Back
Ylös