Senttipeliä vai ei?

Lpylkkanen

Käyttäjä
Liittynyt
7.8.2006
Viestejä
352
Mro!

Tuli tuossa joku aika sitten käytyä kyläilemässä erään harrastuksessa raskaalle tasolle edenneen kaverin luona ja siinä pitkästä aikaa staatteja kuunnellesani ihmettelin ääneen, miksi laulaja ei kuulosta tutulla levyllä olevan keskellä ja tilantuntukin oli hiukan niin ja näin. Aikani pähkäilin ja kysyin mittanauhaa...

Toinen kaiuttimista oli 15cm lähempänä kuuntelupaikkaa, kuin toinen!!! Kaveri kuuntelupaikalle ja mittanauhanpää nenään kiinni ja minä mittaamaan ja siirtämään kaiutinta. Pian alkoi kuuntelutuolin suunnalta kuulua sen suuntaista muminaa, että oikeaan suuntaan oltiin menossa.

Monesti, esim netissä, kuvia kattauksista katsellessa, ei voi kuin ihmetellä, kuinka epäsymmetrisesti ja akustisesti epätasapainoisesti jotkut laitteistot on sijoiteltu. Eikö tarmo riitä sen viimeisenkin sijoittelun etsimiseen vaan vaihdetaan mieluummin toi$een, vai eivätkö korvat kerro minkään olevan pielessä, esim yllä mainittua tapausta muistuttavissa asetelmissa? Tässäkin oli kyse yli kaksi vuosikymmentä harrastaneesta ja ++10k€ laitteistosta.

Siis otsikkoon;

Itselläni kaiuttimet on mitattu laseretäisyysmittaria käyttäen alle 0,5cm tarkkuudella ja sijoittelu on kaikkiin kuunteluhuoneen rajapintoihin symmetrinen. Äänikuva on syvä, tarkka ja vakaa.

Kuinka siellä, arvon harrastaja? Riittääkö sinnepäin tyylinen ratkaisu, vai hauskuutatko sinäkin mahdollisia kanssaeläjiä kumuamalla yötämyöten mitta kädessä ja siirtelemällä kaiuttimia?

Terv, ReMara
 
Mulla on 2mm tarkkuudella noin, tämä tosin seinästä mitattuna. Sen spotin saa jokainen sitten määrittää itse, sillä kuuntelutuolina toimii 3-hengen sohva. Eikä kaikkien ihmisten korvatkaan ole ihan balanssissa.

Kiva se siirtää toinen kaiutin ihan pieleen, kun saapuu hifivieraita. Saavathan sit bongata tuon vian sun setistä. :)
 
Joo, kyllä tää on senttipeliä. Mulla on tuo laitetaso tietyllä etäisyydellä seinästä ja kaiutinjalustat laitan kondikseen mittaamalla niiden suhteen laitetasoon nähden mittanauhalla.
 
Mulla raukalla ei oo edes niitä kaiuttimia mitä siirrellä. :(
 
Matti Lehtinen sanoi:
Mulla raukalla ei oo edes niitä kaiuttimia mitä siirrellä. :(

Siinä vasta hifiharrastaja :D Innoissaan harrastaa vaikkei pihahdustakaan kuulu...

Mulla on suurinpiirtein peliä eli silmämääräisesti asettelen ja sitten korvamääräisesti viritän.
 
Suuntaukset menee silmällä, etäisyydet mittanauhalla. Kyllä ne korvatkin kertoo jos jokin on senttikaupalla pielessä.
 
pirkka sanoi:
Siinä vasta hifiharrastaja :D Innoissaan harrastaa vaikkei pihahdustakaan kuulu...

Naulan kantaan! :D

Noh. Kaiuttimieni puutostarinan saatte toki kuulla vielä tulevaisuudessa ja sen aikaa voin lohduttautua laadukkaan äänentoiston suhteen tietokoneeni + kuulokesettini ääressä, jos tiukkaa tekee. :)

Nyt soi muuten tänne tietsikkahuoneeseen, olohuoneesta emännän Aiwan teinityttöstereoista, Tehosekoitin yhtyeen Golden Greats levy. Hyvä bändi ja menevää rockia. :)
 
Tonne noin ne kaiuttimet on silmämääräisesti roiskaistu, en ole mittanauhaa jaksanut käyttää.
 
Meidän taloudessa kompromissi on siinä, että noita kaiuttimia siirretään, enää ei tosin niin paljon kuin ennen. Joten ei ole paljon mieltä mittailla mitään.

Jokunen vuosi sitten etsin parhan sijoituksen ja silloin taisin jotain mittaillakin. Vaan en enää niitä mittoja muista yhtään.

Roiskaisen siis sinnepäin.
 
Kyllä parin millin tarkkuudella kajarit on kohdillaan. Vaimo välillä pyöritteli päätään ku konttasin mittanauhan kanssa... mul on pienet merkit viel sohvankin jalkojen takana ku se liukuu parketilla sen verran helposti.
 
Millimetripeliä :D Kaiuttimien molempien reunalistojen alla on lattiassa teipit, samoin kuuntelupaikan edessä sohvan etureunan paikkeilla on keskimerkki.

Kuuntelukolmio on niin, että keskarielementtien keskinäinen väli on sama kuin niiden keskipisteestä mitattu etäisyys kuuntelupaikkaan, eli ribbonit ovat hieman sitä leväämmällä. Kaiuttimien ja kuuntelupaikan sijainnit taustastaan on säädetty pistetaajuuksilla ja db-mittarilla. Toe-in on suosituksissa 5-10 astetta ohi korvan mitattuna diskantin suorakulmasta, siispä se on mulla 7,5 astetta. Puukorva kun on...mutta silti spottari. Pölskärit näppiksillä? :D
 
Ei ole senttipeliä ei. Kompromissillä on laitteet aseteltu ja kuuntelustakin tapahtuu valtaosa aivan vasemman kaiuttimen vieressä, missä työpöytä jököttää (taustamusiikkia).
 
Arvasin, etten ole yksin!! :D

Vielä samaan syssyyn..

Jos kaiuttimet ovat eri etäisyydellä kuulijasta mutta toistavat äänen samanaikaisesti, niin etäisyyserosta riippuen tietyn taajuuden yläpuolella olevien taajuuksien vaihe sotkeentuu. Oliko niin, että @20kHz aallonpituus on 1,7 cm. Jos kaiuttimien etäisyysero on juurikin tuo 1,7cm, on näiden taajuuksien vaihe kuulijan kohdalla täysin vastakkaisvaiheinen ja ääni vaimenee. Tai jotain.. Ei ehkä mene ulkomuistista oikein, mutta idea selkisi vissiin kuitenkin.

Jotkut valmistajathan upottavat elementtejä vaihetoiston nimissä jne jne.. (Hirveetä mutua!)

T.ReMara
 
Vaikkei sijoittelu ole sentipeliä, niin silti sijoitteluun on ajatusta ja vaivaa uhrattu. Parempaankin tietty voisi tässä kämpässä päästä. Kompromissejä vain pitää tehdä, kun täällä asuu muitakin.

Kuuntelukolmio on aika pieni ja kaiuttimien valmistajan (Audio Physic) ohjeiden vastaisesti kapea. Kaiuttimien etäisyys (keskipisteistä mitaten) on vähän vajaa kaksi metriä.
 
Remara sanoi:
Jotkut valmistajathan upottavat elementtejä vaihetoiston nimissä jne jne.. (Hirveetä mutua!)
Ja jotkut valmistajat samasta syystä laittavat etulevyn takakenoon (taas mun esimerkkinä on Audio Physic).
 
silmaauki sanoi:
Ja jotkut valmistajat samasta syystä laittavat etulevyn takakenoon (taas mun esimerkkinä on Audio Physic).

Tuolla takakenolla lattiaheijastus vähenee eikä tarvii upottaa diskanttia sen viivästämiseksi keskariin nähden.
 
sepi_1 sanoi:
Tuolla takakenolla lattiaheijastus vähenee eikä tarvii upottaa diskanttia sen viivästämiseksi keskariin nähden.
Eikös toi vaihetoisto ja se diskantin viivästys keskariin nähden ole sama asia?
 
Kyllä, millimetripeliä on täälläkin. Harva se päivä siirtelen kaiuttimia ja löytäessäni seuraavan paikan laitan kaiuttimet mitan kanssa vielä tarkasti paikalleen... Myös sohva on mitattu keskelle, ja välillä istuessani sohvalla mietin, että istunkohan nyt aivan keskellä... :D Ja tuolla nyt ei välttämättä olisi niin kamalasti väliä, koska takana oleva epäsymmetrinen laskeva katto aiheuttaa heijastuksia, jotka sotkevat stereokuvaa joka tapauksessa :mad:
 
Mittanauhalla takaseinästä sekä etäisyys että toe-in. Takajalkojen päällä 40 kilon graniittiblokit, niin ei liiku paikaltaan liian helposti. Pienessä huoneessa stereokuva muuttuu dramaattisesti parin sentin siirrolla, toe-in vielä tarkempi muutoksille. Tykkään kapeasta ja syvästä stereokuvasta, bonuksena tulee laajempi kuuntelualue kuin helpommin kaiuttimeen paikantuvalla sijoituksella ja toe-in kulmalla (toki dipoli + takaseinä vaikuttaa myös, kotelomalleilla en ole vastaavaa saanut aikaan).
 
Mulla on ollut tapana mitata kaiuttimet ensin symmetrisesti seinistä, jonka jälkeen korvakuulolla haen oikean paikan. Vasemmassa korvassa kun on aavistuksen huonompi kuulo kun oikeassa, joutuu senteillä pelaamaan.
 
Back
Ylös