Sekalaisia mittauksia...

Sininen mittaus on kun kaiuttimet on etuseinässä kiinni ja liilassa ne on siirretty 100cm sisäänpäin huonetta. Mikki siirtyi saman verran. Etuseinässä on 20-40cm akustointia, joten ihan kiinni etuseinään ei enää skobeja saa ja siitä johtunee noi suurimmat kuopat. Takaseinällä ei ole enää mitään akustointia joten se vaikuttanee myös.

Mielenkiintoisesti ekassa mittauksessa on kuoppa 50hz alueella vaikka siellä on leveyden moodi mikä näkyy normaalisti tokassa mittauksessa. Tokan mittauksen kuopppa 63hz alueella johtunee pituusmoodista ja korjautunee ainakin osittain takaseinän akustoinnin myötä. Yläpää on n.5db kovempaa kuin alapää.

REWin "Find Resonances"ei löydä oikeasta kaiuttimesta yhtään resonassia ja vasemmasta pienen 26.3hz kohdalta.
Screenshot 2022-10-19 at 15.31.20.png
 
Musta tausta on epäselvä , oletuksena sen pitäisi olla valkoinen. Mistä olet värin vaihtanut ?
Ota ruksi pois , niin tausta muuttuu.
Dark background.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Joo, MacOS on darkmode käytössä. Pitää vaan vaihtaa käppyröiden värit kirkkaaksi.
 
Etkö saa poistettua dark mode ruksia pois REW valikosta Preferences oikea yläkulma ja sitten View kohta , josta kuvani on otettu.
Preferences.JPG
 
Viimeksi muokattu:
Nämä mittaukset otettu Behringerin mikillä. Sen yläpää ei ole millään tavalla luotettava. Otan seuraavat mittaukset kalibroidulla mittamikillä, mutta sen mittaukset ei ole täysin vertailukelpoisia behkun mittausten kanssa.
 
Onhan siinä aikamoista vuoristo rataa. Millainen setti sulla on , kaiuttinet kiinnostaa ja tilan koko. Puu / gyproc levy , hirsi vai betoniseinät.
 
Onhan siinä aikamoista vuoristo rataa. Millainen setti sulla on , kaiuttinet kiinnostaa ja tilan koko. Puu / gyproc levy , hirsi vai betoniseinät.
Focal CMS65+Genelec 7050a. 580x360x230-330cm tila. Seinät rakensin puukuitulevystä, ulkoverhoilu lautaa.

Vuoristorataa on jäljellä, koska takaseinä on nyt tyhjänä.
 
Hieno setti ja tila , niistä ei pitäisi jäädä hyvä ääni kiinni. Akustointia parantamalla kuulostaa varmasti vielä paremmalta.
Kuuntelupaikkaa muuttamalla ja kaiuttimien suuntauksilla saa ääneen nopeasti parannuksia.
Kovaa mittausta vaan muuttuneista / kokeiluista muutoksista.
Subbarin oikean paikan hakemisessa menee varmasti tovi samoin jakotaajuuden metsästämisessä.
Edessä keskellä seinää subbarin sijoitus voisi olla kokeilun arvoinen , huoneesta saa boostia , niin toistaa alemmas kuin luvattu 38Hz - 85Hz.
Pääkaiutinkin toistaa aika alas 45Hz ja ääntä tulee mukavasti 112dB. Jako 50Hz - 60Hz voisi olla toimiva.
 
Focalit menee Genecin jakarin läpi joka fiksattu 85hz taajuuteen. Jakotaajuutta ei voi muutta ellei hanki erillistä prossua/jakaria. Subi toimii hyvin 29hz ekaan moodiin asti. Focalitkin sai 30hz soimaan kun olivat etukulmissa vaikka luvattu alataajuus on 45hz.

Jahka saan Focusriten vanhaan äänikorttiin asennettua firmwaren joka tekee siitä standalone 8x8 ADDA konvetterin, niin saan enemmän ulostuloja. Sitten voi kokeilla ajaa suoraan koneesta omat signaalit subille ja Focaleille ja rakentaa jakotaajuudet REW filtereillä. Hieman hankala viritys, mutta sitten voi testata portaatonta jakotaajuuden säätöä 50-120hz välillä.

Subi on sijoitettu subin verran sivuun keskeltä etuseinällä. Seinän ja subin välissä on 200mm villaa.
 
Hienoa , kaikki tuntuu olevan hanskassa. Kannattaa kokeile sitä jakotaajuuden säätöä , kun saat viritelmän kuntoon.
 
Kuten arvelinkin, Behringeriin ei voi luottaa kuin matalilla taajuuksilla. Yläkerran boosti tuli mikistä, ei huoneesta.
Screenshot 2022-10-20 at 17.17.57.png
 
Edessä keskellä seinää subbarin sijoitus voisi olla kokeilun arvoinen , huoneesta saa boostia , niin toistaa alemmas kuin luvattu 38Hz - 85Hz.
Pääkaiutinkin toistaa aika alas 45Hz ja ääntä tulee mukavasti 112dB. Jako 50Hz - 60Hz voisi olla toimiva.
Testailin taas erilaisia mittauksia ja huomasin tämän: Parhaalla, eli tasaisella paikalla, pääkaiutin ei toista enää alle 100hz taajuuksia kunnolla. Luvattu 45hz tulee n.15db hiljempaa kuin pitäisi. Tämä siksi ettei huoneesta tule boostia kun etuseinään on 130cm ja seivuseiniin 110cm. Edellisessä kuvassa näkyvät kuopat 60hz ja 120hz kohdilla johtuu juuri siitä. Ilman subia tuo käppyrä laskee suoraan alas tuosta 100hz kohdalla. Ilman jakaria välissä.

Säätämällä kaiuttimista +2db 400hz, -4db notch 300hz ja +2db 2.5khz mittaus parani sen 2db. MIttauksessa kannattaa huomata skaala: Vuoristorata on +-6db mikä ei ole lainkaan huono ilman DSPtä ja loppuja akustointeja.
 
Nämä Clarity-kuvaajat ovat yhä vähän hämärän peitossa.

Mitä nämä oikein tarkoittavat ja miten näitä pitäisi tulkita?

Ainakin sen olen huomannut, että akustointi vaikuttaa näihin merkittävästi. Kuten nuo pari esimerkkiä kuvastavat. Eli toinen mittaus on omasta hurjasti akustoidusta huoneestani ja toinen ihan tavallisesta kerrostalo-kolmiosta.
 

Liitteet

  • Calrity-Oma.jpg
    Calrity-Oma.jpg
    167 KB · Katsottu: 66
  • Clarity-H.jpg
    Clarity-H.jpg
    168,3 KB · Katsottu: 66
Ohessa oma käppyrä. Itsellä 150Hz on 99%.
Alle 125Hz lukemilla saa mielestäni olla heittelyä.

Käsittääkseni D50 pitäisi olla 100% kohdalla.
Muuta limits kohdasta asetuksia. C50 ja C80 lähellä toisiaan.
0dB - 105dB pitäisi muuttaa näkymän oikeammaksi.

Mikäli täysin viivasuora , niin selkeys on erinomainen.
Nyt sinulla on se viiva 40% kohdalla.

Clarity 2023.JPG
 
  • Tykkää
Reaktiot: K.K
Lisäsin 11kpl 70x18mm rimaa 23mm väleillä molempiin etukulmiin ja saman verran huoneen keskelle toiselle puolelle (toinen puoli vielä uupuu). Tarkoitus oli nostaa ylempien taajuuksien jälkikaikua ennekuin alan akustoimaan takaseinää joka tulee laskemaan jälkikaikua nykyisestä lisää.
Mutta en odottanut että rimat vaikuttaisi 39hz ja 62hz kuoppiin +0,5db. Ei se paljon ole mutta kaikki on kotiinpäin. Spectrogram myös näyttäää että 29hz moodin häntä lyheni hieman.
Screenshot 2023-04-02 at 21.18.42.png
 
Sen verran on taas tullut juttua virtajohtojen vaikutuksesta ääneen, että laitetaan myös jotain ääneen oikeasti vaikuttavasta muutoksesta asiaa.

Nimittäin minun olohuoneesta tila jatkuu eteiseen, mistä on kulku (ollut) keittiöön 70 x 200 cm oviaukon kautta. No tätä aukkoa pystyi laajentamaan 150 x 240 cm kokoiseksi, minkä myös tein. Tämä tietysti vaikuttaa olohuoneen akustiikkaan matalimpien bassojen osalta, koska tuo keittiön katto on bassoja läpäisevää Haltex-pahvilevyä. No en ihan korvin ole tätä muutosta pystynyt todentamaan, mutta mittaamalla kylläkin. Toisin kuin virta-kaapelien kanssa ei mun korvat eikä mikrofonit kykene kertomaan yhtään mitään muutosta.

No nyt on alimpien taajuuksien RT-aika matalin, mitä koskaan aiemmin tässä huoneessa on mitattu.
 

Liitteet

  • RT-Keittiö.jpg
    RT-Keittiö.jpg
    134,5 KB · Katsottu: 77
Viimeksi muokattu:
Huomattava parannus vasteeseen kun järjestelin huonetta hieman uusiksi.
Takanurkissa olleet Isolina-Hunton-Flexibatt36 40cm laatikot siirtyi kaiuttimien taakse estämään vinosta katosta tulevia heijastuksia, Ikean matalat kirja/levyhyllyt siirtyi sivuseiniltä takanurkkiin, joiden päälle laitoin kokeeksi 40cm Hunton paalit, hyllyjen entiselle paikalle sivuseinille siirsin kaiutinten takana olleet 30cm Isolina boksit. Ei tarvinnut edes mitata kun huomasin että nyt taisi löytyä ongelmien luonne ja sijainti, mittaus tuotti kyllä melko positiivisen yllätyksen.

5-7dB parannus 130-250hz kuoppiin, joita olen yrittänyt paikallistaa viime syksystä lähtien. Vinttihuoneen vinokaton heijastus kaiuttimen takaviistosta, lattian, katon ja sivuseinien heijastukset sekä sivuseinät/lattia-katto axial ja tangential-moodit osuivat kaikki aika hyvin tuohon 130-250hz alueelle. Pääasiassa syvimmät notkot 300hz alapuolella on pysytelleet hyvin lähellä -10-12db.
RT60 huitasee aina ohi asteikon jos tuulee, kuten eilen, joten siitä ei kannata tässä välittää.
8340 elokuu sivuseinät grade summary.png
Yhden pisteen kalibrointi ja mittaukset LS + RS keskiarvoistettuna, 1/6 okt silottelulla suoraan GLM:n kalibroinnista.
8340 elokuu sivuseinät.pngKyllä kelepaa!
 
Back
Ylös