Seas Emblan refleksiviritys hakusessa

Indiana

Käyttäjä
Liittynyt
25.10.2008
Viestejä
25
Terve

Olen rakentelemassa itselleni Seas Embla-paria. Ostin levyt joskus melkein 10 vuotta sitten kahteen pariin. Toisen parin vähän kuin varalle. Ensimmäisen parin kokosin suljettuihin koteloihin silloin aikoinaan. Toisen levyt lojuivat pitkään autotallissa. Joskus kolme vuotta sitten kokosin siihenkin kotelot lähes valmiiksi. Nyt olen saanut ne kohta pintakäsittelykuntoon. Sähköiset osat hain Hifitalosta myös kolmisen vuotta sitten.

Alkuperäiset Seasin rakennusohjeet löytyvät edelleen useammasta paikasta, ja itselläni on ne myös tulostettuna. Hankin kuitenkin jakosuotimen osat Suomi-version mukaan. Sinänsä ok. Ainoa että haluan tehdä jälkimmäisestä parista refleksiviritteisen.

Minulla ei ole missään Suomi-version rakennusohjetta. Kaikki muu on selvää, koska jakosuotimesta tein mm. CAD-simulaatioita ja voin niistä katsoa sen kytkennän. Mutta tarvitsisin tiedon refleksiputken mahdollisista pituuden ja paksuuden yhdistelmistä.

Hifi-talo heitti minulle 43mm sisähalkaisijaista putkea noin 190mm pitkän pätkän. Silloin jäin käsitykseen, että se pitäisi käyttää lyhentämättä. Mutta nyt minusta tuntuu, että oikea pituus on siinä jossain 10 ja 20 sentin välillä.

Eli löytäisikö joku jonkun Hifi-lehden kirjan tai muun dokumentin, jossa ei ole Seasin alkuperäinen vaan tämä Salmen muuntelema rakennusohje? Olisin kiitollinen ja homma edistyisi refleksiputkien verran.
 

kaamosland

Käyttäjä
Liittynyt
3.2.2007
Viestejä
49
48/100mm sanoo Tuomelan teos tee itse hifikaiuttimia. Mitta on tismalleen sama mitä seasin omassa, mutta jakosuodinkomponentit eroavat seasin alkuperäisestä.
 

Indiana

Käyttäjä
Liittynyt
25.10.2008
Viestejä
25
Gradient tai Hifitalo eivät ole vielä vastanneet mitään tiedusteluuni. Saattaapi olla, että jättävät kumpikin vastaamatta.

Kuulin kuitenkin näitä taannoin Suomi-versiona rakennelleelta, että 160/50mm olisi ollut "korjattu" putken mitta.

Taidan joka tapauksessa tehdä niin, että otan jonkun suunnittelusoftan ja simuloin ihan omat ehdokkaat viritystaajuudelle. Sitten valitsen käppyröistä näteimmän ja menen putkia sahaamaan.
 

Samppo

Käyttäjä
Liittynyt
9.8.2006
Viestejä
517
Miten olis säädettävä refleksiputki? Ainakin Monacorilla ollut sellainen valikoimissa
 

Indiana

Käyttäjä
Liittynyt
25.10.2008
Viestejä
25
En koe, että säädettävä toisi minulle mitään lisäarvoa. Kätevästi tukittava on asia erikseen.
 

Indiana

Käyttäjä
Liittynyt
25.10.2008
Viestejä
25
Simuloin eri vaihtoehtoja WinISD:llä. Jos valitsen elementiksi Seas P17REX:in niin Seasin putken mitoilla viritystaajuudelle tulee jopa 1dB korostus. Eli mielestäni simulaatiossa, elementin parametreissä tai jossain on virhe.

http://users.tkk.fi/aoniemel/embla/index.html

Näistä kyselin, niin putki on 50/160mm. WinISD antaa sillä bassovasteen, joka -1dB kohdalla menee mahdollisimman pitkälle, ja sitten taittuu hieman 60Hz alapuolella. Omat viritykset mitä olen suunnitellut, laskisivat loivasti sinne -2dB tai -3dB kohdalle ja siitä taittuisivat 50Hz kohdalla alaspäin.

Ongelma on vaan se, että en tuon ensimmäisen perusteella oikein luota WinISD:hen. En voi uskoa, että Seas virittäisi Emblan alkuperäisversioon korostuneen basson.
 

Jounika

Käyttäjä
Liittynyt
7.7.2008
Viestejä
1 452
Kaupunki
Tampere
Kyllähän tuo WinISD teoriassa ihan oikein laskee :) On paljon kaiuttimia, joiden bassopäähän on piikkiä suunniteltu, tuo 1 db on vielä melkoisen lievä piikitys. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko tilavuus kotelon noin tilavuus tyhjänä ja tehollinen kasvaa vaimennusainetta lisättäessä ja viritystaajuus alenee hieman.
 
Ylös