Itse pidän laitteet usein "Standby" tilassa, mutta jos poistun kotoa yli vuorokaudeksi ovat laitteet poissa seinästä. En jätä koskaan laitteita päälle, ellen niitä käytä eikä tämä liity sähkölaskuun. Jonkin verran on itselläni kokemusta laitteiden korjaamisesta, sekä niiden tekniikasta yleisesti. Korjaustehtävissä olen työskennellyt jonkin verran, ja siellä on tullut vastaan yhtä ja toista. Lähinnä aloittajaa kiinnostanut komponenttien kestoon vaikuttava käyttö on hyvinkin merkityksellistä.
Riippuen toki paljolti siitä kuinka laite on rakennettu, tai mihin käyttöön se on tarkoitettu. Kuitenkin nykyinen elektroniikka alkaa pitkälti olla kulutuselektroniikkaa, mistä kielii suoraan laitteiden huonosti / huonoilla osilla toteutettu tekniikka. Otetaan esimerkiksi vaikkapa digiboksi, joissa lähes poikkeuksetta käytetään hakkurityyppistä virtalähdettä. Laite on fyysisesti hyvin pieni ja usein sijoitetaan todella ahtaaseen paikkaan. Noh onko tästä sitten haittaa käytännössä? Jos ajatellaan hakkurivirtalähteen toimintaa ja otetaan esimerkiksi vaikkapa niissä käytettävä peruskomponentti eli elektrolyyttikondensaattori (tuttavallisemmin elko).
Laitteiden hinta nykyisin on poljettu niin alas, että suuri osa elektroniikasta tuotetaan ajatuksella mahd halpa tuotanto / suurimmat voitot. Tarkoittaa toisin sanoen että kaikessa pyritään säästämään, ja tämä puolestaan aiheuttaa leikkauksia mm käytettävien komponenttien suhteen. Jos siis tarkastellaan aiemmin mainittua digiboksia, ja sen peruskomponenttia ELKO:a tullaan siihen ettei kyseistä laitetta edes ole tarkoitettu kestämään vaikkapa yli neljää vuotta. Komponentit ovat monesti huonolaatuisia, sekä mahdollisimman edullisia. Toki komponenteissa on suuria eroja, mutta tuo on karu totuus monella kohdalla.
Sitten kun tungetaan noita heikkolaatuisia komponentteja ahtaaseen kotelointiin, joka tuo mukanaan korkean käyttölämpötilan voidaan jo päätellä mitä komponenttien käyttöikä mahtaa olla. Lisäksi laitteessa saattaa olla muita lämmönlähteitä kuin itse virtalähde tai prosessorit jne, esimerkiksi vaikka kiintolevy. Sitten tuosta laitteet päällä tai poispäältä asiasta. Oletettavasti laitteen ollessa päällä se lämpenee huomattavasti enemmän, kuin sen ollessa pois päältä. Lämpö lähes poikkeuksetta on komponenttien vihollinen pidemmän päälle, joten laitteiden päällä pitäminen jatkuvasti ilman syytä lyhentää laitteen käyttöikää merkittävästi. Varsinkin jos kyseessä on aiemmin mainittu kulutuselektroniikan laite kuten digiboksi.
Myös laitteiden niin kutsutuissa "Standby" tiloissa on eroja. Jotkin laitteet kuluttavat hyvin vähän sähköä, mutta silti enemmän kuin laitteen ollessa kytkettenä irti verkosta. Joissakin laitteissa taas Standby-tilassa laitteen virtalähde saattaa lämmetä merkittävästi verraten siihen jos se olisi irti kytkettynä mikä suoraan vaikuttaa kestoikään. Itselleni laitteissa arkipäivää on niiden avaaminen aika-ajoin ja virtalähteen komponenttien uusiminen. Tällä mennään taas se pari vuotta mitä tuollainen virtalähde on mitoitettu kestämään
Tuossa siis hieman kärjistetty esimerkki eikä kaikki tuo edellinen pidä paikkaansa eri tavalla eri käyttöön suunnitellun laitteen osalta. Audio laitteissa virtalähteet usein ovat erityyppisiä, ja komponentit mitoitettu huomattavasti eri kriteereillä. Tämä toki näkyy myös hinnassa, mutta usein esimerkiksi päätteen virtalähde ei parin vuoden käytön jälkeen ole moksiskaan.
In a nutshell:
Komponenttien kestoikään vaikuttaa huomattavasti kuinka laite on alunperin rakennettu ja millä kriteereillä. Komponenttien kestoikään vaikuttaa rajusti käyttölämpötila, joka voi kohota laitteen huonon suunnittelun tuotoksena. Ahtaasta koteloinnista tai sijoituksesta johtuen, tai riippuen kuinka laitetta käytetään. Tuossa nyt muutamia seikkoja ja toki tästä voisi turinoida vaikka kuinka paljon, mutta tässä lyhyt oma mielipiteeni.
- ML