Sammutatteko laitteenne?

  • Keskustelun aloittaja Omiq
  • Aloituspäivämäärä

Omiq

Käyttäjä
Liittynyt
10.3.2009
Viestejä
155
Kaupunki
Nurmijärvi
Minua on askarruttanut, että kuinka moni pitää laitteitaan jatkuvasti päällä ja millaisia vaikutuksia sillä on. Toki on mukavaa että esim. vahvari on heti käyttövalmis(lämmennyt), mutta syökö se komponenttien elinikää? Ja onko eroja pitää CD-soitinta, etuvahvistinta ja päätettä/integroitua päällä jatkuvasti, lähinnä sen kannalta, miten ne niiden elinikä kärsii.
 
Eroja varmasti on laitteiden välillä. Esim A-luokan päätteen kovat lämmöt varmasti vaikuttavat enemmän vaikkapa elektrolyyttien ikään (kun puhutaan vuosissa) verrattuna CD-soittimeen, joista useimmat eivät taida standby:ssa juurikaan syödä vähempää virtaa kuin päällä ollessaan (kun levyä ei pyöritetä).
 
Aina päällä kaikki laitteet. Soivat paremmin lämpimänä.
 
Virrat pois, nykylaitteissa ei ole edes standby-toimintoa, turha lämmittää kämppää hifillä ja sähkölasku vähintään kolminkertaistuisi jos pitäisi virroissa.
 
Sammutan laitteet aina jatkoroikan virtakatkaisimesta. Sen verran hippi ja eko olen, etten turhaan pidä päällä. Eikä se sähkökään ilmaista oo.
 
Valveilla ollessa päällä, yöksi standbylle ja kotoa poistuttaessa pidemmäksi aikaa roikasta virta pois.
 
ESL-57:t ja Lehmannin phono-etunen ovat aina päällä. Muut laitteet sammutetaan kuuntelun päätyttyä joskaan ei ihan muutaman tunnin taukojen ajaksi. Eslut on käytännössä pakko pitää aina päällä. Jos virta on väillä pois menee hyvinkin vuorokausi ennen kuin ovat uudelleen hyvässä iskussa. Garrardia on myös hyvä pyörittää puolisen tuntia ennen kuuntelua eikä pysäytellä turhan vuoksi jos vinyyliä kuunnellaan enemmän.

Juhani
 
leeren sanoi:
Valveilla ollessa päällä, yöksi standbylle ja kotoa poistuttaessa pidemmäksi aikaa roikasta virta pois.

Sama käytöntä täällä. Densenit ovat standbyn jälkeen aika nopeasti täydessä potentiaalissa.
 
Ihan pimeetä pitää laitteita aina päällä. Putket kuluu, sähkölasku kasvaa, härvelit tuottaa turhaan lämpöä ja kuormittaa ympäristöä. Mutta ei niitä tietenkään sammuteta parin tunnin kuuntelutauon ajaksi.

Ainii, saadaanhan me suomalaiset sit aikanaan nauttia "halvasta, turvallisesta ja ympäristöystävällisestä" energiasta kun pari uutta ydinvoimalaa valmistuu. Joojoo.
 
juu. käynnistän ja sammutan aina yhdestä verkkovirtarima katkaisijasta koko helahoidon.
ja lähes päivittäin nuo päällä miulla ovatkin töitten jälkeen iltaan asti.

terv. behrelec31
 
Minulla oli aikoinaan putkivahvistin joka oli parhaimmillaan muutaman tunnin päällä olon jälkeen. Denonin laitteisto oli myös tuollainen, Sonytkin hieman. Nyt on Onkyon digit ja kuulostaa aivan yhtä hyvältä/pahalta kunhan saa virrat päälle/tuntien kuuntelun jälkeen. Nuo toki kuluttaa niin vähän vaikka olisivatkin koko ajan päällä, mutta mitäpä pitämään päällä kun ei eroa huomaa (on yksikin päälle joskus jääneet).

- Sammutan laitteet.
 
Itse pidän laitteet usein "Standby" tilassa, mutta jos poistun kotoa yli vuorokaudeksi ovat laitteet poissa seinästä. En jätä koskaan laitteita päälle, ellen niitä käytä eikä tämä liity sähkölaskuun. Jonkin verran on itselläni kokemusta laitteiden korjaamisesta, sekä niiden tekniikasta yleisesti. Korjaustehtävissä olen työskennellyt jonkin verran, ja siellä on tullut vastaan yhtä ja toista. Lähinnä aloittajaa kiinnostanut komponenttien kestoon vaikuttava käyttö on hyvinkin merkityksellistä.

Riippuen toki paljolti siitä kuinka laite on rakennettu, tai mihin käyttöön se on tarkoitettu. Kuitenkin nykyinen elektroniikka alkaa pitkälti olla kulutuselektroniikkaa, mistä kielii suoraan laitteiden huonosti / huonoilla osilla toteutettu tekniikka. Otetaan esimerkiksi vaikkapa digiboksi, joissa lähes poikkeuksetta käytetään hakkurityyppistä virtalähdettä. Laite on fyysisesti hyvin pieni ja usein sijoitetaan todella ahtaaseen paikkaan. Noh onko tästä sitten haittaa käytännössä? Jos ajatellaan hakkurivirtalähteen toimintaa ja otetaan esimerkiksi vaikkapa niissä käytettävä peruskomponentti eli elektrolyyttikondensaattori (tuttavallisemmin elko).

Laitteiden hinta nykyisin on poljettu niin alas, että suuri osa elektroniikasta tuotetaan ajatuksella mahd halpa tuotanto / suurimmat voitot. Tarkoittaa toisin sanoen että kaikessa pyritään säästämään, ja tämä puolestaan aiheuttaa leikkauksia mm käytettävien komponenttien suhteen. Jos siis tarkastellaan aiemmin mainittua digiboksia, ja sen peruskomponenttia ELKO:a tullaan siihen ettei kyseistä laitetta edes ole tarkoitettu kestämään vaikkapa yli neljää vuotta. Komponentit ovat monesti huonolaatuisia, sekä mahdollisimman edullisia. Toki komponenteissa on suuria eroja, mutta tuo on karu totuus monella kohdalla.

Sitten kun tungetaan noita heikkolaatuisia komponentteja ahtaaseen kotelointiin, joka tuo mukanaan korkean käyttölämpötilan voidaan jo päätellä mitä komponenttien käyttöikä mahtaa olla. Lisäksi laitteessa saattaa olla muita lämmönlähteitä kuin itse virtalähde tai prosessorit jne, esimerkiksi vaikka kiintolevy. Sitten tuosta laitteet päällä tai poispäältä asiasta. Oletettavasti laitteen ollessa päällä se lämpenee huomattavasti enemmän, kuin sen ollessa pois päältä. Lämpö lähes poikkeuksetta on komponenttien vihollinen pidemmän päälle, joten laitteiden päällä pitäminen jatkuvasti ilman syytä lyhentää laitteen käyttöikää merkittävästi. Varsinkin jos kyseessä on aiemmin mainittu kulutuselektroniikan laite kuten digiboksi.

Myös laitteiden niin kutsutuissa "Standby" tiloissa on eroja. Jotkin laitteet kuluttavat hyvin vähän sähköä, mutta silti enemmän kuin laitteen ollessa kytkettenä irti verkosta. Joissakin laitteissa taas Standby-tilassa laitteen virtalähde saattaa lämmetä merkittävästi verraten siihen jos se olisi irti kytkettynä mikä suoraan vaikuttaa kestoikään. Itselleni laitteissa arkipäivää on niiden avaaminen aika-ajoin ja virtalähteen komponenttien uusiminen. Tällä mennään taas se pari vuotta mitä tuollainen virtalähde on mitoitettu kestämään :)

Tuossa siis hieman kärjistetty esimerkki eikä kaikki tuo edellinen pidä paikkaansa eri tavalla eri käyttöön suunnitellun laitteen osalta. Audio laitteissa virtalähteet usein ovat erityyppisiä, ja komponentit mitoitettu huomattavasti eri kriteereillä. Tämä toki näkyy myös hinnassa, mutta usein esimerkiksi päätteen virtalähde ei parin vuoden käytön jälkeen ole moksiskaan.

In a nutshell:

Komponenttien kestoikään vaikuttaa huomattavasti kuinka laite on alunperin rakennettu ja millä kriteereillä. Komponenttien kestoikään vaikuttaa rajusti käyttölämpötila, joka voi kohota laitteen huonon suunnittelun tuotoksena. Ahtaasta koteloinnista tai sijoituksesta johtuen, tai riippuen kuinka laitetta käytetään. Tuossa nyt muutamia seikkoja ja toki tästä voisi turinoida vaikka kuinka paljon, mutta tässä lyhyt oma mielipiteeni.


- ML
 
Valmiustilassa pidän yleensä mutta ukkosella ja pidemmällä reissulla revin kyllä töpselit seinästä.
 
Mitenkäs tuo laitteiden sammuttaminen ja päälle laittaminen lyhyen ajan sisällä. Esim tietokoneen sammuttaminen kaupassa asioinnin ajaksi. Onko fiksumpaa jättää vaan päälle kaikki ja päästä helpommalla?
 
Yleensä sammutan laitteet, jos tiedän että en kuuntele pariin tuntiin. Putki-riaa:n jätän joskus päälle muutaman tunnin tauonkin ajaksi. En ole huomannut laitteissani eroja käynnissä pitämisen ja sulkemisen välillä, mutta tottakai niitä voi varsinkin putkilaitteissa esiintyä.
 
Aina laitteet päällä paitsi jos pitemmälle reissulle lähtee.
 
Naimit kun pitää ikävän poksahduksen kun päälle laittaa, isä kertoi että parempi antaa olla päällä. Ei vie virtaa päälläolo enempää kuulemma kuin pesukoneen pyöritys kerran viikossa. Tosin jos viikkoja poisollessa olisi syytä sammuttaa jo vain ukkosen uhalta.
 
Dac pysyy aina päällä, kun sitä pois jaksa napata. Tietokonehan toimii äänilähteenä, ja sekin on päällä 24/7. Vahvistimesta otan virran pois, mutta en päävirtaa. Pieni lämpö siinä pysyy aina päällä. Kotiteatterivehkeet menee pois päältä kun niitä ei tarvita.
 
Back
Ylös