Sahlstenin mosfet ja sen modernisointi?

Vesa H

Käyttäjä
Liittynyt
27.8.2006
Viestejä
114
Kaupunki
Oulu
Moi,

Kuka muistaa kyseisen vahvistimen? Muistaakseni joku oli suunnitellut siihen uudemmanaikaisen/nykyaikaisille komponenteille sopivan piirilevyn. Löytyykö vielä jostain?

Itse aikoinaan rakensin ko vahvistimen 200W version, mutta tollo joskus myin pois. Minulla on yhäkin komponentteja kyseiseen laitteeseen ja vähän tekisi mieli rakentaa se taas. Vaihtelukin virkistäisi, mutta juuri noiden osien takia ajattelin, josko tekisi taas saman.

Mitä olette mieltä, onko vahvistin "kova sana" vielä tänä päivänä?

-Vesa-
 
Sehän oli hitatsin SJ/SK kivillä?! Ne on pop nykyäänkin, TO-3 tosin ei käy joka mekaniikkaan.
Diffis tulo pienikohinaisella virtageniksellä... Pelaapelaa. Edelleenkin.
Eniten vaikuttaa laatuun powerin/korin/päätekivien placementti ja piuhotus, fetit kun alkaa turisemaan 300k-1MHz jos hilalle vedät pitkät kaapelit.
Ja ne powerin 100Hz rippelit...
Anna mennä vaan jos hilut ja mekaniikka on jo hyllyssä
 
Touho-serkku sanoi:
Sehän oli hitatsin SJ/SK kivillä?! Ne on pop nykyäänkin, TO-3 tosin ei käy joka mekaniikkaan.
Diffis tulo pienikohinaisella virtageniksellä... Pelaapelaa. Edelleenkin.
Eniten vaikuttaa laatuun powerin/korin/päätekivien placementti ja piuhotus, fetit kun alkaa turisemaan 300k-1MHz jos hilalle vedät pitkät kaapelit.
Ja ne powerin 100Hz rippelit...
Anna mennä vaan jos hilut ja mekaniikka on jo hyllyssä

Jep. Hitatsin kivillä on. Kiviähän ei ole pakko ostaa enää TO3:sina. Minulla oli edellisessäkin.. mikäseoli koteloidut (oikosulku tuli). No joka tapauksessa sellaiset normaalit nykyaikaiset :) Niitähän ei voinut asentaa suoraan alkuperäiseen piirilevyyn ja siihen tarpeeseen suunnittelin itse itselle piirilevyyn sellaiset "jatkopalat", johon saa 2 paria fettejä ja ne tehovastukset.

Rippelistä ei ollut tietoakaan. Silloin oli iiiso rengassydänmuuntaja ja 30000uF suotoa per käyttisjännitepuolikas. Itseasiassa juuri kalleimmat hilut vielä mahtaa uupua minulta, eli muuntaja, suotokonkat ja kotelo. Koteloksi olisi kyllä parikin varaosalaitetta, joihin pitäisi tehdä lähinnä uusi naamataulu. Itse vahvistinmoduuleihin olisi monenlaista komponenttia laatikossa mm. päätekivet. En ole kyllä varma, ovatko kaikki ehjiä. Taisi olla eka projektissa vähän pulmia aluksi ja varalta tilasin ja vaihdoin uudet.

Taidanpa alkaa pikkuhiljaa piirilevyjä kyhäämään :p

-Vesa-
 
Moro,

Mulla ainakin on omassa projektissa piirretty ko. kytkis uusiksi, tosin ei siitä kauheasti parempaa saanut muuta kuin tuon kohinan osalta ja SMD-kompojen ja tuoreempien trankkujen ansiosta menee aika paljon pienempään tilaan. Nimittäin, Touho-Serkun mainitsema "pienikohinainen" virtagenis diffisparin biasoinnissa oli kyllä ihan kaikkea muuta kuin pienikohinainen. Ihmeteltiin sitä hetken, kun näytti ettei kytkentä generoinut spektriin ollenkaan harmonisia(mittaukset Audio Precisionilla). Vaihdoin ne 5V kohinageneraattorit(= zenerit) pariin sarjaankytkettyyn lediin ja kohina laski pari-kolme dekadia, ja paljasti komean määrän harmoonisia ylätaajuuksilla aina melkein 20kHz asti.

Muuten tuo kytkis on kyllä kivan kuuloinen vaikka teknisesti ihan perusmoskaa onkin. Suosittelen kyllä reguloimaan käyttikset ja tekemään suosiolla balansoidun, jos lähtee piirilevyä piirtämään uusiksi. Itse en tätä tehnyt ja kaduttaa. Lisäksi diffisten trankut kannattaa mätsätä ja VAS-asteen sekä driverin trankut voi vaihtaa esim. MJE340/350 pariin (melko geneeristä moskaa, mutta toimii). Tosin nääkin kannattaa mätsätä. Lisäki se layout siinä kirjassa on kaikkea muuta kuin hyvä enkä itsekään ihan kaikkea osannut/tajunnut korjata. Varsinkin takaisinkytkennän ja maadoituksen suunnittelu on hiukan persiillään myös omassa designissa, jos jaksais vielä niin vois piruuttansa tehdä vähän muutoksia...

Mutta regut käyttiksiin samalle levylle kuin vahvistin ja nää pikku jutut kuntoon niin kyllä siitä ihan kivan pelin saa...

-A
 
Moi,

Jaa.. En minä muista kyllä mitään suurempaa kohinaongelmaa. Käytin vehjettä kyllä silloin pääasiassa subbarille, mutta tuli sitä kokeiltua koko äänialueellakin. Mitään mittavia muutoksia en haluaisi alkaa säätämään. Melkein sama tehdä sitten joku ihan muu. Kuitenkin, kaikenlaista pisteosaa ym. muistaakseni laitteeseen löytyy ja onpahan muutoinkin kokemusta, ettei ihan susi laite ole.

Jos ja kun kaiketi tuota aloittelen tekemään, niin aluksi voisi säästää kustannuksissa ja tehdä pienitehoisempi (50-100W). Jakaa vaikka niitä säästöjä sitten noihin Antin mainitsemiin..

Piirilevyjä tässä jo inventoin, mutta siihen se taisi tältä illalta sitten jäädä. Työ haittaa jälleen kerran harrastuksia :-\

Kiirekään ei tietenkään ole, joskin myin hemmabiovahvistimen pois ja kuuntelen lainaintegroidulla. Siksikin tuo rakenteluinto mahtoi putkahtaa esiin. On tuossa hyllyssä kaiken varalta DIY TDA-mokkuloin tehty vahvistin. Etuastetta ei ole, mutta passiivikeinoin vaikka ensi hätään jos kiire tulee.

Edit: Kehtaanko kysyä, millaista regulointia Antti käytit ja kuinka suuri käyttis sinulla on?
 
No siis eihän se huono ole vakionakaan, eikä normi volyymeillä en minäkään mitään kohinaa kuullut. Mittaamalla se kyllä näkyy ja selvästi näkyykin, ei ole kauhea vaiva säätää siihen kirjan leiskaan ne ledit jos sen mukaan tekee.

Sen reguloinnin voi tehdä ihan sillä perinteisellä LM317 + tehotrankku -kytkennällä. Verrattuna pelkkiin konkkiin käyttiksen häiriöt vaimenee aika kivasti, sen nyt varmaan tiesitkin. Omasta kytkennästä tuo jäi pois, mutta kiinnostaisi kyllä kokeilla joskus vielä saisko noita säröpiikkejä pois tuolta ylätaajuuksilta kunnollisella reguloinnilla. Lienevät jonkin sortin intermodulaatiokerrannaisia, tai ainakin siltä näyttivät mikäli oikein muistan.

-A
 
leino_antti sanoi:
Sen reguloinnin voi tehdä ihan sillä perinteisellä LM317 + tehotrankku -kytkennällä. Verrattuna pelkkiin konkkiin käyttiksen häiriöt vaimenee aika kivasti, sen nyt varmaan tiesitkin. Omasta kytkennästä tuo jäi pois, mutta kiinnostaisi kyllä kokeilla joskus vielä saisko noita säröpiikkejä pois tuolta ylätaajuuksilta kunnollisella reguloinnilla. Lienevät jonkin sortin intermodulaatiokerrannaisia, tai ainakin siltä näyttivät mikäli oikein muistan.

-A

No periaatteessa tiesin (tietäisin), mutta en tullut ajatelleeksi :( Tuossa olisi kiva saada raivattua levylle tilaa (jonka sinä olit tehnytkin), tai sitten tehdä isommalle levylle. Kuinkahan nuo mahtaa olla sitten kuuluvia piikkejä.. Noh, joka tapauksessa ovat ihan mitattavissa olevia häiriöitä, eikä psykoakustisia mörköjä :p

Täytyypä lähteä maate välillä, jos olisi aamulla viisaampi.
 
Jep, ledithän ne nykyään laittaa referenssiksi! Kiitos huomiosta, kohina tippuu varppina AD:n tulosteessa. Jos saat Mekaniikan kuntoon ei reguloinnilla ole enään niin surta haloota kuin tuntuisi, onhan sulla isot (jo kuivat?) lyytit akkuina. Laita kortille lyyttien paikoille uusia "nykyaikaisia" "hakkurielkoja", (lainausmerkit koska ei niitä nykysin enään käytetäkään hakkureissa kun kerkot on kasvanut). regu olis hyvä mutta taas yksi kortti lisää.
Yhdellä sarjakelalla selviät jos laitat -diodisilta(snubberit), sarjakela, lyytit ja snubberit- kötöstyksen poweriksi. tosin 2xsarjakelan Asat pitää olla julma, jos ei löydy hyllystä niin unohda tuokin, kaupasta kalliimpi kuin regut
 
Vesa, jos se viritelty versio kiinnostaa eikä rojektilla ole tolkutonta hoppua niin pistä privaa.

-A
 
Mitenkäs kohina LED versus LM329 buried zener-referenssi? Tosin LM329 on 6.9 V, joten pikkuisen joutuu mitoitusta muuttamaan. Luulisin ettei kovin paljoa kuitenkaan kun niin samalla hehtaarilla ollaan. Voisihan tuon mitatakin kun tuli tehtyä taannoin skoopille sopiva 80 dB esivahvistin tuohon hommaan. Jonain päivänä varmaan pitää säästöpossu uhrata AP:lle mutta toistaiseksi olen antanut olla idean vaan ajatuksena :)

t. Janne
 
Janne, joskus musitelisin kuulleeni, että myös tuossa olisi reiluhko kohina verrattuna ledeihin...mene ja tiedä, kun en ole itse mitannut.

-A
 
Iltaa,

Aloin jo yhtenä iltana aloittelemaan mukamas levyjen porausta, mutta en päässyt alkua pidemmälle. Kallistuin tuolloin siihen ideaan, että en värkkää levylle toistaiseksi ihmeemmin uutta. Venyy vaan valmistuminen pidempään. Regujutskan jos tekisi omalle levylleen, mutta koittaisi sijoittaa jotenkin järkevästi. Ammutaanko idea heti alas reguloinnin sijoittamisesta omalle levylleen?

Noh, nyt ei ole ollut taas aikaa/rauhaa jatkaa hommaa joten se on alkutekijöissään yhä. En vielä tiedä, millaista vaivaa alan näkemään kohinan minimoimiseksi. Kutakuinkin sama, vaikka vähän kohisisikin kunhan en vaan kuule sitä :)

Viikonlopuksikin on ihan muuta ohjelmaa. Toivo lepää ensi viikon tienoilla, jos asia liikahtaisi johonkinpäin.

Tervehdys Jannellekin pitkästä aikaa. Kuten huomaat, en ole edennyt kauheasti uudenlaisiin projekteihin :p
 
No jos multa kysytään niin samalle levylle regut. Tai sitten regun takaisinkytkentä pitäis (kai) ainakin ottaa sieltä vahvistinlevyn syötöstä, mutta siinä on sitten piuhaa välissä ristiin rastiin ja alkaa näyttämään turhan vaikealta. Noh mun mielestä ainakin :). Mutta jos et muuta muuttaisi niin ne ledit kannattaa kyllä laittaa sinne zenereiden tilalle. Pari 3mm lediä sarjaan, joiden yli jää n.5V yhteensä voi suoraan lyödä sen zenerin tilalle ilman mitään muita muutoksia kytkentään.

-A
 
LED it be, jos se kerran hyväksi olisi havaittu. Sen muutoksen kyllä jaksaa tehdä. Tuplafettimahdollisuuden aion ehdottomasti laittaa, mutta tämän hetken tehotarpeisiin riittäisi kesympikin (ja halvempi) ratkaisu. Aikomissani piirilevyissä on paikat lisäfeteille vastuksineen.
 
Kyselläänpä tässä ketjussa, niin ei tarttee uutta perustaa, eli tämän vahvistimen jännitteistä kyselisin.
Mikä on korkein käyttöjännite, jonka vakio(tuplafettiversio) vahvistimeen voi syöttää?
Olisi tuossa lojumassa 2 X 48V 1100VA muuntaja...

Juha

Hetkinen, nyt tuli mieleen tietysti heti postauksen jälkeen, että kai tässä ketjussa esitelty vahvistin on sama kun Tee Itse Hifilaitteita kirjan
kunnollinen 50 wattinen päätevahvistin?
 
Tuossa tee se itse kirjassa mainittiin 200W versiolle käyttikseksi +-55V

Itse päätekivet kestää muistaakseni yli 200V käyttöjännitteen. Onnistuisiko tehdä esiasteelle oma poweri pienemmällä käyttiksellä ja päätekiville sitten reilumpaa jännitettä...
Tai sitten vaihtaa ne käyttöjännitteen kaksi 10ohmin vastusta vaan suurempiin. ???

Itsellä on soinut tuollainen 2x200w versio tuossa kohta kymmenen vuotta päivittäin.
 
Voi olla, että päätekivillä SOA loppuu lineaarikäytössä ennen jännitteenkeston ylitystä. Tietyllä alueella SOA tippuu aika vihaseen (tämä siis arvelua, en ole ko kivien peksejä kattonu).
 
Juttua lukiessani varsinainen asia hämärtyi. En löytänyt yhtään oikein kirjoitettua "alkaa ...lla- lausetta. Hmmh! Aloin ......aloittelemaan, voi jessus! :D :mad: ???
 
Oletteko muuten laittanut Fettien jalkoihin ferriittihelmiä? Mikähän vaikutus niilläkin olisi... Ei vissiin värähtele niin helposti, mutta
vaimentaako taajuusaluetta ? ???
 
ferriittihelmien vaikutus alkaneis jostain megahertsialueelta. eli ei pitäs kyl kuuloalueelle. Toki matalataajuusferriittiäkin on, muistelisin niidenkin alkavan sadoista kilohertseistä.

Eika noita IMO käytetä feteissä.
 
Back
Ylös