Sahlstenin mosfet ja sen modernisointi?

Taannoin mainitsin hifilehden 20W A-luokan päätteestä. Siinä on kanavaa kohden kaksi N- ja kaksi P-kanavaista päätetransistoria, samoja kuin Sahlstenin ohjeessa. A-luokan päätteen ohjeessa päätetrankkujen käyttöjännite on ±24 VDC ja ohjainasteen ±34 VDC, jolloin päätetransistoreile saadaan varmasti täysi ohjaus kovemmassakin menossa.

Olisi tarvetta skaalata päätetransistoreiden ja ohjainasteen käyttöjännitteitä ylemmäs, jotta vahvistimesta saa kuormaan enemmän jännitettä & tehoa. Samalla ohjainasteen mitoitus pitäisi tsekata niin, että se jaksaa ajaa 10 kpl N- ja 10 kpl P-kanavaisia päätetransistoreita. Kytkentä kokonaisuutena on varsin mietitty ja toimiva, siksi sen modaaminen kiinnostaa. Päätetransistoreiksi tulee siis 2SJ162 ja 2SK1058, max. 10 paria / vahvistinkanava. Mitoitus voisi olla vaikkapa ±30 VDC päätetransistoreiden- ja ±40 VDC ohjainasteen käyttöjännitteille. Tuo ±30 VDC osuu varsin hyvin kun käyttää 2x30 VAC toisiolla olevaa muuntajaa + tasasuuntaus jne.

Ideoita, komentteja, ohjeita ym. otetaan mielellään vastaan.

Kyseinen rakennusohje löytyy tuolta: https://aijaa.com/HM8LeG

Alkuperäinen käyttöjännite valikoitui Mikko2 tietokoneen muuntajan mukaisesti 24V tienoille tai mikä siellä nyt sitten sattui olemaankaan. Eli kun Lauri oli piirtänyt skeman ja mulle jäi käytännön toimet tuottaa testikappale, niin mä valkkasin osia mahdollisuuksien mukaan "romulaatikoista". Biasointikin tuli tehtyä fiilispohjalta. Laatikko ei mennyt vielä 1A virralla älyttömän kuumaksi. Liite ei aukene, mutta muistelen sen olleen täynnä BC559 ja BC560 trankkuja. Niissä taitaa tulla jännitekestot aika likelle vastaan.

Tuota kun soittelee, niin voi kokeilla laittaa jotakin 6u8 muovikonkkaa kaiuttimen rinnalle ilman mittalaitteita ja kuunnella. Sen vaikutuksen kuuli ainakin 30 vuotiaana ja kyllä sille syy löytyi. Nyt voisi jäädä kuulematta.
 
Moro, mulla rakennettu yli kymmenen vuotta sitten ja toimii hyvin vielläkin, alkuperäisen kytkennän mukaa subfofer. (muovikuorisilla feteillä) kaksi vahvistinta ja kytketty siltaan kummassakin 6 paria fettejä 0.5A lepovirralla kumpikin kaksi 0.4 asteista jäähyä ja 12cm puhallin, 2 kpl (525VA 2x40V ) muuntajat. 100 tuhatta suotoa (sain halvalla Elnan kymppejä koko laatikon) käynnistys kotiteatterivahvistimesta erillisellä pienellä verkkolaitteella (6V) ohjaa kytkentävirtavaimenninta (47ohmin 20W vastus ajastetusti releellä)ei suhise eikä hurise.
Subina JBL 12 tuuman tuplakelanen (2x4ohmia) autoelementti (kolme magnettia valurunko) 80L refleksikotelossa
 
^subbarikäytössä voit hyvin pudottaa lepovirtaa rajusti. Sub taajuuksilla takaisinkytkentä on on sen verran raju että särö ei silti juuri nouse. Lämmön tuotto vaan vähenee.
 
Semmonen huomio sattu joltakin DIY sivulta Hitachi/renessa fetit 2sj162 ja 2sk1058 voi korvata EXICON ecx10p20/ecx10n20 .
 
Olisko kellään 50Wattisen vahvistimen piirilevyn Gerber tiedostoa.
 


Ihan vaan mielenkiinnosta, Munkkipoweri ja 80000uf suotoa pois ja tilalle pari Hypexin 400W +-62V smps hakkuria.
Kivasti soi edelleen (talliolosuhteissa) pitää joku päivä kokeilla paraatipaikalla huomaako yhtään mitään eroa.
 
Äänessä, kuten arvata saattoikin, en erota mitään eroa aiempaan.

Ilman musiikkia kuuluva verkkohurina katosi mutta vielä erottuu pienen pieni suhina kun hiljaisessa huoneessa kuuntelee alle metrin päästä kaiuttimesta.
niin hiljainen ettei todellakaan mitään merkitystä.

Oheislaitteina tietokonee josta musiikki Tidalilla, DAC:na Cambridge dac magic 100 kytkettynä usb:llä koneeseen, Yamaha CX-800 etunen.

Päätteen lepovirrat on nyt 500mA /kanava. Eli 125mA / päätekivi, jolla nuo isot jäähysiilit lämpenee jo lähes 50asteeseen.
Maailman foorumeilla kirjoteltu että sopiva lepovirta noille feteille on 100mA:sta ylöspäin. Ja kyllä sen diskantin "karheudessa" erottaakin kun virrat on matalalla ~50mA/fetti
 
Viimeksi muokattu:
Piti pudottaa tuota lepovirtaa kun vahvistin lämpenee minusta jo aika rajusti. Oli eilen varmaan 5h päällä ja mittailin illalla jäähysiilien lämpöjä jotka oli keskellä siilejä jo yli 60c.
Siellä alkaa fettien sisällä olla varmasti jo aika lämmintä.
Laskeskelin että 500mA lepovirroilla (+-62V) kotelo lämpenee ~125W teholla joka on normaali sisätiloissa jo liikaa noille jäähysiileille.

Pudotin virrat aiempaan 400milliampeeriin / kanava jolla jäähyt on ~40-45asteisia.

Yksi konsti olis pudottaa käyttöjännitteitä että saisi lepovirtoja nostettua, mutta toisaalta ei taida omat korvat erottaa äänessä mitään eroa kun lähdetään virtoja nostamaan tuosta 100mA/kivi, vaikka maailman foorumeilla onkin paljon juttua näiden fettien ajamisesta suht kovilla virroilla.
Itellä kun ei ole mitään oskiloskooppia kummempaa särömittausta niin jää vähän foorumikirjotteluiden ja kuuntelun pohjalle nämä säädöt
 
Viimeksi muokattu:
jännä että noista feteistä ei löytynyt Rth-jc arvoa ollenkaan. ei pysty arvailemaan piin lämpöjä
 
Joka tapauksessa 100 mA lepovirta on noille feteille optimaalinen sillä niiden lämpötilakerroin on sellainen että lepovirta pyrkii joka tapauksessa kohti tuota pistettä. Tämä on lateraalifeteille tyypillinen käytös ja se tekee niistää kivoja AB-luokan vahvistinkäyttöön kun ei tarvita mitään ihmeellisiä säätökytkentöjä.
 
Semmonen huomio sattu joltakin DIY sivulta Hitachi/renessa fetit 2sj162 ja 2sk1058 voi korvata EXICON ecx10p20/ecx10n20 .
Exiconin fetit toimivat vakiojännitebiasoinnilla ilman sourcevastuksia. Niillä saa oikeesti kaikki paukut menemään sinne kaiuttimen suuntaan.
Hilojen välinen jännite on 100mA virralla melko pieni verrattuna moneen muuhun fettiin. Mulla on käytössä näitä 20N20 ja 20P20 ja niillä 100mA toteutuu hilojen välisen jännitteen ollessa n.1.3V
 
Viimeksi muokattu:
Tilasin noita Exicon ecx10p20/ecx10n20 MosFettejä 24kpl eli 12kpl kumpaakin Enlannista tilattu Hollannista lähetetty.
Suunnittelin uuden piirilevyn KiCad: lla. tulee kiinasta PCBWaylta. Kaksikerroslevy toinen versio maatasot molemmilla puolilla, hintaa tulee ilman tulleja noin kympin kappale. KaksiKerros..jpg
 
Nuo Exiconin 20N20 ja 20P20 Feti tais olla aika kalliit muistaakseni 13ekee kapale, onhan ne kuitenkin 250watin malli.
 
Semmoinen huomio PCBWay paljon kalliimpi kuin JLCPCB, sieltä on tilattu tuo kaksiosainen piirikortti.
PCBWay:lla hinnoittelu heittelee aikalailla ja kuljetus kallista.
 
JLCPCB tarjosi mahdollisuutta maksaa tullit siinä ostoksen yhteydessä ja niin tosiaan kävi että homma toimi ja tavara tuli läpi suomen tullista.
Eipä tuo tullaus ny kovin vaikeaa netissä ole mut joskus on käynyt niin että tavara on hukassa .. ei tule mitään ilmoitusta että se makaa tullissa.
Siinä sitte yhtä pakettia pari kuukautta jäljiteltiin ja kun selvisi että on tullissa niin sitten se oli jo lähetetty takaisin toimittajalle.
Ehkä nää tämmöset käy mulle vaan ... en ole ainakaan kuullut että toisillekin. ....
 
Mulla FedEx:n paketti oli tullissa hukassa kun väittivät ettei joku viivakoodi täsmää tai sillä ei ole mitään tietoja.Selvisi kun ilmoitin
että paketti on jo tullattu, mulla oli tullauspäätös ja luovutuspäätös,Tais olla FedEx:llä jotain sekoilua kun lähetti toi paketin parin
päivän päästä.
 


Ihan vaan mielenkiinnosta, Munkkipoweri ja 80000uf suotoa pois ja tilalle pari Hypexin 400W +-62V smps hakkuria.
Kivasti soi edelleen (talliolosuhteissa) pitää joku päivä kokeilla paraatipaikalla huomaako yhtään mitään eroa.
Paljonko nuo Hypexit rajoittaa ulos saatavaa maksimitehoa (hyötysuhde vahvistimissa 60%) alunperinhan tuossa oli 1000VA munkki.
 
Back
Ylös