SACD testilevyjä

  • Keskustelun aloittaja kre
  • Aloituspäivämäärä

kre

Hifiharrastaja
Liittynyt
4.6.2007
Viestejä
9 468
Auttakaa miestä mäessä... Mistä löytyisi monikanavaisia SACD-testilevyjä? Soittimesta saan kyllä testikohinaa eri kanavista, mutta ihan mielenkiinnosta haluaisin selvittää mm. bassojen ohjauksen toimivuuden. Tuntuu muuten olevan aika vaihtelevaa tuo LFE-kanavan käyttö klassisella puolella. Parinkymmenen monikanavalevyn kokemuksella BIS ja Hyperion levyt on 5.0 matskua, Sonyn ja DG:n orkesterilevyillä on jotain LFE-eloa. Naxoksen Bach H-molli messulla LFE kanavaan on lyöty hitonmoinen rumpu joka paukuttaa vieläpä korkealta plus että sinne on ilmeisesti kahdennetty pääkanavien bassoja ???. Ei hyvä. Täytyy jatkaa kokeiluja.

kre
 
Kovin hiljaiselta vaikuttaa... Onkos tällä foorumilla monikanava-Sacd harrastajia? Vai onko niin että tuo formaatti jää elämään hiljaiseloa pienten klassista tekevien levymerkkien spesialiteetiksi (tosin Fugan myyjää haastatellessani kertoi SACD-kysynnän lisääntyvän koko ajan). Tavallaan ymmärrän etteivät suuret musiikkia kuluttavat massat siitä mitään saa, monikavaisuuden tuoma äänikuvaetu kun vaatinee akustisessa tilassa soitettua musiikkia.

kre
 
No itse kuuntelen SACD-levyjä sekä monikanavaisina Linn Unidisk SC ja Philips DV963SA-soittimilla että kaksikanavaisena Bladelius Frejalla. Seuraavat levyt ovat ainakin mielestäni ihan kelvollisia.

Eleanor McEvoy - Yola
Eleanor McEvoy - Out There
David Elias - The Window
David Elias - Crossing
Edgar Winter Group - They Only Come Out At Night
Miles Davis - Kind of Blue
Miles Davis - Round about Midnight (2ch SACD)
Miles Davis - Sketches from Spain (2ch SACD)
John Coltrane - Blue Train
John Coltrane - Love Supreme (2ch SACD)
Patricia Barber - Cafe Blue
Vince Guaraldi Trio - Jazz Impressions of Black Orpheus
Pink Floyd - Dark Side of the Moon
Dire Straits - Brothers In Arms 20th Anniversary

DVD-Audio levyistä ainakin seuraavat ovat ihan OK:

Yes - Fragile
Porcupine Tree - Deadwing
Donald Fagen - Morph the Cat
Pienin varauksin myös Mike Oldfield - Tubular Bells
 
http://www.sa-cd.net/titles

tsekkaa vaikka tuolta, siellä on myös arvioita levyistä.

5.1

PS. Hanki soitin, joka laittaa bassot aina subbariin niin ei tarvii murehtia tasoista, jne.
Tällaisia valmistaa mm. Denon ja Pioneer
 
Kiitokset suosituksista! Löysin muuten tuolta SA-CD forumin avulla ainakin yhden
samplerin, jossa on myös SACD-testisignaaleja; PentaTonen "Stay in Tune".

Tuosta bassojen ohjauksesta vielä: olen kohtuullisen varma ettei ainakaan Sonyni
(SCD-XA3000ES) osaa ohjata LFE-signaalia pääkaiuttimiin (ainakaan oikealla tasolla,
-10dB tasosta en mene takuuseen). Nopealla silmäyksellä vanhoista Hifi-lehdistä katsoen ei
tunnu moni muukaan soitin osaavan. Järjestelmässäni on kyllä subbari, jota käytän stereokuuntelussa pääkaiuttimien jatkona. En saa sinne LFE:tä ohjattua kun kaikki tulot ovat jo käytössä. Pitänee askarella pieni summauspiiri stereosignaaleille, jolloin toinen tulo jäisi LFE:lle. Vahvistin (Arcam A90 7.1 + P85-3) osaa muuten säätää vain kanavien tasoja, joten
kaikki prosessointi täytyy hoitaa soittimen päässä.

Nopealla kokeilulla toinen talossa oleva monikanava-SACD:tä toistava soitin,
Cambridge Audio DV89, on äänenlaadultaan aivan eri planeetalta kuin tuo Sonyni. Ja se planeetta sijaitsee jossain kaukana lelumaan galaksissa. Täytyy kyllä sanoa että jos joku on kuullut SACD-monikanavamusiikkia halvalla dvd-rimpulalla niin eipä tiedä mitä menettää...

Laitan tähän nyt omaa tajunnanvirtaa mitä on päällimmäiseksi jäänyt käteen näistä monikanavalevyistä. Materiaalia on parisenkymmentä levyä klassista. Kaikki on äänitetty monikavaisesti. Suurin muutos, kuten arvata saattaa, on äänikuvassa. Kun aikaisemmin äänityksen sisältämän tilan takareuna oli kuunteluhuoneen takaseinällä ja etureuna taas jossain kaiutinlinjalla (siihen väliin sitten äänityksestä riippuen muodostui kolmiulotteinen tila, tai kaksiulotteinen, jos kuulut siihen koulukuntaan joka ei usko pystyinformaatioon). Monikanavaisuus siirtää tuon tilan etureunan vaivihkaa selän taakse, lisäten kolmiulotteisuuden ja läsnäolon tuntua. Signaali takakaiuttimista on salin tai studion jälkikaikua ja ei hyvinäänitetyillä levyillä erotu millään lailla (mittasin huvikseni äänenpainetasoja etu- ja takakaiuttimista. Etukanavista tulee vähintään 20 dB enemmän tavaraa kuin takaa). Muutamalla levyllä takakanavista tulee liikaa ääntä. Tällöin esiintyjä tulee "syliin" ja äänikuvasta ei oikein voi puhua. Kaiken kaikkiaan ristiriitainen kokemus, mutta hyllyyn on osunut muutama niin hyvä äänitys että kai tässä jatkossakin joutuu osan levyistä hommaamaan monikanavaisena. Jaksoikohan kukaan lukea tähän asti.

kre
 
Onko SACD-levyistä mitään iloa puhtaassa 2ch touhussa? Mulla on nyt dvd-soittimena NS900V joka on myös SACD-soitin. Kuitenkin noin 1 min pätkän perusteella se soi cd-soittimena huonommin kuin Original. Onko mitään järkeä ostaa edes sacd:itä?
 
No kyllä sen eron juuri hahmottaa, mutta tunnustan että sokkona voisi mennä arvailuksi. Ero on ehkä samaa luokkaa kuin kahden hyvätasoisen cd-soittimen välillä. Jollekin yö ja päivä, toiselle vähän niin ja näin. SACD tuo pienen pykälän lisää positiivisessa mielessä "analogisuutta", ehkä jonkinlaista rakeisuuden vähenemistä. Mutta ehdottomasti hyvä cd-soitin mieluummin kuin keskinkertainen SACD-peli.

kre
 
kre sanoi:
Muutamalla levyllä takakanavista tulee liikaa ääntä. Tällöin esiintyjä tulee "syliin" ja äänikuvasta ei oikein voi puhua. Kaiken kaikkiaan ristiriitainen kokemus, mutta hyllyyn on osunut muutama niin hyvä äänitys että kai tässä jatkossakin joutuu osan levyistä hommaamaan monikanavaisena. Jaksoikohan kukaan lukea tähän asti.

kre

Totta puhut. Sellaisiakin levyjä on olemassa. Myös kovasti kaikuvassa tilassa tehdyt äänitykset eivät
mielestäni aina toimi. Sinfoniat kuitenkin toimivat keskimääräisesti erittäin hyvin.

Lisäksi kannattaa laittaa takakanavat aina n. 2dB pienemmälle tasolle. Nehän ovat tyypillisesti lähellä
jostakin sivuseinää josta tulee ehkä boostia.

t. 5.1

PS. monikanavaisuus toimii kokemukseni mukaan hyvin vain akustisesti äänitetyillä levyillä. Studiossa panpotilla
väännetty monikanava toimii yhtä huonosti kuin panpot stereo.
 
FiveDotOne sanoi:
Totta puhut. Sellaisiakin levyjä on olemassa. Myös kovasti kaikuvassa tilassa tehdyt äänitykset eivät
mielestäni aina toimi. Sinfoniat kuitenkin toimivat keskimääräisesti erittäin hyvin.

Lisäksi kannattaa laittaa takakanavat aina n. 2dB pienemmälle tasolle. Nehän ovat tyypillisesti lähellä
jostakin sivuseinää josta tulee ehkä boostia.

t. 5.1

PS. monikanavaisuus toimii kokemukseni mukaan hyvin vain akustisesti äänitetyillä levyillä. Studiossa panpotilla
väännetty monikanava toimii yhtä huonosti kuin panpot stereo.

Joo kyllähän nuo takakaiuttimet ovat jääneet 2-4 dB pienemmälle kuin etupää. Kohinalla tasoja säätäessä muuten huomasin että valkoisella (20Hz-20kHz) kohinalla takakanavat tulevat säädetyksi liian kovalle. Ilmeisesti siksi, etteivät toista bassoja lähellekään sillä tasolla kuin etukanavat subbarilla. Kapeampitaajuisella (pinkki?) pihinällä tasot menevät paremmin kohdalleen.

kre
 
Back
Ylös