Säätövapaa vinyylisoitin hintaluokassa +-500

mrbobi

Käyttäjä
Liittynyt
12.6.2010
Viestejä
56
Hei,

vanha Goldring GR1 on palvellut hyvin, mutta nyt tuli polte hankkia astetta parempaa soitinta. En ole itse säätäjä-tyyppiä, joten rasioiden tai varren vaihtamiset tai muu kulmien säätö ei kiinnosta minimiä enempää. Neulan voisin varmaan itse vaihtaa jos se ei ole rakettitiedettä.

Kun päivityspolkua ei tarvitse miettiä, niin mikä tehdasvalmisteisista uusista soittimista olisi "helpoin"? Regan P3 24 miellyttää silmää ja ProJectillakin taisi päteviä malleja löytyä. Onko suosituksia tai mielipiteitä?
 
Jos uusi soitin on saatava tuossa hintaluokassa niin järkevimmät vaihtoehdot lienevät tuo P3 tai sitten joku Project vastaavassa hintaluokassa. Tuo P3 on kyllä ko sekin budjeti ylärajoilla jos sen kaveriksi ostaa rasian ja riaa-korjaimen. Jos suostuu käytettyjä katselemaan kuten moni täällä suosittelisi niin tuo P3 olisi helposti budjetissa, ehkä jopa P5.
 
Tästä aiheesta täältä löytyy varmasti paljonkin vanhaa keskustelua, ja pysyn kannassani, käytetty P3. Ja jos uusi niin P2. Muita en harkitsisi.
 
Riaa löytyy joten sitä ei tarvitse laskea hintaan.

^ Katselin ja käytin hakua, mutta en löytänyt vastaavaa threadia.

Onko siis niin, että tuon hintaluokan soittimissa ei tule rasia valmiina? Asentaako kauppias tämän vai jääkö omaksi huoleksi? Jos miettii P2 tai P3 soitinta ja niiden mukana tulevaa äänivartta niin minkä hintaluokan rasioita niihin kannattaa harkita?
 
mrbobi sanoi:
Onko siis niin, että tuon hintaluokan soittimissa ei tule rasia valmiina? Asentaako kauppias tämän vai jääkö omaksi huoleksi? Jos miettii P2 tai P3 soitinta ja niiden mukana tulevaa äänivartta niin minkä hintaluokan rasioita niihin kannattaa harkita?

asiansa osaava kauppias asentaa rasian kyllä. Yleisesti ottaen rasia ei soittimeen kuulu, mutta usein niitä myydään pakettina. Taannoin Mr Hifillä oli pakettitarjous Regan P2:sta jollain Regan omalla rasialla. P2:n tai P3:n suosittelisin juurikin Regan omia rasioita. Eikä tarvitse miettiä säätöjen kanssa, kun askit ovat ikäänkuin tehty noille soittimille.
 
Oletko miettinyt sitä että haluatko manuaali, puoliautomaatti vai täysautomaatti soittimen? En ole itse katunut hetkeäkään siirtymistä puoliautomaatista manuaaliin, mutta siinä on tietenkin vähän enemmän sitä säätämistä. Täysautomaateista ei ole kokemusta, mutta jos pääasiallinen kuuntelu tapahtuisi esimerkiksi sinkuilla niin se voisi olla hyödyllinenkin laite.
 
Rega + regan rasia kuulostaa järkevältä vaihtoehdolta - oliko regan rasioissa neulan vaihto myöskin se "15 sekunnin" homma? Samoin tuo Rega Goldringin rasialla jossa neulaa vaihtamalla saa helposti päivitystä kuulostaa hyvältä.

Olen jo tottunut manuaaliseen Goldringin GR1 -soittimeen ja hifi-soittimet itse jotenkin manuaalisiksi miellänkin. Tuo säätäminen jota haluan välttää ei liity niinkään levyjen vaihtoon soittimessa vaan enemmänkin esim. rasian kulmien sekä vastapainon ja varsien vaihtoon.
 
Manuaalisoitin on paras ratkaisu.

Eipä missään levysoittimessa ole kauheasti säätämistä, jos ei vaihda jatkuvasti äänirasiaa. Asiantunteva myyjä voi kiinnittää rasian valmiiksi. Siinäkin rasian laittamisessa paikalleen ainoa varottava asia on ne äärirasiaan menevät neljä pientä johtoa. Jos äänivarren korkeutta voi muuttaa niin rasia tietenkin kannattaa laittaa kohtisuoraan levyn pintaan nähden. Sitten rasia pitää kohdistaa erillisen kohdituslevyn kanssa. Tämä on ainoa vaihe, jonka itse miellän jollain tavalla rasittavaksi, mutta se tarvitsee siis tehdä vain jos vaihtaa äänirasiaa tai se pääsee jostain syystä liikkumaan esim. kuljetuksen aikana. Tämän jälkeen pannaan neulapaino siihen maksimiin mitä äänirasian ohjekirja suosittaa ja antiskating yleensä samaan lukemaan. Sitten vaan kuuntelemaan.

Jos mikään ei äänessä häiritse niin mitään asetusta ei tarvitse myöskään muuttaa lainkaan. Täällä foorumilla tietenkin ihmiset hakevat niitä kaikkein optimaalisimpia asetuksia, mutta näinhän ei ole pakko tehdä, jos ääni miellyttää itseä. Sikäli mikä tahansa soitin on säätövapaa, kunhan vaan rasia on kerran laitettu paikoilleen oikein ja on valittu sille sopiva neulapaino sekä antiskating.
 
Rega P2 on pienin eroin sama kuin Goldring GR1, joten päivitysaikeet kannattaa tuossa hintaluokassa kohdentaa P3/P3-24 tasolle Regan omalla rasialla tai vaikkapa Goldring 1000-sarjalaisella varustettuna.

Regan lisäksi voisi harkita käytettyjä Thorenseja ja muita hintaluokan pyörittimiä.
 
Teknarin SL-1200? Mänis hintaluokkaan ainakin T-kaupasta. Toki rasia vielä päälle. Ja tarinoiden mukaan tuosta saa pienin tviikein aika loistavankin värmeen aikaiseksi.
 
P3-24 Goldringin rasialla vaikuttaa tällä hetkellä järkevimmältä. Tuossahan pääsisin vaihtamaan itse neulaa ja olisi yksi säätö vähemmän. Jos haluan että kauppias asentaa rasian ja neulan valmiiksi niin kaupat pitäisi tehdä Musiikin.com:ssa? Vai myydäänkö jossain muuallakin saman katson alla Regaa ja Goldringin rasioita?

Teknari voisi tosiaan olla toinen vaihtoehto. En ole ihan varma sopisiko ulkomuodoltaan omaan kotiin.
 
Tunnetusti itse tykkään noista -80 ja -90 lukujen japsi soittimista, tukevan rakenteensa ja pienen säätelytarpeen takia. Suosittelen tutustumaan johonkin "robottivartiseen" tai jopa tangentiaaliseen vintage koneeseen. Voi olla että paluuta ei enää ole ;)
Itselläni siis Denon DP-57L, Denonin DL-160 rasialla.

Tuolloin hienoja vakavasti otettavia pyörittimiä oli lähes joka Japanin merkillä! Eli ei kannata ohittaa nykyään inflaation kärsineitä. JVC, Kenwood, Technics yms. merkkisiä laitteita olan kohautuksella.
 
Back
Ylös