Säätövapaa ja helppokäyttöinen levysoitin 1000-2000€ hintaluokassa

isojussi

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
31.7.2006
Viestejä
19 008
Kaupunki
Hellsinki
Täällä imoittautuu jälleen yksi sielu jota kovasti kiinnostaa tutustua vinyylin ihmeelliseen maailmaan. Haluaisin siis kuulla mielipiteitä millaiseen soittimeen (pyöritin/varsi/rasia) tuossa 1000€-2000€ hintaluokassa kannattaisi rahansa sijoittaa jos joskus sen verran saisi säästettyä kasaan. Toivomuksina soittimen suhteen on ehdottomasti PRAT, helppokäyttöisyys, luotettavuus, päivitysmahdollisuus ja moderni ulkonäkö mieluummin kuin laatikko eli tämä sulkee vintagevehkeet pois pääosin eikä tuo Vintage muutenkaan kiinnosta. Myöskään Projectin soittimet eivät sykähdytä joten rajataan nekin pois. Lankkumalliset soittimet ovat periaatteessa kuitenkin vaihtoehto, mutta tarkoitus olisi ehkä kumminkin pyrkiä ainakin tuosta P3 tasosta jo heti aluksi seuraavalle portaalle.

Ajatuksena oli hankkia RIAAksi Expon oma sisäinen vaihtoehto ja rasiaksi AT95 tai joku muu suht. edullinen vaihtoehto ja päivittellä sitten myöhemmin parempaan. Uutena tonnin pintaanhan tulee itselle mieleen vaihtoehtoina tietenkin Rega P5, Michell Tecnodec ja Scheu Cello. Kahdella tonnilla on vaihtoehtoina jo sitten P7, Michellin Gyro SE, Scheu Premier tai Diamond ja miksei joku Nottingham Analogue myöskin. Tuo Scheu kiinnostaa aika kovastikkin ja mielelläni ottaisin merkin soittimista kokemuksia vastaan jos joku omistaa tai on muuten päässyt kuuntelemaan ja vertailemaan. Mitä tuossa tonnista kahteen siirryttäessä saadaan lisää toistoon? Onko tuossa tonnin tai edes kahden hintaluokassa saatavissa sellaista auktoriteettiä bassotoistoon jota rokilla tarvitaan kun elän jotenkin sellaisessa käsityksessä että vinyylillä tuo basso on usein aika vaisu kun cd:n ääneen verrataan? Käytetyt soittimet ovat tietenkin myös vaihtoehtona koska samaan rahaan saadaan taas huomattavasti parempaa laatua. Toisaalta voisi olla fiksuinta koittaa hankkia alkuun vaikka se käytetty P3 ja katsoa onko vinyyli minua varten mutta spekuloidaan nyt kuitenkin noissa seuraavissa hintaluokissa koska ne ovat varmasti monilla muillakin soittimen hankintaa suunnittelevilla kiikarissa :). Sana on vapaa kommentoimaan noita esittämiäni vaihtoehtoja ja omia suosikkejaankin saa myös heittää joukkoon jos sellaisiä löytyy ;).

Jukka
 
Tiedä siitä basson vaisuudesta ;)

Kyllä täällä dubi jauhaa paremmin Rega P3:lla kuin Squeezeboxilla. Mitä noihin säätämisiin tulee, kannattaa kysäistä joku kaveriksi kun ekaa kertaa on liikkeellä ja opetella hommaa itse - ei se niin salatiedettä ole.

Mä en osaa muuta sanoa tähän hätään kuin, että kannattaa testata. Mä emmin pitkään mutta sitten otin vaikut pois korvista...

Scheu:n Celloa ja Diamondia olen kuullut Ossilandiassa ja molemmat vaikuttivat käypäisiltä. Diamond oli paree kuin Cello kaikin tavoin. Rasioina Cellossa oli AT95 ja Diamondissa Linnin MM-mokkula. Parasta fiilinkiä järkihintaluokassa on toistaiseksi tullut vastaan yhdistelmästä Planar 3 + RB300 + Shelter 501 + Electrocompaniet RIAA. Übersetti itselleni on sitten Simon Yorke:n kieputin Jan Allaertsin rasialla - se oli aivan mieletön, RIAAna Klyne.

Muoks: Niin, Regan varret ovat ainakin käyttäjäystävällisen simppeleitä, soittimista puhumattakaan eli jäykkärunkoinen ollee ystäväsi.
 
Varmaan tuo bassotoisto osaltaan riippuu tietysti laitteiston muustakin kokoonpanosta mutta hyvä teitää että P3 svengaa hyvin. Ei tietysti ollut mikään kovin suuri yllätys :). Tuolla säätövapaalla hain lähinnä sitä ettei asennuksen jälkeen tarvitse olla yhtenään säätämässä vaan soitin pysyy vireessä vähällä vaivalla. Uskoisin että asennusapua löytyisi sekä täältä Kuopion suunnaltakin että myös Helsingistä jos sinne muutan tässä lähiakoina. Tokihan nuo perussäädöt on hyvä opetella jonkun kokeneemman opastuksella.

Jukka
 
Misukan soittimet ainakin ovat helppohoitoisia. Eipä tarvitse alvariinsa säädellä. Laatu on ainakin kohdallaan.
 
Rokkimies kun olet niin kannattaa ilman muuta katsastaa Regan P5. Itse hyppäsin suoraan P5-tasolle ja vielä paremalla virtalähteellä varustettuna (TT PSU). Noin 1700 eur hinnalla saat soittimen varustettuna TT PSU:lla ja DV20X rasialla. Eikä päivittäminen tuohon lopu. Soittimeen on saatavissa ainakin erilaisia levylautasia ja parempaa varsijohdotusta. Soitin on herkkä tärinöille joten kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen minkä päälle soittimen laittaa. Regoille suositellaan yleensä kevyttä ja suhteellisen jäykkää alustaa. Sopivalla aluslevyllä ja piikkauksella on mahdollista hienosäätää sointia haluamakseen.
 
Rokkimiehelle sopii myös Michellin Tecnodec. Ja sopii hyvinkin. Tulipa tuo P5:kin testattua, mutta misu jäi pesimään. Regakin oli kyllä hyvä, tämä vain enemmän mieleeni.

Ja kyllähän sitä vaisua bassotoistoa saa aikaiseksi, kun valitsee rasian väärin ja vielä asentaa sen väärin. Tuo meikäläisen värkki kyllä jylistää huomattavasti uskottavammin ja syvemmälle kuin tuo digitaalinen vaihtoehtoni.
 
Minkäslaista rasiaa porukalla Micheliineissä on kiinni? Ja nimenomaan tulisi toimia kaikenlaisella musiikilla, painotuksena tietenkin se että rokki raikaa uskottavasti. Varmaan hyviä vaihtoehtoja sekä tuo Rega että Michell. Ei taida kukaan vielä olla uskaltautunut Sheuta ostamaan, onkohan edes kukaan omassa setissä päässyt testaamaan? Ovat vaan aika makian näköisiä vehkeitä ja maailmallakin tunnutaan tykkäävän myös äänellisesti. Itsehän nuo tietysti pitää kuunnella vertailla. Hankalata voipi olla vaan jokaista laitetta kotiin kiikuttaa ainakaan täällä jumalan selän takana mutta eipä tässä onneksi mikään kiire ole soittimen ostolla vielä :). Jollakin taisi olla täällä NA joten siitäkin kommentit kiinnostaa kovasti.

Jukka
 
Itseni aikanaan sai noista NA-soittimista kiinnostumaan nimen omaan hintaluokassaan varsin dynaaminen sointi, sekä syvä, mutta kumminkin hyvin koossapysyvä alapää. Myös sitä "mustaa taustaa" löytyy jo noissa halvemmissakin NASseissa.

Musiikkimaku on itselläni sellainen, että lulisin aika hyvin sinunkin levyhyllyllä viihtyväni.

NASsi, mihin aikanaan saksanmaalla tutustuin oli spacedeck Ortofonin kontrapunktin rasialla. Eikä tämä omanikaan tällä räminällä ole pettämystä tuottanut, vaikka sen tuon halvemman soittimen kokemuksella vähän sikana säkissä tilailin.


Jyri
 
Jyri sanoi:
Itseni aikanaan sai noista NA-soittimista kiinnostumaan nimen omaan hintaluokassaan varsin dynaaminen sointi, sekä syvä, mutta kumminkin hyvin koossapysyvä alapää. Myös sitä "mustaa taustaa" löytyy jo noissa halvemmissakin NASseissa.

Musiikkimaku on itselläni sellainen, että lulisin aika hyvin sinunkin levyhyllyllä viihtyväni.

NASsi, mihin aikanaan saksanmaalla tutustuin oli spacedeck Ortofonin kontrapunktin rasialla. Eikä tämä omanikaan tällä räminällä ole pettämystä tuottanut, vaikka sen tuon halvemman soittimen kokemuksella vähän sikana säkissä tilailin.


Jyri
Siis speisdekkikö sulla on? Millä varrella ja rasialla soittelet?

Jukka
 
isojussi sanoi:
Minkäslaista rasiaa porukalla Micheliineissä on kiinni? Ja nimenomaan tulisi toimia kaikenlaisella musiikilla, painotuksena tietenkin se että rokki raikaa uskottavasti.

Mulla on Gyrodecissä Dynavectorin 10x5 ja hyvin tuolla tuntuu taittuvan kaikki klasarin tällä puolen. Ja varmaan se klasarikin, ei ole vaan kauheasti sitä tullut tässä kuunneltua.

Tuosta bassopuolesta, että mkutvosen vinkkien lisäksi myös huonosti rasiaan soveltuva phono-aste on omiaan pilaamaan boogie-factorin.
 
isojussi sanoi:
Siis speisdekkikö sulla on? Millä varrella ja rasialla soittelet?

Jukka

Itse hyppäsin suoraan Hyperspaceen ja Ace Space varrella. OrtohoninJubilee rasialla, mikä on tuon kontrapunkti-sarjan lippulaiva.

Se millä aikanaan tuon NASsin sointiin tutustuin oli spacedeck Ortofonin kontrapunktin rasialla ja se halvempi NA varsi, minkä mallia en ulkoa nyt muista. Rasian (kontrapunktin) mallista en muista oliko a, b vai c kyseessä.

Jyri
 
Kyllähän tecnodecin hintakin nousee lähemmäs pari tonnia, kun vaihdetaan siihen parempi varsi kiinni. Itsekin odottelen päivää, kun saisi tecnoarmin hankittua. Itselläni siis ensimmäisenä vartena normi Rega RB250 ja siinä kiinni AT-95E. Rasiaa en välttämättä heti vaihda, vaikka paremman varren hankkisinkin. Kyllä tolla Rust In Peace potkii :D

Arto voikin kertoa mitä HR PSU tuo lisää tecnodecciin. Ja paremmat rasiat!
 
Mulla on Grado Silver, mutta pidän silmiäni auki parempien rasioiden varalta. Dyniksen 10X5 tuossa käväisi, mutta ei oikein pelannut. Jäi tuossa hieman platkusointiseksi. Tecnoweightiäkin olen miettinyt. Kellään kokemusta Ortofonin Rondo Redistä.
 
Täältä löytyy goldring 1012gx. Tasapainoinen kokonaisuus ja epäherkkä rahinoille.
 
Täällä ilmoittautuu yksi Scheun Cellon omistaja. Oma Celloni on varustettu Regen 250-varrella ja Linn Adikt-rasialla. Olen nyt ehtinyt kuunnella sitä reilun kuukauden ja ollut todella tyytyväinen. CD-levyjen kuuntelu on jäänyt todella vähiin, jos se nyt jo jotain kertoo ;)
Minulla oli aika vähän kokemuksia vinyylistä ennen hankintaani joten sikäli vertailukohdat muihin saman hintaluokan soittimiin eivät ole mitenkään kovin objektiiviset vaan perustuvat vain muutamiin kuuntelukertoihin. Mutta päällimmäinen vaikutelma oli (ja on edelleen) että Cellolla musiikki soi todella pakottomasti ja luonnollisesti, jalka vipattaa ja musiikki tempaa mukaansa. Joo, tiedän että tämä kuullostaa taas tyypilliseltä "musikaalisuusylistykseltä" mutta täytyy todeta että ennen tätä olin aika lailla perinteinen hifisti ja olen mielestäni sitä vieläkin. Cellolla vain jäi jotenkin äänensävyjen bongailu vähemmälle kuin aikaisemmin. Siksi onkin hiukan hankala sanoa miten se noin äänensävyllisesti soi. Ehkä nykyisellä kokoonpanolla siinä on hiukan äänellistä "karuutta" ihan positiivisessa mielessä eli se ei mitenkään koreile millään erityisellä kauniilla diskantilla tms. Se vain soi...
Käyttömukavuus on mielestäni niin hyvä kun se nyt voi olla tuollaisella ilman mitään automatiikka olevalla soittimella. Soittonopeus valitaan yhdellä kytkimellä joka samalla siis käynnistää moottorin. Nopeuksien hienosäätöön on kaksi potikkaa joilla saa strobon kanssa säädettyä nopeuden oikeaksi. Ei ainakaan minusta ollut hankala juttu eikä siis tarvitse luottaa mihinkään valmiiksi asetettuun "oikeaan" nopeuteen. Moottorilta voima välitetään lautaselle ihan ohuen siiman avulla. Siima pitää itse solmia ja siinä on hieman näpräystä että saa sen oikealle kireydelle. Siima ei lisäksi kestä mitenkään loputtoman kauan joten askartelua riittä aina silloin tällöin mutta ei siis todellakaan vaivoiksi asti. Täytyy vielä mainita että kun sain soittimen, oli moottori viallinen. Moottori on kuitenkin helppo irrottaa joten sain lainaksi toisen moottorin kunnes uusi saapui, joten vahinko ei ollut suuri.
Tällaiseksi jäykkärunkoiseksi soittimeksi on Cello ollut yllättävän tunteeton tärinälle. Vaikka lapset hyppivät vieressä, on ollut hankala havaita mitään vaikutusta ääneen. Oma soittimeni on kyllä aika tukevalla paksulla puutasolla mutta silti olin tuosta yllättynyt.
Joten itse voin kyllä suositella Celloa, ainakin kannataa kuunnella. Lisäksi ulkonäkö on omasta mielestäni mukava yhdistelmä perinteistä muotoa ja kevyttä läpinäkyvyyttä.
 
isojussi sanoi:
Minkäslaista rasiaa porukalla Micheliineissä on kiinni?

Jukka

Täältä löytyy tällä hetkellä betonipölyn ja remontin keskeltä Gyro SE:n kiinnitettynä Goldringin 1006. En voi kyllä oikein suositella. Jotenkin "kuolleen oloinen". En vain pidä, mutta uutta rasiaa en viitsi ostaa, ennenkuin on rempan saanut siihen malliin, ettei siitä tarvi murehtia. Michellistä sitten taas pidän erittäin paljon, se on myös hallituksen muodollisesti päteväksi hyväksytty tuote. BTW: Vaikka offtopiciksi meneekin, niin saa suositella jotain parempaa rasiaa (sovittaneen hintaluokaksi <1k€)

/I
 
Mikäs varsi ja riaa sinulla on käytössä? Sen tiedon perusteella osaa porukka hieman paremmin suositella soppelia rasiaa..
 
Totta. Jäi äskeisestä pois. Varsi on se perusvarsi mikä tuon Gyron kanssa tulee (onko se nyt Regan RB250?) ja RIAA on Musical Fidelityn X-LPS V3.

Mika K sanoi:
Mikäs varsi ja riaa sinulla on käytössä? Sen tiedon perusteella osaa porukka hieman paremmin suositella soppelia rasiaa..
 
Kokeile AT 95 E Shibatan neulalla, saat Ossilta. On melko rokkaava peli pojan Gyrossa. Itselläni rokkaa TF Aria, Gyrossa jossa kiinni Tecnoarm. Loistopeli tämäkin. Lyralta löytyy.
 
Back
Ylös