Rotel RT-02 radioviritin rätisee "stereo" -tilassa

espek

Käyttäjä
Liittynyt
13.1.2008
Viestejä
4
Moi,

mistähän mahtaa johtua, että Rotel RT-02 radio on alkaa rätisemään / sirisemään, kun sen kytkee FM Stereo-tilaan. Aina kun stereo-indikaattori vilahtaa näytössä, myös tuo em. ääni ilmenee ja tekee kuuntelusta aika epämiellyttävää.

Viritin on kiinni kaapelissa, joten signaali on kyllä ok, ja kyseinen ongelma alkoi kun siirtelin hieman laitteita paikasta toiseen, mutta ei enää poistu :-( Voiko esim. tuo antenniliitin olla jotenkin mennyt rikki, kun kaapelia on asenneltu siihen uudelleen ?

Ajatuksia ?

/espek
 

Jari

Kaupallinen toimija
Liittynyt
8.9.2006
Viestejä
15 082
Kaupunki
Espoo
Onkos laitteessa antennisignaalin voimakkuusindikaattoria? Jos on, mitä se näyttää? Kyllähän tuo nyt vähän tuoksahtaa heikolta / huonolaatuiselta signaalilta - ainakin siitä päästä on hyvä (ja edullisinta) aloittaa.
 

espek

Käyttäjä
Liittynyt
13.1.2008
Viestejä
4
Moi,

Signaali näyttää mielestäni lähes ellei jopa täyttä palkkia, eikä siinä ole eroja eri huoneiden välillä. Stereo-ikoni sen sijaan vilkkuu ja aina vilkahtaessaan sirisee. Teknikaasta en sen kummemmin ymmärrä, mutta avasin laitteen joku aika sitten, kun ongelma alkoi ja ei siellä äkkiseltään mitään rikkinäistä päällepäin näkynyt... Mutta ei tuollainen vika varmaan amatöörille avaudukaan :)

/espek
 

Jari

Kaupallinen toimija
Liittynyt
8.9.2006
Viestejä
15 082
Kaupunki
Espoo
Ihan alkuun voisi kokeilla uutta / toista antennikaapelia. Onko liittimet ns napakat? Se sisempi kontaktikin?
 

espek

Käyttäjä
Liittynyt
13.1.2008
Viestejä
4
Moi,

jos oletetaan, että kaapelin vaihto ei auta (muistaakseni sitä kokeilin jo aikaa sitten), niin seuraava paikka lienee virittimen antenniliitin. En päällepäin osaa sanoa, onko siinä jotain ongelmaa, ja sitä on aika mahdoton todeta, että tuleeko kaapelin ja liittimen yhdistyessä riittävä kosketus (jos liittimessä tai kaapelissa on joku ongelma).

Komponenttien kannalta katsottuna, onko jollakulla tietoa, että olemassa jokin "stereo"-komponentti, joka voisi olla viallinen (stereo siksi, että ongelma esiintyy vain stereo-tilassa ;))

/espek
 

janne_k_i

Käyttäjä
Liittynyt
5.6.2009
Viestejä
353
Kaupunki
Taka-Töölö
Kyllä tuo huonolta antennisignaalilta kuulostaa, mutta jos kerran tasomittari näyttää lähes täyttä, niin ???
Sinänsä on mielestäni normaalia, että siirryttäessä monokuuntelusta stereolle kuuluu joku rasahdus. Löytyvätkö asemat muuten normaalisti? Oletko kokeillut "ilma-antennilla", joku metrinen johto tökättynä antenniliittimen keskinastaan pitäisi toimia, riippuen asuinpaikasta. Asemat ovat tietysti silloin eri taajuuksilla kuin kaapelissa.

Stereoon liittyvä komponentti on stereodekooderi, entisajan vehkeissä sen vieressä oli potikka jolla haettiin stereoindikaattorin sammumispisteet ja säädettiin sitten keskelle.

t:j
 

Scaha

Käyttäjä
Liittynyt
19.5.2008
Viestejä
484
Itse törmäsin samanlaisiin ongelmiin tietyn kanavan osalta. Ongelmaksi paljastui että koitin virittää kaapelin päässä olevaa laitetta antennipuolen taajuudelle. Tarkistus millä taajuudella kaapelioperaattori kanavaa lähettää ja hienosti soi. :)
 

Thrasymakhos

Hifiharrastaja
Liittynyt
13.4.2008
Viestejä
3 126
Kaupunki
Turku
Kyllä minulla ainakin eri virittimissä stereotila on aina ollut monoa herkempi ottamaan vastaan juuri tuonkaltaisia häiriöitä. Eli sikäli varmistaisin kyllä ensin antennin ennen mitään huoltoja. Samoin mahdolliset häiriölähteet kannattaa kartoittaa. Sinänsä en luottaisi tuohon signaalimittariin kovinkaan paljoa. Oma Marantzini näytti joskus melkein täysiä signaaleja vaikka asema särisi vastaavalla tavalla stereona kuunneltaessa - monona ei. Kuparilanka-antennin korvaaminen kytkennällä talonyhtiön rasiaan poisti tämän särinäongelman kokonaan.
 

espek

Käyttäjä
Liittynyt
13.1.2008
Viestejä
4
Moi,

kiitokset vinkeistä, pitänee jatkaa hieman noita testejä. Räsähtelyä kuuluu stereotilassa välillä enemmän välillä vähemmän, samalla se stereotila-ilmaisin vilkkuu myös. Eli tuolla perusteella vika voisi olla juuri huonosta signaalista, liitinkytkennästä tai kaapelista.

Yamahan AV-vahvistimessa radio kuuluu moitteetta, mutta se nyt ei oikeastaan kerro muuta kuin sen, että kaapelin kautta tulee sen tarpeisiin riittävä signaali.

/espek
 
Ylös