Rotel RB-985 vika

landola

Käyttäjä
Liittynyt
6.8.2006
Viestejä
934
Jepjep

Ostin taannoin 5-kanavaisen päätevahvistimen Joonakselta, suomalaiselta joka asustelee norjassa ja joka möi sen minulle kunnossa olevana. Sattuneista syistä johtuen en voinut testata vahvistinta kun hän toi sen minulle ja ostin vähän sian säkissä. Myöhemmin kaveri ei vastannut luuriin, vaikka jäin käsitykseen että jos on murheita niin hänet tavoittaa. No, tällaista kaupankäynti joskus on. Laitteen hinta tosin oli edullinen ja vikakin on uskoakseni aika helppo korjata, etenkin jos löydän laitteen kytkentäkaviot jostain.

Ongelmia on kun virta kytketään pois. Tällöin left front- ja left surround-kanavien ääni ei katkea heti, kun vahvistin suljetaan virtakytkimestä. Käytännössä ääni katkeaa vasta n. kymmenen sekunnin kuluttua, kun ko.kanavien virtalähteiden kondensaattoreista loppuu niihin varautunut sähkö. Tässä vaiheessa kaiuttimista kuuluu pörinää ja säröä musiikin tahtiin.

Right front- ja right surround -kanavien ääni katkeaa n.5 sekunnin kuluttua virran katkaisemisesta, mutta niistä kuuluu lopuksi korkeataajuinen vingahdus, joka ei kuulu asiaan. Tämä lienee vährähtelynestokonkan vika.

Muilta osin vahvistin toimii ja kuuluu hyvin, säröittä ja antaa tehoa kaiuttimiin ok.
Edellä kertomani asiat viittaavat vahvistimen suojapiirien virheelliseen toimintaan kun laite sammutetaan.
Hyviä korjausvinkkejä otetaan vastaan, samoin tämän "ei mk2"-mallin kytkentäkaaviot ovat hakusalla.

hifijussi@hotmail.com

050 436 4074
 
Monissa vahvistimessa ääntä pukkaa kunnes konkat tyhjenee. Esim. Densenin pääte soi todella pitkään virran katkaisun jälkeen (suotoa 100 000 uF). Eli ei siinä Rotellissa välttämättä ole mitään rikki vaan kyseessä voi olla ominaisuus.
 
DIA sanoi:
Monissa vahvistimessa ääntä pukkaa kunnes konkat tyhjenee. Esim. Densenin pääte soi todella pitkään virran katkaisun jälkeen (suotoa 100 000 uF). Eli ei siinä Rotellissa välttämättä ole mitään rikki vaan kyseessä voi olla ominaisuus.

Totta, mutta miksi Jussin Rotelissa tämä tapahtuu vain oikean puolen kanavissa ja miksi ne lopuksi vinkaisevat ikävästi?

Minäkin katsoisin ensin konkkien kunnon....
 
Volta sanoi:
Totta, mutta miksi Jussin Rotelissa tämä tapahtuu vain oikean puolen kanavissa ja miksi ne lopuksi vinkaisevat ikävästi?

Minäkin katsoisin ensin konkkien kunnon....

Vingahdus ei johdu isoista powerin konkista, vaan kuten aiemmin mainitsin niin kysessä on melko varmasti värähtelynestokonkan vika. Itse asiassa isot konkat ovat ok.
Niin, laite ei toimi oikein, käsittääkseni sen kuuluu sammua jotakuinkin heti kun virrat katkaistaan.

Jussi
 
Siis vahvistin ei soita musiikkia jos virrat katkaisee? Vai kuuluuko se pörinä aina vaikkei vahvistimeen syötä signaalia? Jos virrat on päällä, onko äänessä jotain vialla?

kre
 
Vahvistimen KUULUISI sammuttaa kaikki kanavat yhtäaikaa, käsittääkseni heti kun virrat kytketään pois. Se kuitenkin toimii aiemmin kuvailemallani tavalla, myös äänen osalta ;).

Jussi
 
Kyllä aika monet vahvistimet soittavat konkat tyhjiksi ja lopuksi vielä pörisevät jos töpselin vetää irti samanaikaisesti kun jatkaa signaalin syöttöä vahvistimeen. Ihan normaalia. Ajattelin vain että eikö ongelma ole aika teoreettinen, siis se ratkeaa sillä että pitää virrat päällä kuunneltaessa. ???

kre
 
No kyllä se on ihan oikea, korvin kuuluva vika - ei teoreettinen. Tosin vika ei estä vahvistimen käyttämistä, mutta toisaalta ei härveli ole kunnossakaan. Vioilla ei myöskään ole taipumus korjaantua ajan saatossa, päinvastoin, ne pahenevat useimmiten ajan kuluessa. Lisäksi elektroniikkamiehenä minulla ei anna kantti periksi, vaan korjan vian. Lähinnä etsin täällä hyviä vinkkejä laiskuuttani, mutta pitänee paneutua asiaan tarkemmin ihan isse :p, nyt on kytkiksetkin - melko vähillä komponenteilla näkyy kukin kanava olevan tehty ja hyvä niin.

Niin, on ihan järkeenkäypää pitää virrat vahvistimessa silloin kun kuuntelee ;).

Jussi
 
Mites onkos tässä Rotelissa releitä kaiutin lähdöissä joiden tulisi katkaista liittimille menevä signaali samalla kun virrat katkaistaan?
Ajattelin vaan, että jos releen koskettimet on palanu kiinni tai muuten rele on vaan hajonnut, niin silloinhan kaiuttimista voi kuulua mitä tahansa virtojen katkettua.
 
Releet on, mutta harvinaisemmin tulopuolella ja toimivat ok. Ne kytkevät tulosignaalin hallitusti maahan virtoja kytkettäessä ja mahdollisissa vikatilanteissa. Lähtöpuolella ei ole mitään kytkemässä kaiutinlinjoja päälle/pois, kokonaisuutena tuollainen on ihan järkevä ratkaisu. Tosin jos tekisin vahvistimen, niin varmaankin laittaisin kaiutinlinjoihin releet. Ihan jo senkin takia, että saa kaiuttimet irti ilman johtorumbaa ja tietää että ne ovat kanssa varmasti irti.

Jussi
 
Täälläpä sama rottelo ja samalla ominaisuudella varustettuna :(
Tosin tuonkin olin aikapäiviä sitten unohtanut, kun käytän kaikkia vahvistimia kakella ohjattavan virtareleen kautta.
 
Jepjep

Kertoilen lisää, kunhan ehdin selvittämään viat- työhommat iskee piakkoin päälle voimalla.

Havaitsin myös, ettei pääte toimi Rotelin RC-972 etusen kanssa oikein, jos haluaa kuunnella kuulokkeilla. Eli CD ja etunen sähköihin ja pääte pois virroista + kuulokkeet kiinni etuseen. Tällöin etusen kuulokeliitäntä lähes mykistyy. Kun irrottaa päätteelle menevät linjapiuhat, niin etunen herää taas eloon kuulokkeille. Se päätteen tulojen maahan veto.....

Käsittämätöntä laitesuunnittelua, luulen että loppupeleissä ohitan kaikki suojaukset. Niin kauan kun on järki mukana popittelussa, ei ole hätää ...ja jos pääte poksahtaa joskus sixpäkin jälkeen niin sitten poksahtaa ;) .
Muuten ihan kohtuujärkeviä laitteita, mutta melko lyhytikäisiä - etusessakin on vikaa, ohjelmanvalinta sekosi.... Ti-miehelle varsin ok laitemerkki :p.

Luotettavimmat päätteet ovat olleet n. 20v sitten itse rakentamani hifilehden 20W A-luokkaiset....
 
Back
Ylös