Saanen heittää eriävän mielipiteen. (ei siis aloitukseen vaan joihinkin aikaisempiin kirjoituksiin.)
IMO
Vaikka esim. Tarot ja vaikka Stamina ihan maukasta rokkia vääntävätkin, ovat ne silti nykymaailmassa yhtä radiohittikamaa kuin vaikka Anna Eriksonkin ja yhtä kiinni kaupallisen mainstreamympäristön vaatimuksissa. Nykyään massiiviset kitaravallit, tuplabasaritykitys, karjuminen ja näennäisesti kovemman luokan sanoitukset ovat keskiluokkaistuneet niin pahasti että noita kuuntelee nykyään mummot ja vaarit, perheenisät lapsineen, pastorit ja poliisit...siis kuka tahansa. Rokista on tullut kivaa mukavaa ajanvietettä. Se musiikkia jossa ei mikään häiritse, päinvastoin, siita on tullut eräällä tavalla normi: jos et kuuntele rokkia olet jotenkin erilainen. Näin ainakin jo nuorten aikuisten keskuudessa. Tämä ei mielestäni päde vain uuteen rockmusiikkiin, vaan vanhat kovat ovat niinikään joutuneet antamaan rockhenkensä uhriksi keskiluokkaisuuden alttarilla. Tosin niitä pitää vielä hengissä muisto menneestä suuruudesta ja yhteiskuntaa järkyttäneestä rockpoikkeuksellisuuden statuksesta. Eikä nämä asiat ole riippuvaisia yksilöistä: Hevi-Ari, Kiuas, Black Sabbath, Metallica, COB, Dimmu, Lordi, Bob Dylan, Procol Harum, Uniklubi jne. ovat kaikki tälle alisteisia.
Sama pätee myös punkkiin: ei väliä kuinka paljon sitä kiljua menee ja kuinka pahalta sokerimunavesisötkötyksen nostattamat keesit haisevat, silti bussissa punkkarin viereen istuutuminen on yhtä ok kuin kenen tahansa muunkin viereen. Jos sattuu mukamas oudon vieressä istujan edes panemaan merkille (hajusta ehkä).
Klasari ei ole musiikkina koskaan keskiluokkaistunut, vaikka konserttien minkkiturkkirouvat ja wannabe-dandyt saattavat hämätä. Siinä ei ole samanlaista pohjaa mainstreamille (Nyt on tietenkin hirveä vääryys ajatella tuhatvuotista taidemusiikkikehitystä yhtenä genrenä, mutta niin monen mielestä on myös varmaan Uniklubin ja Metallicankin yhteen niputtaminen). Klasari perustuu lähtökohtaisesti musiikilliseen sisältöön, ja sen asenne purkautuu usein sitä kautta -yksilöllisempänä. Rock taas perustuu asenteeseen, jota musiikilla ilmennetään. Kun pohja tuolta asenteelta tiputetaan pois jää musiikki usein aseettomaksi. Rock on riippuvainen yhteiskunnasta. Klasari taas elää omaa introverttistä elämäänsä yhteiskunnasta riippumatta, sen yksilöllisestä sisäisestä riittoisuudesta johtuen sen asennetta on vaikeampi kokonaan tuhota.
Yksi seikka rokin elämisen puolesta on sanottava. Jokainen rokin kuuntelija kotonaan tai konsertissa voi fantasioiden palauttaa mieleensä rokin menneen asenteen ja vaikuttavuuden. Tällöin rock elää edelleen kuuntelijan mielessä niin kuin se ennenkin on elänyt, ja tuota eloa on vaikea tukahduttaa.
IMO
K