RME HDSP 9632 äänikortin modaaminen

Comet

Käyttäjä
Liittynyt
26.10.2006
Viestejä
1 798
Mahtavaksi osoittautunut äänikortti on ollut myös suosittu modausten kohde. Niille, jotka uskovat äänikortien hyväsointisuuteen musiikinvälittäjänä, RME:n tuoteperheen "keskiluokka" on jotakin sellaista, mihin kilpailijat eivät omien kokemusten nojalla ole yltäneet lähellekään. Kauas jäävät EMU1212m ja ESI:n Juli@. He, joille elokuvakäytössä riittää kaksi kanavaa, Hammerfall-sarja mahdollistaa melkoisen oikotien
ääniraitojen pienimpienkin yksityiskohtien esimerkilliseen presentaatioon ilman häivähdystäkään rasittavuudesta tai rytmillisena kulun laahaavuudesta koko taajuuskaistalla.

Erityisen kovassa suosiossa ovat operaatioesivahvistinten vaihto parempiin sekä breakout-kaapelin tekeminen mieleisekseen. Siinä sivussa olen löytänyt mainintoja onnistuneista re-cäppäyksistä. Mielessä häilyvät nimet ´Black Gate caps mod´ sekä ´Empirical Audio mod´. Kokemusta kirjoittajalla itsellään ei ole, kuin tehdasvalmiista tuotteesta, ja kerrankin kauttaaltaan positiivista lajissaan.

Oheen linkitän kolme löydöstä netin syövereistä, joista ensimmäinen on RME:n oma käyttäjän opas, ja kaksi jälkimmäistä käsittelevät onnistunutta modifiointia.

http://www.rme-audio.de/download/hdsp9632_e.pdf

http://forum.rightmark.org/topic.cgi?id=4:965

http://www.audiocircle.com/index.php?topic=15624.0

Käyttöohjeen sivulta 86 löytyy breakout-kaapelin pinnijärjestys kaikessa selkeydessään. Erikseen on listattu niin XLR-dedikoitu, kuin rca-ulostuloinen kytkentä, digitaalisia ulostuloja unohtamatta. Löysin sopivan 9-pinnisen d-liittimen Yleiselektroniikka Oy:n verkkosivuilta. Tietääköhän kukaan peruslaatuisia laadukkaampia d-liittimiä myyvää verkkokauppaa maailmalta?

Itse toivottomaksi kolvaajaksi tunnustautuneena löysin alkuun kohtuullisen edullisen oikotien parempaan ääneen. Jatkoin linjatasoisen signaalin kulkua tehdasvalmisteisen break out-kaapelin ulostuloista David Spelzin kuluttajahintaisilla Anti IC-välikaapeleilla. Kerrankin nuo hypetetyt johdot (mielestäni laatukaapelin irvikuvat) löysivät paikkansa kattauksessani. Parannus kuului jokaisella osa-alueella.

Entä sitten operaatioesivahvistimien tai kondensaattoreiden tilaaminen? Näistä tietotaitoni on puhdas nolla. Osaako kukaan neuvoa, mitä arvoja tulisi ottaa huomioon, tai jopa valmiiksi opastaa oikealle polulle jonkin webbimyymälän sivuilla? Tulenpalavaa kiirettä ei ole. Omalla mietinnälläni tästä ei kuitenkaan valmista tule.

Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Onkohan kukaan jo entuudestaan onnistunut modaamaan tätä korttia? HDSP 9632:n valmistushan on lakkautettu, ja sen tilalle valmistaja julkaisi uudemman mallin eri tyyppinimellä. Silti näitä kortteja saa käytettyinä varsin mielenkiintoiseen hintaan.
 
Yksinpuheluksi taitaa mennä. Kondensaattoreiksi ehdokkaina ovat tanskalaiset Duelundit, kolvaukseen Trt-Wonder Signaturea, breakoutkaapelin johtimiksi Chimeralabsin Litz-punottua AWG:tä. Juotosten häiriösuojaukseen hiven pellavaa / puuvillaa. Siihen päälle eristeeksi niin paljon teflonteippiä, että kietaisut ajavat saman asian kuin Hal-O-Damperit. RCA-liittiminä ETI Researchin Silver Bullet Plugit. Budjetti tietenkin kasvaa, kun toteutuksessa ei enää tingitä. Konkkien yms. sähköiset arvot ovat vielä hämärän peitossa. Mistähän nekin tiedot löydän...

Olisi kyllä iso apu, jos joku googlea taitavammin käyttävä (niitä on monia) löytäisi asiallisen linkin tai pari.

Operaatioesivahvistimia aloin tutkia vasta tänä aamuna. Ihan ummikkona lähdettiin liikkeelle. Eikä tässä ole muuta luettavaa löytynytkään vielä, kuin jonkun kuulokevahvistinharrastajan pohdiskeleva vertailu. Ei se ole ehkä paras mahdollinen, mutta sivuuttaa hieman itse asiaa.
 
Jos ne komponentit ei vastaa aika pitkälti juuri tarkoitukseen laskettuja niin lopputulos voi olla mikä lie oskillaattori. Jos heität vain jotkin eksoottiset konkat levylle ja opareiksi jotkin, mitkä ei toimi lainkaan alkuperäisessä asetelmassa niin lopputulos voi olla mitä tahansa. Ihan esimerkkinä, Benchmark Audion DAC käyttää suht "skeida" opareina pidettyjä, jotka kuitenkin ovat täysin riittävät heidän toteutuksessaan. Ei siis kannata hakea eksoottisuutta vain eksoottisuuden vuoksi, koska loppujen lopuksi nimellisesti parempien speksien komponentit voi aiheuttaa sen kokonaisuuden menemisen päin prinkkalaa.

Jos jotain haluat modata niin pölli tyhjä PCI-taustalevy ja poraa siihen RCA-liittimet ja kolvaa suoraan ulostulojen piuhat piirilevyltä niihin ohittaen näin sen onnettoman breakout-kaapelin. Tämä mahdollistaa selkeästi paremmat liitokset ja mahdollistaa valmiiden asiallisten kaapeleiden käytön suoraan. Ne linjaulostuloja edeltävät DC-block konkat voi vaihtaa johonkin läpinäkyvimpiin jos ne on jotkin höpölaatuiset. Moni suosii Black Gateja. Muualle taitaa esim Osconit olla asiallisia eikä ole hinnalla pilattu. Nichicon MUSE audiokonkat ei myöskään ole ökyhintaista eksotiikkaa. Tai Elna Silmicit.
 
Ennen Armless Childrenin&Seksihullujen keikalle lähtöä, parin Karhun jälkeen, pyytäen antamaan mielipiteelle arvon em. varaukset mielessä pitäen:

RME:n tuotteet on sen verran mietittyjä että ite tekemällä todennäköisesti palkaksi jää tekemisen ilo. Sitä tietenkään yhtään väheksymättä- nim. kokemusta on. Mut IMO on erittäin epätodennäköistä että jos ei ihan tasan tarkkan tiedä mitä on tekemässä -esim on alalta useamman vuoden työkokemuksen omaava DI t. muuten omaa vastaavan koulutuksen/työkokemuksen alueelta- muutos tuskin on parempaan päin.
Anteeksi skeptisismini! Mut se on kuitenkin Hammerfall.

( Enkä tätä nimenomaista RME:n tuotetta tunne, paitsi maineelta. _jos_ siellä on jotain ihan obvious aka yllä mainitut liitinmodit niin niitä voi harkita. Mut tuskin mitään sen syvällisempää.)

http://www.apogeedigital.com/
:-X

PCI-väyläisen sijaan voisin harkita esim. ulkoista FW-lootaa. ->poweri.
 
Onkos tuosta edes schemaa missään? Aika hankala on ihan summamutikassa alkaa vaihtelemaan komponentteja, kytkentää tietämättä. No, jos lopputuloksella ei ole kauheasti merkitystä...

Luulen, että harvoin modauksilla todellista hyötyä tai parannusta saadaan, muutosta kylläkin, mutta mihin suuntaan :)
 
Löytynee schemat kun aika on kypsä. Vähän jo koetin etsiäkin aamusella- Modauksesta löytyy juttua ihan googlellakin. Onnistuneiksi ovat nuo Blackgate-modifikaatiot tuomaroitu, ja vieläpä sitten vertailtu modattuun kilpailevan valmistajan korttiin ja Benchmark Dac1:een. Lisää vain kirjoituksia, kiitos edellisistä.

Tämän kortin modaamisesta oli juttua jo vuosia sitten ent. Hifi-Lehden foorumilla.

miksin: apogee? Eikö ennemmin vaikka Bel Canto? :)

Yst. Terv.
-svoo-

Ps. Blackgaten konkkia en usko löytyvän kovin helpolla.
 
Hei nyt painaa show time päälle!
Jatketaan.
 
Olen ajatellut opareiksi Burr Brownin OPA637:ää, johtuen sen soinnillisesta luonteesta. Siinä on näin "maallikolle" (välillä tuntuu, että valtaosa muista on niitä) vielä yksi kysymysmerkki. Kas kun tuo tehontarve on korkeampi kuin OPA627:ssa. Osaakohan kukaan arvailla liekö tekninen sovitus tuohon kortille mahdollista.

Tekisi mieleni hymähtää tuolle jaarittelulle modaamisen tuomasta pelkästä tekemisen ilosta. Neuvokoon ken viitseliäisyyttään voi. Mulla on tosiaan ollut adi-2:n ja sille vielä rme:n korttikin, ei se nyt niin hyvä ollut. Tämä kortti on mielestäni kivempi, vaikkei moni ehkä uskoisikaan. Samaten nuo Rosetta-hypetykset on menneiden vuosien hehkutuksia. Tässä on yksinomaan kyse analogiulostulojen parantelusta.

Toisaalta on oikeastaan kiva, että edes Gretch ja miksin vastasitte. Kiitos. ;)

Yst. Terv.
-svoo-

Ps. Nuo studiodacit ovat pääsääntöisesti hifistelyyn todella innostamattoman kuuloisia. Ne ovat studiotyökaluja, kuten tiedätte, ja minä elokuva-alla tätä korkeakoulussa opiskelleena tiedän hyvinkin. Antakaapa Adi kakkoselle aikaa vaikkapa neljä kuukautta ja veikkaan, että ainakin osalla se vaihtaa omistajuutta, jos ikinä taloon tuleekaan. Jos olisin studiohommissa, hyvät laitteet olisivat tietenkin korvaamaton apu. Nyt katsotaan leffoja, 2-ch:na, luonnollisesti.
 
Noiden pintaliitos oparien kolvaus on vähän nihkeä operaatio, mutta eiköhän se onnistu. OPA637 on kehuttu hyvästä yläpäästä ja jämäkästä bassosta. Tietty soveltuvuus riippuu kortin saundista muutenkin, mutta tuskin tuolla pahasti pieleen voi mennä. Virtapuolta en uskalla kommentoida, mutta esim omassa kortissa valmistaja on tehnyt tuosta osastosta sellaisen, että pitäisi toimia eri opareilla kun niitä itse myyvät "upgradeina".

Jos jostain noita tilaat niin pistä vaikka YV:tä - voisin melkein itsekin ottaa yhden DIP-socketillisen (nykyisessä kortissa AKN4396 perässä on vaihtosocketissa LME4972).

Modauksen hyötyä en lähde itse kommentoimaan, kun en RME:n korttia tunne. 1212M:n kohdalla modaus toi korvinkuultavat edut.
 
Svoo sanoi:
Olen ajatellut opareiksi Burr Brownin OPA637:ää, johtuen sen soinnillisesta luonteesta. Siinä on näin "maallikolle" (välillä tuntuu, että valtaosa muista on niitä) vielä yksi kysymysmerkki. Kas kun tuo tehontarve on korkeampi kuin OPA627:ssa. Osaakohan kukaan arvailla liekö tekninen sovitus tuohon kortille mahdollista.

Vaikea sanoa, sopiiko, kun ei ole sitä schemaa :) Edes tieto nykyisestä oparista auttaisi hieman, varmaankin se jostain netistä löytyy, mutta ei jaksa hakea.

Ja kannattaa huomata, että OPA627 on stabiili 5 tai suuremmilla vahvistuksilla, 637 taisi olla ihan 1:lläkin stabiili. Eli kannattaisi selvitellä hieman ensiksi sitä kytkentää ja sitten vasta miettiä, millaisen oparin tarvitsee...
 
Moi,

Älkääpä vaivautuko, mulla on jo tarvittavat tiedot. Jatkan tästä itse.
 
Nostetaan threadi pintaan. Onko uusia kokemuksia ko. kortista ja/tai sen modaamisesta jotenkin? Kokeilunhalu ja harrastamisen into lähti lapasesta ja tuli tuollainen kortti hankittua käytettynä oikeastaan hyvin pitkälti "Svoon" ansiosta.. ;)

Nyt sitten käydään kimppuun. Kaapeli menee työn alle, se on selväkin. Konkkia meinaisin vaihtaa ainakin, suosin Nichiconin MUSE -sarjaa tai ylipäätään tuota Nichiconin audio -sarjaa soundin ja hinnan puolesta. Mustia konkkia saa sieltä täältä, joitain arvoja mutta hinnat ovat taivaissa. Mieluummin kulutan sen rahan vaikka opareiden haalimiseen. Niitä onkin itse asiassa tilattuna ja tulossa "projekti Rega Ear" -varten.

Nyt sitten olisi mahdollisuus käyttää kunnon äänikorttia kunnon lähdöillä valmistuvan modatun Earin kanssa.

-Kimmo-
 
On kyllä sisäiseksi kortiksi hämmentävän hyvä. Tykkäsin soundista aika paljonkin enemmän kuin ADI-2 muuntimesta. Breakout-kaapelia parantelemalla saa jo silläkin vaikka mitä kivaa esiin. Esim. alkup kaapeli ei soundannut Eichmann Bulletoiduilla Anti-välijohdoilla enää hyvältä (ässät kiipivät pintaan), halvempi Neutrik-versio Speltzin Anteista oli kuin kotonaan bundlatun breakoutin jatkeena. Kun kyseessä on sisäinen äänikortti, niin Kimmo-hyvä, sinuna koettaisin huomioida johtoa valmistaessasi eristeen vaikutuksen kokonaisuuteen. En tarkoita niinkään häiuriösuojaa oppikirjamaisessa mielessä, vaan mahdollisuutta panostaa illuusioon ilmavuudesta ja avoimuudesta, mikä niin usein on kriittisimmässä kuuntelussa näiden pci-väyläisten kompastuskivenä.

Täytyykin laittaa Kimmo sinulle postia.. Yhdellä ystävälläni on siellä etelässä tuollainen kortti, ja asianomainen lienee edelleen kiinnostunut modifioinnista. Upea kortti! Kuinkahan hyvin se sinun valveutuneella osaamisellasi ja intohimollasi vielä toimittaakaan tehtäväänsä audiosignaalin välittäjänä... Jotenkin vinksahtaneella tavalla voisit kokeilla viedä projektin niin äärimmilleen kuin ikinä keksit, "and beyond that, too..."

(Mulla on mielikuva herra Niinimäestä väkertämässä tuolle kortille kaikenlaista epätavallista, hyvän parasta. Tuo pitäisi melkein kuulla itse sitten.)

Yst. Terv.
-svoo-
 
Sen verran korjausta, että 627 on unity-gain stable ja 637 vaatii sitten vahvistusta sen 5 tai enempi. Äänenlaadullisiin eroihin en noiden esken ota kantaa. Nuo on näitä TI:n imagotuotteita ja taitaa olla teknisesti parempiakin opareita saatavilla...

-A
 
Back
Ylös