Ritilän vaimennus

ealab

Käyttäjä
Liittynyt
3.8.2006
Viestejä
1 074
Tässä tulee kokeiltua yhtä, sun toista. Toista on kaiutinritilän vaimennus. Eikö Preludessa ole kromattu " tuuletinritilä" elementin suojana. Helähtää/ soi napautettaessa?. Kenellä tällaiset on, kehoitan laittamaan muutaman pehmeitä kumi, tjms, kappaleita lankojen väliin. Siten, että ei enää helähdä. Helppoa, yksinkertaista, ei maksa paljon ja helppo palauttaa ennalleen! Kuuntelua sitten ja tapahtuuko mitään? Kokeiltu on vastaavissa olosuhteissa. Ei paha! Ps. Odotan naurua, tai peräti ajatuksen tyrmäämistä! :D
 
Minä nakkaisin kyllä moiset ritilät mieluiten mereen. Sen verran on rumat kapistukset. Onhan siinä tuo sointipuolikin häiritsemässä, ainakin noin mielenrauhan tasolla.
 
En ole preluden ritilöiden liikettä kuunnellessa havainnut, tahi metallista gonginsävyä äänessä huomannut.

-laitetaanpas foliohattu päähän-
Tässähän toimii energian varastoituminen. Kaiutinelementin liike siirtyy ritilän ruuvikiinnityksen kautta ritilään, ja lisäksi siihen varastoituu äänienergiaa. Koska ritilä on ympyrän muotoinen ja muodostaa suljetun piirin, niin värähtely ei pääse karkuun vaan palaa takaisin koteloon ja kaiutinelementtiin ja näin sotkee elementin liikettä ja siten ääntä.
-otetaan hattu pois-

Vaikka tviikin testaus onnistuisi helposti esim. laittamalla sinitarraklönttejä ritilän "lankoihin", niin en taida jaksaa.
 
Ajattelin tyrmätä. Kannattako tuohon nyt mitään lisätä "äänen eteen". Jos nyt jotain, niin ritilät pois kuten edellä jo mainittiin. Soiko ne ritilät jotenkin?
 
Mitä luulette. Miks´ei värähtelisi kevytrakenteinen teräslankahäkkyrä. Siten liike on silmin havaitsematonta värähtelyä, ei heilumista!! Gongin sävy on jotain muuta. Tällaista (ylimielistä?) muutosvastarintaista vastaustyyliä oikein odotinkin. Pieni tarkennusvääntö: kevytrakenteisena tuo varmasti helähtää ja näin ollen saattaa helposti värähdellä tällä ominaistaajuudellaan. Vääntöä ( rautalangasta!) lisää: Kun ja jos kuulette ritilän kaiuttimessakin helähtävän napautettaessakin, niin se on suoraa ääntä, ei kotelon kautta tullutta. Minun puolesta saatte tehdä mitä lystäätte.:D ???
 
Jos se värähtelisi siinä määrin että ääntä kuuluisi (sen napsauttaminen on kuitenkin kohtuu suuri liike-energia verrattuna mahdollisiin kotelon tai äänen kautta tuleviin) niin minunhan pitäisi musiikin taukojen aikana kuulla tuo ritilän ääni.
Kun ääntä ei kuulu niin ritilä saa väristä puolestani ihan vapaasti.
 
ealab sanoi:
Miten loogista ja järkeenkäypää! :D
Ja onko arvoisien ja ennakkoluulottomasti äänentoistoon suhtautuvien joukossa ketään, joka muistaisi taannoin käydyn keskustelun diskantin suuntaimen mekaanista vaimentamisesta. Ja päätelmät siitä!
 
ealab sanoi:
Ja onko arvoisien ja ennakkoluulottomasti äänentoistoon suhtautuvien joukossa ketään, joka muistaisi taannoin käydyn keskustelun diskantin suuntaimen mekaanista vaimentamisesta. Ja päätelmät siitä!

Alkuperäisen kysymyksen faktat on selvät. Jos ritilän resonanssitaajuus on riittävän korkea ja se saadaan jollain voimalla resonanssitaajuudellaan liikkeelle, niin ääntä syntyy aivan varmasti. Pinta-alaa tuossa härdellissä on sen verran että liikettä voisi kuvitella syntyvän. Esim. 20 Pa (120 dB) äänenpaineella metrin pätkä 1 mm leveää nauhaa nauttii karkeasti ottaen 20 mN rms voimasta eli 5.7 grammaa p-p. Jos ritilä heiluu edes 0.1mm p-p, niin ääntä lähtee.

Jos kuulet niin revi hittoon. Jos et kuule, niin revi siitäkin huolimatta - ihan tunnesyistä, ellet bongaa etuja suurempia haittavaikutuksia. Ritilä toimii yläpäässä diffuusorina, joten kuultavaa huonontumista saattaa esiintyä.
 
Kiitos! Olin jo kauan sitten poistanut ritilät. Ovat vain 5":t. Eivät siis Preludissa. Sillä ole väliä. Mutta nyt tuli tarve laittaa takaisin, koska lastenlasten pienet sormet.....Ritilät saavat olla vaimennettuina. Sekin on parempi, kuin vaimentamaton! Kummasti vaan ääni pehmeni. Merkillistä, kun tällainen vanha vaikkukorva vielä erottaa jotain ja välittää kuulemastaan. :)
 
ealab sanoi:
Ritilät saavat olla vaimennettuina. Sekin on parempi, kuin vaimentamaton! Kummasti vaan ääni pehmeni.

Tuosta on - ainakin näin etänä - vaikeaa yrittää arvailla johtuuko muutos ritilän resonanssien vaimenemisesta vai siitä että laittamasi vaimennusaine hajottaa tai jopa imee äänitehoa jollain kaistalla. Oli niin tai näin, jos twiikki toimii niin se on hyvä.
 
Laitoin noin sentin mittaisia pehmeitä läpivientikumeja lankojen väliin. Neljä kpl/ ritilä. Se riitti! Eivät langat soi enää!
 
Itse aikoinani revin Preludeista ritilät helevettihin. En muista kuulleeni mitään hirveää eroa. Ehkä isommilla paineilla saattoi tulla jotakin eroa. Jos nuo irroittaa, niin kannattanee jättää ne pienet korokekaulukset siihen ruuvin perään etteivät mene aiottua syvemmälle. Ei muuten kuulemma vaikuta takuuseen vaikka nuo poistaisikin. Tarkistin silloin ennen irroittamista tuon Gradientilta...
 
Meikä ratkaisi omissa tekeleissä resonassit hakemalla Clas Ohlssonilta tarralukkoja. Ei resonoi >:D
 
Back
Ylös