RIP: Ron Asheton

kronos

Hifiharrastaja
Liittynyt
3.8.2007
Viestejä
7 177
Maailman kaikkien aikojen parhaan rocklevyn kitarasoundista vastannut Ron Asheton löydettiin kuolleena 6.1.2009. Hän oli ilmeisesti kuollut jo muutamia päiviä aiemmin. Asheton soitti kaikkien aikojen likaisinta, törkyisintä, saastaisinta, rähjäisintä, räkäisintä, parasta kitarasoundia Iggy and the Stoogesin levyllä FUNHOUSE (1970). Tämä Don Galluccin tuottama Detroitin hurjapäiden levy äänitettiin väärin, studiossa soittajat eivät soittaneet erikseen, rumpuja ei äänitetty missään eristetyssä kopissa vaan studioon koottiin bändin keikkakamat ja sitten homma vedettiin livenä sisään, Iggyn mikrofoni vuosi, kitaroiden ja rumpujen ääniä meni laulumikrofonista sisään mikä ei ollut lainkaan ihme, heiluihan Iggy hullun lailla studiossa ja röhnötti myös Ashetonin kitaravahvistimen päällä kun Asheton luukutti kybällä (tai luultavasti yhdellätoista). Tuolta tarkemmat tiedot äänityksistä, suosittelen lukemaan jutun hyvin tarkkaan:

http://mixonline.com/mag/audio_rocking_studio_stooges/

Noin tehtiin maailman kaikkien aikojen parasta rokkisoundia, jota ei olla sen jälkeen ylitetty.

Kaksi kertaa olin jo Iggyn nähnyt livenä mutta sitten kun uudelleenkoottu Stooges tuli Tampereella Sauna Open Airiin 2006, minulla oli vihdoin mahdollisuus kokea Ashetonin uskomaton soundi livenä. Kaikki oli tallella, maaginen kosketus ja kaiuttimista tulviva räkä, melkein tuli tippa linssiin kun paahtoivat Down on the Streetiä ja Tv Eyeta ja Loosea. Taika oli tallella ja nyt se on loppu.

Funhouse äänitettiin väärin ja väärin se on myös kuunneltava. Vinyyliltä tietenkin ja mielellään japanilaisilla vintagevehkeillä tai kenties putkipeleillä.

Tekisi mieli kiittää mutta eihän kiitokset Ronia tavoita. Laitan vaan Funhousen soimaan.
 
Täytyy laittaa se Funhouse soimaan. Vuosimallin -73 Thorensilla ja DIY putkivahvistimilla.
 
Down on the Street lähtee nyt ja kovalla..
 
Back
Ylös