REW aloittelijoille

sihvis

Hallituksen jäsen
Hifiharrastaja
Liittynyt
16.8.2006
Viestejä
12 274
Kaupunki
Kouvola
REW eli Room EQ Wizard on ollut tutustumisen alla, siis sen versio 4.00.
Päivän touhuamisen jälkeen äänikortti on kalibroitu, käytössä on muutamasta ECM8000 mikrofonista tehty keskimääräinen korjaustiedosto ja ensimmäinen mittaus huoneesta on tehty mikin ollessa kutakuinkin kuuntelupaikkaa vastaavassa pisteessä.
Asetuksina: Measure using 256k log sweep to 20kHz at -12dB taking 5,5s
Lopputulos on tämmöinen:

eka.jpg


1/3 oktaavin tasoituksella
(hiiren oikea -> näytä kuva tuo esille käppyrän hieman luettavammassa koossa)

Aina mittausta ottaessa ohjelma valittaa että taso on liian alhainen, noin -40db kun pitäisi olla -10dB, pitääkö tässä vetää tulpat korviin ja vola vahvistimesta tappiin että saan ääntä tarpeeksi pihalle, vai onko mittaus käyttökelpoinen jo noinkin?

Menikö näillä lähtötiedoilla päätellen mittaus oikein vai väärin, mitä tulisi muuttaa?
 
sihvis sanoi:
Aina mittausta ottaessa ohjelma valittaa että taso on liian alhainen, noin -40db kun pitäisi olla -10dB, pitääkö tässä vetää tulpat korviin ja vola vahvistimesta tappiin että saan ääntä tarpeeksi pihalle, vai onko mittaus käyttökelpoinen jo noinkin?

Menikö näillä lähtötiedoilla päätellen mittaus oikein vai väärin, mitä tulisi muuttaa?

Jos REW valittaa pienestä tasosta, niin säädä mikseristä/mikkietusesta gainia isommalle.
 
Volaakin pitää olla kunnolla, jotta mitattaisiin muutakin kuin jääkaapin pörinää.
 
Jahas, josko sitten huomenna päivemmällä uutta yritystä.
 
Hyvältä näyttää, tasainen vaste ottaen huomioon ettei sitä liene ekuteltu. Alle 20Hz kohinat näyttävät vähän oudoilta - mikä äänikortti?

Kun mittailet esim. kaiuttimien sijoitusten eroa, niin kavenna mitta-asteikon välimatkat 8-5:een desibeliin, niin erot näkyvät selvemmin.
 
Legis sanoi:
Hyvältä näyttää, tasainen vaste ottaen huomioon ettei sitä liene ekuteltu. Alle 20Hz kohinat näyttävät vähän oudoilta - mikä äänikortti?

Kun mittailet esim. kaiuttimien sijoitusten eroa, niin kavenna mitta-asteikon välimatkat 8-5:een desibeliin, niin erot näkyvät selvemmin.

On siinä noin 4db tasonpudotus 300Hz alaspäin vahvistimen sävynsäätimellä, muuten vain kaiuttimien sijaintia hakemalla saatu.
M-audio fast track pro on äänikorttina.
En tiedä mistä nuo todellä matalat tulevat ja miten herkästä mikki niitä poimii, kenties rautatieasemalla meni juna, mahdollisesti armeijan helikopteri pörisi jossain kaukana, ehkä mikki+kortti tuottavat siinä omiaan... niille ei paljoa painoarvoa kannata laittaa.
 
Nyt on taajuuspyyhkäisyä vingutettu perusteellisesti, gaini laitettu lähes tappiin ja vahvistimen volume nostettu tasolle jonne en sitä ole ennen kääntänyt. Lopputulema seuraavanlainen, 1/3 tasoitus:


viimeisin.jpg


Kaiuttimen sijainnin vaihto kauemmas seinästä, kokeiltu siis 5 ja 10cm lisäetäisyyksiä, ei vaikuttanut bassopäähän laisinkaan, ainoastaan 800-1kHz alkoi piikittää sitä ylemmäs mitä kauemmas kaiutinta siirsin. Tuo 10-20kHz monttuilu taasen on ymmärtääkseni hyvin herkkä sille mikä nyt sattuu olemaan kaiuttimen asento, eli pienellä Preluden suuntauksella tuohon saanee isoja muutoksia.

Samalla sitten mittailin miten tuo Accuphasen sävynsäädin vaikuttaa, ylempi käppyrä ilman säätöjä ja alempi taas niin että säädin on asennossa 4, minkä pitäisi tarkoittaa noin 8dB alennusta. Säätö alkaa hyvin ylhäältä, hyvin loivana ja on sitten 300Hz jälkeen aika tarkasti tuota 8db luokkaa. Toki sillä saisi tuota 50Hz korostumaa kuritettua alaspäin, mutta niin menisi kaikki muukin, joten tuo nykyinen 4dB miinus on aika sopiva. Käppyrät selkeyden vuoksi 1/1 tasoituksella.

savynsaadin.jpg



Mitäs seuraavaksi?
Pitäisikö mittaus tehdä useammasta pisteestä kuin vain spotista?
Entäpä lääkkeet vasteen oireisiin? Tämä menisi kai jo osin akustointiaiheeksi.
Vesiputoustakin tuosta 4.0 versiosta saisi näkyville?

Tämä kysellen siksi että jos tämän pohjalta kasaa vastaavan laitteiston yhdistyksen mittasalkuksi, niin hyvä ohjeistus mittailuun ja käppyröiden tulkintaan olisi avuksi.
 
Kannattaa mitata kajareita erilaisilla etäisyyksillä seinästä, josko ne laaksot ja kukkulat vähän asettuisi. Sama homma kuuntelupaikan kanssa, mittauksia 5-10 cm kerrallaan eteen tai taaksepäin, mikäli mahdollista. Ja tosiaan, yksi kaiutin äänessä kerrallaan.
 
REW,totakin tuli aikansa hierottua. Ostin käytettynä xtz:tan setin ja homma oli paketissa kahdessa illassa. Huomattavasti helppokäyttösempi ja vallan riittävä perushommiin. Eikä oo kallis.

Mulle oli REW:n kanssa alussa onkelmia saada mikin taso sopivaksi, kun nosti liikaa gainia niin mikki alko särkemään. Sen siis näki siitä miten käppyrä muuttu tietyn tason jälkeen. Ei natsannut vissiin kannettavan äänikortin kanssa. Oikasin ja vaihdoin toiseen kannettavaan niin ongelma poistui. Sain tehtyä säätelyitä tolla ihan hienosti muuta aika työläs oli. Luovuin hommasta myös sen takia että mikit sun muut oli kaverilta lainassa, piti palauttaa.
 
Pistäs pelkkä basso vaan hörisemään ja pyörittele sitä eri suuntauksin jne...
Meneekö muutes koksu suotamattomana basson päälle vai onko jonkinsorttista ylipäästöä?
 
^^ Noin 300Hz paikalla on jako.

^ Siksihän tässä juuri pelataan usb-liitännäisen erillisen äänikortin kanssa että ei oltaisi tietokoneen armoilla, m-audio:lta irtoaa ajurit niin mäkkiin kuin eri winkujiin, xtz taasen on laitettavissa kiinni vain winkujaan jolloin jäsenistömme mäkkikäyttäjät alkavat vinkua.
 
sihvis sanoi:
Tuo 10-20kHz monttuilu taasen on ymmärtääkseni hyvin herkkä sille mikä nyt sattuu olemaan kaiuttimen asento, eli pienellä Preluden suuntauksella tuohon saanee isoja muutoksia.

Kuten Kiukas sanoi, mittaa kummatkin kanavat erikseen kun tarkastelet yläpään vastetta. Monttu yläpäässä johtuu vaihe-eroista, joita syntyy jos mikki ei ole tasan saman etäisyyden päässä molemmista kaiuttimista. Basson vastetta tarkastellessa pitää molempien kaiuttimien olla kytkettynä.

Uusien mittausten perusteella vaste näyttää tippuvan ikävän jyrkästi heti 52hz-huonemoodin jälkeen. Veikkaan keskikokoisesta huonemoodipiikistä huolimatta, että kuuntuluhuoneen seinät ovat betonia tai muuta tiivistä materiaalia, mutta että kaiuttimiesi vaste alkaa tippua jo ennen huonemoodia. Jos kaiuttimet toistaisivat matalammalle, olisi myös huonemoodi voimakkaampi. Huoneesi on ehkä pitkulainen (esim. 3,3m x 6m) ja 52Hz piikki muodostuu kapeammalla olevien seinien välille (52Hz puolikas aallonmitta on ~3,3m). Huoneen leveämmän sivun (voimakkain) moodi menee alemmas, mutta kaiuttimien ulottuvuus ei riitä herättämään sitä. Menikö lähelle?

Vasteen ulottaminen alemmas vaatisi ehdottomasti vasteen ekvalisointia moodien kohdalta, muuten siinä ei ehkä ole järkeä musiikkia ajatellen. Muuten vaste on, kuten sanottu, mielestäni hyvä. Tuota parempaa on vaikea saavuttaa ilman ekuttelua ja akustointia.

ARTAn käyttö kannattaa myös opetella, sillä voi mitata jo paljon muutakin hyödyllistä.
 
Itse olen mittailut REWillä siten että kummatkin kaiuttimet toistavat (monoa stereona :D), tämä nyt sitten lienee se pahin mahdollinen yhdistelmä. Toisekseen siniaalto ei vastaa todellista musiikkisignaalia lähellekään (kts. esim. topic "luonnollinen mittasignaali"). Täällä on ollut ongelmana taajuus n. 40-50 Hz kohdalla, jossa on selvä kuoppa (10-15 db:n kuoppa REWin ja desibelimittarin+testilevyn mukaan). Harmi vain että tätä ei havaitse musiikinkuuntelussa vaikka kuinka yrittäisi ??? Niin, eli suuntaahan tämä antaa, ja muistakaa että mikin (tai db-mittarin) muutaman sentin siirto voi heittää lukemia parhaassa tapauksessa kymmenkunta desibeliä !! Ja onko se mikki tms. aina juuri korvan kohdalla... ???
 
Legis sanoi:
Menikö lähelle?

Tarpeeksi lähelle. 36Hz on "luvattu" alarajataajuus johon käppyröiden mukaan päästään.
Kokeilen vielä noita kaiuttimien erikseen mittailuja.

Nythän, vaikka korostuma tuossa näkyykin, niin sitä ei ehdi varsinaisesti kuulla, eli huone ei ehdi vielä hirveästi soimaan mukaan. Tuota korostumaongelmaa voisi
kai noista decay-vesiputouksista tutkailla? Ja mahdollisesti käyttää hitaampaa pyyhkäisyä.
 
Tuossa taajuuspyhkäisyssä huone ei käy vielä soimaan, korostuksen huomaa, mutta jos sitten vaikkapa soittelen 50Hz testisignaalia tai basisti nyhrää ko. taajuuden paikalla niin hieman kaiuttimien sisäisestä rakenteesta riippuen kun pitäisi kuulua pum pum kuuluukin BOOOOOOOOOM BOOOOOOOOOM niin että sen huomaa jo vasemmassa (se puoli huoneesta siis soi) korvassakin paineena.
Siksi kai pitäisi tutkia noita decay-käppyröitä, koska vaihtaessani kajarin sisukset toimivasta ei toimiviin, ei taajuuskäppyröissä näkynyt juurikaan eroa vaikka toistossa on eroa kuin yöllä ja päivällä. Oletin että tuo olisi näkynyt vielä roimempana piikkinä huonemoodin kohdalla, mutta ei näkynyt.
 
Back
Ylös